Proletären FF har skickat en motion till Göteborgs Fotbollförbunds årsmöte som äger rum 27/2 2019.

 

Till
Göteborgs Fotbollförbund

Motion till Göteborgs Fotbollförbunds årsmöte 2019.

Israel ockupation av Palestina påverkar allt för befolkningen i Palestina, även fotbollen. Israel förstör avsiktligt palestinska fotbollsarenor och kvarhåller palestinska spelare i fängelse. Israel begränsar palestinska idrottares rörlighet, förbjuder ibland palestinska idrottare från Västbanken att träna och spela med palestinier boende på Gazaremsan eller som lever i exil, att delta i internationella tävlingar. Israels styrkor dödar och skjuter palestinska spelare med avsikt att skada. Parallellt med ockupationens konsekvenser tillåter Israels fotbollförbund sju klubbar från olagliga bosättningar på ockuperad mark att spela i Israels nationella liga. Ett klart brott mot FIFA:s regler. Palestinier har länge tagit upp frågan med FIFA, men utan att frågorna har lösts.

Israels olagliga politik väcker protester runt om i världen. Vi kan notera att den internationella bojkott rörelsen ledd av BDS (se not nedan) mot Israel gör framsteg. På samma sätt som bojkotten mot apartheidsystemet i Sydafrika till slut blev så stark att apartheidsystemet upphörde.

Efter mycket kraftiga protester inte minst inom idrottsrörelsen i Palestina tvingades ADIDAS att avbryta sitt samarbete med Israels Fotbollförbund. Israels Fotbollförbund sökte efter nya sponsorer vilket ledde till att de numera har ett avtal med PUMA. Detta ledde till nya protester som växer och växer. Över 200 palestinska fotbollsklubbar uppmanar nu PUMA att följa sina egna etiska regler och avbryta samarbetet med Israels Fotbollförbund. PUMA som är en av de stora leverantörerna av idrottsutrustning har naturligtvis samarbete även med fotbollsklubbar i vårt distrikt.

Vi föreslår årsmötet att ställa sig bakom:

  • Att vi verkar för att FIFA ger Israel Rött Kort tills Israel följer FIFA:s stadgar och Israels illegala ockupation av Palestina upphör.
  • Att vi verkar för att fotbollsrörelsen uppmanar PUMA följa sina egna etiska regler och därmed avbryta sitt samarbete med Israel Fotbollförbund.

    Göteborg den 30 november 2018 Proletären FF
    Henrik Källén Ordförande

    Not: För 11 år sedan bildades BDS, bojkott, avyttring, sanktion, som är en palestinsk ledd rörelse för frihet, rättvisa och jämlikhet. BDS upprätthåller den enkla principen att palestinierna har rätt till samma rättigheter som resten av världen. BDS är en aktiv global rörelse som består av fackföreningar, akademiska föreningar, kyrkor, idrottsföreningar och gräsrotsrörelser över hela världen. Inom idrotten driver BDS kravet: Rött kort till Israel!

 

/Rasta