Bloggen fortsätter att sammanfatta serierna och nu har turen kommit till 5A!

HÄR hittar ni hur bloggen tippade serien infös säsongen.

 

1. IK ZENITH 60-31 +29 48p

Utan tvekan den största skrällen i lokalfotbollen när det gäller seriesegrare! Zenith har varit ett stabil division 5 sen de vann 6D 2013 och absolut inget ont om laget men det var väl egentligen inget som tydde på att laget skulle spela hem 5A den här säsongen. Förvisso en intressant ny tränare i Cihan Köse men truppen var i stora drag densamma och bloggen tippade att laget skulle sluta sjua. Lagets inledning var också lite upp och ner där det blev tre förluster på de fem första matcherna, 0-2 mot Älvängen, 1-4 mot Ytterby och 1-2 mot Utbynäs. Laget slog dock Björndammen med 4-3 efter ett sent straffmål av Kim Luukkonen. Zenith hittade formen efter den lite skakiga inledningen och laget vann åtta raka matcher och avslutade sedan våren med ett kryss. Det blev en del uddamålssegrar men 3-0 mot Angered MBIK och hela 6-1 borta mot Romelanda imponerade. När vårsäsongen skulle sammanfattas ledde Zenith en lite haltande tabell där tvåan Björndammen hade matcher tillgodo och var med i racet. Zenith fick sen en lite tuff start med kryss mot både Ytterby (3-3) och Utbynäs (2-2) och det blev en spännande höst. Zenith städade dock av bottenlaget Bergum (6-0) och Bosona (4-0) men en förlust mot Angered MBIK (1-2) bjöd in Björndammen. I näst sista omgången kunde dock Zenith säkra serieseger när laget slog Öjersjö med 5-1 samtidig som Björndammen föll! En riktigt imponerande säsong av Zenith där laget bara förlorade en match på sina avslutande 17! Riktigt kul när det skräller och en välförtjänt serieseger för Zenith! När det gäller målskyttet så var Jakob Ström bäst med sina 14 mål.

 

2. BJÖRNDAMMENS BK 62-33 +29 44p

BBK tog ännu ett kliv mot toppen av serien efter förra årets femteplats. Känslan är nog ändå lite besvikelse då laget verkligen hade chansen att utmana Zenith hela vägen och dessutom blev det inget kval för tvåorna. BBK:s start var dock lite knackig då laget inledde med förluster både mot Utbynäs (1-3) i premiären och 3-4 mot Zenith i matchen efter. Efter det höjde sig dock laget och hade en svit på nio matcher utan förlust (åtta segrar och ett kryss). Angered besegrades med 4-2 och derbyt mot Öjersjö vanns med 5-2. Det blev också revansch mot Utbynäs efter sena mål av Pontus Börjesson och Tony Rintamäki. I sista matchen innan sommaren hade laget chansen att verkligen sätta press på Zenith men laget föll med 0-3 i deras möte, men var ändå tvåa inför omstarten. Hösten blev en rafflande toppfight mellan BBK och Zenith där Björndammen inledde fint med segrar mot Bosona (4-0) och Angered igen (3-2). Björndammen föll dock i derbyt mot Partille (1-2) och kryssade även mot Hönö (1-1) i matchen efter. En hemmaförlust mot Romelanda (2-3) blev dödsstöten för BBK:s gulddrömmar och även om serien avslutades med tre segrar av fyra möjliga så hann laget inte ifatt Zenith. Andraplatsen säkrades dock i sista omgången efter fina 6-0 på Ytterby. Efter lite väntan så blev det dock ingen kvalmatch och Edmond Shalas mannar får spela i femman även nästa säsong. Det blev dock en riktigt fint 2018 för BBK som gjorde sin bästa säsong sen 2008 (då laget åkte ur fyran). I tuff konkurrens blev laget 5A:s målfarligaste med sina 62 mål och Pontus Börjesson blev bäst i BBK med sina 12 mål.

 

3. ANGERED MBIK 57-30 +27 43p

Bloggen trodde på en topplacering (tippade tvåa) inför säsongen men en svacka under våren ställde till det och när väl laget kom igång var det försent för guldstrid. Efter en fin premiär mot Öjersjö (seger 4-1) blev det förlust mot Romelanda (1-2) men seger mot Älvängen (4-2). Efter detta blev det dock vara två poäng på de följande fem matcherna! Laget föll mot både blivande tvåan BBK (2-4) och blivande ettan Zenith (0-3). Avslutningen var dock bättre med fyra raka segrar där bottenlagen Bergum och Bosona dessutom besegrades med sammanlagt 13-0. Angered var femma efter våren men inte helt avhängda då de hade ett par matcher tillgodo. Hösten började med seger (5-2 mot Älvängen) men sen blev det lite tyngre igen med förlust mot Björndammen (2-3) och ett par oavgjorda matcher. Avslutningen var dock stark med fem raka segrar och bland annat besegrades blivande seriesegrarna Zenith med 2-1. Den fina avslutningen gjorde att laget klättrade mot toppen och hade till och med chansen att snuva BBK på en möjlig kvalplats i sista omgången men det blev en tredjeplats till slut. Troligtvis ett av de mer bollbehandlande lagen i serien och de har imponerat på de flesta. Det gäller dock att omsätta bollinnehav till mål och poäng och där var både Zenith och Björndammen vassare. AMBIK har inte bara offensiva krafter utan var även det laget som släppte in minst mål (30). Framåt blev Rami Dridi bästa målskytt med nio mål. Laget har självklart framtiden för sig med ett ungt och utvecklingsbart lag och klubben fortsätter ju att förse lag högre upp med spelare.

 

4. UTBYNÄS SK 50-36 +14 42p

Som vanligt var USK med i toppen men inte heller i år lyckades de hela vägen. Inledningsvis var laget med bra med fyra segrar, ett kryss och en förlust på sina första sex matcher. Bland annat besegrades blivande tvåan Björndammen (3-1) i premiären och seriesegrarna Zenith (2-1) några omgångar efter. Resten av våren blev dock lite hackig och ojämn. Efter 1-1 mot Angered föll laget hemma mot nykomlingen Hönö (1-3) men repade sig och slog Öjersjö (4-1). Slutet blev svagare med fyra poäng på de fyra sista matcherna innan sommaren. Laget föll bland annat mot både BBK (0-2) och Partille (1-3). Utbynäs ojämnhet gjorde att laget låg fyra, hela tio poäng bakom ledande Zenith. Det fanns ju dock en möjlig kvalplats att spela om och USK var med i den fighten under hösten där de faktiskt gick obesegrade med sex segrar och tre oavgjorda. Det blev två inledande uddamålssegrar mot Ytterby och Bergum efter mål i slutskedet. Mot Zenith hade laget dock behövt en trepoängare men Zenith kvitterade till 2-2 i 93:e! Mot Angered var det dock ombytta roller när Robert Hedelin satte 3-3 med tio kvar. USK hade som sagt chansen på andraplatsen och ett möjligt kval men ett kryss mot Hönö i näst sista omgången gjorde att laget inte hann ifatt BBK och att Angered smet förbi. Absolut ingen dålig säsong för USK där de tar poäng mot alla topplagen med segrar mot Zenith och Björndammen och dubbla kryss mot Angered. Det var kanske kryssen som ställde till det för USK, särskilt mot lagen på den nedre halvan. USK hade iallafall en delad skytteligasegrare i Robert Hedelin som gjorde 22 mål (samma som Älvängens Knaving).

 

5. PARTILLE IF FK 36-36 +0 38p

Det är alltid svårt att bedöma lag som åker ur, och Partille (som lämnade 4A förra säsongen) var inget undantag. Det var oklart hur bra det unga laget skulle stå sig i ganska tuffa 5A och det såg till en början riktigt tufft ut. 1-7 i premiären mot Ytterby och även om laget sen överraskade och slog Utbynäs (3-1) blev det inte så många poäng inledningsvis. Efter segern mot USK blev det bara två poäng på de följande sex matcherna och bara ynka tre mål framåt. Innan sommaren ryckte dock laget upp sig och vann mot både Bergum (1-0), Ytterby (1-0) och Utbynäs (3-1)! Som grädde på moset kryssade laget mot blivande mästarna Zenith i sista matchen innan uppehållet och laget var åtta. Den fina trenden fortsatte under hösten och laget lämnade allt vad bottenstrid heter och enda förlusten kom mot Angered (0-3). Annars slog laget bland annat Björndammen två gånger och även Älvängen (4-3) och Romelanda (1-0). Den riktigt fina hösten (sju segrar, två kryss och en förlust) gjorde att laget slutade femma till slut och tar säkert med sig det självförtroendet in i nästa säsong. Laget höll det tight målmässigt åt båda hållen och slutade med målskillnaden 36-36Farhad Ariyaeeravesh blev bästa målskytt med 11 mål.

 

6. YTTERBY IS 55-39 +16 36p

Precis som femman Partille hade laget åkt ur fyran och bara några säsonger innan även spelat i division 2. Även här var det ett ungt lag som nye tränaren Robert Tartagni basade över. Det blev till en ganska väntad säsong där raset stoppades upp men det var lite för ojämnt sett över hela säsongen för att utmana om de högre placeringarna. Våren var dock riktigt bra och efter nio omgångar hade YIS sju segrar, ett kryss och bara en förlust (3-5 mot Utbynäs). Laget körde bland annat över Partille i premiären med 7-1 det blev även segrar över Zenith (4-1) och Angered (1-0). YIS var dock trea inför uppehållet efter en svagare avslutning med bara en poäng på de fyra sista. I början av hösten hade laget chansen att haka på toppen men det blev kryss mot både Zenith och Angered men även förlust mot Utbynäs. I mitten av hösten kom iallafall årets största seger när Hönö krossades med 8-0 men ojämnheten visade sig då det i matchen efter blev 1-1 mot jumbon Öjersjö. Säsongen avslutades med största förlusten då det blev 0-6 hemma på Ytterns IP mot ett taggat Björndammen som behövde vinna för att säkra andraplatsen. Överlag en stabil säsong för Ytterby som har framtiden för sig med en stadig och stor organisation i ryggen och laget lär tar sig uppåt i seriesystemet igen. Tobias Hildesson, som återvände till YIS från Hålta inför säsongen, svarade för 13 mål och blev därmed bäste målskytt. 

 

7. ROMELANDA UF 48-43 +5 31p

Laget var inblandade i bottenstriden förra säsongen och bloggen trodde på bottenstrid även denna säsongen. Det blev istället en fin säsong där det egentligen aldrig var något snack om nedflyttningskamp. Starten var pigg där laget tog viktiga poäng mot de blivande bottenlagen Bosona (1-1), Öjersjö (3-1) och Bergum (3-0). Dessutom kryddade laget med en fin 2-1 seger hemma på Romevi mot Angered MBIK. Den fina starten gjorde att RUF faktiskt var med i toppen efter en fem omgångar. Formen sjönk dock och det gjorde även Romelanda i tabellen och inför sommaren var laget nere på en sjundeplats. Det blev nämligen bara fem poäng på de avslutande åtta matcherna och bland annat 1-4 hemma mot BBK och en 1-6 smäll mot Zenith (även den hemma på Romevi). I sista matchen innan sommaren tappade även laget en 3-0 ledning till förlust 3-4 mot Angered. RUF rivstartade sedan hösten och röjde undan all oro om att laget skulle dras in i någon bottenstrid. Det blev nämligen fem raka segrar efter uppehållet där storsegern mot Bergum (7-1) och 3-2 segern mot Björndammen stod ut. Mot topplaget BBK vände laget 1-2 till seger 3-2 sista kvarten. Kontraktet var säkrat och laget hade plötsligt chansen att slå sig in på topp-3. 2-2 mot Ytterby blev dock den enda poängen på de fyra sista matcherna och laget fick nöja sig med en sjundeplats. RUF överraskade bloggen positivt och svarade för en fin säsong och har något att bygga vidare på. Måste varit skönt för laget att säkra kontraktet tidigt på hösten då laget de senaste tre säsongerna varit inblandade i bottenstrider under seriens avslutning. Henrik Björnrud var RUF:s bästa målskytt med sina 14 mål

 

8. ÄLVÄNGENS IK 47-43 +4 24p

Det blev en lite märklig säsong för ÄIK där laget inledde med att överraska alla (inklusive bloggen som hade tippat att laget skulle åka ur). Efter sex omgångar ledde ÄIK serien efter fem segrar och bara en förlust. Laget hade bland annat inlett med att besegra blivande seriesegrarna Zenith (2-0) och krossat både Bosona (7-2) och Öjersjö (7-0). Andra halvan av våren blev dock svagare där det blev tre raka förluster innan uppehållet, två uddamålsförluster mot Utbynäs och Zenith samt 2-4 mot Bosona i sista matchen. Dippen i slutet gjorde att laget var sexa inför sommaren. Om ÄIK kändes pigga på våren så gick det riktigt trögt på hösten. Laget inledde med förluster mot Angered (2-5) och Hönö (0-3) för att sedan ta sin enda seger efter sommaren när jumbon Öjersjö besegrades med hela 5-0.  På de resterande sex matcherna tog Älvängen sen bara en poäng (2-2 mot Bergum). Till ÄIK:s försvar så var det en hel del jämna matcher och bland annat uddamålsförluster mot Partille (3-4) och Ytterby (2-3). Den svaga hösten gjorde att laget till slut halkade ned på en åttondeplats. Med tanke på att laget precis höll sig kvar 2017 och bloggen tippade att laget skulle åka ur så är det självklart en stabil säsong då de aldrig var i närheten av någon bottenstrid. Dock är kanske ändå känslan i laget lite besvikelse då de var med riktigt bra i toppen men avlutade med fyra poäng på de sista tolv matcherna. ÄIK hade iallafall seriens toppskytt i Jesper Knaving (delat med USK:s Hedelin) som gjorde 22 mål, nästan hälften av laget totala målskörd (47).

 

9. HÖNÖ IS 28-47 -19 20p

Laget klev upp som tvåa i 6C bakom suveräna Sandarna men det var lite orostecken inför säsongsstarten i 5A. Det var särskilt oroande gällande vem som skulle göra målen då förra årets skyttekung Carl Wiklander (35 mål) lämnade för ÖIS U19 och Erik Sennerstam (18 mål) tog ett litet uppehåll. Hönö fick också en mardrömsstart på säsongen med 0-3 mot Bergum i premiären och 0-5 mot Öjersjö i matchen efter. Det blev dock både mål och tre poäng i matchen efter mot Romelanda efter att Theo Alexandersson satt 2-1 i 90:e! Laget visade stundtals fint spel och kryssade bland annat mot Björndammen och lite senare på våren blev det 3-1 borta mot Utbynäs. Överlag var det dock en tung vår där 0-0 mot Bergum i sista matchen innan sommaren var lagets enda poäng på de fyra sista matcherna. Inför uppehållet låg laget på nedflyttningsplats. Hösten började också tungt med 1-3 mot Romelanda men sen hittade ö-laget lite poäng. 3-0 mot Älvängen och kryss mot både Björndammen och Partille. Hönö drogs dock tillbaka ner i bottenstriden med tre raka förluster och bland annat 0-8 mot Ytterby och 1-2 mot jumbon Öjersjö. I det viktiga mötet med Bosona ledde HIS med 1-0 i slutet av matchen när en Bosona-spelare misshandlade domaren och matchen bröts. HIS tilldömdes i efterhand en 3-0 seger. Hönö kryssade också mot Utbynäs innan det blev förlust mot Angered i sista matchen. Det blev alltså till slut en niondeplats och nytt kontrakt för Hönö. Målskyttet blev som väntat ett litet problem och laget mäktade bara med 28 mål på 22 matcher. Marcus Wiseman blev bäste målskytt med sina fem mål.

 

10. FC BOSONA 32-64 -32 16p

Det blev en, på många sätt, tråkig säsong för Bosona som efter mycket om och men slutade med nedflyttning. Början på säsongen var riktigt usel och efter ett kryss i premiären mot Romelanda blev det bara en poäng till på de sju följande matcherna! Försvaret läckte ordentligt och FCB föll bland annat stort mot Älvängen (2-7), Björndammen (0-5), Utbynäs (2-6) och Angered (0-7). Bosona tog sig dock samman innan sommaren och vann tre och spelade en oavgjord på de fyra sista. Det blev bland annat viktig segrar mot Öjersjö (3-1) och Hönö (2-1). Laget var ändå tia inför semestern och rejält inblandade i bottenstriden. Den bottenstriden skulle fortsätta hela hösten och laget vann bara två matcher, men mot rätt lag (2-0 mot jagande Bergum och 3-0 mot jumbon Öjersjö). Det som tyvärr kommer att förknippas med Bosona säsongen 2018 är dock det som hände i matchen mot Hönö. I slutet av matchen misshandlade en Bosona-spelare domaren och matchen bröts. Efter några turer hos förbundet fick Bosona till slut poängavdrag (-3 poäng) förutom 0-3 i matchen mot Hönö. Från början yrkade förbundet på -6 poäng, vilket hade skickat ner Bosona i sexan direkt. Bosona överklagade dock med hänvisning till liknande fall (där det aldrig hade bestraffats så hårt) och domen ändrades alltså. Spelaren ifråga fick lämna Bosona och fick maxavstängning och får spela igen tidigast 1/11 2020. Bosona försvarade absolut inte händelsen men menade att det går en gräns för hur hårt ett lag ska straffas för en individs agerande. Det bör väl dock tilläggas i diskussionen att Bosona hade en ganska stökig säsong överlag. Laget tog 67 gula kort och totalt 11 röda varav sju var grova under säsongen. Laget kommer att börja säsongen 2019 med tre spelare med ganska långa datumavstängningar. Bloggen tror ju inte att saker händer i ett vakuum och Bosona bör nog fundera lite på hur laget agerar på planen då de knappast kan vara nöjda med den kort-skörden. Det verkar dock som det är en omorganisation på gång kanske och bloggen hoppas självklart att de får ordning på grejerna. Om vi återgår till säsongen så slutade alltså laget tia och det blev till slut kval mot 5B-laget Mossens BK om en plats i femman även 2019. Bosona hade dock inget att sätta emot och föll med 0-3 i båda mötena och får alltså börja om i sexan igen. Eldar Razanica blev bäste målskytt med sina nio mål.

 

11. BERGUMS IF 25-53 -28 13p

Bergum är ett av de lagen som förflyttat sig mest genom seriesystemet de senaste åren. 2013 kvalade sig BIF upp till fyran men laget åkte ur 2015. 2016 blev det nedflyttning igen men laget vann 6A 2017. Nu är alltså laget tillbaka i sexan igen! BIF inledde dock säsongen riktigt starkt med två segrar och två oavgjorda matcher på sina fyra första. Lagts slog bland annat Hönö (3-1) och Öjersjö (4-0). Sargon Gorgius var stekhet med fem mål på de matcherna men han försvann sen med en skada och Bergum försvann ner i en djup formsvacka. Laget vann nämligen inga fler matcher under hela våren. Visserligen kryssade laget fyra gånger men hade väldigt svårt att göra mål och gick mållösa fem av de avslutande nio matcherna. Den dåliga formen gjorde att laget låg nia inför uppehållet. Efter sommaren blev ännu jobbigare och det blev bara en poäng (2-2 mot Älvängen) under hela hösten. BIF var dock med riktigt bra i många matcher och föll med uddamålet mot Öjersjö (2-3), Utbynäs (3-4), Björndammen (2-3) och Angered (1-2). Då även lagen runt omkring Bergum gick dåligt hade faktiskt laget chansen att hänga kvar trots den usla formen. Så här i efterhand hade en seger till gjort att Bergum hade fått chansen att kvala sig kvar. Nu blev det dock dramatiskt ändå, fast på förbundets skrivbord. Bosona tilldömdes nämligen först ett -6 poängavdrag från den avbrutna matchen mot Hönö. Detta gjorde att Bergum klev upp på tiondeplatsen. Efter en överklagan från Bosona ändrades dock straffet till -3 poäng vilket gjorde att Bergum återigen var elva och nedflyttade. Bergum är alltså tillbaka i sexan ännu en gång. Det var bara jumbon ÖIF som gjorde färre mål än BIF:s 26 och det är väl talande att Gorgious blev målbäst med sina fem mål trots att han vara spelade de första matcherna.

 

12. ÖJERSJÖ IF 22-67 -45 13p

Det var inte mycket som stämde för Öjersjö säsongen 2018 trots det på pappret stjärnspäckade laget. Det undgick väl ingen att Anders Svensson klev in som spelande tränare (han spelade ju där även 2017) och att Pontus Farnerud blev klar! Efter premiärförlusten mot Angered (1-4) blev det en fin hemmapremiär med över 400 personer, GP på på plats, Farnerud från start och ett hattrick av Erik Alenvert i 5-0 matchen mot Hönö IS. Där peakade väl tyvärr ÖIF:s säsong. Laget föll i tre raka hemmamatcher efter Hönö-segern, bland annat med hela 0-7 mot Älvängen. Det blev inte roligare när Björndammen vann derbyt med 5-2 och ÖIF var förankrat i botten. Segern mot Partille (2-1) gav lite hopp men laget var sist i tabellen efter våren då laget avslutade med fyra raka förluster och jobbiga 1-3 mot bottenkonkurrenten Bosona precis innan sommaren. Säsongen 2017 krånglade sig laget kvar och hösten inleddes med en viktig 3-2 seger borta mot Bergum och Farnerud dök upp och gjorde sin andra match för säsongen. Det blev dock ingen vändning utan ÖIF fortsatte att förlora även om laget fått förstärkning av bröderna Viggeborn från Jonsered. Storförlust mot Älvängen igen (0-5) och laget kom inte till spel mot Björndammen och fick lämna WO. Trots förlusterna fanns det chans att hålla sig kvar då även bottenkollegorna gick trögt. Ett kryss mot Ytterby (1-1) och en 2-1 seger mot Hönö gjorde att botten levde lite. ÖIF hade dock ett tufft avslutade schema och förluster mot Utbynäs (1-2) och Zenith (1-5 där Zenith säkrade guldet) och Angered MBIK (0-2) gjorde att det i praktiken var kört. Laget föll även i sista matchen mot Bosona (0-3). En riktigt tung säsong där laget både gjorde minst mål (22) och släppte flest (67). Anders Hoffman vann den interna skytteligan på fem mål. Visst kunde man gissa inför säsongen att de tunga namnen kanske inte skulle göra så många matcher men känslan var att det i så fall skulle bli skillnaden på en topplacering och en mittenplacering. Nu blev det istället en jumboplacering. Sett till truppen borde laget kunnat hålla sig kvar oavsett om till exempel Farnerud eller Svensson lirade.

 

/Rasta