Femmorna rasar vidare och så här gick det i helgen:

 

FREDAG 16/8

5A

Finlandia/Pallo AIF – Romelanda UF 3-0 (1-0)

I toppen av 5A jagar Finlandia/Pallo AIF ledande Ytterby och de tog en hemmaseger i fredags när gästande Romelanda besegrades med 3-0. Finpa hade med sig 1-0 från den första halvleken efter mål av Richard Olsson. I mitten av andra får dock hemmalaget sin målvakt utvisad men kan ändå göra både 2-0 och 3-0 sent i matchen. Båda gånger var det David Zivkovic Ek som hittade rätt. 

Finlandias ena tränare, Naser Zumberi, sa så här om segern:

”Överlag en match vi har från början, Romelanda sticker upp ibland men vi är trygga i det vi gör känslan och snacket sinsemellan var bra. 2-0 och 3-0 kommer ur sekvenser där vi successivt vinner mark och erbjuder varandra fötter och även tar löpningar som bidrar till målen (detta med reducerat manskap dessutom). En härlig fredagskväll där vi nu får njuta av segern under helgen för på måndag flyttar vi fokus på nästkommande match. Vill även passa på att önska Romelanda lycka till i sina återstående matcher.”

RUF:s Max Yngwe sa så här om förlusten:

”En ganska klar förlust mot ett organiserat Finlandia. Första halvlek är hyfsat jämn där Finlandia får in ett mål efter en fast situation med lite tur inbladat. Vi skapar ändå lite lägen och är med i matchen. I andra halvlek lyckas vi inte skapa tillräckligt med lägen för att få hål på dem, trots att deras målvakt drar på sig ett rött kort. I slutet får de in två bollar när vi går för det. En helt rättvis seger för Finlandia. Nu ser vi fram emot derbyt på lördag och hoppas att vi kan sabotera för Ytterby i toppstriden så vi får ett derby även nästa säsong.”

Finlandias matchrapport hittas HÄR

RUF:s referat hittas HÄR

Finlandia/Pallo AIF är tvåa i tabellen, fyra poäng bakom ledande Ytterby. RUF återfinns på en åttondeplats. 

 

IF Vardar/Makedonija – Hönö IS 1-3 (1-2)

Inför matchen mot Vardar/Makedonija hade jumbon Hönö inte vunnit sen den 27:e april men ö-laget hade nog en hyfsad känsla inför helgens match då den segern kom mot just Vardar. Hönö fick också en drömstart då Herman Malmcrona satte en straff fram till 1-0 redan efter fem minuter. Glädjen blev dock kortvarig då Vardar kvitterade omgående genom Kristijan Trajanovski. Det skulle dock bli en efterlängtad seger för ö-laget och Alex Zachrisson satte 2-1 innan paus och även 3-1 strax efter. Vardar fick även spela sista 25 med en man mindre efter ett rött. 

HIS-tränaren Christoffer ”Coffe” Ahlman sa så här om den viktiga segern:

”Väldigt skön seger som sett till matchen var rättvis. Vi gör tidigt 1-0 på straff genom Herman men kort därefter kvitterar de med ett kanonskott. Första halvlek var jämn men vi var giftiga i våra omställningar. Andra målet kom till på just en omställning när Herman vinner boll och slår ett inlägg där Alex Zachrisson gör ett konstmål och lobbar över målvakten direkt på inlägget. I andra halvlek gör vi tredje där vi återigen kommer bakom backlinjen och en fin prestation av Ahmed som spelar in till stekhete Zacke. Kort därefter snackar deras kapten till sig sitt andra gula och då kändes det som att matchen borde varit klar. Men Vardar ändrade sin taktik och började lyfta långt så vi kunde inte slappna av ordentligt. Men otroligt skönt med tre poäng.”

Segern gjorde att HIS lämnade över 5A:s enda nedflyttningsplats till Floda BoIF. Hönö är nu två poäng före men Floda har en match tillgodo så bottenstriden lär fortsätta.

Vardar/Makedonija är i skrivande stund sjua i tabellen. 

 

Ytterby IS – Björndammens BK 3-0 (1-0)

Serieledarna Ytterby var tillbaka i spel efter sommaruppehållet och inledde med seger hemma på Ytterns IP. Gästerna Björndammen sålde sig dock dyrt och YIS fick slita. Alex Jacobson såg dock till att hemmalaget ledde med 1-0 i paus men sen dröjde det tills slutet av matchen innan Adam Hurtig kunde avgöra matchen helt med två strutar. 

YIS tränare Robert Tartagni sa så här om matchen:

”En trevande match från vår sida där Björndammens keeper håller liv i matchen längre än vad vi hoppades på genom ett bra målvaktsspel. Ringrostigheten från sommaruppehållet var påtaglig efter en veckas extra ledighet i och med den inställda omgången mot Sveakurd, trots bra träningsveckor. Nu är vi dock igång igen och en inledning med tre poäng och bibehållen nolla hade jag tagit alla dagar i veckan. Till nästa veckas derby mot Romelanda kommer vi vara än fräschare och än hungrigare.”

BBK:s Marcis Lihnell sa så här om förlusten:

”Jag tycker att överlag så gör vi en väldigt bra defensivt genomförd match sett till förutsättningarna vi hade. Vi saknade säkert 7-8 spelare som vanligtvis är med och slåss om en plats i startelvan, men vi står upp bra i 80 minuter. Det var väldigt många som inte orkade med den tunga gräsplanen och det märktes inte minst på alla skador genom matchen. Personligen så har jag aldrig sätt mer skador/krampkänningar under en match så det är en eloge till alla i laget att vi ens avslutade matchen med 11 spelare på planen. Måste även ge beröm till Ytterby som spelar väldigt rolig fotboll med en fin spelidé. Det är svårt att hänga med i alla deras platsbyten och jag tror absolut att de har kapacitet att vinna serien i år utifrån det jag sett i våra matcher mot dem.”

YIS matchrapport hittas HÄR

Ytterby har alltså fortsatt greppet om seriesegern och har fyra pinnar ner till jagande Finlandia/Pallo AIF. Björndammens tunga säsong fortsätter alltså och laget är nia

 

5B

Härryda IF – FC Linné 1-4 (0-2)

Det går fortsatt tungt för jumbon Härryda i årets 5B. I fredags föll laget hemma mot FC Linné och tiden börjar att rinna ut. Linnés kapten Oskar Roxström gav laget ledningen i mitten av första och innan paus satte Fred Jähnke 2-0 på straff. Det blev inte bättre för hemmalaget när Jähnke satte 3-0 i början av andra och lite senare fick även HIF en spelare utvisad. Bako Löfgren får visserligen in en reducering för hemmalaget men Linnés nyförvärv från Bergsjö IFHadi Mahdi, avslutar målskyttet med sitt 4-1.  

Linnés tvåmålsskytt Fred Jähnke sa så här om segern:

”Matchen började rätt skakigt för vår del och det var ganska tydligt att de flesta var lite ringrostiga efter sommaruppehållet. Det var många felpass och det blev väldigt böljande spel pga två långa lag och många felbeslut. Härryda hade några halvchanser i början men det är vi som tar ledningen genom kapten Roxström och jag lägger in en straff till 2-0. Vår målis Wamid är säker som vanligt under hela matchen och vi håller 2-0 till halvtid. Vi startar andra halvlek på ett bra sätt med många lägen och kan göra 3-0 när Jesper Strand spelar fram mig så fint att jag inte kan med att missa. Senare får en i Härryda sitt andra gula men Härryda krigar på ändå och ska ha en eloge för det. De är farliga i omställningarna och får in en reducering genom deras duktige nr 7. Innan domaren blåser av för fulltid hinner vår debutant Hadi Mahdi göra ett solomål där han springer 60 meter med boll och placerar in bollen säkert. Riktigt skoj att vara igång igen!”

HIF är sista i tabellen med sex pinnar upp till FC Heden över strecket. Linné återfinns på en stabil sjundeplats

 

IF Warta – Donsö IS 3-0 (1-0)

IF Warta tog en fin hemmaseger i helgen när de spelade Donsö IS längre bort från toppstriden. Det såg ut som den första halvleken skulle sluta mållös men precis innan par satte Fayera Janneh 1-0 för hemmalaget. Direkt i andra kom också 2-0 (Peter Larsen) och i matchens slutskede satte Faysal Ahmed Adosh 3-0. 

DIS Anders Jansson sa så här om förlusten:

”Matchen var rätt tempofattig. Warta sjönk hem på sin sida mittlinjen och lät oss ha bollen för att sen ställa om. Vi hade då för dåligt passningsspel för att kunna komma igenom till farliga målchanser. Warta lyckas skrapa ihop en målchans i minut 44 där de gör 1-0. Dessförinnan hade det inte varit någon speciell het chans åt något håll. I halvtid pratar vi om att vi måste upp i nivå och hitta våra positioner. I 47:e gör Warta 2-0 efter omställning efter bolltapp på mittplan. Resten av matchen försöker vi men kommer egentligen ingenstans. I slutminuterna gör de 3-0 efter som definitivt kunnat undvikas. Warta följde sin matchplan där dom sjönk ner djupt. Hade några löpvilliga kantlöpare, en forward med närvaro och en duktig mittback som verkligen tog uppgiften att stoppa Albert på stort allvar. Vi kom verkligen inte upp i nivå. Sju startspelare från förra matchen saknades och det märktes. Det har väl varit vår svaghet i år, att vi inte spelar med samma elva matcher i följd. Vi är osamspelta och har svårigheter med positionsspelet och passningsspelet. Och nu när Albert hade en dålig dag hade vi inga andra alternativ. Personligt kändes det tungt. Inget tryck i benen där varje kraftansträngning kändes. Slarvat med träningen. Nya tag.”

Wartas tränare Roberto Fortes da Cruz sa så här om segern:

”Kul att starta hösten med en seger. En stabil och kontrollerad insats över 90 minuter där två spelare i laget är födda -97, resten av truppen mellan 1999-2001. Wartas P19-lag bidrog med hela fem killar till matchen där 3-0 var ett rättvist slutresultat. Vi är fortfarande i processen att utbilda våra ungdoms och A-lagsspelare och vet att råtalangen killarna besitter kan förädlas till den nivå att vi kan komma att inte bara kontrollera, utan även dominera matcher- kanske redan till nästa säsong. Nu hoppas vi på en positiv höst med goda resultat.”

Bilder från matchen hittas på Skärgårdsfotboll där också bloggen har lånat bilden till inlägget. 

DIS är femma med hela nio poäng upp till ledande Väster. Warta är åtta i tabellen.

 

LÖRDAG 17/8

5A

Älvängens IK – Utbynäs SK 5-1 (4-1)

Trots att Älvängen ligger trea i tabellen så trodde nog många (bloggen inkluderad) att laget skulle vara närmare toppen. Hösten började iallafall på bästa sätt med en femetta mot Utbynäs i lördags! Matchen var i stort sätt över på en halvtimme då hemmalaget satte fyra bollar direkt. Alexander Stéen gjorde 1-0 och Marius Evensen svarade för både 2-0 och 4-0Niklas Ahlbom smet emellan och gjorde 3-0 målet. Visserligen fick USK in en reducering innan paus (David Di Lieto) men kom aldrig närmare. I slutet av matchen kunde istället Evensen fullborda sitt hattrick med ett straffmål i matchminut 90. 

Tremålsskytten Evensen sa så här om segern:

”Skönt att vara tillbaka i vinnarspåret igen! Väldigt nöjda med matchen idag, vi har bra fart på bollen, vassa i omställningsspelet och spelar på ett och två tillslag. När vi spelar såhär så är vi väldigt svårslagna!”

USK:s Alexander Sjursen hade följande att säga om förlusten:

”Nja, va ska man säga? En otroligt dålig insats utav vårt lag! Märktes verkligen att vi inte har tränat ordentligt under ledigheten! Om du kollar på Älvängen så springer de 100 gånger mer än oss! Det är det de vinner på. Inget att skylla på! De var det bättre laget/kollektivet! Vi vet att vi måste bättre oss om vi ska ha nån chans att hålla oss uppe i toppen. Stort grattis Älvängen!”

ÄIK är alltså trea i tabellen men har hela sju poäng upp till ledande Ytterby

USK är sexa. 

 

/Rasta