Det är minst sagt rörigt inför Hisingsmästerskapens slutspel. Bloggen skrev igår kväll om att slutspelsträdet hade ändrats men nu har det ändrats ännu en gång

Grunden till problematiken är hur man jämför lag från grupper med tre lag med lag från grupper med fyra lag. Detta när det kommer till att avgöra vilka lag som blir bästa tvåan, näst bästa tvåan, bästa trean osv. Förra året löste HM detta genom att ta bort resultaten mot det sämsta laget i fyralagsgrupperna och därmed kunna jämföra med trelagsgrupperna

Enligt de uppgifter bloggen har tagit del av så är dock denna metod inte ok enligt Göteborgs FotbollförbundHM (och de andra tre försäsongscuperna) räknas som ett förkval till Svenska Cupen. På grund av detta är det Svenska Fotbollförbundets reglerverk som gäller och då är det inte ok att ta bort resultat. Istället är det poängsnittet som ska avgöra när lag ska jämföras. Det är alltså antalet poäng delat med antalet spelade matcher. Dessutom är det SvFF:s seriemetod som gäller i gruppspelet, dvs poäng, målskillnad, gjorda mål och inbördes möten i den ordningen. 

Enligt bloggens källor så menar Göteborgs Fotbollförbund att det ska vara så här i alla fyra allianscuperna. Detta är ju självklart jättebra och fullt rimligt. Problemet är ju dock att det inte stämmer att det är så. 

Efter att ha följt de fyra allianscuperna ganska många år nu så det uppenbart att de inte är synkade med varandra när det gäller regler. När det gäller hur grupperna avgörs så har det varit olika för olika cuper. I vissa cuper har inbördes möten till exempel gått före målskillnad när lag hamnar på samma poäng och i andra cuper har målskillnad gått före inbördes möten (enligt SvFF:s regler). Straffarnas vara eller icke vara har ju också skiljt sig markant från cup till cup under åren. I vissa cuper har det varit straffar efter matcher som slutat oavgjort och i vissa cuper har det varit straffar efter alla matcher (iallafall i de första omgångarna). För några år sen riskerade en trelagsgrupp att sluta med tre lagexakt samma poäng, målskillnad och inbördes möten efter sista omgången och då var det oklart vad som gällde. Nu inträffad inte det scenariot men lösningen där var att de inblandade lagen skulle mötas enbart i en straffläggning ett annat datum. Det är ju även anmärkningsvärt att HM förra året fick använda sig av metoden att plocka bort resultat om nu detta stred mot SvFF:s regelverk

Uppenbart brister det i kommunikationen mellan allianserna och GFF. Känslan är att allianserna fått bestämma lite själva hur de vill ha det och förbundet verkar ha trott att de följer SvFF:s regelverk eller helt enkelt inte haft koll. Självklart är det positivt om alla cuperna är synkade med samma förutsättningar och det är ju inte svårare än att förbundet skickar ut vilka regler som gäller.

Hur som helst, så här ser nu HM:s slutspelsträd ut enligt förbundets sida:

 

KVARTSFINALER 

TISDAG 5/3

2. Torslanda IK (division 2) – Kärra KIF (4B) (20.00 Torslandavallen)

3. KF Velebit (4B) – IK Zenith (4A) (20.00 Krokängsplan)

ONSDAG 6/3

1. Eriksbergs IF (4B) – FTU (6B) (19.30 Rosenhill)

4. Finlandia/Pallo AIF – Hisingsbacka FC (division 3) (20.00 Tuvevallen)

 

SEMIFINALER

ONSDAG 13/3

Vinnare i match 1 mot Vinnare i match 2 

Vinnare i match 3 mot Vinnare i match 4

 

FINAL

SÖNDAG 17/3

14.00 Backavallen

 

Vi får väl se om sista ordet är sagt här…

 

/Rasta