Dags för den sista sammanfattningen för 2018!

Vi tar oss an 5B och HÄR går det att läsa hur Daniel ”Dalla” Natanaelsson tippade inför säsongen!

 

1. SANDARNA BK 60-19 +41 51p

Säsongen 2013 åkte Sandarna ur fyran och året efter blev det degradering igen. Efter ett par säsonger i sexan vann laget 6C i storartad stil förra säsongen utan att förlora en enda match och i år vann de även 5B och är alltså tillbaka i fyran! Visst var de en av kandidaterna det snackades om inför säsongen och Dalla hade prickat in SBK som seriesegrare inför säsongen. Det är dock alltid svårt att vinna en serie men Majornas Milan imponerade ordentligt. I premiären blev det dock ett litet antiklimax då laget föll hemma på Gröna Vallen mot Styrsö BK med 1-2, ett Styrsö som sen alltså skulle åka ur femma. Efter den chocken började Sandarna att komma igång och det blev tre raka segrar, dessutom utan ett enda insläppt mål. Nästa test kom mot toppkandidaten Balltorp och där blev det 1-1. Efter det krysset radade SBK upp sju raka segrar innan uppehållet och ledde 5B i halvtid. Det blev bland annat imponerande 4-1 på blivande tvåan Väster och 3-2 mot Näset efter att nyförvärvet Anton Hysén både kvitterade och gjorde segermålet. Defensivt imponerade SBK ordentligt och laget höll nollan i de fyra sista matcherna där de även fick ordentlig revansch mot Styrsö på Styrsö då de tog färjan hem med en 6-0 seger i bagaget. SBK var alltså i förarsätet inför omstarten och fortsatte sin fina svit från våren. De blev tre raka segrar innan det blev ett lite oväntat kryss mot nykomlingen FC Heden (1-1). Ett av lagen som jagade Sandarna var Balltorp och även höstmötet slutade med ett kryss (2-2) efter en sen Sandarna-kvittering. De två kryssen bjöd in lagen bakom lite men i seriefinalen mot Väster satte SBK ner foten och vann med 4-0 på en riktig blåsig Gröna Vallen. Spänningen höll dock i sig lite då Näset spräckte Sandarnas svit på 18 matcher utan förlust när de vann med 1-0. I matchen efter säkrades dock den andra raka uppflyttningen för Lars Olssons mannar! Det blev lite spännande när en säker 3-0 ledning nästan åts upp av Mossens BK men det blev seger med 4-3. I den sista betydelselösa matchen föll SBK mot ett formstarkt Kungsladugård med 1-2. En riktigt imponerande säsong där Sandarna hade både bredden och spetsen i truppen och troligtvis seriens mest kompletta spelare i kaptenen Tom Martinsson Ngouali. Det blev 60 mål framåt och bara 19 insläppta på 22 matcher och inte mindre än nio nollor! Mikael Johansson blev målbäst i SBK med sina 12 mål. Kul att Sandarna har tagit sig uppåt i seriesystemet igen och de lär kunna göra avtryck direkt i fyran!

 

2. IF VÄSTER 75-29 +46 49p

IF Väster trillade ur fyran 2017 och stod med en tunn trupp samtidigt som FC Fiskebäck kom från en fin tredjeplats i 5B och hade bra med folk men kämpade med organisationen. Lösningen blev att FC Fiskebäck klev in i Västers organisation och Daniel ”Dalla” Natanaelsson följde med som huvudtränare. Dalla själv var som vanligt en försiktig general i sin tippning (där han hade laget som femma) men det skulle visa sig att nya Väster hängde med Sandarna nästa hela vägen till mållinjen. IFV:s öppning var riktigt stark i bästa Djurgårdsstil med ”full fart framåt och håll tätt bakåt”! Laget var obesegrade efter sju matcher med bland annat fina 3-1 mot Näset i premiären och 7-0 segrar mot både Mossen och Styrsö. I den tidiga seriefinalen mot Sandarna kom dock den första förlusten (1-4) och det blev även torsk i matchen efter mot Balltorp (0-1). Väster behöll dock fokuset fram till uppehållet med tre stabila segrar mot Härryda (6-0), Masthugget (5-0) och Mossen (4-0). Det blev även seger igen mot Näset efter att laget vände 0-1 i paus till 2-1. Väster var absolut med i racet och låg bara två poäng bakom Sandarna inför omstarten. Hösten inledde dock med ett kryss mot Lagår’n (2-2) och en tight seger mot Styrsö borta (2-1). Precis som på våren var laget obesegrade fram till matchen mot Sandarna efter segrar mot Warta, Hovås och Heden. I ett stormigt Majorna var det dock Sandarna som var starkast och Väster föll med 0-4. Väster höll sen Balltorp bakom sig när lagen spelade 3-3 i omgången efter men missade samtidigt att ta in på Sandarna som föll mot Näset. Väster avslutade iallafall med två segrar och knep andraplatsen och hoppades självklart på att det skulle leda till kval. Nu blev det inte så utan Väster blir kvar i 5B även nästa säsong. En fin säsong för Dalla’s gäng där laget var det överlägset målgladast med sina 75 mål och Gabriel Cederborg vann 5B:s skytteliga på 16 strutar. Alltid tråkigt när klubbar går i graven men spelarna i Fiskebäck fick fortsätta lira tillsammans och dessutom i en stor organisation och Väster i sin tur fick ett slagkraftigt lag.

 

3. BALLTORPS FF 60-36 44p

BFF brukar vara topptippade och kom från en fjärdeplats 2017 och hade dessutom fått in en ny tränare i Fredrik Magnusson från seriekollegan Masthugget. Det blev en bra säsong för BFF även om de inte rådde på Sandarna och till slut även fick ge sig i kampen om andraplatsen. BFF började också bra med 3-1 med Lagår’n efter ett hattrick av Mathias Pringle. Det blev även segrar mot Styrsö och Warta innan en lite oväntad förlust mot Hovås hemma på Förbovallen. Laget växlade dock upp igen och körde över nykomlingen Heden med 5-1 och kryssade mot Sandarna (1-1). Det blev en liten fin poängsvit på fem matcher där även toppkonkurrenten Väster besegrades med uddamålet. Det var dock ombytta roller mot Näset där det blev förlust 2-3. Våren avslutades med två segrar men även en 1-5 smäll mot Kungsladugård men BFF var ändå med bra på sin tredjeplats. Balltorp var sen med i hela racet under hösten och gick faktiskt obesegrade de första åtta matcherna innan säsongen avslutades med en förlust mot ett kontraktsjagande Mossen (2-3). Det blev dock några kryss för mycket och hösten inleddes med 3-3 mot Warta där BFF kvitterade på övertid. Laget kryssade även mot både Sandarna (2-2) och Väster (3-3). Annars blev det några storsegrar mot bland annat Heden (5-1) och Härryda (6-0). Inför sista matchen hade BFF ändå chansen på andraplatsen och en möjlig kvalplats men laget föll som sagt mot Mossen samtidigt som Väster vann. Balltorp hade inga problem att tagga till och prestera mot toppkonkurrenterna med dubbla kryss mot Sandarna och fyra poäng mot Väster. Problemet var istället att laget inte hade fokus i alla matcher mot lagen bakom sig i tabellen. Men BFF har utan tvekan en riktigt hög högstanivå. Pringle blev bäste målskytt för BFF med sina 13 mål.

 

4. KUNGSLADUGÅRDS BK 37-24 +13 40p

Svårt att veta vart man hade KBK inför säsongen. Laget var rejält inblandade i bottenstriden 2017 med en poäng ner till nedflyttning men hade å andra sidan fyllt på truppen en del. Efter en svag start så inledde Lagår’n en imponerande förlustfri svit i slutet av våren som höll resten av säsongen! Inledningen på säsongen var dock riktigt svag med en poäng (0-0 mot Väster) på de fem första matcherna och bland annat hela 0-5 mot Näset. KBK började dock hitta rätt och vann tre raka matcher där de bland annat slog Hugget med 5-0. Det blev dock förlust mot Hovås (0-1) och lite senare även mot serieledarna Sandarna (0-3). Förlusten mot Sandarna skulle dock bli säsongens sista och våren avslutades med imponerande 5-1 mot Balltorp och 2-0 på Härryda. KBK var sexa inför uppehållet och känslan var väl att laget skulle hamna där någonstans. Hösten inledde med två kryss mot Väster (2-2) och Näset (0-0) där laget visade att de kunde tampas med lagen framför. Lagår’n fortsatte att trumma på och visade också upp en riktigt starkt defensiv med fyra nollor på de sista sex matcherna. Den riktigt fina säsongen kröntes med en seger mot redan klara seriesegrarna Sandarna i sista matchen. Den hysteriska formen gjorde också att laget även smet förbi Näset på slutet och blev fyra. KBK briljerade väl kanske inte framåt med 37 mål på 22 matcher men defensivt var det riktigt bra och laget släppte in minst mål (24) efter Sandarna. Framåt blev August Jörnvik bästa målskytt med 11 mål. En riktig fin säsong och alltid kul när lag överraskar!

 

5. NÄSETS SK 54-35 +19 39p

Såg helt klart intressanta ut inför säsongen med George Mourad och Zaya Kalasho som nytt tränarpar och fina nyförvärv i Victor Kalasho och Mattias Tuncay. NSK var med i toppen under våren men en svagare höst gjorde att laget tappade kontakten med toppen och till slut hamnade på en femteplats. Efter premiärförlusten mot Väster (1-3) så blev det först två trevande uddamålssegrar mot Masthugget och Mossen innan Lagår’n besegrades med 5-0. Det blev dock förlust i den svåra bortamatchen mot Styrsö efter ett sent hemmamål och NSK hamnade lite efter topplagen. En bra period i mitten av våren gjorde dock att laget närmade sig igen och det blev bland annat 7-1 mot Warta och trepoängare även mot Hovås (3-2) och Heden (3-1). NSK ställdes sen mot toppkonkurrenterna och fick bekänna färg. Laget ledde mot Sandarna men tappade en 2-1 ledning till förlust 2-3. Mot Balltorp gick det bättre med en 3-2 seger men Väster blev för svåra igen (1-2). Laget hann även med att slå Härryda men tappade viktiga poäng i sista matchen då de kryssade mot jumbon Hugget (3-3). Laget var fyra inför sommarlovet, med sex poäng upp till ledande Sandarna. Näset tappade sedan kontakten helt i början av hösten efter förluster mot både Mossen (1-2) och Warta (1-3) och ett kryss mot Kungsladugård. Laget hamnade lite i ingenmansland och blandade prestationer ganska rejält. Det blev 7-3 mot Hovås men förlust o-1 mot Heden. NSK taggade iallafall till mot blivande mästarna Sandarna och bröt deras svit på 18 matcher utan förlust när Jonathan Eineskog Ekdahl gjorde matchens enda mål. Då laget kryssade mot Balltorp (3-3) i näst sista omgången smet ett formstarkt Lagår’n förbi och Näset blev femma till slut. Möjligt en liten missräkning för NSK men det ser ljust ut och laget blir säkert att räkna med 2019. Mourad & Kalasho fortsätter som tränare och under hösten var också målsmaskinen Kristoffer Frantzich tillbaka från skada. När det gäller målskyttet så gjorde nyförvärven Kalasho och Tuncay 14 mål vardera och där var bara Västers Cederborg bättre i hela serien med sina 16.

 

6. HÄRRYDA IF 41-55 -14 27p

Härryda vann 6B 2016 och gjorde en fin debutsäsong i 5B förra året och slutade sexa. Laget inledde också den här säsongen fint och var faktiskt uppe och drog i toppen då laget vann fem av sina sex första matcher! Den enda plumpen kom i en 0-3 förlust mot Hovås Billdal. Annars blev det fina segrar mot bland annat Mossen (3-0), Styrsö (4-0) och Warta (4-1). Med undantag för Hovåsmatchen visade HIF upp en fin defensiv med tre nollar. Härryda skulle dock få det betydligt tuffare när lagen på den övre halvan stod för motståndet. Det blev förluster mot Sandarna (0-4) och Balltorp (1-2) innan Härryda smet emellan med en 7-2 kross av bottenlaget Masthugget. Sen åkte de på en smäll själva när Väster vann med 6-0 och det blev även 1-4 mot Näset och HIF tappade mot toppen och halkade neråt i tabellen. Ett lite stukat Härryda kryssade mot Mossen (2-2) och föll mot Kungsladugård (1-2) innan det iallafall blev seger mot Styrsö (1-0) i sista matchen innan uppehållet. HIF var femma inför omstarten och ska nog vara glada att det blev så mycket poäng inledningsvis då hösten blev riktigt tung. Det började iallafall med poäng då laget kryssade mot både Warta (2-2) och Hovås (3-3). Enda segern på de sista sex matcherna kom mot Masthugget (3-2) och resten blev förluster. Härryda kunde helt enkelt inte mäta sig med topplagen och det blev även förlust mot nykomlingen Heden (0-4). De visade dock i vissa matcher att de kunde störa topplagen. Blivande tvåan Väster fick kämpa för trepoängaren och avgjorde inte förrän i i slutminuterna. Överlag en stabil säsong av Härryda som aldrig var i närheten av bottenstriden sen blev det till slut en hel del poäng upp till lagen framför (tolv upp till femman Näset). Att säsongen fick ett par större svackor hade mer med spelschemat att göra då HIF hade topplagen nästan på rad. Offensivt blev Bako Löfgren och David Johansson bästa målskyttar med nio mål var.

 

7. FC HEDEN 31-40 -9 25p

FC Heden har snart funnit i tio år och har tillbringat majoriteten av den tiden i sexan. Det ofta topptippade laget vann till slut 6B 2017 i en rafflande slutstrid med Proletären och debuterade alltså i femman denna säsongen. Ett på pappret riktigt rutinerat lag och många trodde nog på en högre placering (Dalla hade laget som fyra). Heden fick dock slita för nytt kontrakt och var med i den jämna fighten på den nedre halvan där mycket avgjordes i de sista matcherna. Det blev en ganska tuff inledning för Heden som föll i tre av sina sex första matcher och även kryssade en del. Det blev dock en seger mot Masthugget och 3-3 mot blivande topplaget Väster efter ett hattrick av Andreas Malm. Heden blandande en del med seger mot Mossen (3-0) men en sämre avslutning med tre förluster på de fyra sista. Bland annat föll lag mot både Styrsö (1-2) och Hovås (1-4). Inför sommaruppehållet var Heden rejält inblandade i bottenstriden och laget var nia men bara en poäng före jumbon Masthugget.  Hösten inleddes sen med en viktig seger mot Masthugget (2-0) men hade sen ett tufft spelschema med båda matcherna kvar mot blivande mästarna Sandarna och även topplaget Balltorp. Det blev hela 0-6 mot BFF och förlust i den ena matchen mot Sandarna men 1-1 i den andra. Efter den viktiga 4-0 segern mot Härryda var resten av Hedens matcher riktigt jämna. Förlust mot topplaget Väster (1-2) men seger mot Näset (1-0) och kryss mot Mossen (1-1). Inför sista omgången behövde Heden en poäng för att säkra kontraktet på egen hand och det blev tre när Styrsö besegrades med 3-2. En lite skakig debutsäsong för Heden som aldrig riktigt kom igång eller hittade något flow. Laget vann aldrig två matcher i rad under säsongen och hade aldrig någon poängsvit längre än två matcher. Kim Nordström och Andreas Malm blev bästa målskyttar i Heden med sju mål var.    

 

8. IF WARTA 40-49 -9 24p

Warta vann lite oväntat 6D 2017 och skulle nu etablera sig i femman igen. Det blev en svettig säsong där laget tillhörde getingboet på den nedre halvan och kontraktet bärgades till slut i sista omgången! Nykomlingens inledningen var väl inget att skriva hem om även om det blev seger i premiären mot nykomlingskollegan Heden med 2-1. Efter det blev det nämligen fem raka förluster där det var jämnt mot Balltorp (1-2) men rann iväg mot Näset (1-7). Till Wartas försvar så var det ett tufft inledande spelschema då de även föll mot blivande topplagen Sandarna (0-3) och Väster (0-3). Det blev lite bättre med segrar mot Mossen (4-3) och Styrsö (1-0). Warta bjöd även på säsongens största seger när laget slog ett sargat Masthugget med 10-1! Det blev dock en svagare avslutning på våren med bara en poäng på de tre sista kamperna efter 1-1 mot Hovås och 0-1 mot både Heden och Sandarna. Laget var förvisso åtta inför omstarten men hade bara tre poäng ner till jumbon Masthugget. Hösten blev en kamp för överlevnad och tog några viktiga poäng med kryss mot både Balltorp (3-3) och Härryda (2-2). Laget slog även Näset (3-1) och det såg som Warta var på väg mot säkrat kontrakt. Tre raka förluster gjorde dock att laget drog in igen och särskilt då det var mot bland annat bottenkonkurrenterna Mossen (1-3) och Styrsö (1-2). Laget låg riktigt illa till med två matcher kvar men vann med 6-0 mot redan nedflyttningsklara Masthugget i näst sista omgången. Warta riskerade dock att åka ur vid förlust i sista matchen men det blev seger mot Hovås efter att Sebastian Strugarevic avgjort i 89:e! Nykomlingen fick slita för kontraktet men löste det alltså till slut. Erik Lukacs blev bäste målskytt med sex mål.

 

9. HOVÅS BILLDAL IF 41-60 -19 24p

Det var nog många som trodde att Hovås dagar i femman var räknande. Laget höll sig kvar på målskillnad 2017 och känslan var alltså att det skulle bli hårda bud. Det blev också en tuff säsong men när krutröken la sig så hade Hovås löst nytt kontrakt igen! Hovås var med ganska bra inledningsvis men fick inte så mycket poäng för det. I premiären föll laget mot Masthugget efter ett sent mål och det blev även förlust mot blivande seriesegrarna Sandarna, men bara med 0-1 efter ett sent mål. Första poängen kom i 2-2 matchen mot Heden efter ett sent mål av Henrik Blixt. Hovås höjde sig sedan och tog två raka treor där först topptippade Balltorp besegrades med 3-1 och i matchen efter 3-0 mot Härryda efter ett hattrick av Blixt! Sen kom en lite sämre period innan våren avslutades relativt starkt. Det blev först tre raka förluster mot Väster (3-6), Näset (2-3) och Mossen (0-2) men avslutningen bjöd på tio poängfem matcher med bland annat uddamålssegrar mot Kungsladugårds BK och Styrsö. Den stora plumpen kom mot jumbon Masthugget där Hovås föll med 2-7! Poängskörden på våren räckte till en sjundeplats men en svagare höst gjorde att laget drogs tillbaka in i nedflyttningsstriden. Hovås hade ett tufft öppningsschema efter uppehållet och föll mot alla fyra topplagen. Det blev dock två riktigt viktiga segrar mot lag som till slut hamnade bakom Hovås i tabellen. 2-1 mot Mossens BK och 3-1 mot Styrsö. Detta gjorde att laget löste kontraktet innan sista omgången (där laget föll mot Warta med 2-3). Säkert en nyttig säsong för ett ungt Hovås Billdal som de kan bygga vidare på. En som inte är så ung längre men som fortfarande levererar är Henrik Blixt, som toppade den interna skytteligan med sina tio mål.

 

10. MOSSENS BK 31-50 -19 22p

Mossens BK trillade ur fyran förra säsongen och många trodde nog att laget skulle studsa tillbaka direkt och bli ett topplag i 5B (bland annat Dalla som tippade laget i toppen). Så blev det dock verkligen inte och inför sista omgången var laget nere i sexan och det krävdes ett kvalmöte med 5A-laget FC Bosona för att till slut säkra kontraktet. Det gick att se direkt att MBK inte riktigt var i balans då laget föll med 0-3 i premiären mot Härryda och med hela 0-7 mot Väster i matchen efter! Laget höjde sig dock även om det blev också blev förlust mot Näset (1-2) i matchen efter. MBK hittade dock en bättre period med sju poäng på tre matcher med segrar mot både Masthugget (3-0) och Kungsladugård (1-0). Laget hann även med att slå Hovås (2-0) innan formen rasade igen. Det blev en poäng på de fem sista matcherna innan sommaren. Till Mossens försvar så mötte laget seriens tre bästa lag och höll bland annat blev det bara 0-1 mot Sandarna. Det var dock bäddat för höst-ångest då laget var tia med bara en poäng ner till lagen bakom inför omstarten. Det blev en jobbig höst där Mossen slogs på den jämna undre halvan. Det inleddes bra med en oväntad seger borta mot Näset (2-1) men det var lite varannan match för Mossen. Det blev förlust mot Styrsö (2-5) men seger mot Warta (3-1) som i sin tur följdes upp av en 1-2 förlust mot Hovås. Mossen var riktigt illa ute och inför sista omgången var laget under strecket. Axel Sandquist räddade dock laget med ett hattrick i segern mot topplaget Balltorp, samtidigt som Styrsö föll mot Heden och lagen bytte plats. Säsongen var dock inte slut och efter mycket om och men blev det 5A-laget FC Bosona som stod mellan Mossen och nytt division 5-kontrakt. Över de två kvalmatcherna var det dock inget snack och dubbla 3-0 segrar såg till att Mossens BK spelar i femman även 2019. Som sagt en svettig säsong där inte oväntat Sandquist blev bäste MBK-målskytt med sina tio mål.

 

11. STYRSÖ BK 32-51 -19 20p

2013 kvalade sig SBK upp från division 6 och var även uppe i sväng i fyran. Nästa år är laget dock tillbaka i sexan efter att de inte riktigt höll måttet i årets 5B. Säsongen började dock riktigt fint med en 2-1 seger mot blivande guldlaget Sandarna på bortaplan men sen gick det tyngre. SBK föll ganska klart i tre raka matcher, 3-4 mot Balltorp (där SBK:s reduceringar kom sent), 0-4 mot Härryda och hela 0-7 mot Väster. Sen kom en skön seger hemma på Amneviksvallen där Mattias Johansson avgjorde mot Näset i matchens sista minut! Det blev även kryss mot Mossen men sen fyra raka förluster i jämna matcher. Det blev tre uddamålsförluster och även 0-2 mot bottenkonkurrenten Masthugget. Mot Heden kom det en seger till när Joel Allheim satte två mål efter paus och vände 0-1 till seger 2-1. Våravslutningen var tuff med tre raka förluster och en 0-6 smäll mot Sandarna. Laget var näst sist inför omstarten men hade kontakt med lagen framför och skulle även ha det hela hösten, till skillnad från jumbon Hugget som sågades av. SBK fortsatte dock att förlora jämna matcher och föll med 1-2 mot topplaget Väster i omstarten och 0-1 mot Näset i matchen efter. Laget vann dock viktiga matcher mot både Mossen (5-2) och Warta (2-1). I näst sista omgången besegrades Masthugget med 5-1 och inför sista matchen låg laget på en tiondeplats. Efter den rafflande sista omgången såg blev det dock respass. SBK föll mot FC Heden (2-3) samtidigt som elvan Mossens BK slog Balltorp (3-2) och klev om. Riktigt tungt för Styrsö som föll med uddamålet inte mindre än nio gånger under säsongen. Mattias Janicijevic blev iallafall lagets bästa målskytt med sina tio mål.

 

12. MASTHUGGETS BK 24-78 -54 11p

Känslan inför säsongen var att det var ganska tunt hos Hugget och att det skulle bli tufft. Detta skulle också visa sig bli sant och laget höll inte över en hel säsong. Det började dock med seger då Hovås besegrades i premiären med 3-2 efter ett sent straffmål av Jimmy Jonevret. Efter den trepoängaren kom en riktigt tung period med sex raka förluster och även om MBK var med bra i vissa matcher så hade laget fruktansvärt svårt att göra mål. Hugget hade ett tag inte gjort mål på över 400 minuter. I måstematchen mot bottenkollegan Styrsö kom dock äntligen en seger (2-0) men segern var ingen vändning utan istället blev det flera storförluster, bland annat 2-7 mot Härryda, hela 1-10 mot Warta (där MBK kom med tio man) och 0-5 mot Väster. Precis innan sommaren blixtrade dock MBK till och vann med hela 7-2 mot Hovås och kryssade även mot Näset (3-3). Visst var Masthugget sist i tabellen inför uppehållet men hade bara tre poäng upp till åttan Hovås. Avståndet till lagen framför skulle dock bara öka under hösten där enda poängen kom i en 0-0 match mot bottenkollegan Mossens BK. Laget höll dock nere siffrorna hyfsat även om det av förklarliga skäl rann iväg lite i de avslutande matcherna. MBK mäktade bara med 24 mål framåt men släppte överlägset mest i 5B (78). Love Svanqvist vann den interna skytteligan med sju mål. Hugget får ta nya tag i sexan 2019 där de kommer att ha ett gemensamt lag med SK Argo.

 

/Rasta