Vi har nått fram till det sedvanliga getingboet som är 5A!

Efter mycket vridande och vändande tror bloggen att det slutar så här:

 

(1) ÄLVÄNGENS IK

Hade en märklig säsong 2018 då laget inledde riktigt starkt och var med i toppen. Våren avslutades med tre raka förluster och under hösten blev det bara en seger och laget sjönk som en sten i tabellen och slutade åtta. Till den här säsongen har laget förstärkt ordentlig och tidigt anslöt Niklas Tidstrand (meriter från Qviding FIF, Utsiktens BK och GAIS). ÄIK fick även tillbaka Niklas Ahlbom och Alexander Stéen från Ahalfors och Niklas Pålsheden återvände från Nol IK. Sent på försäsongen spände klubben musklerna igen och gjorde klart med Olof Svensson (förflutet i Utsiktens BK men senast i division 3-klubben FOC Farsta) och Marius Evensen (ordinarie i Utsiktens BK i division 1 förra säsongen). Det ska väl också tilläggas att ÄIK har målkungen Jesper Knaving (22 mål 2018) i laget redan. Resultaten under försäsongen har också varit bra. Sex spelade matcher med fem segrar och ett kryss som facit. Krysset, 1-1,  kom mot 4A-laget FC Komarken sen blev det fem raka segrar. 2-0 mot Edet FK (division 5), 4-1 mot Lödöse Nygård (division 6), 3-1 mot Fässberg (5B), 6-0 mot Bjurslätt (6B) och avslutande 8-1 mot FC Bosona-Bosna IF (6A). Känslan är är ju dock att ÄIK inte riktigt testats ordentligt mot riktigt bra motstånd men de kan ju inte heller mer än vinna sina matcher. Det är mer truppen i sig än resultaten som gör att laget får bära favorithatten i 5A.

(2) ANGERED MBIK

Blev trea förra säsongen, bara en poäng bakom tvåan Björndammen. Det var dock inte förrän i slutet som laget närmade sig toppen efter en svag inledning som gjorde att de hamnade efter. Som vanligt så har laget släppt iväg en del av sina unga spelare till olika u-lag i stan men truppen ser ändå stark ut. Duktige Dilan Olsson har dykt upp, Stefan Cvetkovski har anslutit från Vardar/Makedonija och Haris Dizdar gjorde matcher för Assyriska BK i division 2 förra säsongen. Unga duon Mattias Yildirim och Rayan Fedaila kommer från Gunnilse IS juniorer och har fått en hel del speltid nu på försäsongen. Frankie Boakye har helt klart en spännande trupp att träna. Försäsongen har varit riktigt vass och AMBIK slog bland annat division 3-nykomlingen Gårda med 1-0 i Östra Cupen och har kört över flera av sina motståndare rejält. 6-2 både mot IF Warta (5B) och FK Kozara (4A) och 6A-laget Götaholm besegrades med hela 11-1! I sista matchen kom dock en förlust då laget föll mot United Africa (4A) med 0-2. Angered MBIK kommer absolut vara ett topplag 2019 och den största utmanaren till Älvängen.

(3) BJÖRNDAMMENS BK

Furulunds stolthet var med hela vägen in i kaklet förra säsongen och slutade tvåa, fyra poäng efter vinnarna Zenith. BBK hade faktiskt lite grepp om seriesegern under hösten men Zenith var starkast till slut. Truppen är ganska orörd och det kommer att handla om kapten Ågren i försvaret, rutinerade Wassman på mitten, tvillingarna Lihnell lite överallt och framåt kommer Anton Linde, Pontus Börjesson och Tony Rintamäki hota. Den stora ändringen är att anfallaren Aleksander Petrovski har skolat om sig till målvakt och imponerat ordentligt dessutom. Försäsongens höjdpunkt för Björndammen var självklart finalen i Östra Cupen där laget bland annat på vägen slog ut division 3-laget Ahlafors på straffar. BBK hade en liten skräll på gång efter 0-0 i paus mot Qviding i finalen men föll med 0-4 till slut. Det är en sammansvetsad trupp som tränare Edmond Shala har att jobba med och så länge de inte svävar iväg efter cupframgången så kommer laget vara med i toppen och fightas i år igen.

(4) PARTILLE IF FK

Partille svarade för en riktigt fin höst förra säsongen där laget bara förlorade en enda match. Den fina avslutningen gjorde att laget slutade femma i tabellen. Truppen har fyllts på med flera intressanta namn: Elvir Ramadani anslöt från Jonsereds IFJan Matuszczyk kom från Hjuvik och Marcus Månsson kom från Lindome GIF (även om han inte spelade så mycket förra året). Partille fick också tillbaka duktige Christian Gustavsson från Gårda BK och Johan Dermark snörade på sig dojjorna igen. Det har sett bra ut på försäsong där laget till exempel pressade division 3-laget Gunnilse IS till straffar i Östra Cupen. De föll dock mot Semberija (4A) och kryssade mot Väster (5B). Laget avslutade försäsongen med tre raka segrar: 1-0 mot FC Komarken (4A), 2-0 mot Öjersjö (6A) och 3-1 mot Yngsjö IF (division 5). Partille är lite av en outsider bakom topptrion och kommer att rida vidare på den fina vågen från förra säsongen!

(5) UTBYNÄS SK

Bloggen har helt enkelt tröttnat på att tippa USK i toppen då de aldrig lever upp till förväntningarna. Visst var Utbynäs, som slutade fyra, med och högg förra säsongen och det var bara sex poäng upp till seriesegrarna Zenith. Men det lilla extra saknas. Truppen är intakt och stabil. Försvararen Pontus Svedberg är tillbaka efter en sväng i grannklubben Götaholm och forwarden Eldar Razanica har anslutit från FC Bosona. Den duktige anfallaren är dock avstängd till en bra bit in i maj. Offensivt har ju USK fina resurser i Robert Hedelin (22 mål 2018), Filip Olofsson och Tom Berndtson. Har inte spelat överdrivet mycket under försäsongen. I Östra Cupen gick laget vidare från sin grupp efter segrar mot 4A-laget Kode (3-0) och 6A-laget Bergsjö IF (2-0). I kvartsfinalen blev det sen 0-3 mot slutsegrarna Qviding. USK mötte sen Bergsjö IF igen och föll då med 0-2. Innan dess hann laget även med att besegra 7A-laget Croatia med 3-1. Laget är bra men har ju inte fått ihop det över en hel säsong för att slåss i den absoluta toppen och gissningen är att de inte gör det 2019 heller.

(6) FINLANDIA/PALLO AIF 

2017 klev Finlandia/Pallo AIF upp i fyran efter att laget slutat tvåa i 5B. Förra säsongen var dock ingen dans på rosor för Finpa och laget slutade sist i 4B med bara tio inspelade poäng. Målskyttet var det stora problemet då laget bara mäktade med 19 mål på 22 matcher. Laget har förstärkt till återkomsten i femman och Naser Zumberi kliver in och delar tränaransvaret med Kenneth Lindfors men Zumberi ska även spela. Duktige Tobias Ekman ansluter från Styrsö BK och Staffan Längvik var med och vann division 4 med IFK Fjärås förra säsongen. Resultatmässigt har det varit tighta och målsnåla matcher för Finpa under större delen av försäsongen. 1-1 mot Fässberg (5B) följdes upp och en stabil insats i Hisingsmästerskapen med 0-0 mot Bjurslätt (6B) och 1-1 mot Eriksberg (4B) samt seger med 2-0 mot Kärra (4B). I slutspelet blev det 1-1 mot division 3-laget Hisingsbacka men förlust på straffar. Försäsongen avslutades med ännu ett kryss (1-1 mot 5B-laget Hovås Billdal), storseger mot Hisingen FC (6B) med 4-0 och 2-0 mot Balltorp (5B). Stabil avslutning med lite mer mål framåt men fortsatt tätt bakåt. Kommer vara svårslagen men inte riktigt spetsen för att haka på toppstriden.  

(7) IF VARDAR/MAKEDONIJA

Laget sprang hem 6D ganska komfortabelt förra säsongen och är tillbaka i 5A (som de åkte ur 2014). Det stora tappet i truppen är självklart att anfallaren Mario Atanasovski, som gjorde 24 mål på 9 matcher och vann skytteligan i 6D, lämnat för Västkurd. Vardar har dock fyllt på med bland annat Vinko Duric (Semberija), Isaac Darko (Backatorp IF), Robin Svennefiord (KF Velebit) och Benjamin Yacoub (Backatorp IF). Vardar har presterat bra på försäsongen med nästan bara segrar. 5-2 mot FTU (6B), 2-0 mot Warta (5B), 3-1 mot FC Bosona-Bosna IF (6A), 5-1 mot Bergsjö IF (6A), 4-0 mot Kortedala (4A) och 2-0 mot Hisingen FC (6B). De enda poängtappen kom i slutet då det blev 1-1 mot KF Velebit (4B) och 0-2 mot Björkö (4B) i sista matchen. Visst är det en del segrar mot division 6-lag men 4-0 mot Kortedala och 1-1 mot topptippade 4B-laget Velebit imponerar ju. Kommer att klara sig bra i återkomsten till femman.

(8) YTTERBY IS

YIS slutade sexa i förra årets 5A och bloggen tror väl på en liknande placering. Var dock med bra under början av säsongen men föll ifrån lite innan sommaren och tappade kontakten med toppen. Länge var det bara duktige Joakim Thornberg (tillbaka från Kongahälla) som hade förstärkt truppen men nu precis i veckan rasslade det till på hemsidan med en rejäl uppdatering. Bland annat återvänder Tobias Sanne till YIS från Kongahälla och Simon Corell återvänder till YIS efter studier på annan ort. Det har varit ganska sparsamt med träningsmatcher med lite blandat resultat. Laget föll mot IK Zenith (0-1), kryssade både mot division 4-laget IFK Valla (1-1) och division 5-laget Skärhamn (5-5). I de sista matcherna blev det förlust mot Henån/Gilleby (2-3), storseger mot division 4-laget Stala IF (8-0) och sen förlust i genrepet mot 4A-laget Lerum (1-2). Lite svårläst då många av motståndarna i matcherna inte hör hemma i Göteborgs lokalfotboll. Ungt och piggt lag som dock kanske saknar lite tyngd för att hota högre upp i tabellen.     

(9) ROMELANDA UF

RUF slutade på en sjundeplats förra säsongen men behövde aldrig egentligen titta neråt i tabellen. Laget var till och med lite i toppen innan en formsvacka innan uppehållet. En rivstart efter sommaren gjorde dock att laget hade en lugn höst. Laget har bland annat tappat målvakten Daniel Ekman och mittfältaren Mattias Nordström inför säsongen. RUF har dock plockat in Nicklas Hedlund och Albin Thorman från Kongahälla. I stora drag samma trupp som förra alltså. Träningsmatcherna har bland annat bjudit på segrar mot 6C-lagen GSIF (8-0) och Tynnered FC (2-0). Det blev en målrik förlust, 5-6, mot Kungsbacka IF och även torsk mot Mölnlycke-Sjövalla (4B) med 1-3. Seger dock mot Skärhamn (division 5) med 2-1. I genrepet besegrade RUF 5B-laget Warta med 2-1. Känns stabila och kommer att återfinnas i ett ganska jämnt mittenskikt av 5A.

 (10) FLODA BoIF

Efter väldigt många säsonger som stabilt mittenlag i 4A rasade Floda ut ordentligt förra säsongen. Tre poäng på hela säsongen och 19-77 i målskillnad. Det bloggen har kunnat utläsa är att det inte hänt så mycket i truppen förutom att Fredrik Persson har tagit över tränarsysslan efter att Jon Pétur Róbertsson lämnat. Det verkar även som Robin Köhl anslutit från Lekstorps IF. Annars är det en ganska ung trupp med en hel del 16-17-åringar som får chansen blandat med lite mer rutinerade spelare som Köhl och Rasmus Collin. Det har varit en ganska tuff försäsong med fem förluster på sex matcher. Enda segern kom i 7-0 krossen av Bergum i Östra Cupen. Annars förluster mot 5B-lagen Mossen (0-2), Warta (0-1) och Balltorp (1-4), seriekollegan Partille (1-3) och 4A-laget Nol (1-3). Absolut inga katastrofresultat men bloggen tror ändå att det blir ännu en ganska kämpig säsong för Floda och de kommer slåss i botten. 

(11) HÖNÖ IS

Ö-laget var indragen i bottenkampen förra säsongen men löste det till slut och blev nia. Hade svårt att göra mål och det blev bara 28 på 22 matcher. Det inte hänt så mycket alls i truppen vilket betyder att HIS fortfarande saknar en riktigt vass målskytt. Marcus Wiseman var bäst förra året på fem fullträffar. Resultatmässigt har det varit lite svajigt på försäsongen. Innan Västra Cupen hann HIS förlora mot Solängen (6C) med 1-2 och Semberija (4A) med 0-3. I cupen blev det förvisso seger mot 5B-laget Kungsladugårds BK (2-1) men 0-0 mot Hovås Billdal (5B) och förlust (2-3) mot GFF (4B). Hönö avslutade sedan försäsongen med tre ö-matcher. 2-2 mot Vrångö (6C), 1-1 mot Björkö (4B) och 1-2 mot Styrsö (6C). Känslan är att det blir en tuff säsong får Coffe Ahlmans gäng.   

(12) SVEAKURD FC – UTGÅTT

Precis innan säsongen drar igång meddelades det Sveakurd FC (som vann 6A förra säsongen) inte kommer till spel i årets 5A. Det har ryktats och spekulerats lite då laget ställt in en del träningsmatcher. Självklart alltid tråkigt när klubbar inte kommer till spel.

 

/Rasta