Turen har kommit till 6C och så här tror bloggen att det slutar:

 

(1) STYRSÖ BK

Styrsö BK trillade ur 5B förra säsongen med väldigt liten marginal då det bara var två pinnar upp till närmsta laget framför (Mossens BK) och SBK låg faktiskt på rätt sida strecket inför sista omgången. Det har hänt en del i truppen och bland annat har SBK fått in två fina förstärkningar i Victor Johansson från Älvsborg FF och André Bissmark från Landvetter IS. Båda spelade alltså division 3 fotboll förra säsongen. Bissmark har dock inte dykt alls i träningsmatcherna under försäsongen. SBK fick även in en sen förstärkning mellan stolparna, nämligen Samuel Odengard (som varit i klubben innan). På minussidan har trion Tobias Ekman, Vincent Andersson och Johan Tapper lämnat. Lägg även till att viktigt Arvid Johannessen dras med en skada och lär inte spela första halvan av serien. Akilleshälen för SBK är att truppen känns lite tunn. Laget har haft det lite upp och ner under försäsongen och inledde med 4-4 mot IFK Björkö (4B). Sen blev det ett tungt cupspelande med tre raka förluster i Västra Cupen (mot Näset, Älvsborg och Öckerö). Det blev iallafall seger mot seriekollegan Slottsskogen/Godhem (3-1), 2-2 mot FTU (6B) och i sista matchen 2-1 mot Hönö IS (5A). Toppen av 6C kommer att bli tuff och i hård konkurrens så får ö-laget topptipset.

(2) ÖNNEREDS IK 

Hängde på förra årets seriesegrare i 6C, FC Linné, nästan hela vägen i mål och blev tvåa, bara två pinnar efter. En bit in på försäsongen kom ett tungt offensivt tapp då Olof Möller (bäste ÖIK-målskytt 2018 med 15 mål) lämnade för Eriksbergs IF (4B). ÖIK fyllde dock på med duktige målvakten Mikael Johansson (från Slottsskogen/Godhem) och försvararen Jonas Hylén (från 4B-vinnarna Dalen/KFF). Tyvärr för ÖIK så återvände Hylén till Dalen/KFF som assisterande tränare och gick även tillbaka som spelare. Riktigt viktigt dock att mittfältaren Arthur Oresjö blev kvar i klubben då han var på väg bort på grund av flytt. Har inte spelat överdrivet mycket på försäsongen men hann med att förlora mot Särö (division 6) med 1-2 innan Västra Cupen. Där blev det helt ok resultat med 1-1 både mot IF Väster (5B) och Utsiktens BK:s U19. Laget föll sen mot 4B-laget Askim med 0-2. I sista träningsmatchen blev det 1-0 mot 5B-laget Kungsladugårds BK. ÖIK avslutade sedan försäsongen i Barcelona på träningsläger. Bara det doftar topplacering om nu inte ryktena stämmer att halva truppen bränt sönder sig i den spanska solen. Möjligtvis ett litet frågetecken på offensiven. Möller som sagt borta och näst bäste målskytten Hadi Namro (9 mål 2018) har dragits med skador under försäsongen.

(3) AZALEA BK

Nykomling i 6C förra året där de slutade femma. Det unga laget gör sin tredje säsong och har nog en av lokalfotbollens bredaste trupper och hade 29 man på träning någon vecka innan premiären. Har även hunnit med 12 träningsmatcher där de vissa helger spelade både lördag och söndag med två olika elvor. Så ingen tvekan att ABK kommer vara förbreda fysiskt inför säsongen. Har fyllt på sin trupp med en hel del spelare där bloggen tyvärr har lite dålig koll. Men de namnen som ringer bekanta är duktige målvakten Carl-William Kalholm (från Ösets BK) och Frej Ramberg från Gårda BK. Med så stor trupp är det svårt att veta vilka matcher på försäsongen där starkaste laget spelade men det har bland annat blivit 3-0 mot FC Härlanda (6A), 3-1 mot Backatorp IF (6B), och 4-2 i genrepet mot Inter Linné IF (6B). Det har även blivit 0-5 mot Götaholm (6A) och 3-3 mot division 7-laget Kareby. Västra Cupen var helt ok med 3-1 mot seriekollegan Argo/Masthugget och sen 0-3 mot Frölunda (division 3) och 0-2 mot Sandarna (4B). Ett ungt lag med allt vad det innebär, både positivt och negativt men nu har spelarna ett par seniorsäsonger innanför västen och en hel del av nyförvärven har också lite rutin. Bredden är självklart bra men det är fortfarande bara de 11 bästa som spelar. Kommer ta ett steg närmare toppen jämfört med förra årets femteplats men frågan är hur stort steg?

(4) SK ARGO/MASTHUGGETS BK

Det är alltid svårt när två lag ska bli ett men än så länge har det gemensamma laget varit en framgång. Masthuggets BK åkte ur 5B ganska rejält och SK Argo slutade i mitten av 6C (sjua). Gemensamt för båda lagen var att de hade det tufft med närvaron och ett samarbete växte fram. En genomsnittligt startelva under försäsongen har haft ungefär en tredjedel Argo-spelare, en tredjedel Hugget-spelare och en tredjedel nya spelare. Bland de nya har Kristofer ”Jalle” Larsson sett bra ut på innermittfältet och han har fina meriter från division 2 spel med IFK Uddevalla. Björn Bromander har anslutit från IF Väster och har också sett bra ut. Bredden är helt klart bättre än förra säsongen och Argo/Hugget ställde faktiskt upp med en 20-mannatrupp i sista träningsmatchen. Sen är det självklart vissa spelare som kommer betyda mer och framåt kommer det handla mycket om Love Svanqvist som varit het under försäsongen. Även målvakten Robin Staaf har sett riktigt stabil ut. Resultatmässigt har det sett bra ut med topparna i 2-0 segern mot Sandarna (4B) i Västra Cupen och 3-1 mot 5B-laget Härryda IF. Bottennappet kom mot seriekollegan Azalea BK (1-3) i cupen. Kan bli en rolig säsong för Argo/Hugget.

(5) LANDALA IF

Efter att ha varit ett lag som kämpat på den nedre halvan av 6B ganska många säsonger så överraskade LIF många förra året och blev trea i serien. Landala var bra med länge men kunde till slut inte hänga med toppduon Fässberg och Härlanda. Laget var svårslagna med bara tre förluster men kryssade hela sju gånger (mest i 6B). Det var inga målkalas när LIF spelade och laget gjorde bara 32 mål framåt men släppte även in lite mål (22 på 20 matcher). Frågan är om Landala fortsätter den positiva utveckling 2019 när laget numera spelar i 6C efter omstruktureringen. Truppen är intakt och har även fyllts på med ett gäng nya spelare. Som med många centrumlag så är det mycket inflyttade spelare och det svårt att avgöra vilket avtryck de kommer göra. Träningsmatcherna har väl gått sådär för och det har blivit förluster mot division 6-laget Rävlanda (2-3), 0-5 mot FC Heden (5B) och 0-2 mot Mossens BK (5B). Enda segern kom i derbyt mot Johannebergs IF (7B) med 4-0. I genrepet blev det en tung förlust mot 6A-laget Fröjdens FK med hela 1-6. Inga resultat som skrämmer kanske men LIF kommer säkert att bli svårslagna men känslan i skrivande stund är att de får svårt att slåss i den absoluta toppen.

(6) TYNNERED FC

Var nykomlingar i 6C förra säsongen och slutade på en fin fjärdeplats. Laget hade en riktig fin vår och hade häng på serieledarna FC Linné men hösten var tuffare med bland annat ett par rejäla storförluster. Har tappat två av sina mest tongivande spelare då både Mohammed Ali Khan (16 mål) och Korosh Hatami (9 mål). Har dock en riktigt fin trupp med bland annat duktige Egzon Behrami och Azmar Jalali (12 mål 2018). Har även fyllt på truppen med en del spelare som tyvärr bloggen har lite dålig koll på. Svårtippade och träningsmatcherna är lite svårtolkade. Laget har förlorat mot 5B-laget Näset (2-3), 5A-laget Romelanda (0-2), 6B-laget Hisingen FC (1-2) och i genrepet mot SKIF Semberija (4A) med 2-4. Det har även blivit seger mot 5A-laget Sveakurd (3-2) och 1-1 mot Backatorp (6B). Kommer vara svårspelade och kan en bra dag slå alla i serien. Frågan är ju dock om de kan få ihop det över en hel säsong?

(7) SOLÄNGENS BK 

SBK slutade åtta förra året i 6B men hade ganska god marginal neråt och spelar alltså i år i 6C. Slutade på en stabil femteplats i 6B både 2017 och 2016. Det har varit ganska lugnt på transfermarknaden för Solängen men Daniel Ohlson (Lunden Överås BK) och Gustav Bäck (Fotö GoIF) har anslutit. Laget har träningsspelat flitigt under försäsongen med lite blandat resultat. Kryssade mot 4B-laget Mölnlycke-Sjövalla tidigt på försäsongen och slog Hönö (5A) men föll mot Särö (division 6). SBK gjorde även bra ifrån sig Södercupen trots tre förluster, bara 0-1 mot division 3-laget Virgo, 1-4 mot 4A-topplaget Guldheden och 0-2 mot Fässberg (5B). I de sista matcherna inför säsongen har det blivit 1-0 mot Tollered (6A), 2-1 mot Diseröd (6B) och i genrepet 3-0 mot Borås GIF (division 6). Känns ganska målsnåla både bakåt och framåt. Stabilt mittenlag.

(8) SLOTTSSKOGEN/GODHEM IF

Var nykomlingar förra säsongen och slutade på en sjätteplats. Hade häng på högre placeringar men avslutade säsongen svagt och gick på några rejäla minor. Truppen har inte förändrats så mycket men tungt tapp i duktige målvakten Mikael Johansson som lämnat för seriekonkurrenten Önnered. Har ett par riktigt duktiga spelare kvar dock och det är nästa målgaranti när Patrik Salomonsson spelar (16 mål på 10 matcher förra året). Även Khadhar Egge kommer vara viktig. Försäsongen har varit blandad resultatmässigt. SG spelade stabilt i Västra Cupen med 6-0 mot Björkåsen (7B), 1-1 mot FC Linné (5B) men 1-5 mot Donsö (5B). Laget åkte sen på en 0-10 smäll mot Mossens BK (5B) och förlorade 1-3 mot Styrsö (6C). Har dock sett bättre ut närmar serien med 2-0 mot Hälsö (6B) och fina 4-3 mot Götaholm (6A). I genrepet blev det 6-3 mot Assyriska BK:s U16. SG är svårtippade och absolut inget lätt lag att möta men känslan är att de är lite för ojämna för att hamna högre upp.

(9) HÄLLESÅKER IF

Hur mycket kommer tappet av Johan Gunnarsson att göra är ju frågan som man inte kommer runt när man ska tippa Hällesåker 2019. Gunnarsson har ju öst in mål för Hällesåker och gjorde förra året 35 av HIF:s 47 mål! Laget var med ganska bra i toppen av 6B ett tag förra säsongen men föll ifrån och slutade femma. HIF inledde försäsongen starkt med 3-2 mot division 3-nykomlingen Dalen/KFF i Södercupen. Det blev sen 0-7 mot Lindome (division 1) och 1-0 mot Johannebergs IF (7B). Hällesåker har också hunnit med att spela 2-2 mot Balltorp (5B), slå Anneberg (division 7) med 2-1 men i genrepet blev det tunga 2-5 mot Härryda (5B). Känslan är ju att HIF kommer att hålla till på den undre halvan.

(10) GÖTEBORGS SIF

Var länge ett stabilt topp-4 lag i 6B men hade en dipp förra säsongen och slutade sexa och då bra det bara två poäng ner till åttondeplatsen. Det är ju alltid svårt att ha koll på studentlagen då de är mycket spelare utifrån. Det som bloggen snappat upp är iallafall att det blivit ett tränarbyte. Sven Wallman lämnar efter tre säsonger och Husein Motovac tar över. Laget har spelat en hel del under försäsongen men det har varit tungt resultatmässigt. 0-8 mot Romelanda (5A) tidigt men sedan bättre i en tuff grupp i Södercupen. 1-2 mot division 3-laget Kållered, 0-4 mot Mölnlycke IF (4B) och 1-2 mot Balltorp (5B). I de två sista matcherna innan säsongen blev det två derbyförluster 0-1 mot Chalmers (6B) och 1-2 mot Johannebergs IF (7B). Fyra målsex matcher imponerar ju inte även om tre av dem var mot bra motstånd i cupen. Oroväckande att bäste målskytten förra året, Jacob Nilsson (11 mål), inte verkar spelat alls under försäsongen. Bloggen siar om en tuff säsong för ”Studenterna”.

(11) VRÅNGÖ IF

Ö-laget fick verkligen kämpa förra säsongen för att hålla sig kvar i 6C. Laget slutade åtta och marginalen ner till nian Pushers (som alltså åkte ur) blev bara två poäng. Jacob och Tobias Sand är nya tränare där även Jacob ska spela. Det har varit målsnåla tillställningar under försäsongen där VIF inledde med 0-0 mot 6A-nykomlingen Lekstorps IF och sen 2-2 mot Hönö (5A). På VIF:s sista tre matcher blev det noll mål framåt efter 0-0 mot Knippla (7B), 0-2 mot BK Skottfint (6B) och sedan 0-1 mot Donsö (5B) i sista matchen. Inga storförluster men inte heller några segrar alls och alltså bara två mål på fem matcher. Laget kryssade mest i 6C förra året (8 gånger) och kryssade alltså även tre av fem träningsmatcher. Defensiven verkar ju funka iallafall och laget har en av seriens bästa målvakter i Tobias Julin. Men framåt måste det hända lite mer och de har ju lite snabba och luriga spelare i Olle Levin och Omar Alkordi. Bloggen gissar på bottenkamp för Vrångö.

(12) JÄRNBROTTS IF

Vanligtvis så brukar lag som är överlägsna i sjuan klara sig bra även i sexan. JIF förlorade inte en match förra säsongen när de vann 7B. 19 segrar och ett kryss blev det med målskillnaden 96-20. Nykomlingen har dock tappat en hel del tunga namn inför säsongen. Petter Fagerlund, som gjorde 36 mål förra säsongen, kommer inte att spela. Det centrala mittfältet med David Lönnbark och Filip Sollenby är också borta. Lägg även till att Fredrik Pettersson (13 mål 2018) inte heller är kvar så blir det tufft. Järnbrott har också noll spelade träningsmatcher enligt förbundets sida. Då är det svårt att tippa annat än i botten.

 

/Rasta