Imorgon söndag (31/3) kickar 4A igång hela lokalfotbollen 2019 med matchen Lerums IS – IK Zenith.

Bloggen kommer självklart att tippa ALLA serier (division 4-7 och division 3 Nordvästra Götaland) och eftersom 4A är första serien som drar igång så inleder vi även med att börja tippa 4A

 

(1) GULDHEDENS IK

Knep andraplatsen i 4A förra året men föll i kvalet till trean. Har fått in ny tränare i Nicklas Sernevall men truppen ser i stort sett likadan ut. Fina resultat under försäsongen där laget bland annat kryssade tidigt mot division 3-laget IK Virgo för att sedan slå dem med 4-2 i Södercupen. Där blev det sen respass mot division 1-laget Lindome GIF i semin, men bara med 0-2. Har även hunnit med att slå division 3-nykomlingen Dalen/KFF med 3-2 men föll mot 4B-laget Eriksbergs IF (0-3). Ett litet avbräck dock att anfallaren Svante Möller (20 mål 2018) inte spelat något under försäsongen. Mittfältaren Simon ”Gute” Andersson har dock hållit sig framme med fem mål under försäsongen. Det kommer bli en tuff toppstrid men bloggen håller Guldheden som knappa favoriter.

(2) STENKULLEN GoIK 

Laget har de senaste säsongerna tagit kliv mot toppen av 4A. Förra året var det med ett tag och slogs om kvalplatsen men slutade fyra till sist. Historiskt har grannarna Lerums IS och Floda BoIF hållit till lite högre upp i seriesystemet men Floda åkte ju ner i femman och Lerum är tillbaka i fyran efter att ha pendlat mellan division 2 och 3. Stenkullen har kunnat knuta till sig en hel del spelare från både Lerum och Floda de senaste säsongerna och 2019 är inget undantag. Trio Tobias Hansson, Tobias Petersson och Alexander da Cruz lämnade alla LIS för just Stenkullen. Största tappet är Martin Nilsson Faal som följde med Gårda BK upp i trean. Felix Martinsson är också ny med meriter från division 2 och 3 med Holmalund och just Lerum. Framåt kommer det att handla om rutinerade Henrik ”Foppa” Forsberg och förra årets bästa målskytt Nicklas Westman. Stenkullen har bland annat kryssat mot Alingsås (division 3) och Eriksberg (4B) samt slagit Sandarna (4B). Föll dock mot Gerdsken (division 3) och även mot seriekollegan Kode (0-1). Stenkullen avslutade försäsongen med ett träningsläger i Stenungsund där det blev 2-2 mot division 3-laget Ödsmåls IK. Toppen av 4A kommer bli ett getingbo och GoIKen kommer vara där och surra!

(3) SKIF SEMBERIJA

Hade ett riktigt bra 2018 där de slogs med Guldheden in på mållinjen om kvalplatsen. Det blev dock till slut en tredjeplats för Kortedalaklubben. Inför 2019 har det hänt en hel del. Tränaren Marko Babic lämnade och ny tränare är Naim Marouky som tränade just Guldheden förra säsongen. Salifu Manneh, som var bäste målskytt 2018 med 15 mål, har lämnat för division 2-spel med Sävedalens IF. Även duktige Darvan Ayoub har lämnat för Gunnilse IS i division 3. Semberija har dock plockat in rutin från seriekollegan Kozara och därifrån ansluter både Mustapha Njie och Sulayman Traoré. Även Kevin Yamoah anslöt från Gunnilse sent på försäsongen. Resultatmässigt har det sett bra ut på försäsongen med segrar mot bland annat division 3-laget IK Kongahälla (2-0), 6A-laget Bergsjö IF (3-1) och 5B-laget Hovås Billdal (4-1). En liten plump i protokollet var 1-2 förlusten i Östra Cupen mot 6A-laget Gamlestaden FF. Försäsongen avslutades med 0-0 mot 5B-laget Mossen. Bör vara med och hugga på de övre placeringarna i år igen. 

(4) LERUMS IS

Det finns ett par exempel på lag som rasat genom seriesystemet ganska snabbt med flera upprepade degraderingar. På senare tid är väl Fässberg (från division 2 till division 6) och Ytterby (från division 2 till division 5) de tydligaste exemplen. Lerum åkte ur division 2 2017 och förra säsongen slutade LIS sist i division 3 Nordvästra Götaland. Lägg även till att laget tappat en hel del startspelare, bland annat till lokal- och seriekonkurrenten Stenkullen men även bäste målskytten Emil Hernborg till Kållered. Det är inte heller många spelare som tillkommit, men Bernard Sefer har anslutit från Gunnilse och gjort lite mål på försäsongen. Trots att mycket verkar tala emot LIS så har det unga laget sett riktigt bra ut under försäsongen. Det har bland annat blivit segrar mot Björndammen (5A) med 4-0, Vallens IF (division 5) med 7-1, KF Velebit (4B) med hela 5-1 och Ytterby (5A) med 2-1. Detta med ett lag där snittåldern verkar ligga knappt över 20. Det blir absolut inget fortsatt ras för Lerum men det blir nog inte heller en direkt återkomst till division 3 men klubben har tiden på sin sida.

(5) KODE IF

Kode åkte ur division 3 2016 och försöker fortfarande hitta receptet för att komma tillbaka. Offensivt är det absolut inga problem och laget gjorde flest mål 2017 (64) och näst flest 2018 (61). Anfallaren Rasmus Haraldsson har varit i topp i skytteligan båda de säsongerna. Tyvärr för Kode så uppfyller de bara hälften av den gamla Djurgårdsramsan ”full fart framåt – håll tätt bakåt” då de har en förmåga att släppa alldeles för mycket mål. 2018 var det bara Floda (som kom toksist) och Kortedala som släppte fler bollar. Laget har fått in nytt tränarpar i Jimmy Karlsson och Jimmie Larsson och truppen har fyllts på med lite spelare från trakten. Träningsmatcherna har bjudit på en del mål, bland annat 7-1 mot Henåns IF (division 5), 5-1 mot Bergsjö IF (6A) i Östra Cupen och 4-4 mot IK Kongahälla (division 3). Laget föll lite oväntat mot Utbynäs (5A) i Östra Cupen med 0-3 och även mot Kungshamns IF (division 4) med 1-4. De sista träningsmatcherna bådade dock gott då seriekollegan Stenkullen besegrades med 1-0 och sen blev det 3-2 mot FC Linné (5B)! Bloggen kanske får äta upp den låga tippningen om Kode nu plötsligt drar ner på baklängesmålen och hittar lite stabilitet.

(6) KORTEDALA IF

Efter att ha varit uppe och vänt i division 2 var Kortedala tillbaka i lokalfotbollen inför förra säsongen och slutade på en sjätteplats i 4A. Laget har utan tvekan en väldigt hög högstanivå och slog seriesegrarna Gårda BK i båda mötena förra säsongen. Laget har en ny tränare i Zoran Saula och har fyllt på med några intressanta namn. Laget både släppte in mycket mål förra året (57, näst flest i serien) och drog på sig väldigt många kort. Runt 70 gula och 9 röda blev det och det är klart att det resulterar i poängförluster till slut. KIF har inte spelat så mycket under försäsongen men vann sin grupp i Östra Cupen efter seger mot seriekollegan Lunden Överås (3-0) och kryss mot division 3-laget Jonsered. I slutspelet blev det sedan respass mot division 3-laget Ahlafors (2-3). Kortedala var även inblandade i ett målkalas mot IF Warta (5B) där KIF vann med 7-6! I den sista träningsmatchen föll laget med 0-4 mot 5A-nykomlingen IF Vardar/Makedonija (0-4). Kommer kunna slå vilket lag som helst men känns för svajiga och ojämna för att kunna utmana toppen över en hel säsong.

(7) IK ZENITH

Zenith överraskade de flesta, inklusive bloggen, förra säsongen när de vann 5A. Cihan Köse tränade laget förra året och i år delar han ansvaret med Walid Dahir och det ska bli intressant att se vad de kan göra i fyran. Laget har kvar sin stomme och har även breddat truppen en hel del och har ju även bra egna produkter att plocka upp. Resultatmässigt har Zenith gått riktigt bra på försäsongen. Zenith har bland annat slagit division 3-lagen Kongahälla (1-0) och Gårda (1-0) och även spelat bra mot tänka topplag i 4B. Det blev 1-1 mot Öckerö och seger mot Göteborgs FF (3-1). Lägg även till storsegrar mot 4B-laget Mölnlycke-Sjövalla (6-1) och 6B-laget Bjurslätt (6-2). Känslan är att Zenith är väl förberedda för fyran och kommer att etablera sig fint.

(8) LUNDEN ÖVERÅS BK

Lunden Överås kämpar på och har två raka åttondeplatsen i 4A och bloggen tror på tredje raka! Truppen är ganska intakt men laget fick in duktige målvakten Jonathan Tobiasson ganska sent på försäsongen. Resultaten har varit lite upp och ner på försäsong med seger mot division 3-laget Jonsered (3-2) och även 2-2 i Östra Cupen mot Jonsered igen. Derbyförlust mot division 3-nykomlingen Gårda (3-6) och 0-3 i Östra Cupen mot seriekollegan Kortedala. I de sista matcherna innan serien så blev det 1-2 mot Tölö IF (division 4) och 1-3 mot Öckerö IF (4B). Kommer få inrikta sig på den nedre halvan igen och att undvika bottenstrid.

(9) NOL IK

Slutade på en stabil sjundeplats förra året men hade lite problem med målskyttet där Boban Ilic blev bäste målskytt på sju baljor. Har tappat målvakten Stefan Suvajac till Kozara men istället plockat in Jesper Skånberg från Ahlafors mellan stolparna. Hade en usel start på försäsongen med 0-6 mot Öckerö IF (4B) och 0-5 mot Mölnlycke IF (4B). Laget har dock spelat upp sig mot slutet och bland annat slagit 5A-laget Floda (3-1), 4B-laget Eriksberg (4-2) och division 3-laget Ödsmål (5-1). I sista matchen blev det 3-3 mot 4B-laget Mölnlycke-Sjövalla. Har en hel del unga och spännande spelare men bloggen tror ändå på en plats på den undre halvan.   

(10) FC KOMARKEN

Har pendlat lite mellan femman och fyran och slutade nia i 4A förra säsongen. Har fått in fina spelare i Mattias Thornberg (tillbaka från Gunnilse) och Jihad Nashabat (från Kortedala). Hade lite problem med målskyttet förra säsongen (26 mål20 matcher) men det kanske Thornberg och Nashbat kan lösa. Defensiven var dock helt ok med 37 insläppta. Bloggen tror dock det blir tufft för FCK och de har väl inte riktigt imponerat resultatmässigt under försäsongen. Det har blivit kryss mot både Sandarna BK (4B), Älvängens IK (5A) och IF Warta (5B) och förluster mot 4B-laget Velebit (2-4) och 5A-laget Partille IF FK (0-1). Försäsongen avslutades dock med en fin 2-0 seger mot 4B-laget Öckerö IF.

(11) FK KOZARA

Kanske känns tufft att ett lag som spelade division 3 förra året tippas åka ur. Men faktum är att Kozara tappat mängder av startspelare, bland annat Ali Sanduvac, Mustapha Njie, Sulayman TraoréPetros Aheferom , Rengber Kalash, Hadi Hamzeh och Kassim Coaney. Visst har laget kvar viktiga spelare som Kenan Galijatovic, Sohell Kassal och Marco Abello och även fyllt på med bland annat Adam Reggiani från KF Velebit. Känslan är ju ändå att Kozara är rejält försvagade och resultaten på försäsongen pekar väl också i den riktningen. Visst blev det seger mot 5B-laget IF Väster (3-1) men sen avslutade Kozara med fyra raka förluster: 2-6 mot Angered MBIK (5A), 0-4 mot Ödsmål (division 3), 0-2 mot Askims IK (4B) och 0-4 mot IFK Björkö (4B). Kozara var länge ett topplag i 4A innan de till slut klev upp i trean. Nu är de tillbaka i 4A och känslan är att det blir lite ombyggnad ett tag, möjligen att den ombyggnaden till och med alltså fortsätter i division 5

(12) UNITED AFRICA FC

Klassiskt svårscoutade och de hade det tufft förra året där de slutade tia och det var nog tur för UAFC att Lärje-Angered sig ur. Alltid svårt att veta var man har UAFC och de har spelat sparsamt under försäsongen. 1-4 mot Konghälla och 1-1 mot Ahlafors i Östra Cupen. Har sen slagit Västkurd (6B) med 2-1 och även Angered MBIK (5A) med 2-0. Saknade en riktigt målskytt förra säsongen där Alika Osito blev bäste målskytt med sju mål. Tyvärr har bloggen dålig insyn när det gäller nya spelare men Morris Eyo och Kevin Malake Obialor har iallafall lämnat. Känslan är att det blir respass. 

 

/Rasta