Dags för den sista serietippning inför säsongen 2019. Det gäller division 3 Nordvästra Götaland och den sköter bloggens Magnus ”Böjen” Carlsson!

 

Vi är i början av april, en jobbig, tråkig, tung försäsong börjar lida mot sitt slut…

Nu väntar istället: Vårväder, Träningsläger, Genrep & SERIEPREMIÄR!

25 januari tippade jag hur serien 2019 skulle sluta, VI kan ju lätt konstatera att efter den tippningen har det runnit en del vatten under broarna, en del högkaratiga nyförvärv har signats, prestationer i träningsfighter / cuper har varierat.

Om jag snabbt kollar hur det såg ut i mitt första tips så har jag samma lag på platserna 1 – 2 – 4 – 10 som i januari.

Blickar vi tillbaka på 2018 så måste vi ju konstatera att KOZARA, KONGAHÄLLA var de största besvikelserna där man på förhand hade förväntat sig mer (nedflyttning, kvalade sig kvar). Vi kliver in i seriespel med 10 Göteborgslag samt ett lag vardera från Lerkil & Bollebygd (Hestrafors).

Nog ”snickesnackat” utan här kommer mitt tips om hur Div 3 N.V.G slutar säsongen 2019:

1. LANDVETTER. IS (1)

Jag vill inte påstå ett Coach Engström´s gäng tokimponerat under januari – mars men som klychan säger ”Rom byggdes inte på en dag” men jag har TÅLAMOD med detta lagbygge för i verktygslådan har man alla ingridienser och spelare för en lyckad säsong. För att min profetia skall slå in kommer ju givetvis krävas att notoriske målskytten Fredrik Forsman landar runt 20+ mål, att Yasin Belouati orkar ta sina box to box löp över 22 matcher. Samt givetvis att de profilstarka nyförvärven kliver in och gör det dom är där för: LEVERERAR !!
Känner jag Engström rätt kommer grunden läggas bakifrån och vad kan då vara bättre än att ha 2 rutinerade gentlemän på 30+ som presterat på hög nivå tidigare och jag är tämligen övertygad om att Rikard Hansson / Robin Jonsson kommer vara grunden till detta. Därtill måste Karim Affane´s fina fötter leverera assist, hans skarpa fotbollshjärna måste vara påkopplad under 22 matcher, efter toppstrid i Div 2 med Sävedalen under ett par år tror jag att Fredrik Alnäs äntligen är sugen på att få fira en serieseger…

Lägg därtill ett koppel unga hungriga högmotiverade ungdomar som kommer när chansen ges kliva ín och göra det bra i en stark omgivning. MEN man har som tidigare år ej råd med en ”svacka” på 3 raka torsk…för årets serie är extremt jämn. Men jag tror att Engström jobbat bort dessa ”barnsjukdomar” och leder LIS till div 2!

2. V. FRÖLUNDA (2)

Mycket som är nytt i årets upplaga av VF, borta är gänget födda 01 som lanserades som ”klubbens framtid”, har man MENTALT lyckats släppa debaclet uppe i Tidaholm där en grym säsong raserades på 45 minuter…

Men många pusselbitar har under försäsongen fallit på plats där fina nyförvärv som Nima Kadivar, Edvin Skoglund (Torslanda) samt Petrit Zhubi (IFK Uddevalla) anslutit. Stommen från 2018 med Iversen, 2 bröder Carlsson, Engberg, Chekrun, Pagge,
Bryan, Kasper, Djurovic är som sagt kvar och ungtupparna Grauers / Theo Olsson som fick mycket speltid förra året har fått ytterligare en senior försäsong under bältet. MEN lika övertygad jag är att VF slåss om seriesegern så gnager 2 frågor i mitt huvud som måste falla väl ut under året.

-Futsal landslaget
-4 backslinje (4-3-3) eller 3-5-2

Om vi börjar med frågan om Futsal så har vi ju ett gäng landslagsspelare i VF och man kommer inleda serien utan dessa och om jag inte är helt snett ute kan det även bli tal om landslagsspel i slutet av serien… hade jag vart Coach hade detta vart extremt frustrerande men man skall ej glömma att truppen är bred. Med 5 BRA mittbackar i truppen (Grauers, Danne. C, Djurovic, Skoglund, Valeria-Berntsson) är ju den stora frågan om man skall spela en 4 backslinje och då eventuellt ha 3 högklassiga spelare utanför en start XI, eller skall man för att få med 60% av mittbacks besättningen lira 3-5-2. Här tror jag att Jocke & hans tränarteam har en viktig nöt att knäcka.

Med nämnda spelare i de bakre leden och med en potentiell skytteliga vinnare i Simon Chekrun på topp, en drös av kanon mittfältare så borgar det om ett slag mellan dom GRÖNA (vita) lagen i toppen av tabellen. Sen viskas det om en bra ”sista minuten värvning” som skulle höja laget ytterligare…men mer om detta vid ett senare tillfälle.

3. ANGERED. BK (Gunnilse) (5)

Hoppar upp 2 snäpp i min ranking sedan januari. Genom det nya samarbetet med Angered MBIK samt namnbyte till ANGERED. BK har det varit en stor ruljans på spelare både in och ut under vinter halvåret. Coach Sjöqvist bygger vidare och jag har på känn att man snart är flygfärdiga… men att utmana de 2 ovanstående lagen redan i år tror jag över 22 omgångar blir tufft.

Jag har ju tidigare i bloggen varit oerhört skeptisk till hur man skulle ersätta flyktade Amar Muhsin´s mål och svaret har blivit att man bankat in 33 mål under försäsongen. Okej låt vara att 14 av dessa kom mot ett oinspirerat Syrianska i Östra Cupen. Fram som målskyttar har istället Omar Buhran (6), Emil Berglind (6) och Paul Nyman (5) klivit, men den jag tror man hoppas mest på  är Frederick Ofori som anslöt sent och har mäktat med 2 än så länge, men med erfarenhet av spel högre upp tror jag att han till slut är den som kommer leverera mest och bäst framåt.

Det som ytterligare talar för ANGERED. BK är att i tider där andra lag har något av vad som kan kallas ”målvaktskris” har man 4 dugliga keeprar där åtminstonde jag tycker att 2 av dessa är riktigt vassa, här har Coach angenäma lyxproblem att välja rätt.
Vidare har man fått in spelare från närområdet med tidigare rutin från spel i div 2 såsom Rinor Zenullah och Rengber Kalash .
Om man tar en topp 3 placering återstår att se men hamnar man ej topp 5 skulle jag nästan säga att det är ett misslyckande med denna talangfulla trupp.

4. HESTRAFORS. IF (4)

Om man läst min intervju på bloggen med Jonas Ganning kan man lugnt påstå att det andas optimism i Bollebygd inför denna säsongen. Målet är högt uppsatt och att det skall bli toppstrid råder det ej några tvivel om. Men jag må vara svårflirtad och jag tror att man till slut efter att ha vart med i racet ett tag landar på den placering jag gav dem i januari nämligen plats 4.

En i stort sett intakt trupp kryddat med några vassa nyförvärv från bland annat Elfsborgs Akademi gör att man ser stabila ut, MEN man får ej underskatta fakta att i år kommer ”Hestra” inte bli lika underskattade som 2018 då man flög lite under radarn.
I princip allt att vinna i nästan varje match när man begav sig till Gbg 2018 men nu med en högt uppsatt målsättning får man räkna med att förmodligen föra mer matcher samt att lagen är mer inlästa.Lyckas man trots detta så är jag den första att lyfta på hatten. Man ser intressanta ut helt klart men i min bok räcker det till en 4:e plats.

5. KÅLLERED. SK (6)

KSK känns lite som laget ”Medel – Svensson” i serien, man vet liksom vad man kommer få… det är Taco´s och fredagsmys på fredag och det är stabila fotbollsmatcher under lördagen, ingen flärd men kort och gott: KONTINUITET.

Coach Hayek går in på sitt andra år och han är inte direkt som den ”Arga snickaren” utan lite mer Ernst Kirchsteiger, det får gärna ta lite tid bara det blir bra! Laget har hög träningsnärvaro, bra driv i gruppen men framförallt är man taktiskt drivna och stabila, jag tror ej vi kan räkna med några målfester i lagets matcher men en del kryss och uddamålsvinster. Man vet helt enkelt vad som krävs för att hamna på övre halvan av en serie och det tror jag man löser även i år.

6. HISINGS-BACKA. FC (8)

Tillbaka i trean igen efter en 1 årig sejour i Div 2. Oftast blir ju lag som kommer uppifrån favoriter men i detta fallet tror
jag att HBFC får det svårt att blanda sig i den absoluta toppstriden ännu. Man har i sina träningsmatcher för all del leverarat offensivt men även vart givmilda bakåt där det oftast vart målglada tillställningar: Velebit 2-5, IFK. Uddevalla 2-2, ANGERED. BK 3-2, Qviding 2-5, Sävedalen 2-4.

Trots avsaknaden av F. Zanjanchi-Johansson och hans mål kommer laget som alltid sluta sig samman, kriga 110% för klubbmärket på bröstet och i sina bästa stunder vara ett underhållande lag att titta på. Det kommer krävas att nyckelspelare såsom James Anderson, Haris Skenderevic, Dennis Balint, Idris Abdi har en bra säsong, och att någon offensiv kraft kliver fram och levererar säg 15 baljor. Då kan man till och med störa lagen som jag placerat ovanför dem. Vill även passa på att pusha för en spelare jag hört mycket gott om och det är Sandigi Jobe som skall bli intressant att följa under året.

7. IK. VIRGO (3)

Känns nästan sjukt att tippa VIRGO på först 7:e plats, men så blir det faktiskt. Med vetskapen OM att hade laget haft sina ”bästa” spelare med i säg 75% av matcherna hade ju givetvis placeringen blivit högre, men just saknaden av kontinuitet blir ofta de röd/svartas dilemma. Att jag som enkel spelman tippar laget 7:a kommer ju garanterat få det äldre gardet i laget att tända till…och då kommer topplagen få se upp.

Ovanligt nog så har det ramlat in massa nya unga spelare vilket är grymt positivt… men jag hoppas inte detta beror på att några av de äldre aviserat att man ej kommer vara med i samma utsträckning som tidigare, för det är ganska charmigt när VIRGO är uppe i toppen och bråkar med de klubbar med bra mycket större resurser än sig själva. Carl Oscar Korenado, Kalle Ekdahl, Patrik Falk  för att nämna några är ju stora profiler som kommer sätta färg på serien även 2019.

8. GÅRDA. BK (11)

Ibland måste man ta ut svängarna lite…och det kan vara så att jag gör det nu men efter att i januari ha tippat Gårda BK på en 11:e plats landar man idag på plats 8, förmodligen till förtret för Coach Runeman som gärna vill ”bääsa” sitt lags chanser men så blir det. Varför är ju den stora frågan då? Jo därför att: när många andra lag har sina problem att ta hänsyn till lever Gårda ett ganska behaglig liv med kontinuitet i truppen, har råd att tacka NEJ till profilstarka spelare som tydligen vill haka på tåget, kommer kanske inte av alla lag att mötas med den största respekten…och säg i höst när man insett att det är ett bra fotbollslag tror jag man skrapat ihop tillräckligt med poäng för att fortsatt få lira div 3 även 2020.

Vidare har man med sig en positiv känsla från seriesegern 2018, skit samma att resultaten i tränings matcherna imponerar, man kommer vara förberedda när det smäller 13 april. Sen har man i mina ögon en av seriens intressantaste spelare i Philip Jonsson som lovordas från många olika håll så att han skall jag följa med ett extra öga under denna säsong.

9. IK. KONGAHÄLLA (7)

Plats 9 i år innebär kvalspel för att lira div 3 även 2020, och likt förra säsongen tror jag att IKK hamnar på denna plats.
Stor omsättning i truppen, om det inte landar ytterligare något nytillskott innan premiären tror jag man har 10 IN och uppemot 15 UT och givetvis tar det tid med så stor rotation på spelare.

Många fina nyförvärv där Danske forwarden Mikael Konge är en etablerad spelare på denna nivå och kommer bli viktig som target fw i deras nya uppställning (4-2-3-1). Nicola Jevric har som jag nämnt tidigare förmodligen seriens vassaste vänsterdojja och den måste leverera, Frantzich som var lokalfotbollens okrönte målkung för ett par år sedan måste hitta tillbaka till den
formen  och leverera mål. Coach Marek har varit en liten ”Houdini” och kringlat sig ur svåra grepp tidigare och jag tror han och hans ledarstab även i år måste hitta en snabbare väg än inledningen 2018 (6 raka torsk) för att kunna lösa nytt kontrakt för att i en oerhört jämn serie kommer det i slutändan handla om små marginaler (poäng).

10. JONSEREDS. IF (10)

Klassiska Jonsered ligger kvar på samma plats som i januari nämnligen den 10:e som innebär hiss ner till Div 4 och anledningen till det är att man enligt mig har samma problem som sist jag tippade serien.

Det gäller lagets sista utpost där man ännu ej hittat en ”nummer 1”, man var nära en rutinerad Div 1 målvakt som tackade nej, jag har hört rykten om att en målis från Skåne var klar men rev kontraktet efter en match…och senast mot VÅRGÅRDA (16/3) stod utespelaren Jerry Westerberg i mål, i min bok ringer varningsklockorna!

Väl ute på planen har man kvalitet och det är givetvis ett extra plus att den vasse strikern Robin Örtendahl efter 1 års skadefrånvaro är tillbaka, playmakern Galvan Ayoub blev kvar i JIF, viktigt. Vidare har 2 herrar från Skåne med bra CV och div 2 spel hämtats in (Jeppson / Milotunovic). Ännu ej sett Peter Nilsson´s namn i någon laguppställning… skulle han dyka upp längre fram skulle det ge en efterlängtad stabilitet i de bakre leden. Men tyvärr tror jag på respass för JIF 2019.

11. LERKIL (12)

Med en liten risk för att Lerkil kan vara årets ”Hestrfors 2018” det vill säga vara ett lag jag har hyfsat dålig koll på och rankar lägre ner i tabellen bara för att man har bättre koll på Göteborgslagen.Hur som helst tror jag att man får svårt att klara nytt kontrakt i en jämn serie, dels har man tappat lite tongivande spelare till Onsala / Kungsbacka.

För att inte ramla ur krävs det att 2 spelare, i varsin ände av planen kommer leverera fullt ut under 22 omgångar. Målvakten Alexis Mitrovgenis måste vara på topp hela året, och rädda några ”treor” åt sitt lag, framåt måste Nicholas Bredöl leverera likt
förra året då det blev 12 mål i Sydvästra trean. Men hur som helst tror jag på bottenstrid för Hallandslaget, och i slutändan degradering

12. DALEN KFF (9)

Här kommer den stora skillnaden jämfört med mitt tips i januari då jag lanserade DALEN på en plats 9 vilket skulle innebära kval för fortsatt div 3 spel, nu rankar jag laget som jumbo. Att redan ha bytt tränare kan ej vara optimalt och även om man får in
massa hjärta för klubben i de 2 nya som backar upp Ahlgren har de liten erfarenhet av tränarsysslan men kommer växa in i sina roller allteftersom. Det som stärker mig ytterligare är ett rakt svar från spelande coach Ahlgren i en intervju för 2 veckor sedan:

– I januari så hade jag en väldigt bra känsla i kroppen inför året som kommer i division 3. Nu är de mars och vi har åkt på några tråkiga skador, samt några som har slutat. Har vi alla tillgängliga så känns det som vi är rustade för
div 3 men i dagsläget känns det inte riktigt bra om jag skall vara ärlig.

Väl medveten om att man kliver in i serien med en bra känsla efter att ha vunnit 15 och tagit poäng i 18 av de 22 matcher som gav avancemang tror jag tyvärr att Dalen´s återkomst i Div 3 blir ettårig.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Detta var mina tankar & spekulationer inför det som komma skall, facit har vi först senare i höst nämligen 28/9 då omgång 22 spelas.

PREMIÄR-omgången i sin helhet:

Fredag 12/4
Landvetter – IK Kongahälla

Lördag 13/4
Angered. BK – Kållered. SK
Gårda BK – Hisings-Backa FC
V. Frölunda – DALEN KFF
Hestrafors – IK. Virgo
Jonsereds. IF – Lerkil

/ Bendinho