Sista serien ut år 6B! Om någon undrar hur bloggen tippade inför säsongen så hittas det HÄR.

 

1. NEUTRALA IF 39-15 +24 30 poäng

Det är en ytterst oväntad serieledare i 6B när det är dags för sommaruppehåll. Visst inledde Neutrala säsongen stabilt med segrar mot Surte (4-0) och Backatorp (2-0) men sen blev det tre raka kryss. Efter matchen mot Chalmers (3-3) i början av maj tog sedan laget ett månadslångt uppehåll (på grund av Ramadan). Under den tiden slogs Västkurd och Hisingen om serieledningen och Neutrala sjönk ganska naturligt i tabellen. Visst fanns det i bakhuvudet att laget hade en massa matcher tillgodo men känslan var ju aldrig att laget skulle toppa tabellen. Efter uppehållet spände dock laget musklerna direkt genom att först besegra det ena topplaget Hisingen (3-2) och sedan i matchen efter den andra topplaget Västkurd (4-2). Neutrala fortsatte att vinna och krossade bland annat Nödinge med 11-0 och avslutade sedan med tre raka uddamålssegrar mot Hälsö, Surte och Diseröd. Sju raka segrar efter uppehållet gjorde att laget plötsligt seglade upp som serieledare (förvisso endast på målskillnad före Hisingen). Det som verkade blir ett tvålagsrace i toppen av 6B har nu blivit ett trelagsrace. En riktig kul överraskning i serien och Abdikaafi Mahamud Diiriye är målbäst med sina nio mål.

 

2.HISINGEN FC 36-15 +21 30 poäng

Känslan är att Hisingen FC gått igenom ett par olika skiften sen starten och har ju blandat seriesegrar (6D 2016) och nedflyttningar (5A 2017) och inför förra säsongen ryktades det till och med att laget var på väg att lägga ner. Inför årets säsong var det dock positivare tongångar och inför och under säsongen trillade det in en hel del namnkunniga spelare men frågan var hur långt det skulle räcka? Det var även nytt i tränarstaben med Stefan Zivkovic (huvudtränare) och Viktor Kirsby (assisterande tränare). Efter lite mer än halva säsongen så står det klart att det räckt till den absoluta toppen i 6B! Tillsammans med Västkurd stack laget iväg direkt då det blev fem raka segrar. Det var ganska målsnåla tillställningar med två uddamålssegrar mot Surte och Chalmers men defensiven var stark med bara tre insläppt på de fem första. Första riktiga tuffa testet kom borta mot Hälsö och då kom även första förlusten (1-2). Hisingen reste sig dock direkt och slog FTU med 5-2 och Diseröd med 3-1. Sen kom en lite oväntad förlust mot ett Neutrala (2-3) som vilat sig i superform men avslutning var stark. 10-3 på två matcher mot Skottfint och Nödinge innan våren kröntes av 3-1 i toppmötet med Västkurd efter att bland annat Arin Tawfik dragit in en superfrispark i slutet. Det kommer stå mellan Hisingen, Neutrala och Västkurd under hösten och Hisingen har helt klart varit en frisk fläkt i 6B. Nyförvärvet från Hisingsbacka FCAbubakar ”Babu” Dumbuya är bäste målskytt med sina elva mål (på sex matcher).

 

3. VÄSTKURD BK 52-22 +30 24 poäng

VBK var med i toppen i 6D förra året men rådde inte på Vardar/Makedonija utan slutade tvåa. Efter omstruktureringen hamnade laget i 6B och inför säsongen hade bloggen svårt att se vilket lag som skulle kunna hota Västkurd över 22 omgångar. Särskilt med tanke på att laget förstärkt med offensiva duon Mario Atanasovski och Hakan Celik. Efter lite mer än halva säsongen skulle det visa sig att både Hisingen och Neutrala också ville vara med och leka. VBK inledde dock starkt med fem raka segrar och 34-8 i målskillnad där firma Atanasovski/Celik öste in mål. Bland annat besegrades Surte med 10-0 och både Skottfint och Backatorp med 7-2. Sen kom en oväntad förlust mot Chalmers (1-3) innan målmaskinen kickade igång igen med 14-3 på tre matcher mot Hälsö, FTU och Diseröd. När det dock gällde som mest i slutet av våren föll laget först mot Neutrala (2-4) och sedan även mot Hisingen (1-3). Plötsligt är laget sex poäng efter toppduon (dock med en match tillgodo) och det finns inte så mycket utrymme för svackor under hösten. VBK kommer att avsluta säsongen med att möta just Neutrala och Hisingen och vi har en underbar toppfight att se fram emot. Västkurd toppar iallafall skytteligan två gånger om där Atanasovski leder på 22 mål (!) och Celik är tvåa på 15.

 

4. FÖRENAD TURKISK UNGDOM 28-32 -4 20 poäng

FTU har hållit till i toppskiktet av sexan de senaste säsongerna och fyllde på sin trupp med några intressanta namn, bland annat meriterade Ali Sanduvac, inför säsongen. Bloggen trodde att laget skulle kunna vara uppe i toppen och störa och inledningsvis såg det också bra ut. FTU inledde med tre segrar och ett kryss på de fyra första med bland annat 4-1Bjurslätt, 2-2 mot Neutrala och 2-o mot Hälsö. Formen sjönk sen som en sten med fyra raka förluster och målen rasslade in ordentligt. Bland annat blev det 2-6 mot Skottfint, 2-5 mot Hisingen och 1-5 mot Västkurd. Nye tränaren Kwame Amoateng och FTU gick också skilda vägar under mitten av våren. Den svaga formen gjorde ju att laget sjönk i tabellen men avslutningen var stark och laget klättrade till slut upp till en fjärdeplats. FTU radade upp tre raka segrar mot bottenlagen Nödinge (3-1), Surte (3-2) och Backatorp (3-2). Det blev dock inte fyra raka då laget tappade 2-0 till 2-2 sent mot Bjurslätt i sista matchen. Tre klara perioder under våren för FTU med en bra början och avslutning men en svagare mittendel. Svackan pajade toppstriden för de lär inte hinna ifatt topptrion men de kan säkert vara med och påverka utgången ändå. Oguzhan Yilmaz är lagets bäste målskytt med sina sju mål. 

 

5. CHALMERS STUDENTKÅRS IS 25-22 +3 18 poäng

Studentlag är alltid lite svårtippade och insynen är inte alltid så bra från bloggens sida. När serien skulle tippas så var bloggen helt ute och cyklade skulle det visa sig då Chalmers tippades i botten av tabellen. Laget svarade för en stabil inledning där 3-4 förlusten mot FTU var lagets enda på de sex inledande matcherna. Laget kryssade mot både Diseröd och Neutrala och slog bland annat Hälsö (2-1). Det skulle också visa sig att Chalmers kunde utmana topplaget. Först blev det en jämn förlust mot Hisingen (1-2) innan laget bröt Västkurds obesegrade svit (seger 3-1). Den fina vinsten följdes dock upp av två svagare matcher mot bottenlagen Surte och Nödinge. Chalmers föll mot Surte med 1-3 och kryssade (1-1) mot NSK. Våren avslutades iallafall med en seger när Skottfint besegrades med 2-1. En stabil vår från Chalmers håll där Joel Lidin är bästa målskytt på sju fullträffar. Laget har dock varit lite för ojämna för att haka på toppracet men bli inte förvånade om laget snor några poäng från topplagen under hösten. 

 

6. BK SKOTTFINT 26-25 +1 16 poäng

BK Skottfint är tillbaka i sexan efter en sejour i sjuan och lite omstrukturering i klubben. Nykomlingen fick dock en tuff start med hela 2-7 mot Västkurd  i premiären men Daniel Åmans mannar hämtade sig fint och påbörjade en imponerande svit. På den följande sex matcherna blev det fem segrar och ett kryss! Laget imponerade bland annat med 6-2 mot FTU och stabila segrar mot lagen på den nedre halvan och hade faktiskt lite toppkänning. Den känningen försvann dock då laget avslutade våren med fyra raka förluster. Det blev tre tunga 1-2 förluster mot Chalmers, Bjurslätt och Neutrala. Mot Hisingen FC rann det dock iväg till 1-5. Trots den avslutade svackan så är Skottfint i sexan för att stanna och har stundtals visat upp fina resultat. När det gäller målskyttet så delar André Klint och Gustav Nilsson på ledningen i den interna skytteligan med åtta mål var.   

 

7. DISERÖD SK 24-22 +2 14 poäng

DSK kom från en fin femteplats i 6D förra säsongen och laget får väl sorteras in i ”för starka för botten/för svaga för toppen”-kategorin. Säsongen inleddes ganska stabilt med poäng i de tre första matcherna efter 3-1 mot Backatorp och sen kryss mot både Bjurslätt (2-2) och Chalmers (3-3). Laget föll sen borta mot både Hälsö (1-2) och Skottfint (0-3) men smet sen emellan med en fin 3-0 seger mot FTU. Det blev sen två hedersamma förluster mot topplagen Hisingen (1-3) och Västkurd (1-4) och laget var på väg ner i bottenträsket. DSK styrde dock upp det hela genom att krossa Nödinge med 8-2 hemma på Skarpe Nord och även slå Surte (2-1). I sista matchen föll laget i en jämn kamp mot serieledarna Neutrala där matchens enda mål kom på straff. En stabil vår av Diseröd där laget slagit de flesta lagen bakom sig i tabellen men inte riktigt rått på topplagen. Håller den trenden i sig är det ju inga problem med kontraktet till hösten. Med undantag för 8-2 segern mot Nödinge så har laget varit inblandade i ganska lugna matcher målmässigt (med division 6-mått) och bäste målskytten är Jakob Yngve med sina fem mål.

 

8. HÄLSÖ BK 21-20 +1 12 poäng

Tillsammans med Backatorp en av de negativa överraskningen under vårsäsongen, enligt bloggen iallafall. HBK kom från en fin tredjeplats i 6D förra säsongen och med en hyfsat intakt trupp och en ok försäsong var känslan att laget skulle kriga strax bakom topplagen. Det blev dock direkt en tung inledning på säsongen då laget förlorade sina tre första matcher. Det var jämnt målmässigt med 1-2 mot både Chalmers och Skottfint och 0-2 mot FTU, men jämna matcher ger ju inga poäng i tabellen. Sen kom två sköna hemmasegrar i rad när både Diseröd och topplaget Hisingen FC besegrades med 2-1. Mot HFC satte Gustav Börjesson segermålet i 87:e matchminuten! Mot ett annat av topplagen, Västkurd, hade dock HBK inte mycket att säga till om utan laget förlorade med 2-5. Hälsö verkade sen hitta lite form mot slutet av våren och Surte (4-1) och Backatorp (6-0) besegrades. Ojämnheten kom dock tillbaka när laget föll mot Bjurslätt (1-3) och i sista matchen blev det förlust mot serieledarna Neutrala (2-3). Det är ju ingen katastrofvår men både bloggen, och troligtvis Hälsö själva, trodde att laget skulle återfinnas närmare toppen. Det ska väl också tilläggas att laget har en match mindre än de flesta lagen framför. Hälsö har varken släppt in så mycket mål eller gjort jättemånga framåt. Mer än hälften av målen framåt har iallafall Gustav Börjesson producerat (11 av 21). 

 

9. BJURSLÄTTS IF 20-29 -9 10 poäng

Efter en ganska svag försäsong var känslan att BIF skulle få en svettig säsong i 6B och det visade sig stämma, iallafall efter våren. När nio matcher var spelade hade nämligen inte Bjurslätt vunnit ännu. Laget hade dock tre inspelade poäng efter kryss mot Diseröd (2-2), Neutrala (1-1) och Nödinge (3-3). Laget var dock nära seger mot Diseröd efter att laget tagit ledningen i 89:e men släppt 2-2 minuten efter. Mot Neutrala gjorde BIF 1-0 i 73:e men släppte 1-1 i 75:e. Trots den dåliga poängskörden så var laget med i många matcher med uddamålsförlusten mot Chalmers (2-3) och Backatorp (2-3) och hedersamma förluster mot topplagen Hisingen (0-3) och Västkurd (2-4). Bjurslätt lyckades dock ta sig bort från den absoluta botten när laget avslutade med två segrar och ett kryss. Skottfint besegrades med 2-1 och Hälsö med 3-1 innan det blev 2-2 mot FTU i sista matchen. Najib Nbou har gjort sju av BIF:s mål och är därmed bäste målgörare. Bjurslätt kommer att få slita för kontraket under hösten men har iallafall satt sig själva i en hyfsad sits inför omstarten. 

 

10. SURTE IS FK 21-37 -16 10 poäng

Trots en tiondeplats inför omstarten så är det ändå bättre än bloggens tippning inför säsongen där laget tippades sist! Känslan att det skulle bli bottenfight stämde ju dock och laget fick en jobbig start med svårast tänkbara spelschema. Laget mötte nämligen de tre blivande topplagen direkt. Efter 0-4 mot Neutrala i premiären höll laget jämna steg med Hisingen (förlust 1-2) för att sedan krascha mot Västkurd (0-10!). Sen kom en viktig seger när Nödinge besegrades med hela 5-2 i derbyt och Surte hittade lite poäng under mitten av vårsäsongen. Det blev kryss mot Backatorp (3-3) och segrar mot både Bjurslätt (2-0) och Chalmers (3-1). Avslutningen blev tuffare med fyra raka förluster där de tre sista kom med uddamålet. I sista matchen mot serieledarna Neutrala hade dock Surte ledning 2-1 (och en man mer) med bara fyra ordinarie minuter kvar men tappade till 2-3! Förutom raset mot Västkurd så har laget stått upp bra och har bland annat fyra uddamålsförluster under våren. Det kommer dock att bli en fight om nytt kontrakt och laget har redan spelat nio av sina elva hemmamatcher! Efter de två inledande höstmatcherna avslutar Surte säsongen med åtta raka bortamatcher! Inte oväntat är Rade Radovic bäste målskytt (fem mål) i Surte.

 

11. NÖDINGE SK 21-48 -27 6 poäng

Laget lyckades krångla sig kvar i 6D förra säsongen och det återstår att se om de kan krångla sig kvar även i år. I skrivande stund ligger dock NSK på fel sida strecket efter en jobbig vår. Laget inledde med tuff motstånd och föll mot toppduon Hisingen (1-3) och Västkurd (2-7) men grejade sedan en poäng mot Skottfint (2-2) efter en sen Skottfint-kvittering. Laget föll sen i ett bottenmöte med Surte (2-5) men hade sedan sin bästa period under våren. Första (och enda) segern kom mot Backatorp (5-1) och sen kryssades det mot både Bjurslätt (3-3) och Chalmers (1-1). Avslutningen var dock tung med fyra raka förluster med bland annat 2-8 mot Diseröd och avslutande 0-11 mot Neutrala! Det är dock bara fyra poäng upp till både Surte och Bjurslätt och NSK har en match mindre spelad. Laget har släppt in mest mål i 6B (48) och framåt är Bijan Ghaderi bäst med sina sex mål.

 

12. BACKATORP IF 14-40 -26 4 poäng

Känslan inför säsongen var väl att BIF skulle parkera någonstans i mitten men efter lite mer än halva 2019 så ligger laget sist! Laget inledde med inte mindre än sex raka matcher utan poäng. Det var en del jämna matcher (0-2 mot topplagen Neutrala och Hisingen) men även rejäla förluster (2-7 mot Västkurd och 1-5 mot bottenlaget Nödinge). Offensiven var som bortblåst då det bara blev fem mål framåt på de sex matcherna. Nye tränaren Johan Solinger och BIF gick också skilda vägar mitt under våren. Avslutningen var aningen bättre och första poängen kom mot Surte där BIF fick med sig 3-3 efter att ha kvitterat på ett självmål i 87:e! Innan sommaren hann laget förlora tre matcher till. 1-4 mot Skottfint, en storförlust mot Hälsö med 0-6 och 2-3 mot FTU. MEN den första segern kom också när laget slog Bjurslätt med 3-2 efter ett hattrick av Hasudin Muratovic! BIF är helt klart den stora negativa överraskningen i 6B än så länge. Väldigt svårt att sätta fingret på vad det är som inte fungerat men laget har satt sig själva i en knepig situation inför hösten. Laget har gjort överlägset minst mål (14) och släppt in näst flest (40). Det är dock bara sex poäng upp till Surte över strecket och då har BIF även en match tillgodo. Men laget behöver reda ut på offensiven och defensiven.

 

/Rasta