Dags för bloggen att tippa hur 4B slutar 2019!

 

(1) KF VELEBIT

Velebit slutade tvåa 2018 och föll sedan i kvalet till trean. Inför i år har de rustat ordentligt under nya tränare Boris Skokic. Laget har plockat in trion Ahrun CicekBerahman Gholamreza och Rany Younan från division 2-klubben Assyriska BK där alla tre spelade en hel del under förra säsongen. Dessutom har även pålitlige målskytten Kassim Coaney värvats in från Kozara. Lägg till att Velebit har en stabil trupp sedan innan som nästan är intakt. Emilio Rossi tog bland annat precis SM-guld i futsal med sitt IFK Uddevalla. Visserligen har man tappat lite mål i och med att Adam Reggiani lämnade men nyförvärven lär täcka de målen. Resultatmässigt har det sett bra ut under försäsongen också. Laget vann Hisingsmästerskapen där de på vägen bland annat besegrade division 3-laget Hisingsbacka FC både i gruppen och i slutspelet. Avslutade försäsongen med att besegra förra årets 4B-segrare Dalen/KFF med 3-0. Svårt att se vilket lag som skulle kunna hota Velebit över 22 omgångar?

(2) ÖCKERÖ IF

Ö-laget slutade femma i 4B 2018 men var bara fyra poäng från kvalplatsen. Laget har sett riktigt stabila ut under försäsongen och har fyllt på truppen med unga spelare, bland annat giftiga anfallaren Carl Wiklander (senast i ÖIS U19). Truppen i övrigt verkar intakt och laget har knappt förlorat några träningsmatcher. I Västra Cupen blev det bland annat storsegrar mot både Näsets SK (5B) med 7-2 och mot mot Björkö (4B) med 4-0 och det tog inte stopp förrän i finalen där laget pressade division 2-laget Assyriska BK men föll med 4-5. Har dessutom slagit 4A-topplaget Guldheden med 3-1. Föll med 0-2 mot Komarken (4A) men vann sitt genrep mot Lunden Överås (4A) med 2-1. Både Wiklander och Daniel DD Larsson har visat fin målform under försäsongen. Bloggen tror att ÖIF tar ett kliv närmare toppen i år!

(3) MÖLNLYCKE IF

Har etablerat sig riktigt fint i fyran och gör sin tredje säsong. Blev trea 2017 och fyra förra säsongen men slutade faktiskt på fler poäng (40 mot säsongen 2017:s 32). Intakt trupp som är kryddad med offensive Gustav Bye. Tränare Jonathan Gerth har en ung trupp som fortsätter att utvecklas med spelare som Marcus Vogel och Markus Landén och fortsätter även plocka upp spelare från de egna leden. Har även nyttig rutin i bland annat Sudo Sulejmanovic. Känslan är att MIF fortsätter att utvecklas men att de inte riktigt är redo för nästa kliv. Stabila resultat på försäsongen med bland annat segrar mot 4A-laget Nol (4-0), 5B-topplaget Balltorp (4-2) och kryss mot division 3-laget Kållered. Avslutade med 1-0 mot Kungsladugårds BK (5B) och även 1-0 mot Näset (5B). Fortsätter att hugga bakom den absoluta toppen! 

(4) GÖTEBORGS FF

Stabilt topplag i 4B med missat kval till trean 2017 och en tredjeplats förra säsongen. Kommer helt klart att fightas med Öckerö och Mölnlycke IF bakom favoriten Velebit. Offensivt kommer det som vanligt handla mycket om Teodor Nastevski Lindström (17 mål 2018) men även Jonas Tingberg och Charles Palmborg. Tog sig igenom gruppspelet i Västra Cupen med tre raka segrar mot Hovås Billdal (3-0), Kungsladugård (2-1) och Hönö (3-2). Föll dock lite oväntat i kvartsfinalen mot Näset (0-1). Avslutade försäsongen med fina 2-1 mot division 3-laget Landvetter men föll mot IK Zenith (4A) med 1-3. I genrepet mot Gårda BK (division 3) blev det förlust 1-4Peter Fekete är ny tränare med Richard Schöndell som assisterande. Kommer vara i toppen men i skrivande stund känns både Öckerö och Mölnlycke IF som hetare utmanare till Velebit

(5) ERIKSBERGS IF

Brukar hålla sig på den nedre halvan av 4B och var sjua förra säsongen men höll sig ifrån den riktiga bottenstriden. Josip Barics mannar har gjort en riktigt inspirerande försäsong där laget bland annat gick hela vägen till final i Hisingsmästerskapen, där det dock blev förlust mot Velebit (0-2). EIF skickade dock ut division 2-laget Torslanda IK med 3-0 i semifinalen! Har även besegrat 4A-topplaget Guldheden (3-0) men föll i genrepet mot IK Kongahälla (division 3) med 2-3. Truppen har fyllts på med bland annat rutinerade anfallaren Olof Möller och mittfältaren Hadi Hamzeh. Känslan är att EIF har något bra på gång även om det kanske inte blir någon toppstrid. Laget kommer nog dock att kunna störa topplagen en hel del.

(6) ASKIMS IK

Laget åkte ur division 3 Nordvästra Götaland ganska rejält förra året då de blev sist med bara 13 poäng. AIK tar nu nya tag i 4B och har ny tränarstab med Stefan Anttila som huvudtränare och Daniel Pereira som assisterande. Det har plockats in en hel del nya spelare och även en hel del som lämnat. Har gjort en hyfsad försäsong resultatmässigt. I Västra Cupen gick laget vidare från sin grupp efter segrar mot Utsiktens U19 (1-0) och 6C-laget Önnered (2-0) men förlust mot Väster (5B). Det blev dock respass en mot Donsö IS (5B) i kvartsfinalen med 0-2. Askim hann även med att besegra Kozara (4A) med 2-0 men föll i genrepet mot Kinna IF (division 4) med 0-4. Är tillbaka i fyran och lär blir kvar där den här säsongen iallafall. Stabilt mittenlag.

(7) SANDARNA BK

Majornas Milan vet knappt hur det är att förlora seriematcher. 2017 gick laget obesegrade genom 6C (21 vinster och ett kryss) och förra säsongen vann laget 5B med bara tre förluster. Bloggen tror dock att det kommer att bli betydligt tuffare i fyran detta året. Lars Olsson förfogar över en riktigt fin trupp och har tagit det ganska lugnt med värvningarna även om det alltid cirkulerar lite rykten. Namnkunnigast av de nya är Joakim Karlefält som gjorde fyra matcher (två från start) för Sävedalens IF i division 2 förra säsongen. Annars är det som sagt ett fint lag med Tom Martinsson Ngouali, Edvin Moenza, Robin Lund, Martin Bergwall och Erik Johansson. Laget har spelat många matcher under försäsongen och det har väl gått lite upp och ner. Det inleddes med förluster mot både Guldheden (4A) och Velebit (4B) men även kryss mot Komarken (4A). I Västra Cupen inledde SBK starkt med 0-0 mot division 3-laget Frölunda men föll sen oväntat med 0-2 mot SK Argo/Masthuggets BK (6C). Sandarna föll också mot Stenkullen (4A) med 0-4 och 2-3 mot Dalen/KFF (division 3). Avslutningsvis blev det 4-4 mot Väster (5B), 2-4 mot Lunden Överås (4A), äntligen seger (3-1 mot 5B-laget Balltorp) och sen 0-3 mot Gunnilse (division 3) i sista matchen. Visst har Sandarna mött bra motstånd men de hade nog gärna fått med sig lite bättre resultat. Lite oklart också vem som ska göra målen för SBK. Anton Hysén kan vara svaret men han har spelat sparsamt under försäsongen. SBK är iallafall i fyran för att stanna och kommer att etablera sig fint.

(8) IFK BJÖRKÖ

Slutade nia förra säsongen och var lite inblandad i bottenstriden. Sen dess har det blivit ett tränarbyte där Marko Babic har kommit in från 4A-laget Semberija (där han gjorde det jättebra). Förra årets spelande tränare Fredrik Augustin är dock kvar i klubben som spelare. Laget har även fått in en riktig fin värvning i Anton Olsson som var ordinarie i Torslanda IK i division 2. Inledde försäsongen lite svagare mot 4-4 mot 6C-laget Styrsö och 3-5 mot Näset (5B). Ganska förväntat resultat i Västra Cupen med segrar mot Pushers (7C) och Inter Linné (6A) men Assyriska BK (division 2) blev för svåra. I kvartsfinalen blev det sen förlust med klara 0-4 mot seriekollegan Öckerö. Avslutningen har sett bättre ur resultatmässigt med segrar mot 5A-lagen Romelanda (1-0) och Vardar (2-0). Laget hann också med ett kryss mot Hönö (5A) innan det blev seger mot Kozara (4A) med 4-0 i sista matchen. Känslan är att Björkö kommer hålla sig på behörigt avstånd från bottenstriden och tillhöra mittenskiktet av 4B. 

(9) KÄRRA KIF

Laget brukar pendla lite mellan fyran och trean och åkte ur division 3 säsongen 2017. Förra året blev det till slut en sjätteplats i 4B. Jim Holmelin kör på som huvudtränare och bloggens känsla att det blir ett lite kämpigare år för KKIF. Har haft en ganska stökig försäsong med ganska mycket inställda matcher. Matcherna i Hisingsmästerskapen blev lagets första för säsongen och det blev kryss mot seriekollegan Eriksberg, förlust mot Finlandia/Pallo AIF (5A) men seger mot 6B-laget Bjurslätt. Kärra gick vidare till kvartsfinal men tvingades lämna WO mot Torslanda pga av sjukdomar och skador. Den enda matchen förutom HM blev genrepet där Kärra besegrade 5B-laget Väster med 4-1. Ingen optimal uppladdning med bara fyra matcher och truppen känns ganska tunn. Kan mycket väl bli indragna i streckstriden. 

(10) ÄLVSBORG FF

Efter att ha vunnit 4B 2014 spenderade ÄFF ett par stabila säsonger i division 3 med kval till tvåan som bästa prestation 2017. 2018 blev dock inte jätterolig då laget åkte ur. Truppen har dränerats ganska rejält och fler startspelare, bland annat Sebastian Andersson, Simon Saebbö, Joakim Elofsson och Victor Johansson, har lämnat. Även viktige målskytten, Michael Konge, har bytt klubb. Den största förstärkningen kommer på tränarsidan där rutinerade och meriterade Roberto Jacobsson kliver in. Annars har ÄFF mest fyllt på underifrån med unga spelare. Laget inledde med 0-0 mot Tölö (division 4) innan det blev ett ganska blekt deltagande i Västra Cupen med förluster mot seriekollegan Öckerö (1-2) och 5B-laget Näset (2-3) men seger, 2-1, mot 6C-laget Styrsö. Efter förluster mot division 3-lagen Gårda (0-3) och Kongahälla (1-3) blev det iallafall en positivare avslutning. IF Väster (5B) besegrades med 6-3 och i sista matchen blev det 3-0 mot 6A-laget FC Bosona-Bosna IF. Efter att ha varit ett stabilt division 3-laget så är det lite ombyggnad på gång hos ÄFF.

(11) MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IF FK

Laget har en lite nedåtgående spiral och slutade åtta förra säsongen och var indragna i bottenstriden. Året innan var laget femma och 2016 slutade de fyra. Bloggen tror på ett tufft 2019 för Mölnlycke-Sjövalla. Truppen har fyllt på med en hel del spelare från numera nedlagda samarbetslaget Sjövalla-Mölnlycke (som drog sig ur 7B inför säsongen). Resultatet i träningsmatcherna har inte imponerat. Laget har kryssat mot Solängen (6C), förlorat stor mot 4A-nykomligen IK Zenith (0-6) och spelade även 0-0 mot 6A-nykomlingen Lekstorp. Enda seger på försäsongen kom mot 5B-laget Härryda (3-1). I de avslutande matcherna blev det 2-3 mot IF Norvalla (division 4) och 3-3 mot Nol IK (4A). Kommer bli en tuff säsong för laget.

(12) IF MÖLNDAL FOTBOLL

Laget har varit inblandade i bottenstriden de senaste två säsongerna med en niondeplacering 2017 och en tiondeplacering förra säsongen med bara fyra poäng ner till elvan Donsö som åkte ur. Har varit en del förändringar där laget bland annat tappar sin bästa målskytt från förra året, Filip Nilsson (11 mål), till Kungsbacka IF. Laget har spelat väldigt lite för att vara ett division 4-lag. Två matcher i Södercupen blev det, 0-3 mot både Mossens BK (5B) och Landvetter IS (division 3). Enda matchen förutom det (som bloggen hittar) är en 0-11 förlust mot division 3-laget Västra Frölunda. Bottenkamp de två senaste säsongerna och sen en ganska svag försäsong. Då blir det bottentippning!

 

/Rasta