Bloggen delade tidigare idag med sig av Sandarna BK:s skrivelse till förbundet angående att de placerats i 4A och inte i 4B. Det inlägget hittas HÄR.

Det finns dock anledning att diskutera detta lite djupare och även mer nyanserat.

Bloggen skrev bland annat att IK Zenith inte hade några synpunkter på seriesammansättningen och det behöver förtydligas.  Som bloggen förstått det så hade Zenith inga önskemål inför serieindelningen men efter att ha placerat i 4B så ville de inte byta med Sandarna och hamna i 4A (som Sandarna förslog).

Bloggens förståelse för förbundets agerande är att eftersom Zenith är placerade i 4B och inte vill byta så kan inte förbundet gå med på Sandarnas förslag. Båda lagen ”tillhör” egentligen 4B geografiskt men praxis är ju att uppflyttade lag fördelas lika i de nya serierna och med bara två lag upp från femman så bör det ju bli ett i varje fyra.

 

Frågan som då bör ställas är då varför Sandarna placerades i 4A och Zenith i 4B från början? 

Om vi börjar kolla på det geografiska läget så kan vi ta oss en titt på kartan igen:

Problemet här är som sagt att både Sandarna och Zenith rent geografiskt borde tillhöra 4B. De fem närmaste division 4-lagen för Zenith (Björkö, Öckerö, Velebit, Eriksberg och Kärra) tillhör 4B. Med undantag för Guldheden så är även Sandarna omgiven av 4B-lag (GFF, Eriksberg och Älvsborg). 

Även om bloggen har full förståelse för att Sandarna vill spela Majorna-derby mot GFF och även möta Älvsborg och Askim så har även Zenith rimliga geografiska argument. Till exempel att de borde vara med övriga lag från Hisingen och norra skärgården men även att de inte ska behöva åka till östra delarna för att möta Stenkullen och Lerum.

Ett annat sätt att se på problemet är att jämföra Sandarna och Zenith historiskt och vilka serier de tillhört.  

Sandarnas senaste 15 säsonger har sett ut så här:

2018: 5B

2017: 6C

2016: 6C

2015: 6C

2014: 5B

2013: 4B

2012: 4B

2011: 4B

2010: 4B

2009: 4B

2008: 4B

2007: 4B

2006: 5B

2005: 5B

2004: 5B

 

Zeniths senaste 15 säsonger har sett ut så här:

2018: 5A

2017: 5A

2016: 5A

2015: 5A

2014: 5A

2013: 6D

2012: 6D

2011: 6D

2010: 5B

2009: 5B

2008: 5B

2007: 5B

2006: 4B

2005: 5B

2004: 4B

 

Ska vi på de senaste 15 åren så har ju Sandarna både varit i 4B mer och även senare i tid. Laget låg i 4B sju raka säsonger mellan 2007-2013. Vad vi även kan se är dock att Zenith också tillhört både 4B och 5B men längre tillbaka. Det var inte förrän laget vann 6D 2013 som laget blev ett ”A-lag” då de hamnade i 5A. Skulle vi se på det rent historiskt så har ju Sandarna ett övertag här.

Rent historiskt har också vinnaren i 5A flyttats upp till 4A och vinnaren i 5B till 4B de senaste tio åren. 

 

Det finns ju även en tredje lösning där både Zenith och Sandarna spelar i 4B, vilket rent geografiskt skulle vara det bästa. Problemet där är att då får förbundet frångå praxis att dela upp de uppflyttade lagen. Frågan är vilket som är viktigast, att de uppflyttade lagen delas upp eller att serierna funkar geografiskt? Grundtanken är ju att serierna ska bli jämna men i lokalfotbollen pendlar det ju från säsong till säsong hur starka upp- och nedflyttade lag är. Ibland vinner uppflyttade lag serien direkt och ibland rasar nedflyttade lag rakt igenom en serie. Sen är det ju inte rimligt att förbundet ska sitta och rangordna lagen styrkemässigt (det är sådant bloggen sysslar med). 

Om vi skulle gå rent geografiskt och sätta både Zentih och Sandarna i 4B så behöver ju ett nuvarande 4B-lag flytta över till 4A. Tar vi en titt på kartan så är det nog Kärra KIF (även om de är ett Hisingen-lag) som är närmast. Kärra ändå relativt nära till de tre nordligaste 4A-lagen. För att detta ska funka så måste ju förbundet i första hand bryta mot sin praxis att sätta ett uppflyttat lag i varje serie och dessutom måste Kärra gå med på att byta serie. Det känns inte så troligt. 

 

Bloggen har kritiserat förbundets indelning (med all rätta) men just i detta fallet är det inte solklart. Jag har personliga kopplingar till Sandarna och har full förståelse för att de vill spela i 4B och bland annat möta GFF. Men när det gäller den berömda ”helheten” så är frågan om inte förbundet (i just detta fallet) gjort det bästa de kan.

 

/Rasta