I onsdagskväll, med mindre än en vecka kvar till jul, klev jag av buss 60 på hållplatsen Överåsvallen. Ett par minuter senare kliver jag in i Lunden Överås omklädningsrum där rutinerade lokalfotbollstränaren Egon Hansen står och snackar med yoga-instruktören Sofie Gustafsson. Det är nämligen dags för fotbollsyoga för några av lokalfotbollens stelaste spelare och bloggen var inbjuden! 

Spelarna dräller in och det var ett kärt återseende när först Mikael Alfredsson och sedan storebror Mattias ”Affe” Alfredsson dyker upp. Efter lite funderingar så kommer vi fram till att det nog var tio år sedan vi sågs alla tre och då var det ett nyårsfirande som på grund av en fyrverkeri-låda som välte höll på att sluta riktigt illa. 

Det var just Affe som hörde av sig till bloggen och det är även han som ligger bakom initiativet till fotbollsyogan. Han och kompisen Sofie (som alltså är yoga-instruktör) började snacka om möjligheten att hjälpa stela fotbollsspelare.

Affe och Sofie startade upp med en testgrupp och har kört åtta pass under hösten. Just denna gången var det en liten tapper skara men Affe berättar att han förutom stela spelare från de egna leden även fått med Ahlafors Michel Berndtsson och Johan ”Dallas” Dahlström och även Utbynäs Alexander Devos

Själva passet sträckte sig lite över en timme och det var jobbigt i sin lågintensitet

Mikael Alfredsson (längst till höger) har försett Lunden Överås med fin rutin efter sina säsonger i Lindome GIF men han levererade också en imponerade stelhet under passet. 

Enligt egen utsago klarar han knappt att knyta skorna själv och det hänger ihop med åtskilliga fot- och knäoperationer. Självklart var lagkompisarna inte sena på att hugga på den kommentaren med frågan om han kunde knyta skorna överhuvudtaget. Inte oväntat var det bra stämning och kort mellan skratten.

Det blev dock ganska tyst i lokalen när Sofie bad oss att vila i vissa positioner, gärna positioner som gjorde ont. Då la sig en lite plågsam tystnad med några få grymtningar och djupa suckar. Detta bröts oftast av att Lundens Martin Olsson (i mitten på bilden) tappade balansen till slut. Överlag en bra genomkörare som satte smidigheten på prov. 

Sofie erkände efteråt att det är en av de stelaste grupperna hon haft men poängterar även de framsteg som gruppen gjort under hösten. Även deltagarna hade bara positiva saker att säga om fotbollsyogan och känslan är att det kan vara nyttigt för fotbollsspelare att se kroppen lite mer som en helhet och ta hand om sin kropp lite bättre. 

Även tränare Hansen var positivt inställd och funderade på om det inte kunde betyda några placeringar i tabellen. Vi får se om Lunden Överås får en smidigare säsong 2019 men helt klart ett intressant intiativ!

Bloggen får självklart tacka för inbjudan och en trevlig (om än lite jobbig) kväll. 

Skulle andra klubbar vara intresserade av fotbollsyoga så går det bra att kontakta Sofie Gustafsson via email (sofie@rhymebodywork.com). 

 

/Rasta