Vi är framme vi 5B-sammanfattningen och undrar någon hur bloggen resonerade inför säsongen så hittas det HÄR.

 

1. IF VÄSTER 34-12 +22 28 poäng

Topplag förra säsongen (tvåa efter Sandarna) och väntat topplag även i år. Tränare Daniel ”Dalla” Natanaelsson har hitta en fin stabilitet och kontinuitet och Väster är riktigt svårslagna. Laget började bra direkt med fyra segrar och ett kryss på de fem första matcherna. Då Väster har seriens bästa defensiv (12 insläppta på 13 matcher) behövs det inte heller så många mål framåt och det var ganska målsnåla tillställningar med bland annat 2-0 mot Heden och Fässberg och 1-1 mot Mossen. Första och enda förlusten under våren kom mot Balltorp där Väster föll med 1-2. Näset fick nog sota för den förlusten då Väster körde över NSK med 5-0 i matchen efter. Våren avslutades med tre kryss och två segrar till där Väster imponerade med 5-0 borta mot Donsö och en straff på övertid i seriefinalen mot Mossen som räddade ett kryss. Väster sitter i förarsätet men har 3-4 hungriga lag bakom sig. Väster har dock som sagt seriens bästa försvar och inför hösten har de även knutit till sig Dennis Bergström med fina meriter från IFK Tidaholm där anfallaren gjorde 16 seriemål när laget fick upp i division 2 förra säsongen. Laget har ju dock visat en fin offensiv redan under våren och bara Näset (41 mål) har gjort fler än Väster (35). Robert Eckerman är målbäst med sina sju mål. Till och med den evige ”realisten” (pessimisten enligt bloggen) Dalla måste erkänna att det ser bra ut inför omstarten.

 

2. MOSSENS BK 26-15 +11 25 poäng

Laget trillad ur fyran 2017 och många trodde (bloggen inkluderad) att laget skulle resa sig direkt och bli ett topplag i 5B förra säsongen. 2018 vill nog dock MBK helst glömma då laget räddade division 5-kontraktet i sista omgången efter en frustrerande säsong. I år har det dock sett betydligt bättre ut och laget är hack i häl på ledande Väster. Laget hamnade dock lite efter direkt då det blev förlust i premiären (1-2 mot Kungsladugårds BK) och även tidiga kryss mot både Väster (1-1) och Näset (3-3). Det blev dock också fina segrar mot bland annat Balltorp (3-1). Mossen hade en riktigt fin svit på sex raka matcher utan förlust innan det lite oväntat blev 1-3 hemma på Mossens IP mot nykomlingen FC Linné. Mossen avslutade dock starkt med tre segrar och två kryss där laget bara släppte två mål (båda i sista 2-2 matchen mot Väster). Det blev bland annat fina 1-0 borta mot Donsö. Just defensiven har varit ett segervapen och förutom ledande Väster har MBK (tillsammans med KBK) släppt in minst mål (15) och hållit nollan fem gånger. Framåt är Karl-Johan Holm bäst med sina fem mål.

 

3. NÄSETS SK 41-35 +6 25 poäng

Bloggen trodde inför säsongen att Näset skulle få det svårt att haka på toppen men inför omstarten är laget bara tre poäng efter ledande Väster. Starten var bra med ett kryss i premiären (3-3 mot Härryda) och sen tre raka segrar där det bland annat blev uddamålssegrar mot FC Linné (5-4) och Donsö (2-1). Laget tappade dock lite fart med två raka kryss mot Mossen (3-3) och Kungsladugårds BK (3-3 även där) och en plattmatch mot topplaget Väster (0-5!). Efter en 2-1 seger mot bottenlaget Hovås Billdal så var det dags för nästa svåra utmaning när Balltorp stod på tur och Näset föll med 1-4. Laget höjde sig dock i slutet med tre raka segrar och ett kryss. Bland annat blev det en riktigt målfest mot Härryda där laget vann med 8-5! I sista matchen vände Näset 0-2 till 2-2 i matchens sista minuter mot FC Linné. Näset kommer vara med i racet till hösten och har dessutom fyllt på truppen med meriterade duon Dennis Strandberg och Peter Nyström. Laget har också gjort flest mål i 5B med sina 41 och nye Strandberg har gjort nio mål på sina fem matcher (bäst i NSK). Även Victor Kalasho har bidragit med sina åtta mål. Defensivt har dock laget släppt näst mest i serien (35) där bara jumbon Härryda är värre.

 

4. BALLTORPS FF 32-24 +8 24 poäng

BFF var knapp favorit till seriesegern när bloggen tippade 5B men inledningen var svajig. Visst blev det seger i premiären mot nykomlingen FC Linné (3-1) men sen följde en tung svit. Det blev förluster mot Donsö (0-3) och Mossen (0-3) och 0-0 mot både Heden och Kungsladugård. Det vanligtvis ganska målglada BFF hade plötsligt inte gjort mål på fyra matcher och höll på att tidigt spela bort sig från toppstriden. Vändningen kom när laget slog IF Väster med 2-1 (serieledarnas enda förlust under våren) och då påbörjades en fin svit. Efter seger mot Väster blev det fyra segrar och ett kryss på de fem kommande matcherna. Bland annat blev det fina 4-1Näset och 5-5 i en svängig match mot Warta. Laget föll dock mot FC Linné (2-3) men vann sin sista match (4-2 mot Donsö) och laget är med efter sommaren. Parosh Mohideen är målbäst i BFF med sina nio mål. Det kommer bli en härlig fight i toppen av 5B till hösten och BFF styrde upp den svaga starten så att de är med i racet.

 

5. DONSÖ IS 33-25 +8 22 poäng

Ö-laget vann 5B 2017 men det blev respass direkt förra året i 4B efter att laget slutade elva. Bloggen trodde att DIS skulle tillhöra toppen och efter åtta matcher hade laget bara en förlust (1-2 mot Näset), ett kryss (2-2 mot Heden) och resten segrar. Bland annat blev det fina 3-0 Balltorp och 6-4 mot Härryda (efter fyra mål av Albert Hansson). Avslutningen var dock  svagare och det blev förluster mot Mossen (0-1), Kungsladugård (1-4) och Väster (med hela 0-5!). Visst slog laget Hovås Billdal med hela 7-0 men föll sen i sista matchen mot Balltorp (2-4). Svackan gjorde att laget lite tappade kontakten med toppen och laget måste verkligen få ihop det efter uppehållet om det ska bli toppstrid igen. Laget har iallafall 5B:s bästa målskytt hittills i Albert Hansson som toppar skytteligan med sina 16 mål

 

6. KUNGSLADUGÅRDS BK 19-15 +4 19 poäng

Sin vana trogen så fortsätter KBK att både göra lite mål och släppa in lite mål. Lagår’n började dock säsongen stabilt och var till och med uppe och nosade lite på toppstriden. Efter sju matcher hade KBK bara förlorat en match (1-2 mot Väster) och bland annat slagit Mossen (2-1) och FC Linné (4-1). Det hade dock också blivit tre kryss (Fässberg, Balltorp och Näset). Laget föll sen lite oväntat mot Warta (0-1) och trots segrar mot Härryda (3-2) och fina 4-1 på Donsö så tappade KBK kontakten med täten till slut. På de tre sista matcherna blev det bara en poäng (0-0 mot Mossen) och laget föll mot både Heden (2-0) och Fässberg (0-1) i sista matchen. Lagets förmåga att både göra lite mål men även släppa in lite mål speglas i att laget spelande 0-0 inte mindre än tre gånger under våren. Toppstriden är körd men KBK kommer hamna på en stabil mittenplacering. Anjan Nilsson och Fredrik Herrmann är bästa målskyttar med fyra mål var. 

 

7. FC LINNÉ 22-27 -5 17 poäng

Efter att antingen gått upp eller åkt ur varje säsong sen starten 2013 så verkar det FC Linné kanske till slut landar i att vara ett mittenlag i division 5. Starten för nykomlingen var dock svag med tre raka förluster mot Balltorp (1-3), Näset (4-5) och Warta (0-3). Laget stack emellan med en seger mot Härryda (3-0) men föll sen mot Fässberg (1-4) och Kungsladugård (1-2) innan laget tvingades lämna WO mot Donsö borta. Linné var rejält insyltade i bottenträsket med bara en seger på de sju första matcherna. Laget tog sig dock i den berömda kragen och Linné gick obesegrade i de sex avslutande matcherna. Sviten började med en 2-1 seger mot Heden efter ett sent mål av Blend Keshto. Topplaget Mossens BK besegrades (3-1) och det blev kryss mot ett annat topplag (IF Väster). Bottenlaget Hovås besegrades med 1-0, det blev 3-2 mot Balltorp och 2-2 i sista vårmatchen mot Näset. Den fina avslutande formen skickade upp laget till en sjundeplats och laget lär hålla sig ifrån bottenstriden till hösten. Rutinerade klubbikonerna Jesper Strand och Olle Johnels leder den interna skytteligan med fyra mål var!

 

8. IF WARTA 25-32 -7 15 poäng

Warta fick kämpa som nykomlingar förra säsongen och löste kontraktet i sista omgången. I år har laget lyckats hålla sig ifrån den absoluta bottenstriden men behöver lite fler poäng under hösten för att känna sig riktigt säkra. Warta inledde med viktiga poäng mot de andra lagen på den undre halvan då det blev kryss mot Fässberg (1-1) och sen segrar mot både Härryda (2-1) och FC Linné (3-0). Sen rådde laget inte riktigt på Donsö (1-3) och Mossen (1-3) men laget fick med sig en poäng mot Heden (2-2). Efter segern mot Kungsladugårds BK (1-0) så vann laget inga fler matcher under våren utan avslutade med två förluster och inte mindre än fyra oavgjorda. De matcherna som stod ut var en 0-6 förlust mot Väster, en galen 5-5 match mot Näset och 4-4 i sista matchen mot Härryda. Både mot Näset och Härryda tappade dock Warta ledningen sent. Adis Hamidovic är Wartas bästa målskytt med sina sex mål.

 

9. FÄSSBERGS IF 19-26 -7 13 poäng

Fässberg var tillbaka i femman efter att laget vann 6B förra säsongen. Laget har haft en lite jobbig vårsäsong och laget behöver lite fler poäng under hösten innan kontraktet kan firas. Inledningen på säsongen var sådär med två raka kryss (1-1 mot Warta och 0-0 mot Kungsladugård) innan det blev förlust mot både Härryda (2-4) och Väster (0-2). Första segern kom mot FC Linné (4-1) men sen hade laget det tuffare med förluster både mot Donsö (1-3) och Balltorp (1-5). Fässberg blixtrade till igen med en viktig seger mot FC Heden (4-1) men sen blev både Näset (2-4) och Mossen (0-2) för svåra. Avslutningen var gav iallafall lite poäng med 2-2 mot Warta och seger mot Kungsladugårds BK med 1-0. Det är bara fem poäng ner till Hovås Billdal under strecket och FIF får passa sig. Målproduktionen har varit sådär och Anton Oddstig är målbäst med tre mål. 

 

10. FC HEDEN 17-22 -5 12 poäng

Heden hade det ganska tufft under sitt debutår i 5B och var stundtals indragna i bottenstriden. Efter lite mer än halva 2019 så befinner sig laget i en liknande situation. Det har varit ganska blandad kompott för Heden under våren. Inledningen var ok och efter förlusten i premiären mot Väster (0-2) blev det 4-0 mot Hovås Billdal och 0-0 mot Balltorp. Heden kom aldrig riktigt in i någon rytm och en förlust mot Näset (0-4) följdes upp av kryss mot Warta (2-2) som i sin tur följdes upp av en seger mot Härryda (4-2). Resultaten blandandes och 2-2 borta mot Donsö var imponerande men sen föll laget i matchen efter med 1-4 hemma mot Fässberg. Laget föll med uddamålet mot båda topplagen Mossen (0-1) och Väster (1-2) men slog svårspelade Kungsladugård med 2-0. I sista matchen blev det dock en tuff förlust mot jagande Hovås Billdal (0-1). Seger där och tränaren Tobias Larsson hade kunnat sova lite lugnare på semestern. Nu är det bara fyra poäng ner till just Hovås Billdal under strecket. Målskyttet har varit ett litet problem för Heden som bara mäktade med 17 mål framåt. Lokalfotbollsikonen Toni Ceesay är målbäst med sina fem mål.  

 

11. HOVÅS BILLDAL IF 16-34 -18 8 poäng

Hovås Billdal får finna sig i att bli tippade i botten då de levt farligt de senaste säsongerna. Efter nio spelade matcher av säsongen 2019 såg det ut som Hovås skulle åka rätt ut då laget bara skrapat ihop två poäng! Laget var dock med bra i en hel del matcher och pressade både Donsö (förlust 1-2), serieledarna Väster (2-3) och Balltorp (2-3). Poängen kom i 1-1 matcher mot Fässberg och Warta. Hovås Billdal höjde sig dock i slutet av våren med en livsviktig seger mot bottenkollegan Härryda (5-3) efter ett hattrick av Robin Börjesson. Laget hann också med att besegra FC Heden med 1-0 i vårens sista match men hade en tuff 0-7 förlust mot Donsö i matchen innan. Det är fyra poäng upp till Heden över strecket och vi får se om Hovås Billdal lyckas krångla sig kvar ännu en säsong. Med sina 16 gjorda mål är laget målsnålast i 5B och Per-Erik Bondesson och Robin Börjesson toppar den interna skytteligan med sina tre mål var.

 

12. HÄRRYDA IF 34-51 -17 6 poäng

Känslan inför säsongen var att Härryda skulle få det tufft och tippades i botten av bloggen. Precis runt säsongsstarten dök det dock upp en hel del nya spelare och det var positiva tongångar runt klubben. När nu vårsäsongen ska sammanfattas så görs det dock med HIF som jumbo. Säsongen började dock bra med fyra poäng på de tre första matcherna med 3-3 mot Näset och seger 4-2 mot Fässberg. Segern skulle dock visa sig bli lagets enda under våren och på de sista tio matcherna blev det bara två poäng! Laget var inblandade i en hel del händelserika matcher. Borta mot Donsö ledde HIF med 4-3 men tappade till 4-6 sista halvtimmen. Hemma mot Näset gjorde Härryda fem mål men släppte åtta och i sista matchen satte Bako Löfgren en straff på övertid mot Näset som räddade 4-4. Laget visade dock stundtals styrka och kryssade mot serieledarna Väster (2-2) efter att Väster kvitterade med fem kvar. I matchen efter släppte dock laget fem (3-5) i jumbonfinalen mot Hovås. Väldigt ojämna prestationer från Härryda men helt klart finns det något där, frågan är bara om det räcker till att rädda kontraktet? Då måste framförallt defensiven täppas till då laget släppt överlägset flest mål (51). Framåt har det sett bra ut och laget har gjort lika många som ettan Väster (34). Bäst i HIF är Bako Löfgren som är tvåa i 5B:s skytteliga med tolv mål.

 

/Rasta