Det har varit en hel del diskussioner om de nya direktiven för domare när det gäller spelarlegitimation inför den nya säsongen. Bloggen har tagit ett snack med Christer Oxien (domarcoach i division 5):

Det är nya riktlinjer gällande legitimation i samband med seriematcherna i lokalfotbollen. Hur skulle du sammanfatta de för de som inte hängt med?

På domarkursen fick alla domarna i Göteborg reda på de nya riktlinjer gällande legitimation och det var att alla spelare skulle visa legitimation samt närvara för att styrka att de var de på bilden. Alla som följt debatten vet att Repskapet tog ett beslut om utökande av kontroller och detta skulle falla på domarna. Från förra årets 3-5 legitimationer med närvarande personer men ingen domare trodde att man skulle gå så här långt för det försvårar våra förberedelse enormt. Man blir snarare en ordningsvakt som på krogen men utan rätt att hindra någon gå in. ”Idag är det 20 år, jag ser att du är 14 år. Välkommen, jag skriver en lapp sedan”

Serien har ej startat än och jag hoppas verkligen inte detta blir verklighet.

Hur tror du att detta kommer att påverka förberedelserna inför match?

I division 4 och 5 finns möjligheten att lösa detta då lagen ofta är där minst 45 minuter innan match och domarna är där en timme innan. Men räkna med att 10-15 minuter bara går åt att kolla leg och det kommer nog aldrig vara så att alla är helt förberedda och står på rad och alla har sitt eget leg i handen. Då både domarna och spelare idag glömmer saker redan som är enklare som sockar 🙂. I division 6-7 blir det direkta problem då om lagen kommer 15 minuter innan. Då finns det knappt chans att hinna, sedan spelas många matcher direkt efter varandra i Göteborg. Hur ska vi hinna kolla mål, planens spelbarhet, bänkar, förutsättningar med flaggor, vem vinkar död boll på båda sidor. Så jag ser många svårigheter med rådande klimat samt irration från många.

Hur har detta mottagits av domarna?

Kan ju prata för mig själv att jag är extremt besviken på hur man landar. Motion som kom tog upp ett problem som vi skulle lösa tillsammans. Jag tycker man landar i fel slutsats när allt läggs på domarna. Vad jag vet så har detta överklagats av domarsidan och sagt ifrån att detta ej funkar vad det landar i vet jag ej. Men missnöjet upplever jag som stort, har ej hört någon postiv om jag utrycker mig så.

Vad anser du om hur detta beslutet arbetades fram? 

Motionen som las pga man upplever problem med fusk och man ville ha en debatt hur vi kommer runt detta, många tillfrågas och hela tiden sägs det att vi ska lösa detta tillsammans men Repskapet bestämmer. Repskapet beslutar om utökade kontroller av domarna utan att egentligen veta vad det innebär vad jag har förstått. Och ”utökande” som kommentar ger ju möjligheten i att tolka ”utökning” som till alla även om det kanske inte var Repskapets intention. Beslut, i min mening, måste var mer klara när det handlar om att ändra arbetsordningen. Jag tror lagen inte kommer vilja ha detta ens.

Anser du att det finns andra sätt att komma åt problematiken med legitimation?

Finns bara ett sätt och det är att förbundet är mer ute och kollar och använder sina egna medlemmar i kommittén som tar besluten. För idag får de en notering att spelarlegitimation saknas och det kollas knappt dock utgår en avgift på 100 kr direkt till förbundet. I de fall när domare får info skriver vi en rapport och den går till rätt instans och vad jag vet så har väldigt sällan detta lett till påföljd då det saknas bevis. Domarna vet ej vad rapporten ska innehålla, jag vet inte och kommittén tar beslut på infon de får.

Så mitt sätt att se det är att förbundet behöver vara ute mer så de beslutar om saker det själva är medvetna om, Göra i ordning till lagen och domare vilken info man behöver av lag som misstänker fusk. Alla måste göra detta ihop för att kunna göra något åt problemet.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag verkligen hoppas att detta ändras innan serien startar.

 

Stort tack till Christer för att han tog sig tid. Bloggen har även kontaktat förbundet för att se om de vill ge sin syn på det hela.

 

/Rasta