Turen har kommit till 5A och så här gick det i helgen:

 

FREDAG 23/8

Finlandia/Pallo AIF – Hönö IS 1-2 (1-1)

Bottenlaget Hönö svarade för en rejält skräll mot topplaget Finlandia/Pallo AIF i fredags på Tuvevallen och tog tunga poäng i bottenstriden. Det var dock hemmalaget som tog ledningen tanke vare ett självmål i mitten av den första halvleken. Ö-laget kvitterade dock ganska omgående när Alex Zachrisson nickade in 1-1. I mitten av den andra halvleken blev sen Herman Malmcrona matchvinnare för HIS när han satte segermålet på straff.

HIS Jonas Alexiusson sa så här om segern:

”Vi har lyckats tajta till defensiven ordentligt, släpper till väldigt få ”klara chanser”. Vi har börjat göra lite mål med, vi gjorde tex alla 3 idag då deras 1-0 var självmål. Finpa slår mycket långt men kommer in till på mer än skott utifrån, vi är giftiga när vi ställer om och skapar en hel del farligheter. Zacke gör 1-1 direkt efter deras något snöpliga mål och är stekhet med tre baljor senaste två matcherna. Herman får straff efter fin omställning i andra och förvaltar den väl till 2-1 som står sig matchen ut. Känns ändå ganska rättvist med vinst, fick också höra detta av Finpa-åskådare efteråt.”

Finlandias kapten André Kapella sa så här om förlusten:

”Riktigt dålig match ifrån oss. Hönö gör 2-1 när det är kanske 25 minuter kvar. Efter det har vi inget bra att komma med. Vi försöker med längre bollar men det blir aldrig riktigt farligt. Hönö tar 3 pinnar rättvist. Vi måste höja upp det ordentligt tills nästa match mot Partille.”

Som sagt en riktigt viktig seger för Hönö, särskilt som även bottenkollegan Floda vann sin match. Laget är nu uppe på en niondeplats. Finlandia/Pallo AIF är fyra (med samma poäng som både trean Partille och tvåan Älvängen) men grämer sig nog då de missade möjligheten att ta in poäng på ledande Ytterby (som kryssade i helgen). 

 

Björndammens BK – Floda BoIF 0-1 (0-0)

Floda BoIF tog en riktigt efterlängtad seger (sin blott andra på hela säsongen) när Björndammen besegrades i fredags. Matchen på Furulund bjöd bara på ett mål och det var Flodas Joel Davies som gjorde det i mitten av andra. 

Flodas tränare Fredrik Persson sa så här om den efterlängtade segern:

”En go seger för oss. Är en jämn match där ingen av lagen skapar jätteklara målchanser. Men upplever att vi har lite mer boll än dem. Björndammen är vassa i sina omställningar med sina snabba spelar offensivt. Men vi lyckades stoppa dom. Våra spelare gör en otrolig insatts och det är laginsatsen som bärgar dessa tre poängen. Vet inte när vi höll nolla sist. Så stort eloge till våra spelare och ledare. Börjar jämna till sig i botten och det kommer bli en kamp in i det sista för att hamna på rätt sida strecket.”

BBK:s tränare Edmond Shala hade följande att säga om förlusten:

”Inte så mycket att säga faktist. Killarna prioriterar andra saker än fotboll i år. Plus några skador och avstängningar på det, så blir det som det blir. Vi förtjänar att ligga där vi ligger. Och Floda förtjänar att vinna ikväll.”

Floda är fortfarande sist i tabellen (elva) men har nu bara en poäng upp till tian, som är just Björndammen. BBK har dock en match tillgodo på Floda och två på nian Hönö. Formen för BBK pekar dock neråt och laget har förlorat alla sina tre matcher efter sommaren. 

 

LÖRDAG 24/8

Partille IF FK – IF Vardar/Makedonija 4-0 (2-0)

Partille fortsätter att spela bra och tog en stabil 4-0 seger mot Vardar hemma på Lexby i lördags. Tobias Lundström och Pontus Jonasson såg till att Partille ledde med 2-0 i paus. Christian Gustavsson ökade på till 3-0 nästan direkt i andra och i slutet kom även fyran (målskytt Elvir Johansson Ramadani). 

Partilles tränare Torsten Kymmer sa så här om segern:

”Verkligen en stabil seger idag. Det är ingen topp-prestation men vi gör jobbet, släpper bara till ett skott på mål och lyckas sparka in några bollar. Behövde bara göra en förändring från senaste matchen också vilket är skönt eftersom vi har tvingats pussla om i startelvan under hela säsongen. Vi håller i bollen större delen av matchen och när vi väl lyckas sätta uppspelen bakom Vardars skyhöga backlinje så är vår offensiva kvartett otroligt spetsig gör tre väldigt fina mål. Elvir avslutar sedan målskyttet genom att snappa upp en passning och runda målvakten. Som helhet är det en kanonhelg för oss eftersom vi tar 3 pinnar samtidigt som resultaten i övriga matcher går vår väg. Nu har vi häng i toppen och tänker replikera fjolårets råstarka höst, så det känns jävligt fint i Partille för stunden.”

Vardars Martin Trpkovski sa så här om matchen:

”En match som vi snabbt vill glömma, vi är fortfarande mentalt på semester vilket syns på plan. Första halvlek orkar vi och får till ett antal bra chanser som borde blivit mål. Andra halvlek orkar vi inte och tappar matchen.”

Partilles blogg skriver om matchen HÄR

Seger gör att Partille är trea i tabellen, fem poäng bakom ledande Ytterby. PIFFK har dock en match mer spelad än toppkonkurrenterna. Vardar/Makedonija återfinns på en sjundeplats

 

Älvängens IK – Angered MBIK 2-1 (2-0)

Intressant möte för toppstriden där förloraren skulle få det svårt att haka på guldstriden. Hemmalaget hade en fin period i mitten av första där först Marius Evensen gjorde 1-0 på straff och strax efter satte Alexander Stéen 2-0. I början av andra fick Angered in en reducering (Younes Raisi) men kom inte närmare. 

ÄIK:s kapten Niklas Tidstrand sa så här om matchen:

”En superskön trepoängare i en måstematch mot ett bra Angered. En match som hade två ansikten. I första halvlek är vi dominanta med bra passningsspel och disciplinerat försvarsspel. Men i andra halvlek backar vi för mycket och Angered trycker på. Men vi lyckas hålla 2-1 matchen ut och vi tar en stark trepoängare! Många bra insatser idag där jag måste berömma de yngre ÄIK-talangerna Alex Sten, Hannes Berggren, Marcus Berntsson och Oscar Wester extra som tar för sig mer och mer och har utvecklats mycket under 2019!”

Älvängen är tvåa i tabellen, fem poäng bakom ledande Ytterby. Angered är nu femma med hela tio poäng upp till YIS. 

 

Romelanda UF – Ytterby IS 3-3 (2-1)

Det blev ett händelserikt derby på Romevi när serieledarna Ytterby kom på besök. Romelanda inledde med att ta ledningen redan efter 13 minuter (Patrik Persson på straff) men YIS Tobias Sanne kvitterade fem minuter senare. Hemmalagets Andreas Wennberg Olsson såg sen till att RUF ledde i paus när han satte dit 2-1. I början andra var det utjämnat igen efter ett självmål och med halvtimmen kvar fick RUF två spelare utvisade inom loppet av bara några minuter! Ytterby gjorde sedan 3-2 på ett fin skott av Alex Jacobson. RUF skulle dock få sista ordet då Persson satte sitt andra mål fram till 3-3 (även denna gången från elva meter) med bara några minuter kvar. 

RUF:s Henrik Björnrud sa så här om matchen:

”Riktigt skönt med en pinne efter omständigheterna. Första börjar är vi bra med på banan och gör även 1-0 på straff. Efter det så får Ytterby en frispark lite utanför straffområdet som läggs in riktigt fint där en Ytterbyspelare kommer och skarvnickar bollen över Björn i mål. Halvtidsresultat 2-1 till RUF. Andra börjar konstigt många avblåsningar och gula kort delades ut även hann domaren dela ut två röda till RUF med långa 30 minuter kvar på matchen. De får även in ett turligt mål via våran back som olyckligtvis sätter egen bur. Sen är det bara krig som gäller, två man mindre mot Ytterby ska vara omöjligt att hålla. Deras ytter får till en kanonträff som seglar in i krysset, riktigt vackert mål. Då kändes de som vi kommer förlora denna matchen. Men inte det! Vi skulle hinna med ett anfall som slutar med straff. 3-3 och sju minuter kvar. Det resultatet stod sig matchen ut vilket var riktigt bra för oss. Jätteinsats av oss som var kvar på planen som kunde hålla emot så länge.”

YIS Joakim Thornberg sa så här om matchen:

”Alltid tufft med derby. Två lag som kom ut och kände på varandra. Mycket dueller där domaren inte vet vilken nivå de skulle hålla. Två utvisningar och massa kort som ingen riktigt på planen fattade vad som hände. Men helt klart besviken med att inte ta med tre poäng från Romevi.”

RUF:s matchrapport hittas HÄR

Ytterby har fortfarande greppet om tabelltoppen och leder 5A, fem poäng före trion Älvängen, Partille och Finalndia/Pallo AIF. Romelanda är åtta.

 

/Rasta