Dags att kolla till årets Östra Cupen som drar igång nu i helgen (23-24 februari).

Division 2-laget Sävedalens IF är regerande mästare efter att de körde över Jonsereds IF med hela 6-0 i förra årets final.

 

Vi kollar till hur grupperna ser ut och som vanligt är det trelags-grupper där bara gruppvinnaren tar sig vidare till kvartsfinal.

 

Grupp 1

Ahlafors IF (division 3)

IK Kongahälla (division 3)

United Africa FC (4A)

 

Både Kongahälla och Ahlafors spelade i division 3 Nordvästra Götaland förra säsongen men hade det ganska tufft. IKK höll sig kvar via kval och AIF slutade åtta. Kongahälla är kvar i samma serie men AIF har fått lämna för division 3 Mellersta Götaland. Rent truppmässigt har IKK fyllt på ordentligt med en massa intressanta nyförvärv. Den mest prestigefyllda värvningen har dock Ahlafors stått för då de lockade till sig Robin Eriksson. Välmeriterade Eriksson vann skytteligan i division 3 Nordvästra Götaland för seriesegrarna Qviding men spelar alltså i gult säsongen 2019! United Africa hade en riktigt svag säsong i 4A 2018 men höll sig kvar som tia i tabellen. Som vanligt dåligt med insyn och svårscoutade men brukar vara lite svårstartade och svarar ofta för svaga ÖC-insatser.

TIPS: Kongahälla och Ahlafors gör upp om det och magkänslan säger Ahlafors!

Matcherna i grupp 1 spelas så här:

23/2 IK Kongahälla – United Africa FC

24/2 Ahlafors IF – IK Kongahälla

27/2 United Africa FC – Ahlafors IF

 

Grupp 2

Bergums IF (6A)

Floda BoIF (5A)

Partille IF FK (5A)

 

En grupp där både Bergum och Floda kommer från degradering. Floda åkte ur 4A rejält (endast tre poäng på hela säsongen) och Bergum fick lämna 5A. Partille svarade för en riktigt fin höst (med bara en förlust) och slutade femma i 5A. Både Bergum och Floda känns lite under ombyggnad medan Partille nog kan rida vidare på den fina avslutningen på 2018. Partille har dessutom det intressantaste nyförvärvet i Elvir Ramadani från Jonsered och har dessutom fått tillbaka duktige Christian Gustavsson från Gårda BK.

TIPS: Partille IF FK tar gruppen!

Grupp 2 spelas så här:

23/2 Partille IF FK – Floda BoIF

24/2 Bergums IF – Partille IF FK

27/2 Floda BoIF – Bergums IF

 

Grupp 3

Björndammens BK (5A)

FC Härlanda (6A)

Götaholm BK (6A)

 

Här har vi en riktigt intressant grupp. Björndammen var ytterst nära att ta hem 5A förra säsongen men Zenith höll undan. Här ställs de mot gamla 6A-kollegan Götaholm och nya 6A-laget FC Härlanda. Båda de lagen svarade också för bra fjolår. Härlanda ledde 6B inför sista omgången men Fässberg smet förbi och Götaholm slutade trea i 6A. GBK har värvat intressant och bland annat fått in ett par spelare från grannen Gamlestaden FF. Bland annat hela 6A:s skyttekung Tobias Bui.

TIPS: BBK ska ju vara tyngre här men bloggen tror på tre jämna matcher där ändå Furulunds stolthet tar det.

Matcherna i grupp 3 ser ut så här:

23/2 Götaholm BK – FC Härlanda

24/2 Björndammens BK – Götaholm BK

27/2 FC Härlanda – Björndammens BK

 

Grupp 4

Angered MBIK (5A)

Gårda BK (division 3)

Qviding FIF (division 2)

 

Här blir det åka av! Gårda BK har genom åren plockat in en hel del spelare med ett förflutet från Qviding men för några år sen skiljde det rätt många divisioner men avståndet har verkligen minskat. Gårda vann som bekant 4A förra säsongen och ska spela i division 3 Nordvästra Götaland, den divisionen som just Qviding vann förra säsongen. Lagen har även lite ÖC-historikGårda skrällde 2017 genom att slå ut Qviding i semifinalen! I gruppen återfinns även Angered MBIK som stod för en stark säsong 2018 med en tredjeplats i 5A. Angered har tappat en del spelare som har som bekant många bra förmågor i de egna leden. Gårda har värvat ganska ungt medan Qviding tappade sin skyttekung Robin Eriksson.

TIPS: Känslan är att Angered kommer väga lite för lätt i den här gruppen och det kommer stå mellan Gårda och Qviding. Denna gången kommer nog inte Qviding att underskatta sina motståndare. Qviding tar gruppen.

Så här spelas grupp 4:

23/2 Angered MBIK – Gårda BK

24/2 Qviding FIF – Angered MBIK

27/2 Gårda BK – Qviding FIF

 

Grupp 5

Jonsereds IF (division 3)

Kortedala IF (4A)

Lunden Överås BK (4A)

 

En grupp där Jonsered kommer från en stabil fjolårssäsong där laget slutade fyra i division 3 även om det var en del omsättningar i truppen. Både Kortedala och Lunden Överås slutade i mitten av 4A. På värvningsfronten är det kanske Kortedala som ser intressantast ut och har även en ny tränare i Zoran Saula.

TIPS: Svårtippat. Jonsered spelar förvisso en division högre men kan nog gå mot en ganska tuff säsong. Tre jämna matcher där JIF ändå drar längsta strået. 

Matcherna i grupp 5:

23/2 Lunden Överås BK – Jonsereds IF

24/2 Kortedala IF – Lunden Överås BK

27/2 Jonsereds IF – Kortedala IF

 

Grupp 6

Gunnilse IS (division 3)

Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborg (6A)

Sävedalens IF (division 2)

 

En riktigt tuff grupp för 6A-laget Syrianska/Arameiska som lär få två bra löppass även om laget faktiskt fått in en hel del fina nyförvärv, bland annat med meriter från Lärje-Angered. Sävedalens IF är regerande ÖC-mästare och Sebastian Chitsaz gäng har varit ett topplag i division 2 de senaste säsongerna. SIF Har förvisso tappat duktige Rasmus Tengfjord till Lindome men fyllt på med bra ersättare. Gunnilse IS slutade sjua i trean förra säsongen men hade bra med marginal neråt i tabellen men har dock tappat sin bäste målskytt Amar Muhsin till Utsiktens BK. 

TIPS: Visst kan Gunnilse möjligtvis störa Sävedalen lite men SIF ska självklart ta gruppen.

Matcherna i grupp 6:

23/2 Sävedalens IF – Gunnilse IS

24/2 Syrianska/Arameiska – Sävedalens IF

27/2 Gunnilse IS -Syrianska/Arameiska 

 

Grupp 7

Gamlestaden FF (6A)

SKIF Semberija (4A)

Sveakurd FC (5A)

 

Kul grupp där alla tre lagen kommer från ett roligt 2018. Semberija slutade trea i 4A efter en riktigt fin säsong men har bland annat fått släppa ifrån skyttekungen Salifu Manneh till Sävedalen men har även värvat några fina namn. Sveakurd FC vann 6A efter en jämn kamp mot tvåan Gamlestaden FF. GaFF kommer säkert att tillhöra toppen av 6A igen men fick se sin skyttekung Tobias Bui lämna för lokal- och seriekonkurrenten Götaholm BK.

TIPS: Svårtippat då Semberija spontant känns snäppet svagare än förra säsongen. Semberija får ändå tipset men både Sveakurd och GaFF kommer stå upp bra.

Så här spelas grupp 7:

23/2 Gamlestaden FF – Sveakurd FC

24/2 SKIF Semberija – Sveakurd FC

27/2 Gamlestaden FF – SKIF Semberija

 

Grupp 8

Bergsjö IF (6A)

Kode IF (4A)

Utbynäs SK (5A)

 

Den sista gruppen där 4A-laget Kode IF får gälla som favoriter. Ingen kanonsäsong 2018 dock då laget aldrig var i närheten av toppstriden. Har dock erkänt fin offensiv med skyttekungen Rasmus Haraldsson i spetsen. Läckte dock defensivt förra säsongen och får se om nya tränarparet Jimmy Karlsson och Jimmie Larsson fått ordning på det. I gruppen finns även ständiga topplaget i femman Utbynäs SK. Verkar ha haft en tämligen lugn försäsong hittills men lär som vanligt slåss i toppen av 5A. Bergsjö IF hade det stundtals tufft i 6A förra säsongen men en fin höst gjorde att laget slutade femma

TIPS: Kode favoriter där möjligen USK kan störa. Bergsjö får det tufft.

Matcherna i grupp 8:

23/2 Kode IF – Bergsjö IF

24/2 Utbynäs SK – Kode IF

27/2 Bergsjö IF – Utbynäs SK

 

/Rasta