De första omgångarna i 5A och 5B rullar vidare och vi kollar in vad som hände i helgen:

 

FREDAG 5/4

 

5A

Ytterby IS – Utbynäs SK 4-1 (1-1)

Gästande Utbynäs fick en drömstart på Ytterns IP när Robert Hedelin satte 1-0 redan efter tre minuter! Hemmalaget Ytterby skulle dock komma tillbaka starkt och innan vilan hade Steffen Hjort Sörensen kvitterat på straff och dessutom drabbades USK av en utvisning. I mitten av andra kunde sedan Adam Hurtig göra 2-1 för YIS och strax efter satte nyförvärvet Tobias Sanne 3-1. Johan Jussila fastställde sedan slutresultatet med sitt 4-1 mål.

Ytterbys tränare Robert Tartagni sa så här om premiärsegern:

”Otroligt skön seger då vi fick stryk i båda mötena ifjol. Vi börjar dock serien på sämsta tänkbara sätt med insläppt på matchens första avslut efter ett bolltapp. Resten av matchen är vår, när vi finner motmedel till såväl presspelet som deras fasta så stabiliserar vi spelet och kan kvittera. När så en av deras bättre spelare drar på sig sitt andra gula precis innan paus ändras förutsättningarna. Andra blir spel mot ett mål och vi kan kontrollerat spela hem tre poäng. Skön seger där truppen är i fokus. Svårt att inte nämna Tobias Sanne och Adam Hurtig som står för poängen ikväll. Men som sagt, laget skall ha en stor eloge. Vill ge huvuddomaren extra beröm för sitt enkla sätt att leda matchen på vilket märktes matchen igenom. Nästa stopp Floda!”

USK:s Filip Olofsson hade följande att säga om förlusten:

”Vi kommer ut väldigt starkt och är dominanta dem första 20 minuterna och har en ledning med 1-0. Sen blir vi alldeles för stressade i vårt spel och börjar göra alldeles för mycket avgörande misstag som straffar sig rejält. Vi får en utvisning i första halvlek och får en rejäl uppförsbacke. Vi håller 1-1 en bra bit in i andra halvlek innan Ytterby får hål på oss och då tvingas vi gå framåt och försöka vilket gör att vi blottar oss lite väl mycket bakåt och Ytterby kunde öka på sin ledning två gånger om. Vi är ruggigt missnöjda med vår insats idag men inget ska ta ifrån Ytterbys insats då dem har en tydlig spelidé som dem följer och gör det väldigt bra och vinner matchen helt rättvist.”

YIS matchrapport hittas HÄR.

 

Finlandia/Pallo AIF – Floda BoIF 4-1 (1-0)

Både Finlandia/Pallo AIF och Floda BoIF spelade division 5-boll förra säsongen men åkte ur. När de möttes i premiären i fredags var det Finpa som var starkast. André Kapella svarade får den första halvlekens enda mål då han satte en frispark för hemmalaget. Staffan Längvik fick sen in 2-0 ganska tidigt i andra och nyförvärvet från Styrsö, Tobias Ekman, nickade sedan in 3-0. Fyran gjorde Finlandia/Pallos kapten Richard Olsson innan Floda fick in ett sent tröstmål (Mathias Thorell).

Finlandia/Pallo AIF:s ena tränare, Kenneth Lindfors, sa så här om segern:

”Äntligen dax för seriepremiär! Alltid svårt att sia om vart man står efter en försäsong, oavsett resultat men det var ändå med en positiv förhoppning vi kom till spel när Floda kom på besök. Matchen började ganska trevande med två lag som mest kände på varandra och låg rätt i position. Allt eftersom tog vi över matchbilden med ett ganska högt bollinnehav men tyvärr så fick Floda oss att tappa tempo i vårt spel. De gånger vi lyckades dra upp tempot i passningar så skapade vi farligheter, bränner ett friläge, har ett skott i överliggaren men i övrigt så har vi för dåligt passningstempo.Floda försöker hitta med längre bollar men backlinjen reder ut varje situation på ett klockrent sätt. I slutet att första får vi en frispark strax utanför straffområdet som Kapella drar runt muren lågt vilket ställer målvakten och den slinker in i mål. Skönt att ändå få ett mål strax innan halvtid. I andra drar vi upp tempot och Floda får svårare och svårare att freda sig. 2-0 kommer en bit i andra där vi hittar ett par fina kombinationer och kan vägga oss igenom från backlinje hela vägen fram till straffområdet och hittar ytterligare ett väggspel som friställer Staffan som säkert sätter bollen i mål. Bara ett par minuter senare gör vi även trean när Lukas slår ett perfekt inlägg som Tobbe bröstar in, där och då dog väl matchen. Vi gör även 4-0 som Richard sätter säkert med ett skott utifrån nere vid stolproten. När det är ca fem kvar så släpper vi fokus en del och Floda gör en reducering på en hörna. Skönt att se att försvarsspelet sitter och att vårt tålamod i anfallsspelet sitter bättre och bättre. Det blev till slut en ganska behaglig match för oss där vi kunde kontrollera matchbilden och bärga tre poäng. Vill även passa på att ge en eloge till både domarteamet och motståndartränarna/ledarna för att skapa en god stämning både på och utanför plan. Önskar Floda lycka till i serien, i alla fall tills vi möts igen.”

Flodas tränare Fredrik Persson hade följande att säga om matchen:

”En rättvis förlust. Finpa är lite bättre en oss idag. Men vi bygger långsiktigt och tycker vi tar steg i rätt riktning. Och våra unga spelare får erfarenhet för varje minut. Våra spelare gör det bra idag. Men vi behöver jobba med vissa saker. Mattias (född 03) hoppar in idag och gör det riktigt bra och får till och med göra mål. Nu tar vi lärdom av denna match och blickar framåt nästa. Måste ge Kapella i Finpa beröm. En klassspelare som är klok, trevlig och duktigt med och utan boll.”

Finlandia/Pallo AIF:s matchrapport hittas HÄR.

Flodas matchrapport hittas HÄR.

 

5B

Hovås Billdal IF – Donsö IS 1-2 (1-2)

Bloggen hade inför säsongen höjt Donsös offensiv och redan efter 11 minuter hade både Olle Backman och Albert Hansson presterat sig och DIS hade greppet direkt! Hovås Billdal äter sig dock in i matchen och Erik Bergh får in en reducering innan paus. 2-1 står sig sen matchen ut och Donsö kan ta tre premiärpoäng.

DIS ena målskytt, Albert Hansson, sa så här om matchen:

”Vi bestämde oss för att öppna matchen hårt och försöka chocka Hovås. Genom hög press och mycket spring vann vi boll högt upp på planen och tog ledningen med två snabba mål. Hädan efter går vi ner oss vilket bjuder in motståndarna i matchen. I andra halvlek får Hovås ett mål vilket gjorde oss osäkra där vi aldrig fick igång spelet igen. En helt ok första match men visst kan vi betydligt bättre. Summa summarum fick vi i alla fall med oss 3 goa pinnar hem.”

Hovås Billdals tränare Henrik Fryklund sa så här om matchen:

”Våra första 20 minuterar inte bra. Känns som vi inte är påslagna vilket var lite konstigt då det var just det vi pratade om innan matchen. Donsö gör ett enkelt mål redan efter 3 minuter och ytterligare ett i match minut 12. Efter det arbetar vi oss in i matchen och reducerar 10 minuter innan pausvilan. Då känns det som vi lite på gång. Andra halvlek är det ställningskrig där båda lagen krigar mer än spelar skönfotboll. Vi byter chanser med varandra men båda målvakterna gör några fina räddningar. Med lite flyt hade vi kunnat lösa oavgjort men jag kan inte heller säga att det är helt orättvist att Donsö vinner. En helt ok första match bortsätt första kvarten. Kul att serien är igång.”

Donsös matchrapport hittas HÄR. Bilden till inlägget kommer från matchen och är lånad från Skärgårdsfotboll.

 

IF Warta – Fässbergs IF 1-1 (0-0)

Efter en mållös första halvlek kunde hemmalaget Warta ta ledningen genom Martin Trifunov fem minuter in i andra. Det skulle dock bli oavgjort på Sälöfjordsvallen då FIF:s Pelle Törnqvist kvitterade i mitten av andra.

Fässbergs Tommy Olsen sa så här om matchen:

”Ingen välspelad premiär. Inget av lagen tar tag i matchpinnen. Warta slår mycket långt och vi försöker rulla men en mix av allt. Warta tar ledningen efter en av deras mittbackar slår en långboll från egen planhalva som går över hela laget där en av deras mittfältare rundar våran målis och ur en snäv vinkel. Vi lyckas kvittera med 10-15 kvar. Skönt att ha premiären avklarad.”

Wartas Martin Trifunov sa så här om matchen:

”Seriepremiärer brukar medföra darriga ben och denna match var inget undantag. Vi valde att utnyttja vår snabbhet med fokus på djupledsbollar på yttrarna. Det funkade bra i första halvlek där vi lyckades kontrollera matchen och i andra halvleken lyckades trycka dit ett mål. Efter tappade vi farten och initiativet, och Fässberg kunde börja diktera tempot. Tjugo minuter av press från motståndarna leder till en kvittering. Spelet svänger igen efter det och vi börjar jaga nytt ledningsmål men lyckas tyvärr inte trycka dit den efter par chanser. Det var en svängig men jämn match med två lag som har absolut mer att ge under serien!”

 

LÖRDAG 6/4

 

5A

Älvängens IK – Romelanda UF 5-0 (3-0)

Med en hel drös klassvärvningar seglade Älvängen upp som seriefavoriter inför säsongen och de levde verkligen upp till favoritskapet i premiärmatchen. Det blev en klar seger mot Romelanda hemma på Älvevi. Alexander Andersson inledde målskyttet redan efter två minuter och efter första 45 hade även Hannes Berggren och Jesper Knaving hittat rätt. Ett av nyförvärven, Olof Svensson, satte 4-0 innan ett annat, Niklas Tidstrand, gjorde 5-0 på straff.

ÄIK:s Johan Parinder sa så här om matchen:

”Ja, vi fick en pangstart med mål efter en minut skott utifrån av Alex! Sen kommer vi in i premiärnerver tror jag då vi gör mycket misstag och Romelanda står upp bra och skapar lite grann. Vi gör dock 2-0 efter fint kombinationsspel och även 3-0 innan paus och det var väl lite spiken i kistan. Andra halvlek kontrollerar vi och har bud på mer än slutresultatet, RUF har en ribbträff i slutet annars inget mer i andra. Kanonstart på säsongen med mycket folk på Älvevi samt en hållen nolla och fem mål framåt! Spelmässigt hoppas jag vi kommer göra det surt för Hönö då vi kan ännu mer än vad vi fick ut idag!”

RUF:s anfallare Henrik Björnrud sa så här om förlusten:

”De får in ledningsmålet för tidigt och vi står på hälarna första 5-10. Sen har vi faktiskt bra tryck på dem i några anfall innan de gör 2-0 och 3-0 på två identiska anfall. Tyvärr är domaren lite för snäll i de lägena för de hänger på våran sista gubbe innan de får in bollen. Andra halvlek: Det är väldigt tufft att hämta upp 0-3 mot ett Älvängen som är topptippat och med ett bra tryck på läktarna. De gör 4-0 och då tappade vi det lilla hoppet vi hade. 5-0 kommer på en billig straff. Det är bara att bita ihop och komma igen, säsongen har precis börjat och det är kul att de har startat. Grattis till Älvängen.”

RUF:s matchreferat hittas HÄR.

 

5B

Näsets SK – Härryda IF 3-3 (1-0)

Det blev målrikt på Åkeredsvallen när Näsets SK tog emot Härryda IF. Trots att NSK fick sin målvakt Louai Abdul Rahim utvisad kunde laget gå till pausledning med 1-0. Henrik Fransson kvitterar sedan för gästerna men Magnus Rejare ser till att Näset återtar ledningen. Matchen svänger tillbaka då Härryda både gör 2-2 (Bako Löfgren) och 3-2 (Patrick Winstanley). Hemmalaget skulle dock få sista ordet få Mattias Tuncay sätter 3-3 på straff, vilket också blir slutresultatet.

Näsets ena tränare, Zaya Kalasho, sa så här om matchen:

”Vi får en otroligt dålig start, kommer in i spelet mer och gör 1-0. Snart därefter får vi våran målvakt utvisad och får ställa en utespelare i mål då målvakter växer inte precis på träd. Härryda krigar och gör det bra. Det går åt båda hållen hela matchen. Vi står emot ok ändå även ifall vi var en man mindre. Inte världens bästa start på säsongen men vi kommer tillbaka då vi är ett väldigt bra lag som spelar fotboll.”

Härrydas Bako Löfgren sa så här om premiären:

”Mycket fram och tillbaka! Märker tidigt att de är ett bollsäkert lag vi möter och de för spelet i början av matchen de gör också 1-0 efter ett fint avslut i bortre sen får deras målvakt direkt rött i 30 minuten, efter detta så växlar matchen fram och tillbaka och ibland är det vi som för boll och tvärtom ! Det blir såklart lättare för oss när vi spelar 11 mot 10 men Näset kämpar ändå på och ibland känns det som att vi inte är en mer. Vi når ändå aldrig den nivå vi vill. Resultatet går fram och tillbaka 1-1 till 2-1, 2-2 2-3, 3-3! En poäng borta mot Näset är vi nöjda med men vi var ändå besvikna eftersom vi till stor del av matchen spelade med en man mer och vi kände inte att vi kom upp i den nivån som vi vill! Det är aldrig lätt att spela en premiärmatch (särkilt borta) och vi känner att det kommer bli bättre och bättre under året, vi har många nyförvärv och kommer bara bli mer samspelta med tiden!”

 

SÖNDAG 7/4

 

5B

Kungsladugårds BK – Mossens BK 2-1 (1-1)

Den första omgången i 5B avslutades igår när Kungsladugårds BK tog emot Mossens BK på Apelsinplan. Det hemmaseger till slut med 2-1 efter 1-1 i paus.

Mossens Staffan Qvarfordt sa så här om matchen:

”Ja, förlust i första matchen. En jämn tillställning tycker jag. Lite premiärnerver från vår sida kanske för vi har inte riktigt samma fart som på försäsongen och gör lite enkla misstag. Det är en relativt chansfattig match om du frågar mig. De vinner tillslut med 2-1 och det gäller att ha marginalerna på sin sida, och de hade dem idag. Det kändes som en kryss-match men men, vi får bita ihop och komma igen i veckan mot Väster.”

KBK:s Marcus Weimén hade följande att säga om segern:

”En jämn match där det kändes som att det var lite nerver från båda håll. Vi gör 1-0 i en omställning i mitten av första och dem kvitterar på en omställning i mitten av andra. Båda lagen hade 10-15 minuters perioder med bättre spel genom hela matchen men vi drog det längsta strået när ett hårt och lågt skott som letade sig igenom en mur av spelare med cirka 10 kvar. Tycker att vi var bättre över 90 minuter så riktigt skönt att starta säsongen med en trea!”

 

/Rasta