Vi tar oss an helgens drabbningar i 5A:

 

FREDAG 13/9

Ytterby IS – Älvängens IK 1-1 (0-1)

Toppmöte på Ytterns IP när serieledarna Ytterby IS tog emot jagande Älvängen. Det var gästerna som tog ledningen strax innan paus när Marius Evensen satte en straff. Ledningen stod sig till sista kvarten då Joakim Thornberg kvitterade med sitt 17:e mål för säsongen (bäst i 5A).

Poängräddare Thornberg sa själv så här om matchen:

”Det var en väldigt jämn match. Vi ägde lite mer boll men Älvängen var vassa i sina kontringar! Rättvist resultat.”

ÄIK:s anfallare Jesper Knaving hade följande att säga om matchen:

”Seriefinal mot ett Ytterby som gått som tåget under hela året. De styr spelet men det är egentligen endast deras högerytter (tror det var nummer 8, Sebastian Strömqvist) som skapar en del problem för vårt försvar. Tycker vi står upp väldigt bra och det är vi som skapar de hetaste målchanserna i matchen. Bland annat två jättelägen på tilläggstid. En rolig och fartfylld match där inget av lagen förtjänade att förlora. Vi får gratulera Ytterby som stormar mot seriesegern och som har ett lag som inte hör hemma i divison fem. Nu har vi tre matcher, plus eventuellt kval, kvar att visa att vi inte heller gör det!”

YIS matchrapport hittas HÄR.

Ytterby har greppet om seriesegern och laget leder med fem poäng med tre matcher kvar att spela (de flesta av de jagande lagen har två matcher kvar). YIS har Angered (borta), Vardar/Makedonija (hemma) och Finlandia/Pallo AIF (borta) kvar att möta.

Älvängen är nu fyra men har en match tillgodo på både tvåan Angered och trean Partille och har kvalplatsen i egna händer. För ÄIK återstår det att möta Floda och ett dubbelmöte med Björndammens BK. Full pott i de matcherna så blir det minst kval.

 

Björndammens BK – Romelanda UF 3-1 (2-0)

Björndammens hela säsong har varit ett mörker och inför mötet med Romelanda hade BBK förlorat alla sina fem höstmatcher och låg sist i 5A! Laget hade dock med sig i 2-0 ledning efter den första halvleken på Furulund då Simon Tengfjord och Jonas Wassman hittat rätt. Andreas Wennberg Olsson gav matchen lite nerv då han reducerade i början av andra men Pontus Börjesson drog in en frispark som betydde 3-1 och tre sköna poäng.

BBK:s Aleksander Petrovski sa så här om segern:

”Viktig match mot Romelanda där tre poäng är ett måste! Vi inleder matchen riktigt dåligt och Romelanda står för chanserna. Men vi lyckas ett par minuter innan paus få in en boll på hörna och med farten så sitter tvåan med. Men med säsongen vi haft i ryggen så känns inget säkert och Romelanda lyckas efter paus peta in en reducering och har några vassa chanser att kvittera men Pontus Börjesson skickar in en frispark och punkterar matchen och en mycket efterlängtad trea är bärgad. Ett stort plus till Anders i mål som tvingas till ett par riktigt svettiga räddningar och håller oss kvar i matchen med bravur!”

RUF:s matchrapport hittas HÄR.

Segern gjorde att BBK klev om både Hönö och Floda i botten och dessutom har laget en match tillgodo. I nästa match ställs dessutom laget mot just Hönö.

Romelanda är åtta, tre poäng före BBK.

 

IF Vardar/Makedonija – Utbynäs SK 3-2 (1-1)

I mittenmötet mellan Vardar/Makedonija och Utbynäs var det till slut hemmalaget Vardar som drog det längsta strået. Det var dock Jonas Hulander som gav USK ledningen i början av matchen men Kristijan Trajanovski kvitterade direkt efter och 1-1 stod sig till pausvilan. I mitten av andra satte Trajanovski sitt andra mål fram till 2-1 men även Hulander blev  också tvåmålsskytt då han nickade in 2-2 med kvarten kvar. Hemmalaget skulle dock få alla tre poängen på Backavallen och i 82:a minuten blev Ismar Bilajbegovic matchhjälte med sitt 3-2 mål.

Vardars tvåmålsskytt Kristijan Trajanovski sa så här om matchen:

”Äntligen vinst. Vi började i uppförsbacke men lyckades vända och vinna.”

USK:s Pontus Svedberg sa så här om matchen:

”En första halvlek där det känns som att vi har 90% av bollinnehavet och är ganska överlägsna, Vardar sticker dock upp ibland och är absolut inte ofarliga. Halvleken slutar 1-1 och känslan är att om vi bara höjer tempot i andra så kommer de inte orka. Tyvärr så får de in en boll och får då matchen precis dit de vill, varenda avblåsning eller inkast tar minuter och en domare som inte bryr sig om det är otroligt frustrerande. Med det sagt så ska jag inte ta något från Vardar, andra halvlek gör de sin grej väldigt bra och de är smarta när de maskar. Vi går inte att känna igen i andra halvlek utan får lämna Backavallen med en 3-2 förlust.”

Lagen skuggar varandra i tabellen med Utbynäs som sexa och Vardar/Makedonija som sjua, fyra poäng efter. 

 

LÖRDAG 14/9

Floda BoIF – Partille IF FK 2-4 (2-3)

Partille IF FK har inte gett upp hoppet om avancemang och gjorde sitt när bottenkämpande Floda besegrades i lördags. Det var svängiga första 45 där Samuel Wesley satte 1-0 för Partille ganska tidigt men Floda lyckades vända genom mål av Per Alexandersson och Johan Eriksson. Under den första halvlekens sista sex minuter lyckades dock Partille sätta 2-2 (André Mateo) och även 3-2 (Christian Gustavsson). I mitten av den andra halvleken reducerades Floda till tio man efter ett rött och strax efter satte Gustavsson 4-2 för Partille.

Partille är trea i tabellen och har fortfarande en teoretisk chans att vinna serien men då måste ledande Ytterby kollapsa helt de sista matcherna. Laget har dock bra chans på andraplatsen som betyder kval. 

Floda är tia, två poäng före elvan Hönö med tre matcher kvar. 

 

Finlandia/Pallo AIF – Angered MBIK 1-2 (1-1)

Angered MBIK tog en viktig seger i lördags på Tuvevallen som gör att deras uppflyttningsdrömmar lever samtidigt som det med största sannolikhet är kört för Finlandia/Pallo AIF. Det var jämnt skägg i paus efter att Richard Olsson nickat in 1-0 för FinPa och Nadim Raisi kvitterat på straff för Angered. När matchuret tickat in på sista kvarten kom sen segermålet för gästerna genom Christian Arcilla Macasero

Finlandias målskytt Olsson sa så här om förlusten:

”Vi spelar helt okej fotboll tills vi gör 1-0 efter 15-20 minuter. Sedan blir vi bekväma och slarvar med allt, vi varken springer eller sätter passningarna och ger bort matchen. En riktig skitmatch från våran sida.”

Angereds Enis Radončić hade följande att säga om segern:

”De gjorde 1-0 på vårat misstag i backlinjen. Sen tog vi över. Vi fick en straff 1-1 och sen i andra halvlek var det jämn match. På en kontring gjorde Krille 1-2.”

Angered är tvåa i tabellen med fem poäng upp till ledande Ytterby (som dessutom har en match tillgodo). Även fyran Älvängen har en match mindre spelad och är två poäng bakom. Angered har kvar att möta just ledande Ytterby innan serien avslutas mot Floda.

Finlandia/Pallo AIF är nu femma och har tre matcher kvar att spela. Laget behöver en hel del hjälp med andra resultat om laget ska kunna knipa kvalplatsen

 

/Rasta