Joseph Elturk är ny huvudtränare i 6B-laget Nödinge SK och bloggen har tagit sig ett snack med honom om det nya uppdraget (bilden är lånad från NSK:s hemsida):

Du är ny huvudtränare i Nödinge SK och kanske inte ett så välkänt namn i lokalfotbollen. Hur ser din fotbollsbakgrund ut?

Jag är född och uppvuxen i Fagersta som ligger strax utanför Västerås. Har Fagersta Södra som moderklubb. Har spelat i de flesta divisionerna upp till nuvarande divison 1. Varit en kort sväng över till Norge också.

Hur kommer det sig att det blev just Nödinge SK?

När jag flyttade från Fagersta för cirka 6 år sedan hamnade jag i Ale kommun. Bor nu cirka 100 meter från Vimmervi. Så har under åren byggt en kontakt med folket runt klubben och inför i år fick jag frågan om intresse fanns. Efter at ha lyssnat på vad föreningen vill och önskar utav mig kändes det som en intressant utmaning. Det handlar inte bara om vad som byggs på plan utan även vad man vill uppnå utanför planen. Och utmaningar tackar man inte nej till!

Det är tidigt på försäsongen men hur är känslan och hur ser upplägget ut?

Känslan är god måste jag säga. Det är fantastiskt goda förutsättning i Nödinge SK. Gräsplan, konstgräsplan, inomhushall med konstgräs. Klubbstuga med fantastisk personal som tvättar och förbereder träningskläder m.m utöver allt annat som skall skötas hos en förening. Det enda killarna behöver göra är att komma till träningen. Resten finns på plats. Tror inte många föreningar i lokalfotbollen har det lika bra som oss. Vi är oerhört tacksamma för detta och jag kräver att killarna visar en stor respekt och inser hur bra dom faktiskt har det. Sen måste jag hylla mina tränarkollegor Erdin och Mohammed som besitter enormt mycket kompetens.

Vi har lagt stort fokus på attityd & förhållningsätt och tillsammans jobbat fram värdeord som ska genomsyra vår seniorverksamhet i år.

Eftersom både jag och mitt team är nya och inte känner laget har vi i ledarteamet valt att tidigt starta igång träningsmatcherna för att så mycket som möjligt kunna få se alla i matchmiljö. Upplägget kring träningarna är att huvudfokus ligger på försvarspelet nu i början för att sedan skifta över till hur vi vill agera i vårt uppbyggnad/anfallspel.

Det har ju blivit nya sexor och NSK återfinns i 6B. Hur bra koll har du på serien och motståndarna?

Inte mer än det jag kunnat läsa mig till via bloggen. I övrigt ingen koll. Dock tycker jag det bara är positivt med förändringen då jag tror att det utvecklar lokalfotbollen till det bättre.

Vad har du för fotbollsfilosofi och hur vill du att NSK spelar fotboll 2019?

Detta är en fråga man ofta ser ställas till tränare. Självklart har jag funderat kring detta en hel del. Ingår ju även i förbundets utbildningar att ta fram en fotbollsfilosofi. Oftast är svaret egentligen detsamma. Typ att de ska spela som Barca för ca 8-10 år sen. Men hey, kom igen hur många gör det på ett effektivt sätt ens på svensk elitnivå?

Men jag tror faktiskt mitt svar blir ordet flexibel. Flexibel utifrån att jag inte vill låsa mig till ”ett” sätt att tänka/vilja spela fotboll. Självklart har jag grundpelare som man alltid kommer stödja sig emot. Men de pelarna hamnar nog mer inom min ledarskapsfilosofi än spelfilosofin. Jag tror ju att om man delar upp sig själv som tränare och ledare så är det 70%-30% till fördel ledare som avgör om man får ett framgångsrikt lag. Man kan kunna hur mycket fotboll som helst, men är du kass som ledare så skiter det sig ändå. Tvärtom däremot tror jag att du ändå kan få ihop de elementen som krävs för att skapa en grupp som gör något jävligt bra tillsammans.

Jag vill utgå från vilka spelartyper jag har. Därefter får man anpassa spelsättet utifrån det. Vi har börjat med en tanke utifrån hur truppen ser ut idag. Ändras truppen så kanske även spelidén ändras. Men för att ge dig något vettigt svar så hoppas jag att ni kommer få se ett organiserat NSK. Ett LAG som spelar modig fotboll med en tydlig tanke.

Så nu har jag nog tråkat ut de flesta läsarna, så jag tackar för mig och önskar alla lag där ute ett stort lycka till 2019

Och snälla, försök bete er i år utan massa skit mot motspelare och domare!

Stort tack!

 

Bloggen tackar självklart Joseph för att han tog sig tid och önskar både honom och NSK lycka till!

 

/Rasta