Dags att ta sig an 5B som drar igång imorgon tisdag (2/4)!

Så är tror bloggen att serien slutar:

 

(1) BALLTORPS FF

BFF var med i racet ett tag förra säsongen men slutade trea till slut efter Sandarna BK och IF Väster. Har väl de senaste säsongerna varit lite för mycket upp och ner och en lite för tunn trupp för att hota hela vägen. Bloggen tror att det blir ändring till den här säsongen. Truppen är i stort intakt och BFF har även fyllt på med några fina namn. Joakim Olofsson (född 1992) har återvänt till BFF och kommer senast från tre säsonger som ordinarie i division 3 med Landvetter IS. Framåt kommer det som vanligt att handla mycket om Mathias Pringle och Jetmir Kurti men håll även ett öga på unge Max Olsen Fagerberg. Hade en tuff grupp i Södercupen med förluster mot Mölnlycke IF (4B) och Kållered SK (division 3). Har dock slagit Floda (5A) med 4-1 men förlorat mot Sandarna (4B), 1-3, och i sista matchen mot Finlandia/Pallo AIF (5A) blev det 0-2. Så resultatmässigt kanske ingen kanonförsäsong och BFF kommer inte jogga hem 5B men i bloggens bok är de i förarsätet iallafall!

(2) DONSÖ IS

Ö-laget vann 5B 2017 men sejouren i fyran blev bara ettårig efter att laget slutat 11:a förra året och åkt ur. Nu är det nya tag i 5B och bloggen tror på en topplacering. Offensivt kommer det inte vara några problem alls. Albert Hansson vann skytteligan i 4B förra säsongen på 24 mål trots att DIS alltså åkte ur. Lägg till Olle Backman (11 mål 2018) så har Donsö ett riktigt bra anfall. Det såg lite osäkert ut på målvaktssidan då Erik Hornby lämnade men nu har duktige Tom Nilsson återvänt från Vrångö IF. Nytt är även att Daniel Fhager delar tränaransvaret med Mikael Schagerlind. DIS fick dock en jobbig skada på viktige mittfältaren Anders Jansson i cupen och oklart när han är tillbaka. Just i Västra Cupen blev det semifinal efter att DIS gått rent i gruppen med tre segrar (mot FC Linné (5B), BK Björkåsen (7B) och 6C-laget Slottsskogen/Godhem) och sedan slagit Askim (4B) med 2-0 i kvartsfinalen. Division 2-laget Assyriska BK (som vann hela cupen) blev sen för svåra. Avslutade försäsongen med 1-0 i ö-derbyt mot Vrångö IF (6C). Helt klart ett topplag men möjligtvis lite tunt offensivt bakom Hansson och Backman och det gäller att de är med i flertalet av matcherna.

(3) IF VÄSTER

Väster gjorde det riktigt bra förra säsongen och pressade seriesegrarna Sandarna BK ändå in i slutet. IFV blev tvåa till slut, bara två poäng bakom Majornas Milan. Truppmässigt är Felix Hermansson det största tappet då han svarade för 12 mål 2018. Unge Essey Tekie har även lämnat för Dalen/KFF i trean. På pluskontot har rutinerade Johan Tapper återvänt till Väster. Laget har dock kvar förra årets skyttekung i 5B, Gabriel Cederborg, som svarade för 16 mål. Daniel Natanaelssons gäng har blandat lite under försäsongen. Kryss mot Önnered (1-1) i Västra Cupen och förlust mot FK Kozara (4A) med 1-3. Kryssade även mot förra årets toppkonkurrent Sandarna (4-4) och slog Askim (4B) med fina 3-0 i cupen. Tyngre avslutning på försäsongen med 3-6 mot Älvsborg (4B) och 1-4 mot Kärra KIF (4B). Möjligen lite svagare än förra året men kommer vara med och hugga.

(4) KUNGSLADUGÅRD BK

Frågan är om laget kommer att börja årets 5B som de avslutade förra årets? KBK avslutade som bekant riktigt starkt med 11 raka matcher utan förlust (8 segrar och 3 kryss) och laget smet förbi Näset och slutade fyra. Har varit lugnt på transfermarknaden för Lagår’n men Anton Hedlund har iallafall tillkommit från Älvsborg. Känns som ett sammansvetsat gäng med både unga spelare (som redan gjort en hel del seniorsäsonger) och lite mer rutinerade rävar. Framåt var August Jörnvik bäst 2018 med 11 mål och det behövs nog kanske att någon annan också kliver fram offensivt. Å andra sidan har KBK en fin defensiv (24 insläppta på 20 matcher 2018) så det kanske räcker med ett mål eller två för att vinna. Resultatmässigt har det dock varit lite tungt på försäsongen. I Västra Cupen kom enda poängen mot seriekollegan Hovås Billdal (1-1) och enda seger kom mot Särö (division 6) innan försäsongen avslutades med två 0-1 förluster mot Önnered (6C) och Mölnlycke IF (4B). Kommer vara stabila och jobbiga att möta men räcker inte hela vägen till toppstrid.

(5) FC LINNÉ

FC Linné har lite svårt att bestämma sig vilken division de ska tillhöra. Inte tillräckligt vassa senaste i fyran (ur 2016) men för bra för sexan (serieseger förra säsongen). Känslan är nu att de kommer att etablera sig som ett stabilt mittenlag i femman. Vann som sagt 6C förra säsongen och har genomfört en fin liten generationsväxling där några av de gamla rävarna ersatts med yngre förmågor. Har fått in några riktigt fina förstärkningar i tex Fred Jähnke från Västra Frölunda. Men meritmässigt är Andreas Karlsson den bästa värvningen i hela lokalfotbollen inför den här säsongen. Karlsson (född 1992) kommer direkt från en ordinarie plats i division 1 Södra med Ängelholms FF och har även gjort matcher i Superettan med ÄFF. Spelar han kontinuerligt så kan det nog skicka upp Linné i tabellen lite. En fin trupp med bland annat Robert Lundström (som vann skytteligan i 6C förra året) och Teodor Sandklef (som dominerade i i sexan förra året). Men Linné har inte precis varken tränat eller träningsspelat ihjäl sig under försäsongen. I Västra Cupen blev det förlust mot seriekollegan Donsö (1-3), kryss mot 6C-laget Slottsskogen/Godhem och seger mot division 7-gänget BK Björkåsen (5-0). Försäsongen avslutade med en 2-3 förlust mot 4A-laget Kode IF. Noterbart är att båda målen i den matchen gjordes av nyförvärvet Karlsson.

(6) MOSSENS BK

Kommer från två riktigt tuffa säsonger. 2017 åkte laget ur 4A och förra året var det ytterst nära att det blev degradering igen. MBK slutade på en tiondeplats men låg på nedflyttningsplats inför sista omgången! Hade en hel del problem med målskyttet (31 mål på 22 matcher) och där inte oväntat Axel Sandquist var bäst med tio mål. Har tappat unge Moltas Karlsson till GAIS-U men fått in duktige Robin Raunegger från seriekonkurrenten Näsets SK. Resultatmässigt har det sett fint ut på försäsongen, särskilt defensivt med sex nollarnio matcher. Har bland annat besegrat IF Mölndal (4B) med 3-0 och körde över 6C-laget Slottsskogen/Godhem med 10-0. Föll bara med 0-1 mot Landvetter IS i Södercupen och avslutade med 0-0 mot Semberija (4A). Hittar tillbaka denna säsongen till att vara ett stabilt mittenlag i femman.

(7) NÄSETS SK

Näset var med i toppracet ett tag förra säsongen men föll ifrån och precis i slutet smet ett formstarkt Lagårn förbi och NSK slutade femma. Har inför säsongen tappat en hel del viktiga kuggar. Kaptenen Robin Raunegger lämnade för seriekonkurrenten Mossen, Viktor Thörner gick till Göteborgs FF (4B), Oskar Örth flyttade och lirar nu med Hestrafors och ett gäng gick till IK Kongahälla (Simon Andersson, Jakob Perssson och anfallaren Kristoffer Frantzich). Visserligen var Frantzich skadad mest hela förra året och spelade bara på slutet men är helt skadefri nu och hade självklart gjort stor nytta i femman. Förstemålvakten från förra året, Mattias Hamberg Runnestad, har också lämnat och där har NSK ersatt med Louai Rami från Askim. Truppen har annars fyllts på med unga spelare från de egna leden och det är självklart positivt att det går att göra så men samtidigt är ju känslan att NSK är försvagat. Visst har laget fortfarande offensiv kraft i Victor Kalasho och Mattias Tuncay (båda gjorde 14 mål 2018) men generellt känns det tunnare. Resultatmässigt under försäsongen har det dock sett bra ut. Visserligen en tidig förlust mot Askim (4B) men sen segrar över Tynnered (6C) och Björkö (4B). I Östra Cupen blev det semifinal till sist efter att laget bland annat besegrat båda 4B-lagen Älvsborg (3-2) och GFF (1-0). I semin rann det dock iväg mot Öckerö (4B) med en 2-7 förlust. I genrepet föll NSK med 0-1 mot Mölnlycke IF (4B).

(8) FÄSSBERGS IF

Vann 6B förra säsongen efter en gastkramande avslutning. FIF låg tvåa inför sista matchen men smet förbi FC Härlanda och säkrade uppflyttning. Har tappat en del spelare, bland annat bäste målskytten förra året Henric Johansson (11 mål), men fått in bland annat Palmi Valgeirsson som gjorde lite mål för Göteborgs City förra året. Annars har FIF fått in lite gamla spelare som varit med innan i klubben och vill köra igång igen. Resultatmässigt har FIF gjort det riktigt bra på försäsongen med bland annat kryss mot både IK Virgo (division 3) och Guldhedens IK (4A) i Södercupen. Enda förlusten har kommit mot satsande 5A-laget Älvängen (1-3) innan försäsongen avslutades med två fina segrar. Först 4-0 mot 5A-laget Björndammen och sen 5-1 på Styrsö (6C). Har en riktigt fin defensiv och snittar bara ett mål per match bakåt de två senaste säsongerna. Det brukar räcka ganska långt.

(9) FC HEDEN

Heden hade ett tufft förstaår i femman 2018 där det placeringsmässigt blev helt ok med en sjundeplats men poängmässigt var laget insyltade i bottenstriden länge. Till slut blev det fem poängs marginal till elvan Styrsö. Truppen är i stort sett intakt och det är ju en stabil trupp med mycket rutin. Namn som Peter & Daniel Reitz, Andreas Malm och Toni Ceesay ger ju en viss tyngd. Men det gäller ju också att rätt gubbar är med i rätt matcher. Heden har bara tre spelade matcher på kontot så de är lite svårlästa. Segrar mot 6C-lagen Azalea BK (3-1) och mot Landala (5-0) men förlust med 2-4 mot Fröjdens FK (6A).

(10) IF WARTA

Warta vann 6D 2017 men fick kämpa för division 5-kontraktet förra säsongen. Det säkrades nämligen inte förrän i sista omgången då Warta besegrade Hovås Billdal med 3-2. Bloggen har tyvärr lite dålig koll på truppen men det har iallafall blivit ett målvaktsbyte där Robin Magnusson Otter lämnat för Västkurd BK (6B) och Sebastian Gustafsson anslutit från Masthuggets BK. Resultaten under försäsongen har varit blandade. Den enda segern kom i första matchen mot Floda (5A) med 1-0. Sen har det varit tyngre med förluster mot 4A-laget Kortedala (6-7!), 5A-laget Vardar/Makedonija (0-2), 5A-laget Finlandia/Pallo AIF (0-2) och hela 2-6 mot Angered MBIK (5A). Warta kryssade också mot både FC Komarken (4A) och Västkurd BK (6B) innan försäsongen avlutades med en 1-2 förlust mot Romelanda UF (5A). Förutom 2-6 mot Angered en hel del jämna matcher och det är svårtippat. Känslan är dock att Warta kommer att få kämpa för kontraktet även i år.

(11) HÄRRYDA IF

Slutade sexa förra säsongen men avslutade riktigt svagt med bara en seger på hela hösten. Truppen är ganska tunn och sent på försäsongen försvann förstamålvakten (och assisterande tränaren) Eric Uhrlander till Onsala BK. Johan Jidegren har klivit in i staben för att stötta upp nye tränaren Jimmy Håkansson. Visst har truppen fyllts på lite (bland annat lite unga spelare från Landvetters juniorer) men det känns som det kommer bli tufft för Härryda. Det gäller att nyckelspelare som Bako LöfgrenJimmy Andersson och David Johansson levererar. Försäsongen har varit ok men det har ju inte varit det hårdaste motståndet kanske. Har slagit Rävlanda (division 6) med 4-1 och även division 5-laget Kinnahults IF (3-2). Det blev dock förlust med 1-3 både mot SK Argo/Masthuggets BK (6C) och Mölnlycke-Sjövalla IS FK (4B). Försäsongen avslutades sedan med segrar mot Hällesåker (6C) med 5-2 och mot Öjersjö (6A) med 3-1. Efter några stabila år i femman tror bloggen på bottenstrid för de gröna.

(12) HOVÅS BILLDAL IF

Hovås Billdal får ursäkta men det blir bottentippning även i år (även om det faktiskt var Dalla som tippade att Hovås skulle åka ur förra säsongen). 2017 höll sig laget kvar på målskillnad och förra året blev laget nia, med fyra poäng ner till Styrsö som åkte ur. Kommer ju komma med ett ungt lag och det är alltid svårt att veta hur unga spelare utvecklas från en säsong till en annan. Frågan är hur mycket rutinerade anfallaren Henrik Blixt kommer spela men det var faktiskt Adam Kling som var bäste målskytt 2018 med 9 mål. Försäsongen har dock varit helt ok. I Västra Cupen blev det 0-3 mot GFF (4B) och kryss mot både seriekollegan Kungsladugård (1-1) och 5A-laget Hönö (0-0). Laget föll sen mot Qvidings U19 (0-4), kryssade mot 5A-laget Finlandia/Pallo AIF (1-1) och förlorade i sista träningsmatchen mot 4A-laget Semberija (1-4). Inga katastrofsiffror men noll segrar och bara tre mål framåt på sex matcher oroar självklart.

 

/Rasta