Så här gick det i helgens 5A:

 

FREDAG 17/5

Floda BoIF – Hönö IS 2-1 (2-1)

Efter fem raka inledande förluster fick äntligen Floda känna på hur en trepoängare 2019 känns! I hemmamötet med Hönö IS blev det seger 2-1 efter dubbla mål av Albin Carlmark. Alla målen kom innan vilan och efter Carlmarks båda mål fick HIS in en reducering genom Alex Zachrisson.

Flodas tränare Fredrik Persson sa så här om säsongens första seger:

”Ja, denna seger har vi väntat på. Och det känns underbart. Vi har fått tillbaka några rutinerade spelar och ihop med våra unga spelare lyckas vi få ihop det väldigt bra. En laginsats där alla sliter för varandra och idag var det arbetsinsatsen som bidrog till segern. Kul att Albin Carlmark (född 02) startar och gör båda våra mål. Nu njuter vi av denna seger över helgen och bygger vidare.”

HIS Marcus Wiseman hade följande att säga om förlusten:

”Mer kämparglöd, spöregn på en lerig plan, bollen studsade deras väg, matchen var en coinflip.”

Floda är fortfarande sist i 5A men klev upp på samma poäng som några av lagen framför. Hönö är åtta, bara en poäng före Floda

 

Finlandia/Pallo AIF – Älvängens IK 2-1 (1-1)

Finlandia/Pallo AIF är riktigt på gång i 5A och i fredags tog laget en riktigt fin hemmaseger mot Älvängen! Det var dock gästerna som inledde bäst på Tuvevallen. Niklas Ahlbom gav ÄIK ledningen med 1-0 redan efter tre minuter. Tio minuter senare var det dock kvitterat (målskytt Tobias Ekman). I början av andra kom sen segermålet för Finpa när Ludvig Hedström satte 2-1. Hemmalaget fick också spela sista halvtimmen med en man mindre sen André Kapella blivit utvisad. 

Finlandias spelande tränare Naser Zumberi sa så här om segern:

”Tuff start med ett tidigt baklängesmål, efter målet samlar vi oss och är det bättre laget i första enligt mig. I andra är det jämnare tills vi får det röda kortet som jag anser är väldigt hårt sett till matchbilden där det togs och gavs en del men visst partisk åsikt beroende på vem du frågar. Älvängen skapar dock inte några jättechanser, när dem väl är igenom så står man på fel sida om backlinjen. Nu blickar vi framåt mot ännu en tuff kamp nästa vecka när vi gästar Angered, men först tar vi helg.”

ÄIK:s målskytt Niklas Ahlbom sa så här om matchen:

”Matchen startar trevande för vår del då vi gör ett tidigt ledningsmål. Kvitteringen kommer inte långt efter då vi bjuder på misstag som resulterar i mål. 1-1 står sig i halvtid och det skapas ganska få chanser åt båda hållen. Tyvärr upplevdes matchen väldigt ful (regnet hade väl en stor påverkan på detta) och korten haglade. Jag tycker inte alls vi kommer upp i nivå och det blir som sagt massor av avblåsningar, avbrotten gör att vi tappar fokus från uppgiften. I mitten på andra halvlek så får de in ledningsmålet och vi får kämpa in mot slutet, vi skapar ett tryck efter att dom drar på sig ett rött kort och vi har två bollar i mål som tyvärr blåses av för offside, dock helt korrekt. Men det är bara att blicka vidare mot nästa helg då vi möter ett ruskigt formstarkt Ytterby. Det blir en tuff match där vi som lag måste steppa upp oss minst två steg.”

Finpas matchreferat hittas HÄR

Segern gjorde att Finlandia/Pallo AIF klev om ÄIK och är nu tvåa. ÄIK är trea. 

 

Ytterby IS – Partille IF FK 1-0 (0-0)

Ytterby är i en ruskig form och toppar tabellen. I fredag tog laget sin sjätte seger på sex matcher. Hemmamatcher mot Partille bjöd bara på ett mål och det kom med bara 13 ordinarie minuter kvar genom Emil Rangaard. Ytterby var då nere på tio man en utvisning start innan. Även Partille fick avsluta med tio man efter en sen utvisning. Ytterby fick även en straff i samband med utvisningen men den räddades av Partilles målvakt Dennis Nithander

YIS Joakim Thornberg hade följande att säga om matchen:

”En match som de startar bra och vi inte riktigt hänger med i men tycker att vi tar över matchen mer och mer. De är farliga på sina fasta men annars har vi mycket boll och skapar mycket halv chanser.”

Partilles Hugo Kymmer sa så här om förlusten:

”Match mot serieledarna och tre poäng som krävs för att hänga med i toppstriden! Oerhört tuff match att spela och det var jämnt större delen av matchen. Vi har en spelidé och följer det hårt, vi kommer till farliga lägen men förvaltar dem för dåligt. Ytterby får inte så mycket farliga lägen under större delen av matchen. När Ytterby plockar rött efter en sen satsning mot vår målvakt så känner nog alla att de ligger i våra händer. Med ca 10 minuter kvar så förvaltar Ytterby ett läge och gör 1-0. Det är de som är skillnaden idag. Ytterby är effektivare på sista tredjedelen och sätter sina lägen. Oerhört tung förlust som tar hårt men det är nya tag på fredag mot Floda hemma och då är det bara tre pinnar som gäller!”

Partilles bloggreferat hittas HÄR

Ytterbys matchrapport hittas HÄR

Ytterby leder alltså tabellen med maximala 18 poäng efter sex matcher. Partille är femma.

 

IF Vardar/Makedonija – Angered MBIK 1-0 (1-0)

Nykomlingen Vardar inledde säsongen bra men har sen dess haft en liten svacka. 2-2 mot topplaget Älvängen i förra omgången verkade dock gett mersmak. Igår besegrades nämligen Angered MBIK hemma på Backavallen. Matchens enda mål kom i den första halvleken efter lite flipperspel efter en frispark när Vinko Djuric höll sig framme. 

Vardars Kristijan Trajanovksi sa så här om matchen:

”Vi visste på förhand att det skulle bli en tuff match, men vi visade karaktär redan från start. Vi gör 1-0 i första halvlek och det resultatet stog sig matchen ut. Angered hade några riktigt vassa chanser men idag hade vi turen på våran sida. Härligt med tre poäng!”

Vardar är nu sexa och Angered är fyra.

 

LÖRDAG 18/5

Björndammens BK – Utbynäs SK 1-6 (0-3)

Både Björndammen och Utbynäs har haft det tungt inledningsvis i årets 5A. BBK tog sin första seger först i förra omgången (6-2 mot Floda) och USK hade också bara en vinst (också mot Floda, 9-1). Utbynäs storseger grundlades i första halvlek när Filip Olofsson själv satte både 1-0, 2-0 och 3-0! I mitten av andra ökade Robert Hedelin på till 4-0 innan Adam Andersson tröstmålade för Björndammen. USK:s nyförvärv Eldar Razanica satte sen 5-1 innan Olofsson gjorde sitt fjärde mål på en frispark i 93:e!

Just Olofsson sa så här om storsegern:

”Vi har haft lite stolpe ut inledningsvis men idag var det verkligen det motsatta. Idag kom vi ut och gjorde jobbet redan från minut 1! Att vi kan spela fotboll det vet vi men våran inställning i det vi gör har inte varit där den ska vara tidigare. Så till dagens match var det mycket det vi tryckte på att göra jobbet hela vägen och tillslut så kommer även målen framåt. Tycker vi är det bättre laget hela matchen och Björndammen lyckas aldrig riktigt hota oss. Kul också med Eldar som kommer in och gör sin första match i Utbynäs och får även göra sitt första mål. Även Simon var tillbaka i målet efter att inte ha spelat på 7 månader. Nu gäller det att blicka mot nästa match och fortsätta på samma sätt för vi kommer inte få något gratis!”

BBK:s kapten Gustav Ågren hade följande att säga om förlusten:

”Jag var så jävla spelsugen idag, missat hela inledningen av serien med trasig baksida och såg fram emot en go match. Vi saknade målvakt och Matte fick hoppa in idag. Matchen börjar tyvärr bedrövligt och det är lite som det sett ut i år. Vi ger bort så grymt billiga mål att vi gör det omöjligt för oss att vinna matcher. Andra halvlek spelar vi trots resultatet bättre men chansar grymt mycket vilket biter oss i röven ett par gånger. Vi får bryta ihop och försöka komma igen.”

USK är nu sjua och BBK nia. 

 

/Rasta