Vi kör vidare och nästa serie som ska sammanfattas är 5A!

HÄR går det att se vad bloggen trodde inför säsongen.

 

1. YTTERBY IS 55-14 +41 30 poäng

Efter en mittenplacering 2018 (sexa) visste inte bloggen riktigt vart man hade Ytterby och det blev en ganska låg tippning. Det skulle dock visa sig att efter halva säsongen så är Ytterby IS seriens överlägset bästa lag! Laget leder serien med sju poäng före jagande ÄlvängenPartille och Finlandia och har dessutom gjort överlägset flest mål (55) och släppt minst (14). Säsongen startade  med en fin 4-1 seger mot Utbynäs och sen krossades bland annat Floda (11-1), Björndammen (8-3) och Romelanda (6-0). Efter sex raka segrar kom sen en av endast två förluster under våren. Toppkonkurrenten Älvängen vann med 2-1 efter att ha vänt ett 0-1 underläge. YIS studsade dock tillbaka direkt och slog Angered (4-2) och innan sommaren kom tre segrar till på de fyra sista. Det blev dock en förlust mot ett formstarkt Utbynäs (2-3) innan Floda krossades i sista matchen (8-0). Robert Tartagnis mannar har helt klart greppet om serien inför omstarten. Hemvändaren Joakim Thornberg leder skytteligan med sina 15 mål och även Steffen Hjort Sörensen är bra med på sina tio. En riktigt rolig överraskning i svårtippade 5A!

 

2. ÄLVÄNGENS IK 34-16 23 poäng

ÄIK kom från en konstig fjolårssäsongen där laget var med i toppen på våren för att helt krascha under hösten och sluta åtta. Till årets säsong satsades det ordentligt och flera tunga nyförvärv plockades in med Niklas Tidstrand (senast i Qviding) och Marius Evensen (från Utsiktens BK) i spetsen. Inte oväntat fick även laget bloggens topptips inför säsongen. ÄIK inledde också säsongen starkt med att gå obesegrade de sex första matcherna. Stabila segrar mot Romelanda (5-0) och Hönö (5-1) men kryss mot Partille (0-0) och även nykomlingen Vardar (2-2). Sen kom dock första förlusten när Finlandia/Pallo AIF blev för svåra (1-2) men ÄIK visade styrka direkt när de slog toppkonkurrenten Ytterby (2-1) i matchen efter. Efter storsegern mot Floda (7-2) blev avslutningen lite svagare och laget tappade viktiga poäng i toppen. Laget föll med 0-3 borta mot Romelanda och i sista matchen blev det 2-3 mot Utbynäs. Däremellan hade ÄIK fått en WO-seger mot Hönö. De kostsamma poängtappen i slutet gör att laget kommer att få jaga Ytterby efter sommaren. Jesper Knaving är lagets bästa målskytt under våren med sina nio mål.

 

3. PARTILLE IF FK 25-15 +10 23 poäng

Det kändes som Partille hade något på gång inför säsongen och att de kunde bygga vidare på förra höstens fina form. Dessutom fick laget in några fina namn i truppen och hade en fin försäsong. Laget inledde med en avbruten match mot Hönö (där ljuset la av) som fick spelas klart precis innan sommaren. Annars började det helt ok med en 3-2 seger mot Utbynäs och 0-0 mot topptippade Älvängen. Partille skulle dock förlora en hel del jämna matcher och det blev 0-1 mot Angered, Finlandia/Pallo och Ytterby! Efter ännu ett poängtapp (0-0 mot bottenlaget Floda) hittade laget rätt i slutet av vårsäsongen och avslutade med fina fem segrar på sex matcher. Det blev sex poäng mot Hönö när den avbrutna prmeiärmatchen spelades klart efter lagens andra möte. Det blev också en derbyvinst mot BBK (4-2) och våren avslutades riktigt fint med 3-2 mot Älvängen! Det blev dock förlust mot Utbynäs (0-2) i den näst sista matchen. Partille är trea, sju poäng bakom ledande Ytterby men har dessutom en match mer spelad och det kan bli tufft att hinna ikapp. Laget har ju dock visat att de kan spela jämnt med alla lagen i serien. Marcus Månsson är målbäst med sina åtta mål. Partilles blogg har en egen sammanfattning HÄR.

 

4. FINLANDIA/PALLO AIF 20-16 +4 23 poäng

Laget åkte ur 4B ganska rejält förra säsongen (sist i tabellen med tio poäng) och det var lite svårt att veta vart man hade laget. Truppen hade dock fyllts på med några intressanta namn och försäsongen var stabil. Finlandia öppnade säsongen riktigt fint med fem segrar och ett kryss på sex första matcherna där laget bland annat slog både Partille (1-0) och Älvängen (2-1). Första förlusten kom på LövgärdesplanAngered MBIK blev för svåra (förlust 0-2). Det blev uddamålssegrar mot både Vardar (3-2) och Floda (4-3, där Richard Olsson avgjorde på övertid) innan uppehållet men även poängtapp mot Utbynäs (1-1) och förlust mot Ytterby (0-3). Av de tre lagen som främst jagar ledande Ytterby så har Finlandia/Pallo AIF bäst utgångsläge inför hösten. Laget är sju poäng efter men har en match tillgodo på Ytterby. Finlandia har inte släppt in så mycket mål (16) men har inte heller producerat så mycket framåt (20). Bäste målskytt är Richard Olsson på nio mål. En intressant notis är att i sista matchen för säsongen möter Finlandia just Ytterby.

 

5. UTBYNÄS SK 39-23 +16 22 poäng

Har (iallafall enligt bloggen) varit en potentiell seriesegrare de senaste säsongerna men inte fått till det över en hel säsong. Den här gången drog bloggen till med en lugnare tippning (femma) och USK har blandat och gett under våren. Inledningen var svag med 9-1 segern mot Floda som enda poängmatch på de fem första omgångarna. Visst höll laget jämna steg med Partille (2-3) och Älvängen (1-2) men jämna matcher ger inga poäng. USK blixtrade dock till mot ett annat lag som inlett svagt (nämligen Björndammen) och vann med hela 6-1! Glädjen var dock kortvarig då nykomlingen Vardar vann med 2-1Lemmingvallen i matchen efter. Utbynäs hittade dock till slut vårformen och avslutade med fem segrar och ett kryss på de sex sista matcherna! Det blev 1-1 mot Finlandia och fina segrar mot både Partille (2-0) och serieledarna Ytterby. Tåget till toppstriden bör ha gått (åtta poäng efter med en match mer spelad) men laget kan säkert klättra några placeringar om formen bevaras till hösten. Bäste målskytten Robert Hedelin (11 mål) lämnade under våren för 4B-laget Göteborgs FF men USK löste ju avslutningen galant ändå.

 

6. ANGERED MBIK 33-17 +16 21 poäng

Bloggen hade höga förväntningar på Angered inför säsongen och såg laget som en rejäl utmanare om seriesegern. Trots att laget är sexa inför uppehållet så är faktiskt AMBIK med ok i en haltande tabell. Laget är förvisso nio poäng efter ledande Ytterby men då har AMBIK en match mindre spelad än YIS och två mindre än några av lagen framför. Säsongen började annars fint med tre raka segrar innan laget gick på en rejäl nit mot Älvängen (förlust 1-5). Laget repade sig och slog Utbynäs (4-2) men föll sen lite oväntat mot nykomlingen Vardar/Makedonija (0-1). Angered blandade verkligen sina prestationer och visade klass när de slog Finlandia/Pallo AIF (2-0) men föll sen ganska klart mot serieledarna Ytterby (2-4). Angered avslutade sen med två rejäla överkörningar mot bottenlagen Floda (9-1) och Hönö (8-0) men lyckades inte med tre raka innan sommaren utan förlorade mot Romelanda (1-2) i sista matchen. AMBIK har stundtals visat klass men har varit för ojämna och då är det svårt att haka på toppen ordentligt. Younes Raisi är lagets bästa målskytt med sina 11 mål.

 

7. IF VARDAR/MAKEDONIJA 20-19 +1 17 poäng

Nykomling i femman efter att laget vann 6D ganska överlägset förra säsongen.  Våren har sett bra ut för Vardar som har hållit sig på behörigt avstånd från bottenstriden. Säsongen började stabilt med två 3-1 segrar mot Björndammen och Romelanda innan det blev 0-1 mot jumbon Hönö. Det blev också förlust (2-5 mot Partille) i matchen efter men sen 2-2 mot topplaget Älvängen. Laget visade att de hade hög högstanivå och innan sommaren besegrades både Angered (1-0) och Utbynäs (2-1) och laget höll jämna steg med både Finlandia (2-3) och serieledarna Ytterby (2-3) trots förluster. Vardar hann även med att kryssa mot Floda (1-1) och slå Björndammen (2-1). Inblandad i många jämna matcher och varken några riktiga storsegrar eller storförluster under våren. I en haltande 5A-tabell så har Vardar ett par matcher mindre spelade och skulle kunna klättra ett par placeringar i tabellen. Kristian Trajanovski är bäste målskytt med sina fyra mål

 

8. ROMELANDA UF 19-32 -13 12 poäng

Laget har hållit till på den undre halvan i 5A de senaste säsongerna och känslan inför säsongen var att laget skulle kriga där även i år. Inledningen var usel med fem raka förluster och bland annat 0-5 mot Älvängen och 0-6 mot Ytterby! Det kunde tänkas att vändningen kom när Floda besegrades med 4-0 men det blev torsk direkt i matcherna efter då laget föll mot Björndammen (1-5) och Utbynäs (0-3). RUF spelade dock upp sig och vann tre av de fyra sista. Det blev viktiga 5-1 mot bottenlaget Hönö och en riktigt fin avslutning med 3-0 mot Älvängen och 2-1 mot Angered! Den sista poängskörden skickade upp laget till en åttondeplats och gav lite andrum nedåt i tabellen. Henrik Björnrud toppar den interna skytteliga med sex mål. 

 

9. BJÖRNDAMMENS BK 24-29 -5 9 poäng

Bloggen trodde stenhårt på att laget skulle följa upp fjolårets topplacering (tvåa) med ännu en bra säsong. Försäsongen bådade också gott med final i Östra Cupen bland annat. När våren dock ska sammanfattas så återfinns BBK på en niondeplats och det är utan tvekan seriens största negativa överraskning. Det började illa direkt för Björndammen då laget inledde med fyra raka nederlag där 3-8 mot Ytterby självklart sved mest. Bottenlaget Floda besegrades sen med 6-2 men det blev ingen vändning då laget själva släppte sex i matchen efter (1-6 mot Utbynäs). Laget lyckades sen iallafall vinna två matcher i rad när först Romelanda besegrades (5-1) och sedan Hönö (4-0). Avslutningen var dock tung med derbyförlust mot Partille (2-4) och 1-2 mot nykomlingen Vardar/Makedonija i sista. Svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte fungerat. Pontus Börjesson är iallafall bäste målskytt med sina tio mål.

 

10. FLODA BoIF 15-68 -53 5 poäng

Floda kraschade ur 4A förra säsongen riktigt ordentligt med bra tre poäng totalt. Känslan var att laget skulle få det fortsatt svårt i tuffa 5A och det skulle visa sig stämma. Det blev fem inledande förluster med bland annat tunga 1-11 mot Ytterby och 1-9 mot Utbynäs. Sen kom dock enda segern under våren och den kom mot bottenkonkurrenten Hönö efter 2-1 hemma på Flodala efter dubbla mål av Albin Carlmark. Det blev även poäng i matchen efter (0-0 mot Partille) men sen började målen trilla in igen. 2-7 mot Älvängen och 1-9 mot Angered. Innan sommaren hann iallafall Floda spela in en pinne till (2-2 mot Vardar/Makedonija). Laget var även ytterst nära att fixa poäng mot Finpa men laget tappade 3-2 till 3-4 i den andra halvleken. Tiondeplatsen lär räcka till nytt kontrakt men det lär bli en tuff bottenstrid under hösten. Laget är en pinne före Hönö och dessutom har Hönö en match tillgodo. Lägg även till att Floda har betydligt sämre målskillnad då de redan släppt in 68 mål under våren. Lagen möts i början av september ute på HönöJoel Davies är bäste Floda-målskytt med sina fem mål.

 

11. HÖNÖ IS 9-44 -35 4 poäng

Kämpade på den nedre halvan förra säsongen men löste till slut nytt kontrakt. Känslan att laget skulle få det motigt i årets 5A stämde och efter våren är laget sist med bara fyra inspelade poäng. Det blev en lite snurrig premiär när bortamatchen mot Partille avbröts då ljuset på Lexby slocknade och den matchen fick spelas klart precis innan sommaren. Poängen kom tidigt då laget slog nykomlingen Vardar (1-0) i andra matchen och sedan kryssade mot Finlandia/Pallo AIF i matchen efter. Sen blev det nio raka förluster för ö-laget. I de flesta matcherna hade inte Hönö mycket att säga till om men det blev en tung 1-2 förlust mot bottenkollegan Floda och mot Utbynäs ledde Hönö två gånger om men föll med 2-4. Enda gången det rann iväg ordentligt var mot Angered (0-8) och tyvärr tvingades även Hönö att lämna WO i sista matchen mot Älvängen. Laget har haft extremt svårt att göra mål och nio mål tolv matcher skrämmer inga motståndare. HIS jobbar dock på att få igång Erik Sennerstam som under våren bara spelat tre matcher och hans tre mål är bäst i laget. Ska man se det negativt så har självklart Hönö haft en skitvår men troligtvis lär det räcka med en tiondeplats för att hålla sig kvar (då Göteborgslagen går bra i trean) och tian Floda är bara en poäng före och dessutom med en match mer spelad än HIS. Hönö ska nog också vara glada att serien bara har 11 lag i år.

 

12. SVEAKURD FC UTGÅTT

Som vanligt alltid tråkigt när lag inte kommer till spel. Det ryktades en del på försäsongen och förra årets 6A-vinnare kom tyvärr aldrig till spel. Klubben lever dock vidare och vi får se om det blir någon nystart framöver.

 

/Rasta