Det händer en hel del i 4A just nu med bara två omgångar kvar och det är inga roliga saker.

 

Om vi börjar med den näst sista omgången (som inleddes ikväll) så ställdes matchen mellan Kortedala IF och Guldhedens IK in. Även lördagens match mellan Kode IF och United Africa FC är i fara.

Anledningen är att domarklubben i Göteborg har beslutat att inte skicka några domare till matcher med Kortedala IF eller United Africa FC. Göteborgs-Posten kom ut med en artikel idag om detta som hittas HÄR (låst artikel). Domarkårens ordförande Roberto Incorvaia förklarar beslutet i ett mail där han skriver:

”På grund av den rådande hotbild och det olämpliga beteende som våra domare fått utstå ifrån föreningarna United Africa och Kortedala under flertal tillfällen i årets division 4A anser vi det finnas fog för att ej deltaga i de avslutande matcherna.”

Kvällens match mellan Kortedala och Guldheden är alltså flyttad utan nytt datum. Matchen måste dock spelas innan nästa lördag då sista omgången spelas. Det blir tight för Guldheden som även har match på tisdag. Enligt de uppgifter som bloggen tar så tas beslut om lördagens match mellan Kode – United Africa senast imorgon klockan 17.00. Det finns en möjlighet att domare tas in utifrån.

GP kom även ut med en till artikel idag (hittas HÄR, också låst) där Kortedala får komma till tals. Både klubbens ordförande Tomas Larsson och tränare Zoran Saula menar att bilden som målas upp av klubben är felaktig.

Saula säger bland annat så här om att domarna inte vill döma KIF:

”Som domare så är du med och sätter din egen arbetsmiljö. Går du in med samma inställning mot båda lagen så kommer det rimligtvis inte bli problem under matchen. Kan man inte gå in med en neutral inställning så kan man inte vara domare och vi känner att vi har hela kåren emot oss och hur man än vrider och vänder på det så är det den känslan vi haft med oss under säsongen.”

 

Ska man se till Fair Play-ligan i 4A hittills så talar den sitt tydliga språk:

Sen är det självklart fritt fram för tolkningar och en gissning är att domarkåren ser det som ett bevis på att det varit extra stökigt kring matcherna med Kortedala och United Africa. Från Kortedala IF:s håll kan det dock lika gärna vara ett bevis på att de har domarkåren emot sig.

Självklart ingen rolig avslutning på årets 4A.

 

Som om inte detta vore nog så ändrades idag två resultat i 4A och även här gällde det just United Africa FC och Kortedala IF.

I omgång 17 spelade Nol IK och Kortedala IF 2-2 men den matchen är nu ändrad till en 3-0 seger för Nol. Anledningen är att Kortedala spelade med en avstängd spelare. Spelaren ifråga var uppskriven som ledare i Kortedalas match i omgången innan mot Stenkullen och blev avvisad av domaren. Regelverket är solklart och den avvisade person får inte ha någon roll alls (spelare, ledare eller funktionär) i nästa match. Problem här är dock att detta inte syns på FOGIS då gissningen är att programmet inte håller koll på om samma person både är ledare och spelare. Oavsett detta så är det självklart föreningens ansvar att ha koll på detta och reglerna går lätt att hitta i Tävlingsbestämmelserna. Det handlar mer om slarv från KIF:s sida än försök till medvetet fusk. 

I omgång 11 så vann United Africa FC över FK Kozara med 4-1 men det resultatet är nu ändrat till en 3-0 seger för Kozara. Detta då det uppdagats att UAFC spelade med en obehörig spelare. 

Dessa ändringar påverkar då både toppen och botten av 4A:

Kortedala blev alltså av med en poäng i toppen men de är ändå beroende av att Stenkullen tappar i de sista omgångarna samtidigt som de vinner. 

För United Africa FC betyder poängavdraget att laget åker ur 4A! Samtidigt får Kozara en större chans att hålla sig kvar och just nu pågår ödesmatchen mot Lunden Överås

 

/Rasta