Ikväll var det dags för Göteborgs Fotbollförbunds Representantskap, eller vad som i folkmun kallas Repskapet. Om inte bloggen minns fel så var det runt 50 klubbar representerade. 58 eller 59 röstberättigade men då har förbundet en del egna röster. 

Det var en hel del som avhandlades men inte oväntat hamnade mycket av årets fokus på att seriesammansättningen skulle spikas. Innan vi ger oss i kast med det så diskuterades Västkurd BK:s motion angående fusk med spelare. Förbundet föreslog att motionen skulle avslås men att en ökad kontroll av legitimationer ska införas och att straffavgiften för utebliven ID-handling ska ses över. Distriktsstyrelsen stod bakom VBK:s åsikt, alltså att motverka spel med otillåtna spelare, men delade alltså inte alla punkterna i motionen. Vissa punkter fanns redan i regelverket och vissa andra ansåg distriktsstyrelsen svåra att genomföra. Distriktsstyrelsens förslag att avslå motionen röstades igenom. 

Trots att motionen avslogs så är anser bloggen att det är viktigt att motioner skickas in då det påverkar. Motionen lyfte upp en viktig fråga vilket gjorde att förbundet agerade. 

Efter att lite andra ärenden avhandlats så var det dags för seriesammansättningarna. Damernas serier spikades utan några större diskussioner men när det kom till herrarnas så hände det grejer!

Inte oväntat kom division 4-sammansättningen handla om i vilken serie nykomlingarna IK Zenith och Sandarna BK skulle hamna i. I förbundets förslag hamnade SBK i 4A och Zenith i 4B. Sandarna motsatte sig detta och skickat in en överklagan där de ville byta serie men förbundet avslog då Zenith inte ville byta serie. Det som hände ikväll var att SBK:s tränare Lars Olsson höll ett anförande där han argumenterade varför Sandarna borde spela i 4B och inte 4A. Det blev till slut en omröstning mellan förbundets förslag och Sandarnas förslag och där vann SBK:s förslag med ganska stor majoritet. Sandarna BK kommer alltså att spela i 4B 2019 och IK Zenith kommer att spela i 4A. Noterbart är att IK Zenith inte hade någon representant på plats och därmed inte kunde föra fram sina argument. 

De slutgiltiga division 4-serierna ser alltså ut så här:

4A

FC Komarken

Guldhedens IK

Kode IF

Kortedala IF

Lerums IS (ner från division 3)

Lunden Överås BK

Nol IK

IK Zenith (upp från division 5)

FK Kozara (ner från division 3)

SKIF Semberija

Stenkullen GoIK

United Africa FC

4B

Askims IK (ner från division 3)

Eriksbergs IF

Göteborgs FF

IF Mölndal Fotboll

IFK Björkö

Sandarna BK (upp från division 5)

KF Velebit

Kärra KIF

Mölnlycke IF

Mölnlycke-Sjövalla IS FK

Älvsborg FF (ner från division 3)

Öckerö IF

När det gäller division 5-serierna så blev det inga ändringar alls och de blev alltså spikade så här:

5A

Angered MBIK

Björndammens BK

Finlandia/Pallo AIF (ner från division 4)

Floda BoIF (ner från division 4)

Hönö IS

IF Vardar/Makedonija (upp från division 6)

Partille IF FK

Romelanda UF

Sveakurd FC (upp från division 6)

Utbynäs SK

Ytterby IS

Älvängens IK

5B

Balltorps FF

Donsö IS (ner från division 4)

FC Heden

FC Linné (upp från division 6)

Fässbergs IF (upp från division 6)

Hovås Billdal IF

Härryda IF

IF Warta

IF Väster

Kungsladugårds BK

Näsets SK

Mossens BK

Inga ändringar i femmorna alltså men i sexorna blev det ganska livat. Förbundet berättade hur de tänkte när de delade in de tre nya sexorna. De behöll 6A, 6B och 6C och valde att portionera ut 6D i de andra sexorna då fyra sexor skulle bli tre. Det stora problemet här (som bloggen tagit upp flertalet gånger) är självklart att det inte är någon bra lösning att ta den nordligaste sexan och portionera ut de lagen i de andra sexorna. Den bästa lösningen hade självklart varit att radera alla de fyra gamla sexorna och börja om från början med tre helt nya sexor efter det geografiska läget. Det är ju väldigt oklart varför 6A, 6B och 6C skulle få behålla sina serier och inte 6D? Skulle en sexa delas upp och de andra behållas så hade det varit rimligare att dela upp den mest centrala sexan, vilket är 6B. Men det bästa hade som sagt självklart varit att börja om helt från början och då kan man få tre geografiskt indelande sexor utan några problem alls (som bloggen slängde ihop på några timmar).

Vad som hände ikväll var att Hällesåker (som då både har Hälsö och Surte i sin serie) motsatte sig förbundets förslag men sen blev det lite rörigt. Hällesåker fick dock inte komma med något helt nytt förslag utan fick bara välja ett lag de ville byta med. Det blev en hel del oklarheter och vissa ifrågasatte varför det inte fanns ett helt annat förslag att rösta på (då detta skickats in till förbundet, från bland annat Landala). Argumentet från förbundet var att det då blir ”hela havet stormar” och att lag som då inte var närvarande kunde flyttas utan sin tillåtelse. Efter mycket om och men så blev det till slut två förslag som det skulle röstas på. Eftersom Hällesåker (6B) var tvungen att välja ett annat lag så blev deras förslag till slut att de skulle byta med 6C-laget Inter Linné IF. Det andra förslaget som mycket kraftfullt framfördes av framför allt Ösets BK:s starke man Bengt Johansson var att förbundet skulle ”göra om och göra rätt” och gå på en mer geografisk linje. Med ganska god marginal så vann alternativet att förbundet ska göra om division 6-serierna helt och komma med ett nytt förslag. Det spikades alltså ingen sammansättning för sexorna utan förbundet kommer att återkomma.

Det går väl att ta med sig några saker från just sexorna. För det första har ju självklart förbundet satt sig själva i den här sitsen genom att komma ut med ett väldigt haltande och i bloggens ögna ogenomtänkt förslag. För det andra är det märkligt att förbundet inte låter Repskapet rösta rakt av på andra förlag (som lämnats in). Så var ju fallet förra året när förbundet gick emot sina egna tävlingsbestämmelser då de vill ändra antalet lag i sexorna. Då fanns det olika inlämnade förslag att rösta på. Till i år hade förbundet kunnat publicera ett antal förslag tillsammans med sitt eget inför Repskapet som föreningar kunde tagit ställning till och sedan röstat på. Problemet med ett sådant pass dåligt första förslag som vi nu fickså är det nästan omöjligt att fixa så det blir bra genom att byta ett lag i taget mot ett annat. Vi får helt enkelt se hur förbundet löser detta nu. Vill de ha lite hjälp så ligger det ju färdiga förslag här på bloggen.

När det gäller sjuorna så blev diskussionen lite samma där Gothenburg Celtics (7A) representant ifrågasatte varför de var det enda Heden-laget som inte spelade i 7B. Celtic kunde dock inte ge något alternativ till ett lag att byta med och till slut så blev det omröstning igen. ÖBK:s Johansson drog självklart en lans för det geografiska alternativet även här och det blev till slut en jämn omröstning. Här ställdes förbundets nuvarande förslag mot att förbundet skulle få bakläxa även med sjuorna och göra om allt. Med 3-4 rösters marginal så vann förbundets förslag och serierna spikades.

Det är ju ingen hemlighet att bloggen tyckte att förbundets förslag även till sjuorna var märkligt och tämligen ogenomtänkt. Tyvärr var inte så många av de inblandade division 7-lagen på plats och det får väl tolkas som att de inte brydde sig så mycket om vilken serie de hamnade i. Bloggen får återkomma med den fullständiga indelningen i sjuorna då det kan ha tillkommit något lag.

Innan mötet avslutades så diskuterades och hur vi får bukt med problemen kring lag som missköter sig och förbundets Ulf Carlsson presenterade lite förslag om en arbetsgrupp på förbundet jobbat med. Ett av förslagen gällde en form av Fair Play-liga där lags gula och röda kort genererar poäng och där till exempel ett vanligt gult kort ger 1 poäng medan en grov utvisning ger 5 poäng (om minnet inte sviker). Om ett lag skulle uppnå vissa poäng får det följder där det kan bli ett disciplinärenden och vid till exempel 90 poäng leda till uteslutning. Här blev en ganska livlig debatt där vissa menade att det var ett bra intiativ medan andra var lite mer tveksamma bland annat med hur det påverkar domarna. Bloggens åsikt är väl delad, men risken är att det drabbar föreningar som inte är några riskföreningar. Den första nivån ligger på 30 poäng (och då skickar förbundet kontrollanter om minnet stämmer) och den andra är 50 poäng (där det möjligen var böter). Problemet är att ett lag som inte är inblandade i några stökiga matcher, bråk eller dylikt kan hamna på runt 50 poäng och därmed straffas. Känslan är väl att systemet i så fall måste justeras lite där till exempel grova röda (som inte är målchansutvisningar) borde ge mer poäng. Sen går det självklart att diskutera om detta är överhuvudtaget rätt sätt att närma sig problemet. 

Mötet avslutades iallafall med en ganska lång diskussion gällande att Santos Cruz Azul har lagt ner sin verksamhet. Det gick att läsa om detta i GP nu i dagarna och det var ekonomin som gjorde att Cruz Azul nu går i graven. Diskussionen gällde huruvida kommunen, Göteborgs stad och till viss del förbundet hade hjälpt klubben. Bloggen är inte tillräckligt insatt i ämnet men det är självklart alltid tråkigt när klubbar går i graven, särskilt i områden där det verkligen behövs.

Överlag ett intressant Repskap

/Rasta