Nästa serie vi kastar oss över är 6C!

HÄR hittar ni hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. ÖNNEREDS IK 21-7 +14 28 poäng

Topplag förra året (tvåa efter FC Linné) och känslan var ju att laget skulle vara med och kriga om seriesegern även i år. Ett litet frågetecken var dock offensiven med lite spelartapp och skador. ÖIK löste detta genom att bara släppa in sju mål på hela hösten och då behövdes det bara 21 mål framåt för att ändå toppa tabellen. Andreas Lindgren och Andreas Säfström toppar den interna skytteligan på fyra mål var! Nya målvakten Mikael Johansson har haft stor del i den fina defensiven och han är mer än bara sitt monstertillslag. Laget startade säsongen riktigt stabilt och radade upp fyra raka segrar även om det var med uddamålen både mot Landala (2-1) och Styrsö (1-0). Första poängförlusten kom mot Azalea (1-1) men sen blev det fem raka segrar igen. Önnered hade dock inte så mycket marginal då det blev 1-0 mot både Solängen och GSIF. I toppmötet med Tynnered blev det iallafall fina 3-0 och i sista matchen skulle laget bara städa av Hällesåker hemma på Apelsinplan. Gästerna hade dock andra planer och vann med 2-0 och Önnered inkasserade sin första förlust! Lite snopet efter en riktigt fin vår och serien fick lite nerv inför omstarten. ÖIK har ändå tre poäng ner och en match tillgodo men det kan bli en spännande höst där de bland annat ska ut till Amneviksvallen och i sista omgången även ut till Hällesåker.

 

2. TYNNERED FC 32-30 +2 25 poäng

Svarade för en fin debutsäsong förra året med en fjärdeplats tillslut. Statusen var lite osäker inför säsongen då bland annat rutinerade duon Mohammed Ali Khan och Korosh Hatami lämnade. Det skulle dock visa sig att Tynnered skulle bli att räkna med även i år. Laget inledde med fyra raka hemmamatcher och det blev också fyra raka segrar. Efter stabila 4-0 mot Solängen och 4-2 mot Argo/Masthugget blev det lite skakigt mot Hällesåker (4-3) och även mot Vrångö (3-2). TFC ställdes sedan mot Styrsö i ett toppmöte men där blev det hela 0-6! Efter en sen seger mot Landala (segermål i 87:e av Sam Javidi) så gick laget på en mina till när Azalea vann med 5-2! Det skulle också bli poängtapp i följande match då SG gick ikapp till 3-3 sent i matchen. Laget avslutade dock starkt med tre segrar på de fyra sista men tog inte chansen i toppmötet mot Önnered utan föll med 0-3. Laget är dock tvåa inför omstarten, tre pinnar bakom Önnered dock med en match mer spelad. Tynnered lär dock inte ha råd med så många plattmatcher till under hösten om de ska kunna utmana Önnered ordentligt. Efter Styrsö (41 mål) så är TFC det laget som producerat flest mål framåt (32) och Ahmed Hamad är bäst med sina åtta fullträffar. TFC är dock ett av de lagen som släppt in flest mål trots sin andraplats. Lagets 30 insläppta delar andraplatsen med Järnbrott. Jumbon SG har släppt flest (36).

 

3. STYRSÖ BK 41-17 +24 23 poäng

Ö-laget åkte ur 5B förra säsongen och i bloggens bok var laget tippat i toppen av 6C. Visst är laget med och slåss om de högre placeringarna men det har gått lite sämre än förväntat. Laget öppnade med två segrar (5-3 mot SG och 6-1 mot GSIF) men sen blev det 0-1 mot toppkonkurrenten Önnered på bortaplan. SBK höjde sig igen och slog Järnbrott med 4-2 och krossade sen Tynnered med hela 6-0! Känslan var att SBK skulle haka på Önnered ordentligt i toppen men laget föll oväntat hemma mot Hällesåker (1-2) och matchen efter blev förlust med samma siffror på Majvallen mot Argo/Masthugget! Efter en WO-seger mot Vrångö blev det hela 8-2 mot Solängen men sen dippade laget igen. 2-2 hemma mot bottenlaget Landala och 1-1 mot Azalea och viktiga poäng tappades. Det blev iallafall seger i sista matchen (4-1 mot SG). SBK har jobbiga fem poäng (och en match mer spelad) upp till ledande Önnered men även andraplatsen kan ju leda till uppflyttning så det finns mycket att spela för. Laget har gjort flest mål (41) i serien och Mattias Janicijevic toppar skytteligan med sina 14 mål. 

 

4. SK ARGO/MASTHUGGETS BK 21-16 +5 19 poäng

Mittenlaget SK Argo (sjua i 6C 2018) slog ihop sina påsar med Masthuggets BK (som ramlade ur 5B 2018) inför säsongen då båda lagen kämpade med tunna trupper. Samarbetet blev lyckat och det blev ungefär 1/3 Hugget, 1/3 Argo och 1/3 nya spelare i startelvan under våren. Efter en stabil försäsong så inledde dock Argo/Hugget 6C-säsongen svagt. Visst var laget med bra mot topptippade Önnered men föll med 1-3 i premiären. Den förlusten följdes sedan upp av 2-3 mot nykomlingen Järnbrott och 2-4 mot Tynnered. Vändningen kom sen på Gröna Vallen mot Hällesåker (seger 5-2) och det var början på en svit på fem matcher utan förlust. Mot topplaget Styrsö vände Argo/Hugget 0-1 till seger 2-1 och det blev fina 3-0 mot Landala. Sen kom en förlust i derbyt mot ett piggt Azalea innan våren avslutades med 2-0 mot både SG och GSIF. Den stora bedriften är att laget bara släppt in 16 mål11 matcher och laget har hållit nollan fyra gånger. Jämför det med 2018 då både Argo och Hugget släppte 78 (!) mål var! Framåt har det handlat om Love Svanqvist som svarat för 11 av lagets 21 mål. Fin vår men lite frågetecken inför hösten. Svanqvist lämnar nämligen pga flytt och Argo/Hugget har även nio av elva höstmatcherbortaplan!

 

5. HÄLLESÅKER IF 24-22 -2 19 poäng

Frågan som många ställde sig inför säsongen var hur laget skulle klara sig utan sin målkung Johan Gunnarsson (35 av laget 47 mål 2018)? HIF fick också en tuff start men det var inte målen framåt som saknades utan kanske mer att laget släppte lite för mycket mål bakåt. Det blev en poäng på de fyra första matcherna och 13 insläppta efter bland annat 3-4 mot Tynnered och 2-5 mot Argo/Hugget. Laget tog sig dock samman riktigt fin och det blev faktiskt inga fler förluster utan HIF avslutade våren med att gå obesegrade i åtta matcher! Det blev bland annat riktigt fina vinster mot Styrsö borta (2-1) och i näst sista matchen 2-0 borta mot Önnered (serieledarnas enda förlust!). Visst hade laget en svit på tre raka kryss (Azalea, SG och GSIF) men helt klart en imponerande våravslutning som belönades med en femteplats. Det visade sig också att HIF kunde göra mål utan Johan Gunnarsson och Jonas Olcén är bäste målskytt på åtta mål. 

 

6. SOLÄNGENS BK 26-28 -2 16 poäng

Ännu en ny bekantskap i 6CSolängen slutade åtta i 6B förra säsongen. Solängen hade flera säsonger som ett stabilt mittenlag i 6B och känslan var att laget skulle kriga om liknande placeringar i 6C och sett till våren så känns det som en bra bedömning. Laget blandade en del under våren och hittade aldrig någon riktigt fin svit. Efter förlust mot Tynnered (0-4) i premiären blev det 2-2 mot Azalea och sen en fin bortaseger mot Hällesåker (2-0). Mitten av våren var väl lagets bästa då de slog SG med 7-2, föll i en jämn match mot Argo/Hugget (0-1) och sen vann med 3-0 både mot GSIF och Vrångö. Efter en hedersam förlust mot topplaget Önnered (0-1) kom två riktigt tunga förluster. Det blev 2-8 borta mot Styrsö och 2-7 i matchen efter mot nykomlingen Järnbrott. Våren avslutades sen med seger mot Landala men förlust mot Tynnered (1-3). Stundtals bra resultat men lite för ojämna för att hota högre upp. Kommer dock säkert kunna störa lag högre upp i enstaka matcher under hösten. Laget har väl varken släppt in jättemycket mål eller gjort jättemycket mål (26-28 i målskillnad) och Kristoffer Petric är mållöst med sina fem baljor. 

 

7. AZALEA BK 16-12 +4 14 poäng

Laget slutade på en fin femteplats under förra årets debutsäsong och bloggen trodde helt klart på en förbättring i år. Känslan var att den unga truppen hade växt till sig och var redo att utmana om ädlare placeringar. Under den första halvan av våren var dock ABK en liten gåta och laget fick vänta till omgång 6 på första vinsten och då kom den på WO! Det var dock inga katastrofsiffror men laget hittade inga sätt att vinna matcher. 0-0 i premiären mot Landala följdes upp av 2-2 mot Solängen och 0-2 mot blivande jumbon SG. Motgångarna fortsatte med 0-1 mot Studenterna men sen visade dock Azalea styrka med 1-1 mot Önnered. Efter WO-segern mot Järnbrott så blev det dock lite bättre och målskyttet lossande mot topplaget Tynnered (5-2) och poängsviten fortsatt med 2-2 mot Hällesåker och 2-0 i derbyt mot SK Argo/Masthugget. ABK hann dock dippa igen innan sommaren med 0-1 hemma mot Vrångö innan laget avslutade med 1-1 mot Styrsö borta. Azalea har inte haft några problem mot topplagen med kryss mot ettan Önnered och trean Styrsö och segrar mot tvåan Tynnered och fyran Argo/Masthugget. Problemet är ju att ABK inte hittat sätt att vinna mot de andra lagen och de fem kryssen är flest i serien. Försvaret har inte varit något problem (12 insläppta på 11 matcher) men framåt har det varit trögt med bara 16 mål och Omar Mahjoub är målbäst med sina fem mål (den enda som gjort mer än ett mål i ABK). Sett till bloggens förväntningar (och säkert lagets egna) en besvikelse. 

 

8. GÖTEBORGS SIF 17-28 -11 14 poäng

Ännu ett nytt lag i 6C och som många studentlag var ”Studenterna” lite svårscoutade inför säsongen. Laget prenumererade ett tag på topp-4 placeringar i 6B men hade ett svagt fjolår med en sjätteplats (där det var tight till lagen bakom). Inledningen på säsongen var dock lovande och förutom 1-6 smällen mot Styrsö vann laget fyra av sina fem första matcher. Bland annat blev det uddamålssegrar mot Vrångö, Azalea och SG. Andra halvan av våren blev dock jobbigare och det blev bara två poäng på de avslutade sju matcherna. Laget stod förvisso upp bra mot både Önnered (0-1) och Tynnered (2-4) men föll bland annat med 1-4 mot Järnbrott. Poängen kom mot Hällesåker (3-3) och i sista matchen mot Vrångö (2-2). Laget har saknat en riktigt vass målskytt och Fredrik Mile och Oskar Jonsson Löfbom är bäst i GSIF med tre mål var. 

 

9. JÄRNBROTTS IF 24-30 -6 13 poäng

Svårt läge inför säsongen när det gällde förväntningarna på Järnbrott. Laget vann 7B obesegrade förra säsongen med 96-20 i målskillnad. Dock lämnade en hel del tunga namn, bland annat 36-målsmannen Petter Fagerberg, och lagets första match 2019 var premiären mot Hällesåker. Det skulle dock visa sig att Järnbrott inte hade några planer på att återvända till sjuan och inledningen var stark. Laget hade sju poäng efter tre matcher efter segrar mot Argo/Hugget (3-1) och Vrångö (1-0) samt kryss mot Hällesåker (2-2). Nykomlingen hade sen en liten svacka med fyra raka förluster (inklusive en WO-förlust mot Azalea). Laget höjde sig sen lite och slog GSIF (4-1) och krossade Solängen med 7-2! Laget rådde dock inte på varken Önnered (1-4) eller Tynnered (2-3) och föll även i sista matchen (1-4 mot ett formstarkt Hällesåker). JIF har helt klart presterat bättre än vad bloggen trodde och laget har ett riktigt fint anfallsvapen i vindsnabbe Henrik Lundh (tvåa i skytteligan på 11 mål).  

 

10. VRÅNGÖ IF 11-18 -7 11 poäng

Bloggen tippade ö-laget i botten av 6C inför säsongen och inledningsvis så verkade det som en välgrundad gissning. Laget radade nämligen upp fem raka förluster i början av säsongen men det var inga storförluster Vrångö åkte på. Fyra av dem (GSIF, Järnbrott, Tynnered och Hällesåker) var nämligen med uddamålet och mot serieledarna Önnered blev det ”bara” 0-2. Problemet var inte defensiven utan att laget hade svårt att göra mål (två mål på de fem första). Första poängen kom mot Argo/Hugget (1-1) och i slutet av våren hittade laget en fin svit. Både Landala och Azalea besegrades med 1-0 och mot SG dubblade laget nästan sin målskörd dittills då de vann med 4-1! Det blev poäng också i sista matchen (2-2 mot GSIF) och Vrångö klev upp till en tiondeplats. Som sagt var målproduktionen svag med 11 mål på 12 matcher men defensivt är laget bra med och släppte bara 18 mål. Tre spelare (Henrik Filipsson, Jesper Hellmark och Philip Steen) delar förstaplatsen i den interna skytteligan på två mål

 

11. LANDALA IF 12-21 -9 8 poäng

Laget flyttades över från 6B och kom från en riktigt stark säsong där laget var med i toppen länge och till sist slutade trea. Den fina formen kom dock inte med i flytten till 6C och LIF hade det riktigt tungt under våren. Inledningen var dock ok med 0-0 mot Azalea och 3-1 mot Slottsskogen/Godhem. Laget föll sen både mot GSIF (1-3) och Önnered (1-2) och vinsten mot Järnbrott (3-0) var enda segern resten av våren. Det blev bottennapp mot Argo/Masthugget (0-3) och mot Solängen (0-4) i sista matchen. Annars var laget med bra mot topplaget Styrsö där de knep en pinne (2-2) men föll i bottenmötet mot Vrångö (0-1). Det stora problemet har varit målskörden och laget snittar precis över ett mål per match (12 mål på 11 matcher). Simon Gemborg är bästa målskytt med sina tre mål. Helt klart en av seriens negativa överraskningar då bloggen trodde att LIF skulle befinna sig betydligt närmare toppstriden.

 

12. SLOTTSSKOGEN/GODHEM IF 20-36 -16 8 poäng

Bloggen trodde inför säsongen att SG skulle få det ganska tufft men att laget skulle ligga sist inför hösten var lite överraskande. Efter att ha släppt en hel del mål tidigt (3-5 mot Styrsö och 2-3 mot Landala) kom en fin 2-0 seger mot Azalea. Det skulle dock visa sig vara ett undantag denna vår då SG föll stort direkt i matchen efter mot Solängen (2-7). Laget fortsatte gå tungt även om det var jämnt både mot GSIF (2-3) och mot topplaget Önnered (1-3). I mitten av våren hittade dock SG lite poäng med en viktig seger mot Järnbrott (2-1), poäng mot topplaget Tynnered (3-3) och kryss även borta mot Hällesåker. Vårsäsongen avslutades dock med tre raka förluster. Först 0-2 mot Argo/Hugget sen två 1-4 förluster i södra skärgården. Tungt defensivt där laget släppt flest mål i serien (36). Isac Wedin Gluhic är målbäst med sina sex mål. Trots den tunga våren så är inte många poäng upp till lagen framför och hittar SG lite höstform kan de klättra uppåt ganska snabbt.

 

/Rasta