Så här gick det i våra femmor i helgen:

 

FREDAG 6/9

5B

Fässbergs IF – Donsö IS 1-2 (0-1)

Donsö har haft en riktigt tung höst hittills och inför mötet med Fässberg hade laget bara en poäng på sina inledande fyra höstmatcher. I fredags kom dock äntligen en trepoängare och det var Olle Backman som inledde målskyttet i den första halvleken.  Precis i början av andra kom även 2-0 genom Albert Hansson (hans 22 mål för säsongen, bäst i 5B). Tommy Olsen fick in en sen reducering för Fässberg men närmare än så kom man inte. 

Skytteligaledaren Hansson sa så här om segern:

”För en gångs skull mönstrade vi ett av våra bästa lag, starka gubbar på alla fronter och då ska vi kunna slå alla lag i serien. Vädret med vind och regn gjorde dock uppgiften lite svårare där vi liksom de fick problem att rulla bollen och framförallt svårt att slå de längre bollarna. Efter ett tag gör vi både 0-1 och 0-2 och slappnar av lite vilket bjuder in Fässberg i slutet av matchen där de kan göra 1-2 och hålla pressen sista 10. Summerat var det gött med tre poäng igen där domaren gör en bra match!”

FIF:s målskytt Tommy Olsen hade följande att säga om förlusten:

”Första halvlek spelar vi en betydligt bättre fotboll än vad vi gjort dem tidigare matcherna under hösten. Inget av lagen har några direkt heta chanser. Ändå är de Donsö som tar ledningen med 1-0. Vi gör lite byten i paus men ganska fort i början av andra halvlek utökar Donsö till 2-0. Vi får en man utvisad med 10 kvar men lyckas få in en reducering strax efter. Vi har några halvchanser till kvittering men Donsö lyckas hålla undan och vinna matchen. Oerhört tungt och börjar vi inte vinna snart ser det mycket mörkt ut!”

DIS matchrapport hittas HÄR

Donsö stoppade upp sitt ras i tabellen och är nu sexa.

Fässberg återfinns på en niondeplats, bara tre poäng före FC Heden under strecket. FIF har ett tufft kvarvarande schema och möter topplagen Balltorp, Mossen och Näset men har även kvar just FC Heden!

Bilder från Åbyvallen hittas på Skärgårdsfotboll och bloggen har även lånat bilden till inlägget därifrån. 

 

LÖRDAG 7/9

5A

Partille IF FK – Ytterby IS 1-2 (1-2)

Toppmöte på Lexby då serieledarna Ytterby besökte formstarka Partille. YIS Tobias Sanne slog till redan efter tolv minuter men det var kvitterat omgående när Christian Gustavsson hittade rätt. Strax innan paus återtog dock Ytterby kommandot när Sebastian Strömqvist gjorde 2-1. Matchen bjöd inte på fler mål och frågan är om inte guldstriden nu är avgjord?

YIS Martin Sjöberg sa så här om matchen:

”En riktigt go seger. Där vi kanske inte får igång vårt spel som vi vill riktigt. Men vi leder med 2-1 i paus. I andra halvlek är det väl inget av lagen som skapar de jättefarligt lägena. Nu laddar vi om och ser fram emot fredag och matchen mot Älvängen.”

Partilles tränare Torsten Kymmer hade följande att säga om förlusten:

”Vi möter seriens bästa lag. Det var dom spelmässigt redan förra säsongen men i år är Ytterby effektiva framföra mål också. I första halvlek är Ytterby spelförande men vi skapar flest chanser, vårt låga försvarsspel och vår kontringsstarka front-fyra fungerar enligt plan. Ytterby gör två mål på misstag från oss och vi gör ett på en utspark som smiter igenom hela försvaret. Väldigt typiskt att i en match med så mycket kvalitet på plan så blir alla målen till på små försvarsmisstag. Andra halvlek är en transportsträcka som Ytterby spelar av på ett imponerande sätt. Vi lyckas skapa lite tryck och några lägen sista 10 när matchen öppnar upp sig men inte tillräckligt för att trycka in en kvittering. Sett till matchbilden är det nog ett rättvist resultat men jävligt surt med tanke på tabellen och övriga matcher under omgången. Nu måste vi gå rent sista 3 matcherna för att ha en chans på andraplatsen.”

YIS matchrapport hittas HÄR.

Partilles matchrapport hittas HÄR.

I och med att jagande Älvängen och Finlandia kryssade har nu Ytterby greppet rejält om seriesegern. Med fyra matcher kvar så leder laget med sju poäng före tvåan Älvängen. Ytterby har förvisso luriga matcher kvar då de möter just Älvängen redan på fredag men även Angered MBIK väntar. Men det ska ju mycket till om YIS skulle tappa poäng i tre av fyra matcher i slutet när de tappat poäng i tre av sina 16 första matcher.

Partille har fortfarande chansen på kvalplatsen och är trea, en poäng bakom Älvängen och en poäng före fyran Angered. Båda de lagen har dock en match tillgodoPartille.

 

Älvängens IK – Finlandia/Pallo AIF 2-2 (0-1)

Det var två lag som jagar uppflyttning som möttes på Älvevi i lördags när hemmalaget Älvängen tog emot Finlandia/Pallo AIF. Efter första 45 var det gästande Finlandia som ledde efter mål av David Zivkovic Ek. I början av andra kvitterade dock hemmalaget genom Olof Svensson och sen blev avslutningen spännande. Med tio minuter kvar satte Tobias Ekman 2-1 för Finpa men fyra minuter senare var det oavgjort igen då Jesper Knaving gjorde 2-2 för ÄIK

ÄIK:s Marius Evensen sa så här om matchen:

”Hetsig match med mycket avblåsningar, tycker vi är det laget som försöker spela mest och skapar tillräckligt för tre poäng, men Finlandia gör det bra! Försvarar väldigt lågt med i stort sett hela deras lag, har två skott och gör två mål!”

Finlandias ena tränare, Kenneth Lindfors, sa så här om matchen:

”En tuff bortamatch på schemat idag med två lag som vill åt andraplatsen. Matchen spelades på konstgräset på Älevi. Vi visste på ett ungefär hur vi ville spela mot ett spelskickligt Älvängen och lät motståndarna ha mer boll än oss och jobba hårt med spelvändningarna. När matchen drar igång så blir det exakt så. Det var mycket kamp, känslor och en del tuffa dueller och domarteamet hade mycket att stå i. Älvängen försöker hota mycket på sin högerkant där Evensen huserade och skapade oreda varje gång han fick bollen. Vi krigade dock om varje centimeter och lyckades att freda oss på ett hyggligt sätt. Älvängen har en jättechans att ta ledningen men Eric gör en kalasräddning på ett avslut från nära håll. Annars så hotar dom mest på fasta men vi på tårna där i första och redde ut det. Mitt i Älvängens press så kommer vi i en bra kontring och bollen går så som vi vill med ett par fina kombination så hittar Richard David som har en bra yta att gå på. Han kliver in i banan och drar iväg ett fint avslut som seglar in bortre delen av målet. 0-1 kändes säkert orättvist för Älvängen men vi följde vår matchplan. Halvleken fortsätter på samma sätt med ett bollförande Älvängen och tryggt försvarande FinPa. Ju längre halvleken led så fortsatte de tuffa duellerna och det var mer kamp än något skönlir från något av lagen. Det blir lätt så när det är viktiga poäng att spela om och ibland svällande känslorna över både på plan men även på båda bänkarna. Andra fortsatte på samma sätt som första och i mitten av andra så stannar deras mittback kvar i straffområdet efter en hörna som rensats undan och blivit deras inkast. På inkastet står vi och sover och det leder till att dom måtta ett inlägg som mittbacken nickar in i mål. 1-1 och Älvängen får blodad tand men jag tycker fortsätter att spela disciplinerat. En stund efteråt så sätter Tobbe 1-2 till oss när han på ren vilja tar sig förbi sin försvarare och dunkar bollen in i mål. Domaren kunde mycket väl ha blåst frispark till dom i duellen men valde att fria. Älvängen flyttar upp mer folk efter detta och vi gör tvärtom. Strax innan full tid har vi ett jätteläge att punktera matchen med ett friläge där deras målvakt precis lyckas rädda. I den 93 minuten så gör Älvängen 2-2 efter en tilltrasslad situation och kalabalik framför vårt mål när deras spelare står i solklar offside nästan på mållinjen och stöter i bollen i mål bakom hela vår backlinje samt målvakt. En jättemiss av domarteamet men samtidigt kanske inte vårt ledningsmål borde ha godkänts heller, så det jämnade ut sig. Sett till klara chanser i matchen var nog ett oavgjort resultat fullt rättvist, även om det är surt att släppa in kvitteringen på tilläggstid samt på en solklar offside. Förutom poängen så var det viktigaste för oss att visa för oss själva att vi studsade tillbaka efter två riktigt dåliga matcher som vi spelade mot Hönö och Partille. Nu ser vi framåt och tar nya tag de resterande matcherna!”

Finlandias matchrapport hittas HÄR

ÄIK är kvar som tvåa i tabellen men har nu sju poäng upp till ledande Ytterby med fyra matcher kvar att spela. Nu på fredag möts just Älvängen och Ytterby!

Finlandia är femma men har bara tre poäng upp till andraplatsen. 

 

Hönö IS – Floda BoIF 1-5 (0-0)

Bottenmöte i 5A där viktiga poäng stod på spel. Trots det målrika slutresultatet var det mållöst i paus och det var sen hemmalaget Hönö som tog ledningen genom Alex Zachrisson. Glädjen var dock kortvarig för ö-laget då Flodas Erik Lundahl strax efter nickade in både 1-1 och 2-1. Lite senare kom också 3-1 (Tobias Gimpel) och det blev till slut 5-1 efter att även Albin Carlmark och Mio Hopkins hamnat i målprotokollet.

HIS Jonas Alexiusson sa så här om förlusten:

”Var inte så mycket att säga om. Första halvlek väldigt jämn, andra ville Floda mycket mer än oss och vinner rättvist tyvärr.”

Flodas tränare Fredrik Persson sa så här om den sköna segern:

”En så kallade 6-poängs match idag. Och en otroligt skön seger för oss. Kanske inte den mest välspelande matchen. Vi är ovana på konstgräset och det tar en bit in i första innan vi börjar rulla bollen. En jämn match där vi har lite mer boll en Hönö i första halvlek. Där Hönö har den bästa målchansen med ett friläge. I andra tar vi över mer och mer och då kontrar Hönö in 1-0. Men grabbarna på planen visar rätt inställning och tar tag i spelet direkt och vi gör nästan omgående både 1-1 och 1-2. Sen känns det som vi äger resten av matchen. Och vinner helt rättvist. Är otroligt nöjd med alla 15 spelar som är med i truppen och krigar tillsammans som ett lag. Bra stämning på och vid sida av planen och en domar trio som håller hög nivå. Nu blir det ännu tajtare i botten av serien och det kommer bli en rysare ända in i oktober månad.”

Floda gick nu om Hönö och är nu nia i tabellen, två poäng före tian Hönö. Floda har även en match tillgodo. Formsvaga Björndammen är på den enda nedflyttningsplatsen i årets 5A, en poäng bakom Hönö och tre bakom Floda. BBK har dock inte mindre än tre matcher mindre spelade än Hönö och två mindre än Floda. Noterbart är att Björndammen och Floda ska mötas innan serien är klar.

 

5B

Kungsladugårds BK – IF Warta 2-3 (0-2)

Warta fortsätter att vara obesegrade efter sommaren och för Lagårn är det motsatt läge då laget fortfarande inte vunnit sen serien drog igång igen. I söndagens möte var det Warta som hade 2-0 i paus efter dubbla mål av Faysal Ahmed Adosh. I mitten av andra kom även 3-0 när Tobias Björklund satte en frispark. KBK närmade sig i slutet efter dubbla mål av Jakob Westermark men kom inte närmare.

KBK:s Christopher Ulvdalen sa så här om matchen:

”Fortsatt tung period för oss utan något vidare bra spel. Tycker egentligen inte något av lagen gör en bra match känns som att alla mål i matchen är slumpmål egentligen. Warta börjar matchen bättre men att vi höjer oss lite i andra halvlek men inte tillräckligt. Bara att ta nya tag inför Härryda nästa vecka.” 

Wartas fina form gör att laget nu är sjua i tabellen och de gick om gårdagens motståndare Kungsladugårds BK, som nu är åtta. 

 

SÖNDAG 8/9

5B

Hovås Billdal IF – Balltorps FF 1-2 (0-2)

Balltorp jagar uppflyttning men hade en lurig match på pappret mot bottenkämpande Hovås Billdal på bortaplan igår. BFF fick dock en drömstart när Max Olsen Fagerberg satte 1-0 redan i första minuten! Efter en halvtimme kom även 2-0 (Jetmir Kurti). Det rann dock aldrig iväg och Hovås Billdal skapade lite nerv när de reducerade till 1-2 (Adam Kling) med åta minuter kvar med BFF kunde hålla undan.

BFF:s tränare Fredrik Magnusson sa så här om segern:

”Skönt att vi forsätter att jaga Väster med tre nya poäng idag. Tycker första halvlek är bra där vi tar ledningen direkt genom max framspelad av Jetmir. Jetmir som sedan trycker in 2-0 också . I andra blir vi trötta och Hovås trycker upp mycket folk och 2-1 kommer. Men vi reder ut stormen å tar med oss tre sköna poäng.”

Hovås Billdals tränare Henrik Fryklund hade följande att säga om förlusten:

”Tyvärr får vi den starten vi inte vill ha. Balltorp gör mål efter två minuter. Målet föregås av en situation där vår back får en hand i ansiktet men domaren tycker tydligen inte att det var frispark. Efter 10 minuter gör Balltorp 2-0 och vi är inte riktigt med i matchen. Vi arbetar oss in i matchen och resten av halvleken är jämn. Vi har några halvlägen och även Balltorp har någon halvläge. I halvlek pratar vi om att det definitivt inte är kört utan att vi fortfarande har chansen att vända matchen. Vi har det mesta av spelet i andra halvlek och skapar som vanligt många bra målchanser men är inte tillräckligt skärpta i sista läget. Sista halvtimman har vi tryck på Balltorp men lyckas tyvärr bara göra ett mål. Surt då vi verkligen behövt en poäng, vilket jag tycker vi var värda.”

BFF är nu uppe på samma poäng som ettan IF Väster. Väster ska ju dock spela klart sin toppmatch mot Näset från i onsdags. Den matchen bröts ju i halvtid på grund av regn och imorgon tas beslutet om vad som händer. Det enda rimliga är självklart att den andra halvleken spelas klart med resultatet från den första halvleken (1-0 till Väster). Sett till hur förbundet resonerat kring liknande avbrutna matcher så är det svårt att se något annat scenario. 

Hovås Billdal får fortsätta kämpa om kontraktet men är fortsatt på rätt sida strecket som tian, en poäng före elvan FC Heden

 

Mossens BK – Härryda IF 8-2 (4-1)

Det var två lag med allt att spela för som möttes i söndags på Mossens IP. Hemmalaget Mossen jagar uppflyttning och Härryda jagar nytt kontrakt. Bottenlaget Härryda har vaknat till efter uppehållet och tagit en del poäng men igår föll de tungt. MBK tog ledningen med 2-0 efter dubbla mål av David Persson. Härryda reducerade dock ganska omgående genom Emil Björk men innan paus hade Mossen gjort både 3-1 (Isak Fredriksson) och 4-1 (Abraham Kjellberg). I den andra halvleken rann det sedan iväg i slutet och det hjälpte självklart inte att Härryda fick två spelare utvisade. Fredriksson satte 5-1Ahmed Hamid gjorde både 6-1 och 7-1 innan Björk gjorde sitt andra mål för dagen. Mossen fick dock sista ordet när Filip Johansson fastställde slutresultatet 8-2.

MBK:s målvakt Daniel Larsson sa så här om matchen:

”Skönt att komma tillbaka på vinnarspåret igen efter några tunga poängtapp. Vi kvävde snabbt Härrydas försök att komma in i matchen och bjöd stundtals på riktigt fin fotboll och vann klart rättvist. Extra plus till hårt arbetande Carl G och målfarliga David P. Fyra viktiga matcher kvar och vi tänker vara med i racet om uppflyttning hela vägen.”

HIF:s Bako Löfgren sa så här om förlusten:

”Vi möter ett bättre tränat lag och ett bättre spelande lag som gör en väldigt bra match samtidigt som vi inte alls spelar bra. I ett läge av matchen så har vi läge att reducera till 3-2 och då hade nog matchen sett lite annorlunda ut men inte så mycket att säga, Mossen spelar fin fotboll och vi orkar inte försvara tillslut. Resultatet rann iväg mycket pga 2 röda kort också men det vill jag inte ens kommentera, bara väldigt onödigt från vår sida! Vi försöker glömma denna matchen och blicka fram till nästa match.”

Mossen är trea i tabellen och med ordentligt i fighten om uppflyttning.

Härryda är fortsatt sist med fyra matcher kvar. I skrivande stund är det en poäng upp till Heden och två till Hovås över strecket. Bland lagen som Härryda har kvar att möta återfinns just Hovås

 

/Rasta