Dags för del 2 av bloggens 5A-intervjuer:

 

Cihan Köse (IK Zenith), Dennis Nithander (Partille IF FK) och Björn Sjösvärd (Romelanda UF)!

 

Vi börjar med Zeniths guldtränare Köse:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Det blev en säsong som jag hade hoppats på! Vi lade grunden hela vintern och med spelare som inte gnällde utan körde bara på så löste vi seriesegern!

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Om jag bara utgår från dem matcherna vi spelat mot lagen så blir jag överraskad av att Ytterby tappade så många poäng över hela serien. De gjorde hela sju mål på oss på två matcher och tycker att de var jobbigast att möta. Sedan blev jag väldigt förvånad av Älvängens höst, då de var riktigt bra innan sommaren. Vi spelade bägge matcherna mot dem innan sommaruppehållet och fick kämpa ordentligt för de tre poängen vi tog mot dem.

Hur ser du på din egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Jag är främst glad att vi lyckades få ihop gänget bra fastän jag gick emot mina principer att ta in flera nya spelare mitt i säsong. Taktiskt så är jag glad att vi valde rätt sorts fotboll för att vinna serien. Vi bytte spelsystem och ställde upp annorlunda i utgångspositionerna efter förlusten mot Älvängen.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Jag har under säsong berömt hela truppen ett par gånger och det är främst för att alla varit med på ”tåget”, många av våra spelare spelade fåtal matcher under säsongen men man kämpade in i det sista för att vara med matchtruppen. Inga av spelarna har kommit fram till mig och gnällt om att de får för lite speltid eller något annat. Men om jag ska lyfta fram en spelare så måste jag ändå ge David vår målvakt en stor guldstjärna! Han har spelat 22 av 22 matcher i serien och gjort det helt sjukt bra!

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Även här utgår jag ifrån matcherna vi haft mot motståndarna. Jag var imponerad mest av Ytterby, Älvängen och Utbynäs. Skulle även kunna lägga till Angered på den listan om de utvecklar sitt spel i sista tredjedelen. Många undrar säkert varför jag inte har Björndammen på listan, men nu utgår jag ifrån matcherna vi haft mot motståndarna och då verkar det som att dem har underpresterat eller att vi lyckades taktiskt bra mot dem. Kollar man deras matcher så förlorade de inte sina poäng till så många olika lag utan tappade 16 av sina 22 totalt tappade poäng till 3 lag. Sedan tror jag att Partille blir ett lag att räkna med 2019. Om man tar enskilda spelare så har ju alla lagen minst 1–2 spelare som utmärker sig extra mycket. Division 5A är ingen lätt serie, tror den är väldigt jämn och det känns nästan som att alla kan slå alla lag i den här serien. Vi hade inga lätta matcher alls utan fick kämpa ordentligt i varje match för att lösa poängen.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Måste nog välja två ögonblick, kan inte välja ut en av dem. 2–2 målet borta mot Utbynäs, där vi kvitterade i sista sekunden! Helt underbar känsla! Även vändningen mot Hönö hemma! Tror många var stressade sista 20 minuterna i den matchen!

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Tror grundproblemet är att många lag har för få spelare i truppen och måste ta ut spelare till match oavsett att man vet att den personen har problem med humöret eller att man till och med inte känner spelaren tillräckligt mycket. Vissa går så långt att man tar ut någon till match fastän dem inte tillhör föreningen. Hur skulle man kunna lösa detta då? Frågan landar på förbundet, men jag tycker personligen att det är alldeles för lätt att få starta nya föreningar. Många av dessa föreningar lägger ner och kanske startar om på nytt efter några år igen. Förbundet borde ha koll på antalet aktiva spelare gentemot antalet föreningar, och sätter ett skäligt snitt som avgör om en ny förening får startas upp ifrån en kölista som skapats. Jag har sett en hel del matcher i år och det är inte många lag som har 16 av 16 platser fyllda på matcherna. Gällande att domarna blivit attackerade så gäller det att förbundet sätter nolltolerans gentemot spelare. Man blir avstängd för livet och blir polisanmäld oavsett. Klubben får en varning som innebär att om det upprepas så blir man utesluten och får börja om i division 7 eller liknande.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Glad att det gick bra för FC Linné med Wamid som målvakt!

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag önskar att kunna fortsätta som tränare i Zenith även nästa år, men har lite frågetecken i huvudet som måste rätas ut innan det är hundra klart.

Stort tack!

__________________________________________________

Vi fortsätter med Partilles burväktare Nithander:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Efter en strulig inledning måste jag säga att vi avslutade riktigt bra. Det såg inte så bra ut efter premiären och de inledande matcherna, men allt eftersom växte vårt unga lag in i det och vi avslutar faktiskt med 10 segrar 2 oavgjorda och 1 förlust på de sista 13 matcherna.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Zenith som vinnare var en överraskning. Att Ytterby inte slutar högre upp i tabellen, samt Bergums tabellplacering efter sina värvningar både innan och under säsongen, kan tyckas lite märkligt.

Hur ser du på sin egen insats den här säsongen?

Förutom två dåliga matcher mot Romelanda borta och Älvängen hemma så har det känts stabilt. 6.5/10 borde jag vara värd.

Är det någon medspelare som du tycker ska ha extra beröm?

Niclas Bjärlind har gjort det riktigt bra hela säsongen, sen bör även William Svensson och Farhad nämnas.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Har tyvärr för dålig koll på de andra lagen för att kunna svara på det.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Båda segrarna mot Björndammen. Alltid roligt att vinna derbyn men extra kul den här säsongen eftersom det nog var första gången på 20 år som BBK faktiskt var favoriter i båda matcherna.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Passar på denna fråga, då det känns som om man skulle kunna diskutera detta hur länge som helst.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Inte direkt, dom lagen man följde lite extra gjorde i princip vad man förväntat sig av dem.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Hahaha, jag kör på så länge kroppen håller.

Stort tack!

Tack själv!

_______________________________________________

Vi avslutar med RUF:s spelande assisterande tränare Sjösvärd:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Jag är jättenöjd! När jag flyttade tillbaka till RUF inför året och tog en roll som spelande assisterande såg jag två stora mål framför mig. Det första var att vi skulle göra en säsong som ett stabilt mittenlag, där kontraktet skulle vara klart långt innan slutomgången. Det andra var att vi skulle få igång ”draget” kring RUF igen. För några år sedan (Marek-eran som slutade med kval till division 3) var det många i Kungälvsområdet som ville spela i Romelanda helt enkelt för att vi hade väldigt kul. När vi nu sammanfattar 2018 så ser vi en i stora drag harmonisk säsong i backspegeln. Kontraktet säkrades tidigt efter en stark höst och de sista veckorna ledde jag träningarna så att huvudtränare Ronny i lugn och ro kunde ta individuella samtal med alla spelare. Det ser bra ut inför nästa år och för första gången på länge är inte frågan om RUF kommer till spel nästa säsong, utan frågan är snarare om det inte rentav är dags att anmäla ett B-lag? Under sommaren fick vi tillbaka flera spelare som spelat i klubben förut, och vi fyllde dessutom på med något nyförvärv.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Seriesegraren Zenith hade jag verkligen inte tippat! På minussidan hittar vi väl Öjersjö och Bergum. De förstnämnda trodde jag skulle klara sig bättre, även om ingen trodde att Farnerud skulle lira speciellt mycket. Bergum började piggt, men rasade sedan något otroligt. Vidare kan man väl säga att Ytterby kanske borde ha kommit lite högre upp.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Jag har ju haft en ganska ”osynlig” roll som tränare. Jag har ansvarat för en del administrativa uppgifter och varit bollplank till vår huvudtränare, förutom att jag naturligtvis lett träningar när Ronny haft förhinder. Så den direkta coachningen ska Ronny ha mest cred för. Men jag tycker att han och jag tillsammans hade en fin känsla i laguttagningarna under hösten, där vi bland annat radade upp fem raka segrar. Det var under en period där vi dessutom klarade av att ha en hälsosam rotation i startelvan för att hela truppen skulle känna sig delaktig. Där tycker jag ändå att vi hittade en bra balans!

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Jag tycker att det är många spelare som har gjort det bra, på olika plan. Filip Larsson är en riktigt grinig spelare (9 varningar!), men vilken klippa han har varit i vårt försvar! Oerhört stabil mittback. Sedan vill jag också berömma våra P02/03-spelare som från och till varit med. De har kämpat på till 100% på träningarna och alltid varit tillgängliga till match även om det blivit 90 minuter på bänken några gånger. Med risk för att låta som en gammal gringubbe tycker jag mig ofta se yngre spelare med alltför dåligt tålamod som lägger ner om det går två-tre matcher utan att man är en startspelare. Våra yngre killar har tagit de chanser som bjudits, och fortsätter de med samma inställning så har klubben snart ett par A-lagsspelare till från de egna leden.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Jag tycker egentligen inte att något lag varit så där fantastiskt bra i år. Det kändes ganska öppet om seriesegern. Sen finns det ju alltid spelare som sticker ut. Jag har tidigare här på bloggen nämnt Steffen Hjort Sörensen i Ytterby, och jag håller fast vid att jag tycker att han är riktigt vass i sina bästa stunder.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

2-3-målet (bortaseger för oss) i slutet av matchen mot Björndammens BK! Fantastisk andra halvlek av oss där vi vänder 2-1 till 2-3 mot ett lag som faktiskt gick för seriesegern. Extra skönt för mig personligen också, då jag gjorde en miss vid deras ledningsmål precis innan paus.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Helt ärligt vet jag inte. Jag fattar inte vad folk håller på med. Ibland tänker jag att om en utebliven straff (eller motsvarande) i en division 6-match kan föranleda att man nitar en domare – hur hanterar man då ”riktiga” motgångar i livet? I stridens hetta kan man såklart bli arg och kanske säga något dumt, men om man inte kan besinna sig från fysiska angrepp och be om ursäkt för eventuella kommentarer efteråt då tycker jag att man förpassat sin rätt att spela lokalfotboll. Jag tror också att det är viktigt att de goda krafter som finns bland spelare, domare och ledare agerar som föredömen och bemöter eventuellt stök med ett stort lugn. Vill man få bukt med hetsig situation är det oftast det mest effektiva.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Lite kul att Guldheden fick en positiv säsong, även om det inte bar hela vägen till trean! Annars hoppas jag att jag efter nästa helg får glädjas med min moderklubb IK Kongahälla som förhoppningsvis kvalar sig kvar i division 3 Nordvästra Götaland.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Inför den här säsongen sade jag att jag hade minst 10 år kvar som spelare. Så nu är det väl i alla fall 9 säsonger kvar då. Just nu talar allt för att jag blir kvar i RUF en lång tid framöver. Jag har inga större ambitioner att spela högre än div 4-5-nivå (och är kanske inte bra nog heller…), och har haft så otroligt kul med resten av laget i år att jag inte ser någon anledning att ändra på något! Visst finns det tränarambitioner i framtiden, men det får nog vänta lite. Det får vara något väldigt bra för att jag skulle lämna Romelanda de närmaste säsongerna!

Stort tack!

Tack för det fina arbetet med bloggen!

 

Bloggen tackar självklart Cihan, Dennis och Björn för att de tog sig tid!

 

/Rasta