Vi kollar till hur det gått i 4B under våren! Vill man veta hur bloggen tippade serien hittas det HÄR.

 

1. ÖCKERÖ IF 38-13 +25 31 poäng

Känslan under försäsongen var att Andreas Larssons Öckerö IF hade något på gång och det skulle visa sig stämma! Ö-laget inledde med två segrar (1-0 mot Eriksberg och 5-0 på Mölndal) men föll sen mot toppkonkurrenten GFF med 2-1 på Majvallen. Det skulle dock visa sig bli lagets enda förlust under våren! Efter förlusten blev det åtta segrar och ett kryss på de avslutande nio matcherna. Det rann iväg i några matcher med 5-0 mot Älvsborg och 4-1 mot Mölnlycke IF men laget visade även stryka med en hel del sena mål. Mot Askim avgjorde Erik Gustafsson i 77:e, mot Björkö kom både 2-1 och 3-1 sista tio och i sista matchen mot Mölndal satte Carl Wiklander 2-2 i 80:e och 3-2 i 88:e! Enda krysset kom på bortaplan mot Kärra (2-2). Laget har tillsammans med tvåan Velebit släppt in minst mål (13) och tillsammans med trean GFF gjort flest (38). Nyförvärvet Carl Wiklander är bäste målskytt med sina nio mål. ÖIF leder alltså före Velebit och GFF och har dessutom en match tillgodo. Det ska dock tilläggas att laget har båda mötena med tvåan Velebit kvar! Det är upplagt för en rafflande höst i toppen av 4B!

 

2. KF VELEBIT 37-13 +24 30 poäng

Inför säsongen var det mesta upplagt för Velebit och laget topptippades av bloggen. Laget missade kvalet förra säsongen efter en andraplats i 4B men fyllde sedan på en redan bra trupp med en trio från Assyriska (Ahrun CicekBerahman Gholamreza och Rany Younan) och senare även pålitlige målskytten Kassim Coaney. Laget vann även Hisinsgmästerskapen på försäsongen. Efter fyra spelade matcher i årets 4B stod dock Velebit lite oväntat på två segrar och två förluster! Det blev en fin premiärvinst mot GFF (3-1) men laget föll sen mot båda Mölnlycke-lagen, 1-3 mot MIF och 1-2 mot Mölnlycke-Sjövalla. Velebit skärpte sig dock och påbörjade en riktigt fin svit på inte mindre än sex raka segrar! Laget städade bland annat av Askim med 5-0 och Kärra KIF med 6-0 och höll nollan fyra matcher i den sviten. När det var dags för returen mot Göteborgs FF så hade Velebit favoritskapet men föll med hela 0-4! Våren avslutades ändå stabilt med segrar mot Björkö (3-0) och Mölnlycke IF (2-1). Efter den lite skakiga starten jobbade sig Velebit upp till toppen och har bland annat båda mötena med serieledarna Öckerö kvar till hösten. Emilio Rossi och Kassim Coaney har båda gjort åtta mål var för Velebit.

 

3. GÖTEBORGS FF 38-16 29 poäng

Har varit ett stabilt topplag de senaste säsongerna med missat kval 2017 och en tredjeplats förra säsongen. Efter halva 2019 så verkar GFF göra upp med Öckerö och Velebit om seriesegern och kvalplatsen. GFF fick dock en tuff start på säsongen när laget föll i premiären med 1-3 mot blivande toppkonkurrenten Velebit. Laget skakade dock av sig den förlusten och radade sedan upp inte mindre än sju raka segrar där de bland annat blev enda laget som besegrade Öckerö (2-1) och det blev fina 5-0 i Majornaderbyt mot Sandarna BK. I slutet av maj/början av juni hamnade dock laget i en liten svacka som inleddes när laget tappade en 2-0 ledning mot Älvsborg till förlust 2-3 under matchens sista 13 minuter! I matchen efter ledde GFF med både 3-1 och 4-2 mot Askim med det blev 4-4 efter två sena AIK-mål. Det skulle också bli poängtapp i matchen efter då det blev 2-2 mot Kärra. GFF hade tappat lite mark mot toppkonkurrenterna och stod inför ett tufft möte med ett formstarkt Velelbit. Det blev dock en riktigt fin 4-0 seger och GFF avslutade sen med 2-1 mot Eriksberg och är med ordentligt när hösten drar igång! 18-årige Charles Palmborg är bäste målskytt på fina tio mål.

 

4. SANDARNA BK 17-18 -1 21 poäng

Efter två raka seriesegrar (6C 2017 och 5B 2018) och bara tre förluster under de två säsongerna så var känslan att Majornas Milan skulle etablera fint i comebacken i fyran. Till en början gjorde dock SBK mer än att bara etablera sig och laget vann sina fyra första matcher! Det var dock uddamålssegrar mot både Mölndal (1-0), Älvsborg (3-2) och Askim (2-1). Laget stötte dock på patrull mot Velebit (0-3) och spelade även 0-0 mot Eriksberg i matchen efter. I det prestigefyllda derbyt mot GFF så föll Sandarna med hela 0-5 och nu hade laget plötsligt inte gjort mål på över 270 minuter. Det fortsatte lite upp och ner resten av våren med segrar mot bland annat Mölnlycke IF (1-0) men förlust mot Björkö (2-3) och innan sommaren blev det kryss både mot Mölndal (1-1) och Älvsborg (0-0). Tåget mot toppstriden har gått men SBK är ju tillbaka i fyran för att stanna. Offensiven har varit problemet med bara 17 gjorda mål och fem mållösa matcher. Laget saknar en riktig vass målskytt och Anton Hysén och Robin Lund är målbäst i SBK på blygsamma tre mål var. Sandarna får hoppas att just Hysén (som bara spelade sex matcher under våren) spelar mer under hösten.

 

5. ÄLVSBORG FF 29-28 +1 19 poäng

Alltid svårtippat när lag åker ur trean och dessutom tappar en hel del av sina tongivande spelare (dock fick man in välmeriterade tränaren Roberto Jacobsson). Det har ju hänt ett par gånger på senare tid att lag rasat vidare direkt ner i seriesystemet. Det var alltså lite svårt att sia om hur det relativt unga ÄFF skulle klara sig i årets 4B. Det började dock fint med 5-1 mot Mölnlycke-Sjövalla i premiären och efter förlust mot Sandarna (1-2) blev det seger i tredje matchen mot Mölndal (2-1). Laget dippade sen resultatmässigt och inkasserade fem raka förluster. Förvisso var det toppmotstånd i Öckerö (0-5) och Velebit (1-2) men 0-4 mot Kärra, 2-4 mot Askim och 2-3 mot Eriksberg var tyngre. Den svaga formen gjorde att ÄFF var indragna i bottenstriden. Det vänder dock snabbt och från fem raka förluster gick ÄFF till att avsluta med fyra segrar och ett kryss och laget klev uppåt i tabellen igen. Topplaget GFF besegrades med 3-2 efter en mäktig vändning (tre mål sista 13!), det blev 5-3 mot Mölnlycke IF, 2-1 i svåra bortamatchen mot Björkö och hela 6-0Mölnlycke-Sjövalla! Våren avslutades med 0-0 mot Sandarna. Efter lite berg- och dalbana ligger alltså ÄFF på en fin femteplats och vi får se åt vilket håll vinden blåser efter sommaren! ÄFF:s kapten, Harald Oresjö, är lagets bästa målskytt med sina sju mål. 

 

6. KÄRRA KIF 22-25 -3 18 poäng

Inför säsongen kändes det som Jim Holmelins Kärra kunde få det tufft efter en ganska svag försäsong och lite tunn trupp. Inledningsvis skulle detta visa sig vara helt felaktigt då laget inledde starkt med tre raka segrar. Visserligen blev det 1-4 mot nykomlingen Sandarna BK men laget höjde sig igen med 3-2 mot Mölndal och 4-0 mot Älvsborg. Med fem segrar på de sex första matcherna var Kärra i toppen av tabellen. De höll sig kvar där ett tag och visade styrka efter 2-2 mot topplaget Öckerö men sen var det roliga slut. Kärra föll nämligen med hela 0-6 mot Velebit och avslutade våren med bara en poäng (förvisso 2-2 mot GFF) på sina fem sista matcher. Det ska dock tilläggas att det blev knappa förluster mot både Eriksberg (0-2), Mölnlycke IF (1-2) och Björkö (1-2). Med tanke på att bloggen trodde att Kärra KIF skulle hålla till på den nedre halvan så är ju en sjätteplats och toppkänning under våren ett helt ok facit! Känslan är att det kan gå lite hur som helst till hösten, förvisso bara tre poäng upp till tredjeplatsen men bara sex poäng ner till Askim under strecket! Niclas Andersson är iallafall bäste målskytt med sina fem mål.

 

7. IFK BJÖRKÖ 22-27 -4 18 poäng

Ö-laget återfinns ungefär där bloggen förväntade sig att de skulle ligga. Nye tränaren Marko Babic fick se sitt lag inleda med fina 4-1 på mot Askim i premiären men sen skulle det bara bli en seger till på de följande sju matcherna! Förutom 0-5 mot Velebit så var Björkö med målmässigt i matcherna och det var uddamålsförlusten mot både Kärra KIF, GFF och Mölnlycke-Sjövalla.  Lägg även till två 1-3 förluster hemma på gräset mot Öckerö och Mölnlycke IF. Istället för att bli mer indragna i bottenstriden så höjde sig Björkö och fick med sig en hel del poäng innan uppehållet. Andreas Odersjös mål i 88:e gav tre poäng mot Sandarna och i matchen efter blev det 4-1 mot jumbon Mölndal. Laget hann med att förlora mot ÄFF och Velebit men segrar mot Askim (5-2) och Kärra (2-1) gjorde att laget klev uppåt i tabellen. Laget har varit inblandade i många jämna matcher och sju av lagets matcher har avgjorts med uddamålet. Som för många av mittenlagen så kan det svänga åt vilket håll som helst under hösten då det bara är sju poäng mellan femman Älvsborg och elvan Askim. Laget kan iallafall glädja sig åt att ha 4B:s för tillfället bästa målskytt i Andreas Odersjö som toppar skytteligan med sina tolv mål

 

8. ERIKSBERGS IF 16-20 -4 15 poäng

Brukar hålla sig på den nedre halvan av 4B men inför den här säsongen kändes det som laget kunde hota lite högre upp i tabellen. Bland annat tog laget sig till final i Hisingsmästerskapen på försäsongen. Efter sex spelade matcher återfanns dock EIF i botten av tabellen och väntade fortfarande på sin första seger. Det ska dock tilläggas att laget kryssat tre gånger och höll jämna steg med topplaget Öckerö (0-1). Första segern kom sen äntligen när Mölndal besegrades med 4-0 och den andra halvan av våren blev bättre. Både Älvsborg och Askim besegrades med 3-2 och det blev 2-0 borta mot Kärra KIF. Eriksberg avslutade dock med ett tufft spelschema och föll mot alla tre topplagen där de var närmast mot GFF (förlust 1-2). Efter att ha varit på lite säkrare mark så halkade laget tillbaka mot bottenstriden och är inför hösten bara tre poäng före Askim under strecket. Det är ju dock även bara fyra pinnar upp till femman ÄFF. Det återstår att se till hösten om det blir sedvanlig kamp på undre halvan eller om EIF kan krångla sig upp på den övre. Laget har haft svårt att göra mål och bara mäktat med 16 mål framåt på 13 matcher. Anton Efraimsson är bäst i EIF med sina fem fullträffar. 

 

9. MÖLNLYCKE IF 28-31 -3 13 poäng

Det är svårt att komma runt att Mölnlycke IF har varit det laget som underpresterat mest hittills, sett till förväntningarna. Laget kom från en tredjeplats 2017 och en fjärdeplats 2018 och känslan inför säsongen var att laget skulle vara med och hugga precis bakom den absoluta toppen även 2019. Våren har dock varit en lång uppförsbacke för MIF och laget hittade aldrig någon poängrytm. Det blev 0-3 direkt i premiären mot Kärra KIF men sen fina 3-1 mot blivande topplaget Velebit. Sen blev det dock bara en poäng på de tre följande och förluster mot både GFF (0-4) och Öckerö (2-5). Vinster (3-1 mot Björkö och hela 8-0 mot Mölndal) blandades med förluster (0-1 mot Sandarna och derbyförlust mot Mölnlycke-Sjövalla). Jämfört med förra säsongen så har defensiven läckt ordentligt och laget släppte bland annat in fem mål mot både Älvsborg (3-5) och Askim (4-5). 2018 släppte MIF in 34 mål hela säsongen och nu på våren har laget redan släppt in 31! Det blev iallafall en viktig seger mot Kärra KIF (2-1) mot slutet som gjorde att laget inte hamnade under strecket inför uppehållet. En rörig vår för MIF där det även blev tränarbyte då Jonatan Gerth lämnade och Anders Thorstensson tog över huvudansvaret. Framåt är rutinerade Sudo Sulejmanovic bäste målskytt med sina fyra mål.

 

10. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK 14-33 -19 13 poäng

Bloggen trodde att den nedåtgående trenden för Mölnlycke-Sjövalla (fyra 2016, femma 2017 och åtta 2018) skulle fortsätta och efter halva säsongen verkar det stämma. Laget presterade dock stundtals under våren och det var inte förrän i slutet som laget sjönk neråt i tabellen. Visserligen föll laget rejält i premiären mot Älvsborg (1-5) men slog både Askim (3-1) och överraskande nog även Velebit (2-1) tidigt på säsongen. Laget plockade även poäng mot Eriksberg (1-1), vann derbyt mot Mölnlycke IF (2-1) och slog Björkö med 1-0! Mitt i den fina perioden blev det förvisso också 0-4 mot GFF. Den andra halvan av vårsäsongen blev dock ingen rolig historia för laget. Det blev 1-4 mot Öckerö följt av en WO mot Sandarna sen ytterligare tre raka förluster. Bland annat blev det hela 0-6 mot Älvsborg. Den blev även 1-2 mot jagande Askim i sista matchen och plötsligt var det bara en poäng ner till nedflyttning. Offensivt har det sett trögt ut med bara runt ett mål i snitt per match och John Gelotte är bästa målskytt på blygsamma tre mål. Det lär bli en svettig höst för Mölnlycke-Sjövalla och vi får se om de krånglar sig kvar. Sett till enstaka matcher under våren så finns ju helt klart kvalité men det gäller ju att vinna rätt matcher också.

 

11. ASKIMS IK 29-41 -12 12 poäng

Askim trillade ur division 3 rejält förra säsongen men bloggen trodde ändå att laget skulle landa i mitten av 4B-tabellen någonstans. Om nu tabellen står sig säsongen ut kommer dock Askim att spela division 5-boll 2020. Laget hamnade på efterkälken direkt med tre raka förluster i början av säsongen med bland annat en tuff 2-3 förlust mot Sandarna där Askim tappade 2-1 till 3-2 på de sista fyra minuterna! Laget spelade dock in lite poäng efter 1-1 mot Mölndal och första trean mot Älvsborg (4-2). Det blev dock aldrig något riktigt lyft och det blev bara en poäng (2-2 mot Kärra KIF) på de följande fyra matcherna med bland annat en 0-5 smäll mot Velebit. Askim höjde sig dock i slutet på vårsäsongen och kryssade mot GFF (4-4) efter underläge med både 1-3 och 2-4. I matchen efter besegrades Mölnlycke IF med 5-4 i en galen match där AIK höll undan i slutet. Det blev sen förlust med 2-5 mot Björkö men tre poäng i den superviktiga matchen mot Mölnlycke-Sjövalla (2-1) och glappet uppåt täpptes till. Visst ligger Askim under strecket men det är bara tre pinnar upp till åttan Eriksberg. Offensivt har det sett bra ut med 29 gjorda mål där Patrick Abrahamsson är bäst med sina 10 mål. Problemet har varit defensiven där laget släppt in flest mål i hela 4B (41 stycken).

 

12. IF MÖLNDAL FOTBOLL 12-38 -26 5 poäng

Bottenlag de senaste säsongerna och en ganska svag försäsong samt några tunga tapp så såg det tufft ut för Mölndal inför säsongen. Farhågorna skulle visa sig vara sanna då laget bara fick ihop en poäng på de tio första matcherna! Vissa matcher var laget med bra och föll med uddamålet mot både Sandarna (0-1), Älvsborg (1-2) och Kärra KIF (2-3). Krysset kom mot Askim (1-1) i fjärde omgången. Det rann dock iväg också med bland annat 0-5 mot Öckerö och 0-8 mot Mölnlycke IF. Laget höll dock jämna steg med topplagen Velebit (0-2) och GFF (1-3). Avslutningen på säsongen blev dock lite ljusare. I det viktiga mötet med Mölnlycke-Sjövalla blev det seger 3-1 och i matchen efter 1-1 mot Sandarna. I sista matchen var laget minuter från att skrälla mot serieledarna Öckerö men ö-laget vände matchen sent och vann med 3-2. Laget har åtta poäng upp till säker mark och större under har hänt men känslan är ju ändå att Mölndal får lämna 4B. Ett av de stora problemen har varit målskyttet där laget snittar under ett mål per matchNiclas Högfeldt är bäste målskytt med sina sex mål (av lagets totalt elva).

 

/Rasta