Bloggen hade en intervju med domarcoachen Christer Oxien förra veckan angående de nya direktiven inför säsongen om att alla spelares legitimation ska kontrolleras innan match. Den intervjun kan ni läsa HÄR.  

 

Det har varit lite oklarheter vad som gäller och bloggen kontaktade förbundets Ulf Carlsson för att se om han kunde reda ut det hela. 

Carlsson ville börja med att poängtera att beslutet att kolla alla legitimationer togs av en majoritet av föreningarna under Representantskapet

Här vill bloggen bara flika in att det är viktigt att veta att den motionen som kommit in (från Västkurd BK) inte gick igenom på Repskapet. Så här såg motionen ut:

I Västkurds motion var det alltså inte domarna som skulle kolla legitimationen. Som bloggen uppfattat det så valde VBK medvetet att INTE belasta domarna. 

Hur som helst så yrkade förbundet på att denna motion skulle avslås (vilket den också gjorde). 

Så här svarade förbundet:

Detta var alltså förbundets egna förslag. Ett förslag som sedan alltså röstades igenom av de närvarande föreningarna på Repskapet

Här blir det dock lite knepigt vad som egentligen beslutades. Inne i texten står det att distriktsstyrelsen anser att samtliga spelare ska kontrolleras av domaren innan matchstart. Å andra sidan står det längre ner att distriktsstyrelsen förslår att Representantskapet beslutar att införa utökad kontroll av legitimationer utförd av domaren. 

Problemet här är ju att kontrollera alla och utökade kontroller inte är exakt samma sak. 

 

Hur som helst så återgår vi till vad förbundets Ulf Carlsson sa.

Han berättar att GFF har varit osäkra på hur man ska tolka Repskapets beslut (därav den rådande missuppfattningen) och att de beslutat att tolka det som att GFF förbehåller sig rätten att vid vissa tillfällen göra större kontroller. Då kan det handla om en viss serie, eller ett visst lag eller bara en ”överraskningskontroll”. Generellt så gäller dock samma regelverk som tidigare år. Carlsson vill även uppmana alla föreningar att vara behjälpliga vid legitimationskontrollen så att den går smidigt. 

 

Alltså verkar det bli så att alla spelare inte kommer att kollas utan att det kommer bli som föregående år då domarna kollar några spelare innan varje match. 

Självklart är det lite märkligt att förbundet backar på detta då de gått ut ganska hårt med att domarna ska kolla alla legitimationer enligt de rapporter bloggen fått. Både till domarna men även till de närvarande föreningarna när de olika seriernas spelscheman spikades.

Att förbundet förbehåller sig rätten att göra större kontroller bör väl ha funnits redan innan. Särskilt gällande lag som har ögonen på sig eller där man misstänker fusk. 

Så egentligen har ingenting ändrats, verkar det som. 

Bloggens känslan är ju att förbundet backat efter kritik från främst domarhåll. 

Problemet med lag som systematiskt fuskar är alltså kvar och frågan är hur man löser detta? I nuläget är det alldeles för lätt att spela med en spelare från en annan förening eller en avstängd spelare under annat namn. Det enda man behöver göra är att hävda att man glömt legitimationen och sen betala det lilla bötesbeloppet (100:-) om man nu blir kontrollerad alls. En del av lösningen hade varit att helt enkelt börja med att höja det beloppet rejält. Det beslutades faktiskt på Repskapet att distriktsstyrelsen skulle se över straffavgiften, men oklart hur det går med det. Sen är det inte rimligt att lägga allt på domarna när det gäller kontroller av spelare utan där måste förbundet kliva in själva. 

Den här diskussionen lär fortsätta och sista ordet är nog inte sagt ännu.

 

/Rasta