Turen har kommit till 6D!

Klicka HÄR för bloggens tippning inför säsongen.

 

1. IF VARDAR/MAKEDONIJA 64-29 +35 50p

Det surrades en del om en nysatsning hos IF Vardar/Makedonija inför säsongen med många nya spelare på väg in och bloggen tippade laget som tvåa efter Västkurd. Det skulle dock visa sig att bloggen hade underskattat Vardars satsning för det blev till slut en ganska komfortabel serieseger! Vardar inledde serien lysande med åtta raka segrar och det var särskilt Mario Atanasovski som imponerade med sitt målskytte. Med meriter från spel högre upp i Makedonien och helt okänd för lokalfotbollen öste han in mål inledningsvis. Vardar klarade sig dock bra utan Atanasovski (som bara spelade halva våren) även om det blev ett kryss (2-2 mot Hisingen) och första förlusten (1-2 mot Backatorp) i vårens sista två matcher (4-0 segern mot Hålta försvann när laget drog sig ur). Vardar hade dock ett riktigt bra grepp om seriesegern inför sommaren och det var egentligen aldrig oroligt under hösten. Laget rivstartade hösten med 7-2 mot Bosna med Atanasovski som femmålsskytt! En bit in på hösten mötte laget jagande Västkurd där kunde det blivit lite spänning men Vardar vände 1-2 till 3-2 efter ett sent mål av Alexander Trpcevski. Vardar säkrade sedan segern med tre omgångar kvar när de slog Hälsö hemma med 3-0. Ett lite omotiverat Vardar kryssade sedan mot bottenlaget Fotö (3-3) och föll mot Hisingen FC (1-3) innan säsongen avslutades med 4-1 mot Backatorp. En imponerande säsong av Vardar som alltså är tillbaka i femman efter fyra säsonger i sexan. Vardars 64 mål var bäst i serien och Atanasovski vann skytteligan på 24 mål, trots att han missade hälften av matcherna. Det ska bli intressant att se vad Vardar kan göra i femman nästa säsong. 

 

2. VÄSTKURD BK 53-27 +26 44p

Nykomlingar men ändå topptippade i bloggens bok. Nystartade Västkurd BK vann 7B under sin första säsong och svarade för över 100 mål. Till debutsäsongen i sexan hade laget dessutom fyllt på med flera fina nyförvärv till en redan bra trupp. Västkurd hamnade dock efter redan från start och med det tempot som Vardar/Makedonija höll så kom de aldrig ikapp. Säsongen började nämligen med en rejäl smäll mot Neutrala (1-5) och fortsatte med 0-0 mot Hälsö. Visst plockade VBK trepoängare mot både Nödinge och Diseröd men föll sedan mot blivande mästarna Vardar (1-3). Laget hittade dock lite form efter detta och vann fyra raka med bland annat en fin vändning mot Hisingen där 0-2 blev 3-2 efter ett segermål i 93:e minuten av Roni Kurdali. Det blev även hela 7-2 mot Backatorp men precis innan sommaren kom dock en liten dipp igen med 0-0 mot Knippla och förlust igen mot Neutrala (1-2). I det jämna toppskiktet bakom Vardar gjorde den svaga avslutningen att VBK var femma inför omstarten (dock var lag 2-5 på samma poäng). Hösten var mycket bättre och VBK vann åtta av nio matcher och enda förlusten kom mot Vardar (2-3). Det blev egentligen också förlust mot Hisingen men det uppdagades senare att HFC använt otillåtna spelare och VBK fick segern i efterhand. VBK kunde inte utmana ordentligt om seriesegern men blir säkert att räkna med igen nästa säsong. Laget var 6D:s bästa defensiva lag med sina 27 insläppta mål och Roni Kurdali blev bäste målskytt med sina 16 mål.

 

3. HÄLSÖ BK 58-33 +25 42p

Helt klart en av seriens positiva överraskningar. Laget slutade femma 2017 och bloggen trodde väl på en liknande placering i år. Nu när serien ska sammanfattas så slutade laget alltså trea, förvisso åtta poäng bakom ettan Vardar men bara två bakom tvåan Västkurd. HBK stod för en riktigt stabil vårsäsong där de enda förlusterna kom mot Vardar (1-3) och Backatorp (0-2). Annars blev det bland annat 0-0 mot blivande tvåan Västkurd och hela 5-1 mot Neutrala i sista matchen innan sommaren. Den fina våren gav en laget en tredjeplats inför uppehållet. Även andra halvan av serien var stabil från Hälsös sida även om det började med en 1-4 förlust mot toppkonkurrenten Västkurd. Efter förlusten svarade dock ö-laget för fyra segrar och ett kryss på sina fem kommande matcher där laget i stort säkrade en topp-tre-placering. Det blev bland annat revansch mot Backatorp (3-2) och en 10-3 överkörning av Hisingen. Det blev även en lite tråkig seger mot Bosna i en match som egentligen slutade 3-3 men där Bosna fälldes av förbundet för spel med otillåtna spelare. I mötet mot Vardar hade Hälsö chansen att ställa till det lite för serieledarna men laget föll istället med 0-3 och Vardar kunde tända sina seger-bengaler. HBK avslutade iallafall serien snyggt med tre raka segrar och en riktigt fin tredjeplats. Det blev hela tio poäng ner till fyran Neutrala och bara två upp till tvåan Västkurd. När det gäller målproduktion var Gustav Börjesson bäst med sina 14 mål. Som sagt en riktigt positiv överraskning under en säsong där många skärgårdslag hade det tufft. Donsö åkte ur fyran, Styrsö ur femman och Fotö och Knippla fick lämna 6D.

 

4. NEUTRALA IF 54-37 +17 32p

Ett av de klassiskt svårscoutade lagen i lokalfotbollen men laget kom från en fin fjolårsssäsong där laget slutade trea efter Warta och FTU. Känslan var dock att Neutrala håller en väldigt hög högstanivå men sällan håller en hel säsong. Inledningsvis såg vi dock den fina högstanivån då laget vann tre raka och hade 13-1 i målskillnad på de matcherna. Hussein Farah var stekhet och gjorde bland annat ALLA målen i lagets 5-1 seger mot topptippade Västkurd i premiären och totalt tio mål efter tre matcher. Laget hade dock ett riktigt tight schema med fem matcher på två veckor. Möjligen resulterade detta i 1-1 både mot Diseröd och Knippla och första förlusten mot Vardar (1-2). Resten av våren blev lite ryckig med segrar mot Fotö (6-1) och Hisingen (3-1) men förlust mot Backatorp (2-3). Neutrala hade sedan sex veckor ledigt från mitten av maj till mitten av juni innan vårsäsongen avslutades med hela 1-5 mot Hälsö men en fin seger mot Västkurd (3-2). Neutrala var ett av fyra lag på samma poäng som jagade Vardar i toppen inför omstarten. Neutrala inledde hösten fint med 4-0 mot Nödinge men föll sen både mot Diseröd (1-4) och Vardar (3-5). Laget hade sedan en lite bättre period med tre raka segrar men en svag avslutning gjorde att laget tappade kontakten med topptrion. Det blev även tråkigheter i matchen mot Bosna där domaren bröt matchen efter hot från Neutrala och där laget sedan tilldömdes en 0-3 förlust. Det blev också förluster i de två sista matcherna och till slut alltså en fjärdeplatsHussein Faarah blev iallafall seriens tredje bästa målskytt med sina 20 mål.

 

5. DISERÖD SK 54-46 +8 30p

DSK hade det riktigt tufft förra säsongen och hängde kvar precis. Då fyra lag skulle bort i årets 6D så trodde bloggen att Diseröds division 6-dagar var räknade för den här gången. Det skulle dock visa sig vara helt fel då laget slår till med sin bästa säsong någonsin. Diseröd visade under våren att de var extremt svårslagna då de endast förlorade mot blivande topplagen Västkurd (2-4) och Vardar (2-3). Laget hade dock även lite problem att vinna då de kryssade inte mindre än fem gånger innan sommaren. Strax innan sommaren kom dock segrar mot Fotö (3-1) och Bosna (4-2). DSK låg på den sjätteplats inför uppehållet och hade ganska bra marginal neråt. Laget öppnade också hösten riktigt starkt och säkrade i praktiken kontraktet direkt med tre raka segrar mot Hisingen (7-3), Knippla (2-0) och Neutrala (3-1) där alla matcher faktiskt var på bortaplan. Det blev sen förluster mot topplagen igen men laget öste även på framåt med 4-4 mot Hälsö och 6-5 mot Fotö efter två mål precis i slutet! Mot Hisingen blev det också målkalas (7-2) innan säsongen avslutades med två förluster. En av seriens positiva överraskningar och en riktigt fin femteplats. Noterbart är här att klubbens egna målsättning var att just sluta topp-5. Gustav Fuxling gjorde flest mål för DSK (nio stycken).

 

6. BACKATORP IF 46-44 +2 27p

Om Diseröd överraskade positivt denna säsongen så var Backatorp något av en besvikelse. Laget svarade för en inspirerande säsong 2017 där laget slutade fyra och bloggen trodde att laget skulle ta ett kliv till och kunna hota bakom Västkurd och Vardar. Säsongen började också bra med 5-1 mot Fotö i premiären och sen ytterligare två trepoängare. Det gick lite trögare efter det med en oväntad förlust mot Knippla (1-2) och rejält med smörj mot Västkurd (2-7) någon omgång senare. Formkurvan vändes dock uppåt igen innan uppehållet med två kryss och två segrar där BIF bland annat blev enda laget under våren som besegrade Vardar (2-1). Backatorp var med i klungan bakom Vardar när höstsäsongen drog igång men tappade snabbt kontakten efter endast en poäng på de tre första matcherna. Efter segern mot Knippla (4-1) kom sen en dyster svit på fyra raka förluster innan det blev seger mot Diseröd (5-1). 2018 avslutades sedan med ytterligare en förlust när redan klara seriesegrarna Vardar vann med 4-1Achraf El Messaoudi kunde inte försvara sin skytteligatitel från 2017 men slutade ändå på fina 16 mål. Det ser dock ljust ut för klubben då de bland annat lyft upp flera duktiga unga spelare från de egna leden. 

 

7. NÖDINGE SK 40-51 -11 27p

NSK har pendlat lite mellan sexan och sjuan och tog klivet upp igen efter en tredjeplats i 7B förra säsongen. Bloggen trodde på en tuff säsong för Nödinge, särskilt med tanke på att fyra lag skulle åka ur. En svagare vår och start på hösten men en betydligt bättre avslutning gjorde dock att laget löste kontraket med ganska bra marginal till slut. Våren var som sagt svag och efter sex matcher hade NSK endast en poäng efter 1-1 mot DSK. Trots förlusterna så var Nödinge dock med bra i många matcher och föll bland annat både mot Västkurd och Vardar med uddamålet. Till slut kom dock lite trepoängare när laget besegrade både Fotö och Knippla innan sommaren och även några poäng från oavgjorda matcher. Laget var på den osäkra åttondeplatsen inför uppehållet. Inledningen på hösten bådade dock inte gott med 0-4 mot Neutrala0-3 mot Västkurd och 1-4 mot Hälsö. Visst stack laget emellan med en viktig seger mot Hisingen (4-2) men hade inget att sätta emot blivande seriesegrarna Vardar (0-5). I detta läget låg laget illa till och riskerade att åka ur sexan. Nödinge avslutade dock serien på bästa sätt med fem raka segrar. Bland annat en till viktig seger mot Hisingen (3-0) och Emanuel Kollén var stekhet med inte mindre än tre hattrick i de avslutade matcherna! Den fina avslutningen gjorde att laget till slut hade hela tio poäng ner till nian Bosna. NSK var helt klart en positiv överraskning i årets serie och Kollén blev inte oväntat lagets bästa målskytt med sina 18 mål

 

8. HISINGEN FC 41-69 -28 20p

Det var extremt tyst från Hisingen FC (som åkte ur 5A 2017) under försäsongen med undantag för spelare som dök upp i andra klubbar. Visst hade bloggen inte jättebra insyn men det såg självklart inte bra ut och det ryktades till och med om nedläggning. Veckan innan 6D drog igång dök det dock plötsligt upp en träningsmatch och HFC kom till spel och höll sig till slut även kvar i sexan. Laget var dock lite trögstartat med två inledande förluster innan det blev segrar mot både Bosna (6-3) och Knippla (3-0). HFC visade att det hade kvalité då de pressade både Västkurd (förlust 2-3) och Vardar (2-2). Laget var dock nia inför uppehållet men låg då flera matcher bakom resten av serien då en hel del matcher flyttats till hösten. Det blev alltså ett tätt matchande för HFC efter sommaren och det blandade ganska friskt med resultaten. Laget slog Backatorp (2-1) tidigt men föll stort både i matchen innan (3-7 mot Diseröd) och efter (3-10 mot Hälsö)! Under septembers täta matchande (sex matcher) tog laget några viktiga segrar men påbörjade även en tung svit på fyra raka förluster. Laget skrällde dock mot redan klara seriesegrarna Vardar (3-1) och den segern skulle hålla kvar laget i sexan. Avslutningen var dock allt annat än snygg. Först vann laget matchen mot topplaget Västkurd (4-3) men tilldömdes sedan en 0-3 förlust då det framkommit att de spelat med en otillåten spelare (en spelare som egentligen var avstängd spelade under annat namn). I sista matchen föll laget med 0-7 borta mot Fotö och där laget drog på sig tre röda sista kvarten och dessutom vägrade spela klart utan klev av i förtid. Laget hade tur att Bosna föll i sista matchen annars hade HFC åkt ur. Nu blev det en åttondeplats som till slut räckte till nytt kontrakt då åttorna i sexorna inte behövde kvala. Samir Taha blev bäste målskytt med sina 14 mål.

 

9. BOSNA IF 42-60 -18 17p

Laget är alltid svårplacerat och det skulle visa sig att Bosna IF årgång 2018 skulle får det tufft. Våren var direkt usel och laget inledde med tre raka förluster mot Diseröd (0-3), Vardar (1-3) och Neutrala (0-4). Sen kom vårens enda seger när bottenlaget Fotö besegrades efter ett sent mål av Hamza Saeed. Efter segern blev det endast en poäng (4-4 mot Nödinge) på vårens sista sex matcher. Bosna vann förvisso även mot Hålta men den matchen försvann när HIK drog sig ur 6D. Laget var iallafall tia när 6D tog sommarlov och med fyra lag ur så kändes det tämligen kört. Hösten skulle dock visa sig bli bättre för BIF även om det i slutänden inte räckte till nytt kontrakt. Efter 2-7 i omstarten mot Vardar hittade laget lite form och slog Fotö (7-0). Det blev sen en hel del poäng under våren med bland annat kryss och seger mot Backatorp och 4-1 mot Knippla. Tyvärr blev det även lite tråkigheter. I 3-3 matchen mot Hälsö framkom det att Bosna använt två otillåtna spelare, en som borde varit avstängd och en spelare som egentligen spelade betydligt högre upp i seriesystemet. En intressant notis är att förbundet tog upp ärendet på eget intiativ, vilket är ovanligt. Hur som helst tilldömdes Hälsö segern med 3-0. Några omgångar senare avbröts Bosnas match mot Neutrala av domaren men denna gången var det Bosna som fick en 3-0 seger efter att Neutrala missköts sig mot domaren. När sista omgången var klar så hade Bosna fortfarande dessa ärenden hängande över sig och det var inte förrän tabellen fastställdes helt som det stod klart att det blev en niondeplats och nedflyttning. Med tanke på att laget till slut bara var hamnade två poäng efter Hisingen så var det nog lite bittert då Bosna förlorade sina två sista matcher (2-3 mot Västkurd och 3-5 mot Nödinge). Bosna ner i sjuan iallafall men en liten ljusglimt var kanske ändå att Ajdin Smajlovic slutade tvåa i 6D:s skytteliga med sina 21 mål.

 

10. KNIPPLA IK 23-43 -20 16p

Knippla slutade på den nedre halvan i 6C förra säsongen men lirade alltså i 6D 2018. Laget öppnade säsongen fint med att vända 0-1 till 2-1 mot Nödinge efter två sena mål av Johan Edlund. Våren genererade en hel del poäng för ö-laget där de kryssade mot både Diseröd (1-1) och Neutrala (1-1). Visst blev det en tuff 2-6 smäll mot Fotö och 0-3 mot Hisingen men även fina 2-1 mot Backatorp och 4-0 mot Bosna. Våren avslutades med 0-0 mot topplaget Västkurd innan Nödinge fick revansch i sista matchen innan sommaren. KIK var sjua när serien tog sommarledigt och alltså på rätt sida både direkt nedflyttning och möjlig kvalplats. Knipplas höst var dock ett riktigt bottennapp och började med två raka förluster hemma på Tranbärsvallen. Först mot Diseröd (0-2) och sen mot blivande seriesegrarna Vardar (också 0-2). Eländet fortsatte med en derbyförlust mot Fotö (1-2) men en liten ljusglimt kom mot Hisingen (3-3). Knippla hade dock en teoretisk chans ganska länge att knipa åttondeplatsen men höstens enda seger kom alldeles för sent när laget slog Neutrala med 2-1 i näst sista omgången. Det fanns väl en liten chans innan tabellen fastställdes då flera lag i 6D var inblandade i förbunds-ärenden och det möjligen riskerade uteslutning. Nu blev det inte så och KIK får kämpa vidare en division ner 2019. Målmässigt var laget faktiskt seriens femte bästa defensivt med sina 43 insläppta mål men även överlägset målsnålast framåt med 23 mål på 20 matcher. Peter Arvidsson gjorde sju av dessa och var därmed KIK:s bästa målskytt.

 

11. FOTÖ GoIF 43-79 -36 10p

Fotö har pendlat mellan sexan och sjuan och tog klivet upp efter en andraplats i 7B 2017. Tyvärr för ö-laget blev det respass direkt efter en tuff säsong. Säsongen började med två förluster, först mot Backatorp (1-5) och sen i en jämn match mot Bosna (2-3) innan det lossande rejält i skärgårdsderbyt mot KnipplaFotö vann med hela 6-2! Det skulle dock visa sig bli den enda segern på hela våren och laget föll stort mot Neutrala (1-6), Vardar (1-5) och mot Backatorp (1-6) när serien vände. Mot lagen på den undre halvan var det jämnare men närmare än en uddamålsförlust mot Nödinge kom inte laget. Laget var fast i botten  inför sommaruppehållet och det var aldrig nära under hösten, särskilt med fyra lag som åkte ur. Det lyckades dock besegra Knippla igen (2-1) och hålla fanan högt mot topplagen Västkurd (2-3) och Vardar (3-3). Annars var det mest förluster men  säsongen avslutades iallafall positivt då laget slog Hisingen med hela 7-0, i en lite märklig match där Hisingen vägrade att spela klart matchen. Inte oväntat släppte laget flest mål i 6D (79) men var helt ok framåt där Alberth Gustavsson blev bäst i Fotö med sina elva mål.

 

12. HÅLTA IK UTGÅTT

Precis som i de andra sexorna avslutades serien med 11 lag istället för 12. Efter en riktigt tung vår där Hålta var sist med bara tre poäng efter både storförluster, WO-matcher och tränaravhopp. Precis innan höstsäsongen skulle dra igång kom beskedet att Hålta IK drar sig ur seriespel. Självklart tråkigt och det verkar inte heller som laget kommer till spel 2019 (som till exempel Brämaregården och Proletären som också drog sig ur sina serier).

 

/Rasta