Som ett barn innan julafton har lokalfotbollen gått och väntat på ett paket från förbundet. Paketet är självklart den slutgiltiga seriesammansättningen för våra division 6-serier och förbundet har nu smugit ut det. Det ligger i nuläget inte som någon nyhet på förbundets hemsida men de olika serierna går att hitta om man går via lagens sidor. 

Bakgrunden till detta är som bekant att föreningarna som var närvarande på Repskapet i december gav förbundet bakläxaseriesammansättningen och röstade igenom att förbundet skulle göra om det och ta hänsyn till de geografiska aspekterna. Det var ju ganska oklart vilka kriterier de använde innan då serierna hade väldigt märkliga indelningar där lag som låg så långt borta som möjligt (till exempel Vrångö, Tollered och Diseröd) placerades i samma serie medan derbylag (som Styrsö och Vrångö) inte placerade i samma serie.

Som bloggen uppfattar det så är de nya sammansättningarna slutgiltiga och kan alltså inte överklagas.

Så här blev det iallafall:

Vi börjar med 6A och bloggen har markerat ändringarna från de senaste förslaget:

6A

Bergsjö IF

Bergums IF

FC Bosona/Bosna IF (flyttad från 6B)

FC Härlanda (flyttad från 6B)

Fröjdens FK (flyttad från 6C)

Gamlestaden FF

Götaholm BK

Inter Linné IF (flyttad från 6C)

Lekstorps IF

Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborg

Tollereds IF

Öjersjö IF

 

Kommentar:

Om vi börjar med att se på kartan hur det ligger till rent geografiskt så är det väl samlat med lagen från östra Göteborg samt några centrala lag. FC Bosona och Bosna IF ska som bekant ha ett gemensamt lag den kommande säsongen och då förbundet placerat dem i 6A så får vi utgå från att de kommer att behålla FC Bosonas hemmaplan (Gamlestadsvallen). Det är även där bloggen har satt ut Bosona/Bosna på kartan. Rent sportsligt så får alltså 6A tre nedflyttade lag från femman om vi räknar FC Bosona. Med tanke på att de kommer att spela med Bosna IF, som åkte ur sexan, så är det väl svårt att veta hur starka de blir. På pappret kan det se orättvist ut men känslan är att varken Bergum eller Öjersjö lär jogga hem 6A. Då är det rent sportsligt säkert jobbigare för förra årets tvåa (Gamlestaden) och trea (Götaholm) att serien fått FC Härlanda (tvåa i 6B 2018) och Fröjdens FK (trea i 6C 2018). Toppen av 6A kommer bli ett riktigt getingbo. Serien har även två uppflyttade lag från sjuan: Lekstorps IF och Inter Linné IF. Geografiskt är det inte mycket att snacka om men rent styrkemmässigt (om vi utgår från placeringar 2018) så skulle kanske Bosona/Bosna eller Fröjdens SK bytt med Chalmers (som spelar på Heden). 

 

6B

Backatorp IF

Bjurslätts IF (flyttad från 6A)

BK Skottfint

Chalmers Studentkårs IS

Diseröd SK (flyttad från 6A)

FTU

Hisingen FC (flyttad från 6C)

Hälsö BK

Neutrala IF (flyttad från 6A)

Nödinge SK (flyttad från 6A)

Surte IS FK

Västkurd BK

 

Kommentar:

Om vi ser det rent geografiskt så är det mycket av gamla 6D vi ser här. Alltså de norra lagen (Diseröd, Surte och Nödinge) och lagen från Hisingen samt norra skärgården. Det är i nuläget lite oklart vart FTU kommer att spela sina matcher då Krokängsplan är borta. Bloggen utgår ju från att de kommer spela på Hisingen men på kartan är de kvar på Krokängsplan. Pricken centralt på Heden är Chalmers även om bloggen har uppfattat det som att de gärna vill spela på Guldheden men det är tveksamt om det finns plats där. I nya 6B så finns det inget lag som är nedflyttat från femman och underifrån har vi BK Skottfint. Bjurslätt är säkert inte jättenöjda då de haft önskemål om att spela i 6A men nu då istället hamnade med de andra Hisingslagen. 

 

6C

Azalea BK

Göteborgs SIF (flyttad från 6B)

Hällesåker IF (flyttad från 6B)

Järnbrotts IF 

Landala IF (flyttad från 6B)

SK Argo/Masthuggets BK

Slottsskogen/Godhem IF

Solängens BK 

Styrsö BK

Tynnered FC

Vrångö IF

Önnereds IK

 

Kommentar:

Hällesåker slapp alltså de långa resorna till Surte och Hälsö och fick sitt derby mot Solängen. Både Landala och GSIF flyttades över från 6B. ”Studenterna” hoppade runt lite och spelade på många olika hemmaplaner 2018 men avslutade på Guldheden och som bloggen fattat det vill spela där. Rent geografiskt så är det inget att snacka om. På pappret är ju Masthuggets BK nedflyttat från femman men de ska ju ha ett gemensamt lag med SK Argo och i skrivande stund så är det övervägande Argo-spelare i den truppen (vilket självklart kan ändras). Även Styrsö BK åkte ur femman förra säsongen. Från sjuan kommer suveräna seriesegrarna Järnbrotts IF

 

Geografiskt är serierna väldigt bra sammansatta och självklart borde detta varit förbundets FÖRSTA förslag och inte det slutgiltiga. De gamla sexorna hade fyra ganska klara geografiska zoner: 6A (östra Göteborg), 6B (centrala), 6C (västra/södra) och 6D (Hisingen/norra). Som bloggen tidigt påpekade så hade det bästa självklart varit att börja om helt från början och göra om alla serierna. Skulle dock en serie styckas upp är självklart det lämpligaste att stycka upp 6B då lag som spelar centralt är enklare att placera i nya serier. Misstaget förbundet gjorde var att de styckade upp 6D och behöll de andra tre och då blev det följaktligen geografiska problem. Så plus till förbundet för att de hittade rätt till slut men minus för att de inte insåg det från början. Hade detta varit det första förslaget hade centrum-lagen kunnat byta lite sinsemellan efter önskemål. Problemet med förbundets inledande förslag var att det var så snurrigt att det inte gick att fixa genom att byta ett lag mot ett annat lag (som blev väldigt uppenbart på Repskapet). 

 

Rent sportsligt så blir det riktigt spännande serier och det var en av anledningarna till att banta sexorna från fyra serier till tre. Det är ingen sexa som i nuläget har en klar seriefavorit och dessutom så kommer ju tvåorna att garanteras kval vilket gör att serierna troligtvis kommer leva längre in på hösten.

 

/Rasta