Bloggens Magnus ”Böjen” Carlsson leverar ett första serietips för division 3 Nordvästra Götaland!

 

Att jämföra mig med ”Saida” går ej för då hade jag vart Lotto miljonär för länge sedan men som sig brukligt bör skall jag ge mig på ett tidigt tips om hur vår älskade serie kommer sluta framåt början av oktober.

Vi har ej avslutat januari månad ännu och jag är väl medveten om att det kommer hända massor runt om de 12 lagen förrän vi kan skönja konturerna av färdigställda trupper, men trots att jag i skrivande stund har lite ”kött på benen” kommer här ett första tips och jag är 100% övertygad om att detta kommer ha ändrats på flera platser när det slutgiltiga tipset kommer innan seriestart baserat på hur lagens försäsong sett ut, vilka har lämnat / anslutit etc.

1. LANDVETTER. IS
Kanske får ta på mig mig dumstruten att tippa ett lag som tappat: Hami Golestan, Pedram Talebi, Patrik ”Fox” Hansson, Andre Bissmark, Joakim Olofsson, Erhan Kocak + Efe Yildirim inför säsongen för detta är 7 kapabla div 3 spelare, inget snack om saken.
Att man dessutom de senaste åren varvat bländande spel med djupa bottennapp och kanske inte vart så stabila som man hoppats på tror jag årets upplaga har en bra chans att vinna serien.Varför undrar nog gemene man men man har lyft upp ett par vassa yngre förmågor från de egna leden och tagit in en ledare modell större i Rikard ”Rille” Hansson (Lindome) som kommer styra upp defensiven och höja kravbilden på sina lagkamrater, vidare har man fått in Fredrik ”Fidde” Alnäs från Sävedalens IF som jag tror coach Engström kommer använda som playmaker på det centrala fältet, ett ungt nyförvärv i Mikael Trajanovski (20 år) som är en bra skolad back sedan många år i Qviding.

Sen har man sedan tidigare en stomme med spelare runt 27-30 år med KVALITET och då syftar jag på 2 x Beluati, Ingves, Ludde Torkelsson,  notoriske målskytten Forsman, samt med meriter från Vasalund i div 1 Johannes Nordström.LIS har en bra mix av spelare som vart i klubben ett par år, vassa nyförvärv samt unga hungriga egna spelare och får man pusselbitarna på plats tror jag det landar i division 2 spel 2020.

2: VÄSTRA FRÖLUNDA
Gjorde en kanonsäsong 2018 med sin unga satsning på kullen födda 01 samt en träningsmängd på 5 pass / veckan och hamnade 2 efter suveräna Qviding, men en katastrof halvlek i kvalet mot TIDAHOLM grusade förhoppningarna om div 2 och man tar nu nya tag. Kvalmissen innebar att man tappade 5 unga spelare till storklubbarnas Akademier (3 till ÖIS, 2 till HÄCKEN), duktige ytterbacken Ursholm till Sävedalen samt yrvädret på kanten Phil Poulsson till serie konkurrenten DALEN.

Iversen, Djurovic, Hector, Engberg, 2 bröder Carlsson, ”Pagge” Bryan” Kasper har alla förlängt sina avtal med VF och här har man en bra stomme att bygga vidare på helt klart. Nu väntar bara alla i de västra delarna av staden att 23 målsskytten
från 2018 ”Super” Simon Chekrun oxå förlänger… vilket jag är övertygad om att han kommer att göra. När Futsal säsongen är över kommer han ansluta till truppen och förmodligen göra samma resa som 2018 det vill säga mjukstarta för att sedan växla upp och landa någonstans på 20+ mål.

När det gäller nytillskott har man legat ganska lågt men jag vet att det är spelare på väg in men än så länge har man i alla fall säkrat upp 2 spelare från Torslanda IK (div 2) i form av den allround skicklige Nima Kadivar som kan nyttjas på samtliga offensiva positioner samt mittbacken Edvin Skoglund.

Skall bli kul att se hur min vän Joakim Olsson´s trupp ser ut i slutet på mars men att man slåss om seriesegern & avancemang även i år är jag helt övertygad om.

3: IK.VIRGO
Vi har vant oss nu de senaste åren att trots att man ej tränar mest så är de RödSvarta alltid att räkna med i toppen av div 3, så även detta jubileums år tror jag. Stämde av lite med Virgos ”ansikte utåt” Johan Sundh och han var väldigt positiv inför säsongen:
– Det känns jättetrevligt att som Virgoit kliva in i säsongen 2019, nyrenoverad klubbstuga, i princip intakt trupp från förra året samt att klubben i år fyller 110 år.

Kenneth Nyström är tillbaka i klubben som tränare och ett (1) nyförvärv är klart och det är föga överraskande en spelare med förflutet i Torslanda IK nämnligen deras kapten Pontus Johansson, tyvärr långtidsskadad och räknas först vara tillbaka lagom till värmen i sommar. Mest noterbart i övrigt är väl att en av seriens bästa spelare utan tvivel bytt efter namn så att i år får vi hålla till godo med Carl Oscar Korenado istället för Andersson. Som sagt allt e som vanligt… massa kvalitets spelare, låg träningsdos
men ändå ett topplag och jag placerar dom just nu som trea men det är i min bok jämnt skägg mellan lagen på placeringarna 3-7.

4: HESTRAFORS. IF
Förra året var det inte många (inklusive undertecknad) som trodde speciellt mycket på de GrönVita från Bollebyggd men ”Hestra” gjorde en kanonsäsong och slutade på en imponerande 3:plats. I år spänner man själva bågen ytterligare ett snäpp och menar på att man ej nöjer sig med en tredjeplacering… kaxigt men välkommet att man tror på sig själva.

En gemytlig hemmaplan MEN det var bortaspelet som imponerade mest 2018 då man rånade Gbg lagen och tog poäng i 10 utav 11 fighter fördelat på 6 vinster, 4 kryss och endast 1 förlust. Vasse forwarden Emil Pettersson dunkade in 12 spelmål och var bra uppbackad av mittfältarna Linus Andersson (8 mål) & Anton Svanlind (7 mål). Som sagt mycket GrönVitt i toppen av mitt tips där 3 av 4 lag bär dessa färger och med ytterligare kanske något nyförvärv och en bra försäsong kanske ”Hestra” rankas högre i april tipset..

5: GUNNILSE. IS (Angered Allians)
Joel Sjöqvist kliver in i sitt andra år som GIS coach och jag tror man tar ett steg närmare toppen under 2019.
Föreningen med seriens läckraste gräsmatta har nog större ambitioner än att bli 5:a i div 3 men jag tycker inte truppen än så länge har spetsats till sig från förra året. Det är fundamentalt viktigt att förra årets  skyttekung Amar Muhsin blir kvar i Hjällbo laget då han på 19 seriematcher levererade 22 mål & 7 assist, mycket imponerande! Jag gillar verkligen Abdou Sabally som oturligt nog åkte på ett benbrott förra året men frisk är han en av seriens mest frejdigaste kantspringare. I stort sett samma trupp som 2018 innebär KONTINUITET och jag tror att GIS går mot en bra säsong 2019.

6: KÅLLERED. SK
Efter att ha spenderat säsongen 2018 med massa resor nedåt Halland/Skåne är man nu tillbaka i Göteborgs serien och istället för 2 heta derbyn mot ASKIM gäller det nu 18 stycken derbyn mot Gbg lag för Hayek´s gäng. Att man kommer vara organiserade vet vi, det är alla lag ledda av coach Hayek och att man har ett giftigt forwards par i de Broen / Elgeskog som noterades för 20 pytsar tillsammans förra året. I år får man dock konkurrens av nyförvärvet Gislen från just nämnda Askim. Tuffhet, vinnarskalle har även adderats i nytillskottet Emil Hernborg (Lindome, Sävedalen, Lerum) som jag kommer bli en viktig del av årets KSK
Även om man spänner bågen lite i ”IKEA land” så tror jag att Kållered precis som förra året i SydVästra trean att man slutar på plats 6.

7: IK. KONGAHÄLLA
Efter ett tufft år 2018 där man räddade sin div 3 status via kval tror jag på en bättre säsong 2019 för IKK. Som vanligt är det Marek som bossar på Kongevi och man har vart extremt flitiga under frimånaden och hämtat in om jag ej räknat fel 10
nyförvärv till truppen. Prestigevärvningen av dessa 10 är ju att man hämtat hem Nicola Jevric som efter ett par års utflykter i diverse div 1 & 2 klubbar nu landar i Kongahälla. I honom får man en löpstark vänsterspelare med god speluppfattning och en
magisk vänsterdojja som jag tror kommer göda lagets forwards med massa goa framspelningar / inlägg. Michael Konge är en jobbig jävel att möta, det vet alla som stött på Älvsborg de senaste åren och han är det senaste tillskottet i truppen, en
power fw som även är en helt ok avslutare vilket 7 baljor i ett degraderat lag vittnar om.

Viktigast dock tror jag är att Frane Sirinic håller sig skadefri och ej hämmas av sina ljumsk problem, för detta är en klass spelare som inte alla har koll på tror jag, men en vältränad och frisk Frane kommer tillhöra toppen av spelare gällande teknik & kreativitet.

8: HISINGS-BACKA. FC
Det känns ju onekligen konstigt att tippa HBFC som förra året lirade Div 2 som 8:e lag i årets upplaga av serien, skall villigt erkänna att här kan jag likt Bambi vara ute på tunn is. MEN faktum kvarstår att efter ha fått lite inside info att inget
nyförvärv har anslutit (ännu) och att man tappat 56% av lagets målskörd förra året då skyttekingen Fredrik Zanjanchi-Johansson lämnat för ÖIS, vidare har Anton Olsson (Stenungsund), Younis Hussen (Kortedala), och
supertalangen David Ngoma (BK Häcken akademi) oxå lämnat.

Faktum kvarstår dock att det som präglat lagets framgångar ”VIKÄNSLAN”, ”EN FÖR ALLA, ALLA FÖR EN” kommer bli grymt viktig att behålla under nya tränaren Nåfors första år på Gratts Arena. Man får ej glömma att man fortfarande kan ställa i princip samma start XI som vann div 3 säsongen 2017 på benen även i år undantaget då Zanjanchi-Johansson. Centrallinjen och spelare som James Andersson, Haris Skenderovic, Babu Dumbuya med grymt stort HBFC hjärta kommer bli enormt viktiga i år.

Jag tror med största säkerhet att jag kommer ranka HBFC högre upp i tabellen när vi närmar oss seriestart.

9: DALEN/KFF
Comeback i div 3 för Dalen/KFF efter att ha vunnit 4B förra året under ledning av Jocke Ahlgren. Det kommer krävas att vinnarskallen Ahlgren får ut max av sin trupp, lyckas man med det tror jag att man får kvala för att klara sig kvar. Man har en stomme som vart Mölndalsklubben trogen i många år och om jag ej missminner mig var en viss Jim Olli med redan 2008 när jag själv tränade SANDARNA, och i dagens tider då spelare byter klubbar i varje fönster känns det skönt med spelare som visar lojalitet till sin klubb.Dock har man speed och kvalitet i de vassa offensiva pjäserna Bita Bångens
och nyförvärvet Phil Poulsson (VF) som skall bli intressanta att följa.

10: JONSEREDS. IF
Klassiska brukslaget JONSERED ur div 3.. ja tyvärr har jag den känslan i skrivande stund. Laget gjorde en stabil återkomst förra året efter att ha åkt hiss från div 2 ner i fyran.

Varför tror undertecknad att man åker ur då: Med all respekt för de 2 keeprar man har i dagsläget tror jag det blir jättesvårt att ersätta ”Mackan” Johansson som lagt vantarna på hyllan, jag vet att man jagar… men än så länge har mig vetligen jakten varit
resultatlös. En fågel kvittrade även att Peter Nilsson ej kommer lira i JIF under 2019 och skulle så vara fallet har man tappat sina 2 absolut viktigaste defensiva kuggar. Får man P.N att tänka om samt att en klass keeper hittas kommer mitt tips
garanterat att ändras.

Positivt dock är att playmakern Galvan Ayoub fortfarande är kvar, snipern Robin Örtendahl är tillbaka efter lång skadefrånvaro.
Unge Nihad Cengic (18 år) såg intressant ut förra året och med fortsatt utveckling där har man en vass offensiv kraft. Sen går det ju inte att blunda för att man har Div 3 äldsta men förmodligen mest vältränade 47 åring i laget…. det är bara att lyfta
på hatten för fenomenet Ville Viljanen.

11: GÅRDA. BK
Klassiska Gårda BK är tillbaka i div 3 och vad passar bättre att göra entre i de finaste av serier när man fyller 100 år (GRATTIS).
Dock tror jag att man kommer att ha en tuff resa under året för att forsatt lira div 3 fotboll även 2020. Har pratat med Coach Runeman och även han tonar ned förväntningarna (klassisk tränar grej) men jag känner mig lite osäker på mitt tips då jag i skrivande stund inte riktigt vet vad jag har Gårda.

Vad jag däremot vet är att man i Philip Jonsson kommer ha en av seriens bättre spelare som kommer sätta avtryck under året.
14 mål förra året och det måste vara kamratandan i Gårda som håller han kvar istället för att lira i en högre serie. Kommer granska Gårda mycket fram till seriestart för om jag skall vara ärlig så har jag rätt dålig koll…

12: LERKIL
Något lag måste ju (tyvärr) tippas jumbo och i min ranking är det i dagsläget Hallandslaget LERKIL. Väl medveten om att jag inför 2018 hade dålig koll på Hestrafors så kan fallet vara det samma här…

Men initierade källor har informerat mig om att det är många spelare ut och endast 1 nyförvärv in och det är målvakten Alexis Mitrovgenis som efter ett halvårs utflykt till Kozara nu är hemma igen i Lerkil.

Offensive mittfältaren / släpande forwarden Nikolas Bredöl är en spelare att se upp med för Göteborgs lagen då han noterades för 12 mål fjol. Tränare Janne Gelin kommer dock ha bra koll på de 10 Göteborgslagen då
han i anslutit till Lerkil från Virgo.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Som sagt det kommer att rinna mycket vatten under broarna, trupper kommer förändras och en lång försäsong skall genomlidas men såhär är min ranking av serien i dagsläget. Som jag påtalat tidigare; Ta det för var det är, mina tankar / åsikter är mina och jag är väl medveten om att det kommer sväras, diskuteras, knytas nävar i de flesta av lagens omklädningsrum för att motbevisa den s.k ”experten”.

UPP TILL BEVIS !!

/ Bendinho