En ledarprofil har lämnat Göteborgsfotbollen. Rolf ”Vessla” Nilsson gick bort tidigare i veckan. Nilsson var aktiv som ledare framförallt i Västra Frölunda IF men var även engagerad i Proletären FF. Han blev så sent som förra året invald i Göteborgsfotbollens Hall of Fame för sitt oerhörda arbete i fotbollens tjänst. 

 

Så här skriver Proletärens Bengt Frejd och Ralf Berntsson om Nilsson:

 

”Till minne av Rolf Vessla Nilsson

I går kväll fick vi information om att Rolf Vessla Nilsson har dött efter en tids sjukdom. Vessla var medlem i vår förening men framförallt vigde han sitt liv för Västra Frölunda IF. För oss som lärde känna och hade fördelen att få verka tillsammans med Vessla är det en mycket stor förlust. Våra tankar går också till hans nära och kära och Västra Frölunda IF som förlorat en STOR ledare.

I Frölunda var Vessla duktig handboll och fotbollsspelare, senare som styrelsemedlem och inte minst tillhörde den ledargruppen som gjorde V Frölunda Fotboll till en av de mest framgångsrika fotbollsklubbar i hela Sverige. De lyckades förena bredd och elit. Vessla gjorde sig känd som den ledaren som alltid tog andra laget. När man frågade varför så sa han: De som är duktiga klarar sig oftast men det är de andra som inte kommit så långt i utvecklingen som behöver mer uppmärksamhet. Hans omsorg av material
och vikten av vårda klubbhus var också vida känt. År efter år vecka efter vecka såg han till att sköta anläggningen på Ruddalen. Oftast tidiga mornar var han där och detta höll han på med långt efter han lagt av som ungdomsledare.

För oss i Proletären FF hade vi fördelen att under flera år och med olika ungdomsfrågor arbeta nära och tillsammans med Vessla. Ingen fråga var för liten eller för stor att ställa till Vessla och resonera om hur man skulle göra. Redan sent -80-tal och början på -90 talet när vi i PFF genom Fredsloppet utvecklades stödet och solidariteten med ANC på temat Bojkotta apartheidsystemet stöd ANC – kom Vessla tillsammans med andra ledare i VF med flera ungdomslag och deltog år efter år i Fredsloppet. När vi under den här perioden fick besök av idrottsledare från den icke rasistiska idrottsrörelsen eller från andra länder var Vessla alltid villig att berätta om det unika med folkrörelseidrotten i Sverige. När sedan PFF tog initiativ till en idrottsledare utbildning på temat Idrott åt alla i Soweto med stöd av Riksidrottsförbundet blev Vessla en av de instruktörer i fotboll som var i Sydafrika under två perioder. Där blev han en uppskattad person som satte lika stort värde av att verka mitt bland barn och ungdomar
tillsammans med de blivande ledarna som mötet med Nelson Mandela som han också hade fördelen att få skaka hand med.

På det lokala planet bjöd Vessla in oss i PFF att vara medarrangörer till en fotbollsturnering som VF och Assyriska BK arrangerade på sportlovet. Tillsammans utvecklade vi turneringen och flera hundra barn och ungdomar deltog både tjejer och killar. Turneringen döptes till: Fotboll över alla gränser. Matcher pågick måndag till fredag från tidig morgon till sen
eftermiddag och hela tiden fullsatta läktare på Frölunda Kulturhus.

När Göteborg drabbades av den största katastrofen i modern tid – Backabranden – där 63 unga människor dog och många många skadades för livet, växte en enorm solidaritet fram i hela samhället.  Även i denna svåra tid var Vessla beredd att se framåt och tillsammans med oss i PFF och andra föreningar var V Frölunda IF med och startade föreningen U2000 – För en bättre framtid för barn och ungdomar i Göteborg. Vi krävde att Göteborgs kommun skulle ställa riktiga lokaler till förfogande för ungdomen liksom idrottsanläggningar, fritidsgårdar och ungdomens hus. Här har ett speciellt minne av Vessla etsat sig fast. Ett år efter branden arrangerade U2000 en demonstration och Vessla och vi var tidigt på plats med facklor och banderoller. Skulle det komma några ungdomar var frågan? Så helt plötsligt strömmande ungdom till varav Jättemånga gick direkt fram och kramade Vessla och då förstod man vilka djupa spår han satt inte bara hos dem som glänste inom elitfotbollen utan hos de som kanske behövde lite extra uppmuntran. 

Om vi (och vi är många) som idag sörjer Vessla en av de bästa idrottsledare – kan arbeta lite i den andan som Vessla arbetade i kommer idrotten att kunna fortsätta att sätta djupa spår i dagen ungdom och kommande ungdomar i en tid när folkrörelse idrotten behövs mer än någonsin. Låt oss minnas Vessla genom att utveckla solidariteten.

Proletären FF

Ralf Berntsson

Bengt Frejd”

 

Så här skrev Västra Frölunda IF på sin hemsida:

”Ett mycket tungt besked har nått oss idag.

ROLF ”VESSLA” NILSSON är död.

Efter en relativt kort sista sjukdomsperiod har ”Vessla” nu tvingats kapitulera för alltid och därmed lämna ett stort tomrum efter sig hos oss i Veteranföreningen. För några veckor sedan uttryckte en av våra veteraner att ”det är så tyst där nere på Vesslas kant nu för tiden” och visst, det är ett stort tapp vi drabbats av. Vessla var en mästare i att hålla resonemanget igång och dessutom deltog han ofta och gärna i de praktiska sysslorna med klubbhus och lokaler där hans tekniska kunskaper kom väl till pass.

Vi vet också att Vessla som ung var en mycket duktig både handboll- och fotbollsspelare i föreningen samt att han aktivt deltagit i styrelsen och som framgångsrik ungdomsledare. Han var en mycket betydelsefull person i vår förening som kommer att saknas länge av sina nära och kära samt av alla sina kamrater i Västra Frölunda IF.

Ingemar Nilsson

VF Veteranerna”

 

/Rasta