Dags att sammanfatta 4A!

Vill man veta hur bloggen trodde att serien skulle sluta inför säsongen så hittas det HÄR.

 

1. KODE IF 53-34 +19 30 poäng

Det har inte varit någon tvekan om att potentialen till topplaceringar funnits hos Kode sen laget åkte ur trean 2016 men laget har inte fått ihop det över en hel säsong. Halvvägs igenom säsongen 2019 så har iallafall Kode fått ihop det och toppar alltså den tighta 4A-toppen. Offensivt har det aldrig varit någon tvekan och laget har gjort överlägset flest mål (53!) och trots att laget släppt en hel del (34) så har det alltså räckt till serieledning. Kode började med 2-1 mot Kozara och en rejäl överkörning mot bloggens 4A-favorit Guldheden med hela 7-2! Sen kom två tunga förluster med tio insläppta mål när laget föll mot Stenkullen (2-5) och Komarken (3-5). Känslan då var att de senaste säsongerna skulle upprepa sig och att ett ojämnt Kode skulle spela bort sig från toppstriden. Så blev det dock inte utan Kode hittade istället en riktigt vacker svit med fem raka segrar och laget tog sig tillbaka till toppen. Bland annat blev det fina 3-1 borta mot Kortedala och 3-2 borta mot Semberija. Laget hann dock svaja till lite innan uppehållet då laget föll med 3-5 mot jumbon United Africa och i sista matchen blev det 1-4 i returen mot Stenkullen. Däremellan hade dock Kode slagit både Kozara (7-1) och Guldheden (4-1). Offensivt är alltså laget överlägset i 4A och seriens skytteliga toppas av Markus Anderberg 16 mål. Lägg även till att KIF:s Jonathan Hartwig gjort elva och duon Rasmus Haraldsson och Oscar Gustafsson satt åtta mål var. Det är fyra lag som gör upp om seriesegern och kvalplatsen och vi får se om Kode kan hålla undan för de andra! 

 

2. SKIF SEMBERIJA 35-23 +12 28 poäng

Laget var med länge i toppen förra säsongen men fick ge sig och Guldheden knep kvalplatsen till slut och Semberija slutade trea. Det var lite spelare in och ut inför säsongen och bland annat hann bäste målskytten Salifu Manneh både lämna för division 2-laget Sävedalen och komma tillbaka! Nye tränaren Naim Marouky har sett till att Semberija är med i toppen och krigar även 2019 även om det började lite skakigt. Laget inledde nämligen med att spela 5-5 mot Komarken i premiären efter att laget ledde med både 3-1 och 5-3. I matchen efter släppte laget fem mål igen och föll mot nykomlingen Zenith (1-5). Efter den chockstarten fick dock Semberija ordning på spelet och imponerade med sex raka trepoängare! Laget slog bland annat Kozara i balkan-derbyt med 4-0, vann mot Stenkullen (2-1) och vann även derbyt mot Kortedala (3-2) efter att Denis Osmanovic avgjort sent. Sviten tog inte stopp förrän mot toppkonkurrenten Kode (2-3). Efter att laget slog Lerum (4-1) föll laget mot Guldheden (0-1) och blev snuvade på poäng igen av Komarken (förlust 2-3 efter insläppt mål på övertid). Semberija såg dock till att hålla sig kvar i guldstriden och avslutade våren med revansch mot Zenith (seger 1-0) och 2-0 mot Lunden Överås. Laget har gjort fina 35 mål framåt där Kevin Yamoah är bäst med sina elva.

 

3. STENKULLEN GoIK 35-15 +20 27 poäng

Bloggen trodde hårt på Stenkullen inför säsongen och tippade laget som tvåa. Till en början såg det ut som en välgrundad gissning då laget rivstartade säsongen med 3-1 mot United Africa, 8-0 mot Kozara samt imponerande 5-2 mot Kode! Laget dippade dock lite efter den fina starten med förlust mot Nol (0-2), kryss mot Kortedala (1-1) och en tät förlust mot Semberija (1-2). Laget spelade sen upp sig och förlorade bara en av de återstående åtta matcherna på våren. Det blev bland annat 2-0 borta mot Guldheden, 2-0 mot Zenith och fina 4-1 på toppkonkurrenten Kode i sista matchen. Laget föll dock lite oväntat mot Lunden Överås (1-3) och kryssade mot både Komarken (2-2) och Kozara (1-1). Har väl åkt på några oväntade smällar under våren men överlag en fin insats och laget är med och hugger om uppflyttning. Defensivt är Stenkullen riktigt stabila med 15 insläppta på 14 matcher. Offensivt har det också varit bra och nyförvärvet Tobias Hansson är tvåa i skytteliga med sina 13 mål.

 

4. KORTEDALA IF 27-14 +13 26 poäng

Inför säsongen var bloggen lite osäker på vart man hade KIF. På pappret en jättebra trupp men laget var väldigt ojämnt förra säsongen och frågan var om de skulle klara att hålla koncentrationen en hel säsongen. Efter lite mer än halva säsongen 2019 kan vi konstatera att Kortedala har levererat och i högsta grad är inblandade i guldstriden. Inledningen var strålande med fem segrar och ett kryss på de första sex matcherna. Segrarna kom mot lagen som skulle återfinnas på den nedre halvan och krysset kom mot blivande toppkonkurrenten Stenkullen (1-1). I toppmötet mot Kode kom sen första förlusten (1-3 hemma på gräset) och i matchen efter föll laget i derbyt mot en annan toppkonkurrent, Semberija, med 2-3 efter ett sent insläppt mål. KIF studsade dock tillbaka och slog både Guldheden (3-1) och Komarken (1-0) innan våren avslutades lite svagare. Det blev 1-1 mot Zenith och en oväntad 1-2 förlust mot Lunden Överås i sista matchen. Kortedala är fyra poäng efter ledande Kode men har då en match tillgodo på alla tre lagen framför och är alltså rejält insyltade i guldstriden! Defensiven har sett riktigt bra ut med bara 14 insläppta på 13 matcher men det har inte blivit överdrivet mycket mål framåt och Mouhammed Omeirat är bäst i KIF med sina fyra mål.

 

5. LERUMS IS 24-25 -1 20 poäng

Laget trillade ur trean förra säsongen och året innan blev det degradering från division 2. Med en väldigt ung trupp med en snittålder på lite över 20 var frågan hur bra de skulle stå sig i 4A. Det finns ju ganska många exempel på lag som fortsatt rasa vidare genom seriesystemet men känslan var ändå att LIS skulle klara sig bra i fyran. Det började bra med en fin seger i premiären mot Guldheden (3-2) efter ett sent mål av Patric Andersson. Laget var inblandat i många täta matcher men plockade en hel del poäng inledningsvis med kryss mot Komarken (2-2) och Lunden Överås (1-1) och även segrar mot United Africa (2-1) och Kozara (3-0). Laget hade lite toppkänning där förlusten mot Zenith (0-1) var den enda på de sex första matcherna. Mot topplagen blev det dock tuffare och det blev förluster mot Stenkullen (0-3), Kortedala (0-2), Semberija (1-4) och även Kode (2-4). Våren avslutades med två täta matcher med en 0-1 förlust mot Guldheden och en 1-0 vinst mot Komarken. En stabil vår för Lerum som helt klart har framtiden för sig men de kommer inte bli någon toppstrid i år men väl en fin mittenplacering. Laget har varken släppt in en massa mål eller gjort en massa mål och Patric Andersson är bäst med sina fem mål.

 

6. GULDHEDENS IK 21-29 -8 18 poäng

Inför säsongen hade bloggen GIK som knappa favoriter till seriesegern efter fjolårets fina andraplats men efter lite mer än halva säsongen står det klart att GIK inte kommer spela division 3 2020. Det började tungt direkt med en 2-3 förlust i premiären mot Lerum och sedan en 2-7 smäll mot Kode! Motgångarna fortsatte när laget fick lämna Kongevi tomhänta efter förlust (2-3) mot Komarken. Hoppet tändes dock när laget hittade en svit på fyra raka segrar där det bland annat blev uddamålssegrar mot Lunden Överås (2-1), Zenith (2-1) och UAFC (1-0). Toppdrömmarna försvann dock när laget istället förlorade de fyra följande matcherna. Det var dock täta matcher där laget föll med uddamålet mot Kozara (1-2) och Nol (1-2) och sen blev även topplagen Stenkullen (0-2) och Kortedala (1-3) för svåra. GIK hade sen marginalerna på sin sida med två 1-0 segrar mot Semberija och Lerum innan det blev en avslutande förlust mot Kode (1-4). Laget har varit inblandade i väldigt många täta matcher och inte mindre än nio matcher har avgjorts med uddamålet. Svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte riktigt stämt denna säsongen men målskyttet är helt klart en del av det. Laget har bara mäktat med 21 mål på 14 matcher (1,5 mål per match) och Anton Andersson och Nicholas Kakonge toppar den interna skytteligan på fyra mål var. Förra säsongen snittade GIK 2,85 mål per match och Svante Möller satte 19 mål. Laget har också släppt in fler mål och uppe i 29 på 14 matcher jämfört med 30 totalt förra säsongen (på 20 matcher).  

 

7. NOL IK 18-25 -7 17 poäng

En ganska väntat placering för Nol efter lite mer än halva säsongen. Tillräckligt bra för att hålla sig ifrån bottenstriden men lite för ojämna för att fightas högre upp i tabellen. Nol började dock säsongen inspirerat med poäng i de fyra första matcherna med segrar mot United Africa (2-1) och Stenkullen (2-0) samt kryss mot Kozara och Lunden Överås. Sen kom en tuff del av spelschemat och laget föll mot topplagen Kode (1-4), Kortedala (0-3) och Semberija (1-3). Det blev även 1-5 mot Lerum innan det vände med seger mot Guldheden (2-1). Avslutningen var stabil med poäng i alla matcher där det dock kryssades mot Komarken (2-2), Zenith (1-1) och UAFC (1-1). Laget har bara förlorat fyra matcher under våren (samma som serieledarna Kode) men har kryssat hela fem gånger. Det är alltså svårt att slå Nol men samtidigt har Nol svårt att vinna matcher. Offensivt har det varit lite trögt och Malake Kevin Obialor och Nebeyu Elias är målbäst med blygsamma tre mål var. Nol håller på att etablera sig som ett stabilt division 4-lag och de fortsätter att plocka upp unga egna spelare till sitt lag och känslan är de har framtiden för sig.

 

8. FC KOMARKEN 29-31 -2 15 poäng

Kungälvslaget FC Komarken har haft en svårtolkad vårsäsong där det varit små marginaler. Av de 13 matcher som laget spelat så har den största måldifferensen varit två mål (vid tre tillfällen) annars har det varit uddamålsvinster eller uddamålsförluster och inte mindre än sex kryss! Med mer marginaler på sin sida hade laget kunnat vara ett topplag men likaväl hade laget kunnat ligga i botten. Säsongen började iallafall med en galen match mot Semberija där laget hämtade in 3-5 till 5-5 i slutminuterna! Laget fortsatte att ta poäng med 2-2 mot Lerum och 3-2 mot Guldheden och fina 5-3 mot blivande serieledarna Kode! Efter sex matcher var laget fortfarande obesegrade (två segrar och fyra kryss). Det roliga tog slut mot bottenlaget United Africa där FCK föll med 1-3 och i matchen efter blev det förlust även mot Kozara med samma siffror. Efter två raka 2-2 matcher (Stenkullen och Nol) föll laget i en jämn match mot topplaget Kortedala (0-1). Innan sommaren hann Komarken ta en fin 3-2 seger mot Semberija Shvan Kamal avgjorde på övertid men också förlora sin sista match (0-1 mot Lerum). Komarken är alltså lite av en gåta. De kan slå topplag, förlora mot bottenlag men det troligaste är att de kryssar! Laget har inte så många poäng ner till bottenstriden men har en match tillgodo på de närmaste lagen bakom men det gäller att vinna ”rätt” matcher under hösten. Jafet Menghestab är iallafall bäste målskytt under våren med sex baljor. 

 

9. IK ZENITH 28-30 -2 15 poäng

IK Zenith vann lite oväntat (iallafall i bloggens bok) 5A förra säsongen och skulle nu alltså ta sig an 4A. Laget blandade sina prestationer en del under våren och inför omstarten riskerar laget att dras ner ordentligt i bottenträsket. Fem poäng från jumbon UAFC men då har både UAFC och elvan Kozara två matcher tillgodo på Zenith. Våren gick i vågor där laget föll i premiären mot Lerum (2-3) och mot Kode (1-4) i matchen efter. Sen blixtrade laget till och slog blivande topplaget Semberija med hela 5-1 och vann returen mot Lerum (1-0). Sen blev det en tyngre period där 3-3 mot Komarken blev enda poängen på fyra matcher innan laget vaknade till igen och krossade Lunden Överås med 6-0! Innan sommaren besegrades även United Africa (3-1) men på de sista fem matcherna skrapade laget bara ihop två poäng efter kryss mot Nol och Kortedala. Zenith var dock bra med i matcherna och föll med uddamålet mot Kozara (1-2) och Semberija (0-1). En ganska väntat vårsäsong för nykomlingen där bloggen dock trodde att laget kanske skulle ha lite mer marginal neråt. Jim Nielsen är iallafall lagets bästa målskytt med sex mål.   

 

10. LUNDEN ÖVERÅS BK 21-34 -13 15 poäng

Egon Hansens gäng fortsätter att fightas på den undre halvan i 4A och inledningsvis såg det riktigt dystert ut för laget. Efter de åtta första matcherna hade laget fortfarande inte vunnit och låg i botten med bara tre inspelade poäng (kryss mot Nol, Lerum och Komarken). Visst var laget med bra i vissa matcher (1-2 mot Guldheden och 1-3 mot Kortedala) men även tunga tapp som 0-6 mot nykomlingen Zenith och 2-6 mot Kode. Med kniven mot strupen ställdes sedan laget mot bottenkonkurrenterna United Africa och Kozara och där kom sex blytunga poäng. Mot UAFC vände laget 1-2 till 3-2 sista tio och mot Kozara blev det seger 3-1. Av bara farten blev det även fina 3-1 mot Stenkullen och innan sommaren även 2-1 mot topplaget Kortedala. Våren avslutades dock med 0-2 mot Semberija. Lunden ryckte upp sig under den andra halvan av våren men eftersom även Kozara och UAFC började ta poäng så är det en helt öppen bottenfight inför hösten. Båda lagen bakom har dessutom en match tillgodo på Lunden. Patrik Magier är bäste målskytt med sina sex mål.

 

11. FK KOZARA 16-39 -23 11 poäng

Efter en lång satsning gick Kozara äntligen upp i trean till säsongen 2018 men det blev bara en ettårig sejour då laget åkte ur direkt. Det blev en ganska rejäl spelarflykt efter degraderingen och det stod klart ganska tidigt att Kozara skulle få det tufft.  1-2 förlusten i premiären mot starka Kode var väl ingen katastrof men 0-8 mot Stenkullen i matchen efter bådade inte gott. Efter sex matcher hade Kozara bara en pinne (3-3 mot Nol). Till slut kom dock första segern efter 2-1 mot Guldheden efter att meriterade nyförvärvet Andrés Vasquez avgjort på straff. Kozara hittade lite flow och slog både Komarken (3-1) och Zenith (2-1) av bara farten i matcherna efter! Det tog dock stopp i matchen efter mot bottenkollegan Lunden Överås (1-3) och det blev bara en poäng (förvisso 1-1 mot topplaget Stenkullen) innan uppehållet. Bland annat rann det iväg mot Kode (1-7) och även förlust mot jumbon UAFC (1-3). Laget kommer få kämpa för kontraktet och det är en tunn trupp som kommer göra det då till och med tränaren Christos Sakalakis fick damma av skorna under våren. De 16 mål som laget producerat är minst i hela 4A och Marcos Abello är bäste målskytt med fyra mål.

 

12. UNITED AFRICA FC 19-27 -8 10 poäng

Laget hade tufft som nykomling förra säsongen och slutade tia och bloggen tippade att laget skulle få lämna efter den här säsongen. Efter en inledning med sex raka förluster kändes UAFC som en given nedflyttningskandidat. Det var dock inga storförluster och laget föll med uddamålet mot både Nol, Lerum och Guldheden. Det saknades dock offensiv kraft och laget mäktade bara med tre mål på de första sex matcherna. UAFC vaknade dock till under den andra halvan av våren och tog första segern mot Komarken (3-1) och skrällde sen lite senare med 5-3 mot topplaget Kode! Det blev även 4-1 mot Kozara och poäng mot Nol (1-1) i sista matchen. Tyvärr för UAFC:s skull så började även bottenkollegorna Lunden Överås och Kozara ta poäng och laget föll bland annat med 2-3 mot just Lunden. Med tanke på den usla starten så har laget spelat upp sig och har kontakt med lagen framför. UAFC har dessutom en match tillgodo på just Lunden Överås och två på nian Zenith. United Africa har gett sig själva ett hyfsat utgångsläge inför omstarten. Offensiven har som sagt inte varit sprudlande och Simon Oyin Nwabueze är bäste målskytt på fem mål.

 

/Rasta