I helgen avgjordes 5A och det lirades också 5B-boll:

 

FREDAG 27/9

5A

Ytterby IS – IF Vardar/Makedonija 2-1 (2-1)

Serieledarna Ytterby IS hade chansen att säkra seriesegern och avancemang till fyran i sin näst sista match för säsongen. Det var en målrik inledning hemma på Ytterns IP då Johan Jussila satte 1-0 för YIS redan efter sju minuter men Vardars Daniel Jovanovski kvitterade strax efter på straff. Bara två minuter efter 1-1 målet var det dags igen så Fabian Andersson gjorde 2-1 för Ytterby! Det skulle visa sig att målet räckte till tre poäng och serieseger

Stort grattis till Ytterby

Ytterby avslutar borta mot Finlandia/Pallo AIF nästa lördag.

IF Vardar/Makedonija är åtta och har Floda BoIF i sin sista match.

 

5B

Härryda IF – Hovås Billdal IF 3-4 (1-1)

För Härryda var det sista chansen att hålla sig kvar i femman och för Hovås Billdal var det chans att säkra kontraktet. Efter en svängig match i Härryda stod det klart att Hovås Billdal spelar i femman även 2020 men Härryda gör det inte! Det var 1-1 i paus efter att David Johansson gjort 1-0 för Härryda och Per-Erik Bondesson kvitterat. I andra gjorde Niklas Borén 2-1 till Hovås innan Bondesson nickade in 3-1 med sitt andra mål. Härryda hade dock inte gett upp utan Johansson satte 2-3 och i 89:e kom 3-3 (Christoffer Hedenskog)! Hovås skulle dock få med sig tre poäng och ett nytt kontrakt och Axel Gerremo blev matchhjälte med sitt 4-3 mål i sista minuten! 

Segern betyder att Hovås Billdal sämst kan bli nia i tabellen och därmed är kontraktet klart!

För Härryda betydde det att det är ointagliga fem poäng med en match kvar till tian Fässberg och det blir sexan för de gröna 2020. 

 

IF Warta – Balltorps FF 0-2 (0-1)

Balltorp biter sig fast i toppstriden och är tvåa inför sista omgången. Det blev 2-0 borta mot Warta i fredags. Marcus Nilsen nickade in 1-0 sent i första och då hade Warta fått ett tidigt rött. Tidigt i andra kom även 2-0 (Niclas Sandell). 

BFF är tvåan inför sista omgången, två poäng bakom ledande Väster. Väster kan säkra seriesegern imorgon om det blir poäng mot Näset i den uppskjutna matchen (sista 45 ska spelas, 1-0 till Väster). BFF avslutar mot nedflyttningsklara Härryda.

Warta är åtta med två matcher kvar. Laget möter FC Linné på torsdag och har Näset i sista matchen. 

 

LÖRDAG 28/9

5A

Floda BoIF – Angered MBIK 1-2 (1-0)

Det var två lag som hade allt att spela för. Floda kämpar för nytt kontrakt och Angered för uppflyttning. Floda hade 1-0 i paus (målskytt Per Alexandersson) och var på väg mot viktiga poäng. Efter paus kunde dock Angered först göra 1-1 genom Yosef Ismail och i slutet även 2-1 (Oliver Ocampo Hägglund) trots att AMBIK vid detta tillfälle var nere på tio man!

Segern gör att Angered (som nu har spelat klart) säkrade andraplatsen i 5A vilken betyder minst kval (men det kan även bli direktuppflyttning). 

Floda är sist i 5A och behöver vinna sin sista match mot Vardar/Makedonija nu på lördag för att inte åka ur (samtidigt som Hönö förlorar). 

 

Björndammens BK – Partille IF FK 2-3 (2-1)

DerbyFurulund där Björndammen hade chans att helt säkra kontraktet medan Partille inför matchen fortfarande hade chans på andraplatsen. Partille fick en drömstart när Marcus Månsson satte 1-0 i första minuten. BBK vände dock innan paus efter mål av Salim Ben Aicha och Pontus BörjessonJohan Dermark kunde sen kvittera för Partille nästan direkt i andra och avslutningen blev händelserik. BBK fick Börjesson utvisad med ca tio kvar att spela och sen gjorde Partille 3-2 (Felix Jerkersson) innan BBK även fick Alexander Paulsen-Medalen utvisad. 

Partille är trea med en match kvar men då Angered vann sin match är andraplatsen körd men beroende på hur kvalet till trean går så kan Partille fortfarande gå upp! Skulle båda kvalgrupperna vinnas av Göteborgslag så får treorna i 5A och 5B spela om en plats i fyran! Partille avslutar mot hemma mot Romelanda.

Björndammen är nia med en match kvar och laget kan inte sluta sist (då de har betydligt bättre målskillnad än Floda). De skulle dock kunna hamna på en tiondeplats om Hönö vinner sin sista match och BBK inte tar poäng. Skulle ingen av kvalgrupperna till trean vinnas av Göteborgslag så blir det nämligen kval mellan tiorna i femmorna om att hålla sig kvar. Björndammen avslutar mot Älvängen

 

Romelanda UF – Hönö IS 3-0 (3-0)

Romelanda är redan klara för femman även nästa år men gästande Hönö hade chansen att ta ett steg mot nytt kontrakt. Det blev dock en tung 0-3 förlust på Romevi där hemmalagets alla mål kom innan paus. Henrik Björnrud satte både 1-0 och 3-0 och däremellan hade Patrik Persson satt dit en straff. 

RUF:s matchreferat hittas HÄR

Romelanda är sjua inför sista omgången där de möter Partille och laget kommer sluta sjua eller åtta i årets 5A.

Hönö är tia och är en poäng före jumbon Floda. HIS har Utbynäs i sista matchen och seger där garanterar minst kval för att hålla  sig kvar. 

 

5B

Donsö IS – Kungsladugårds BK 1-1 (0-0)

Mittenmöte på Donsövallen när Kungsladugårds BK kom på besök. Efter en mållös första halvlek gav Marcus Weimén KBK ledningen men med nio minuter kvar kom 1-1 (Tewodros Ericson). 

DIS matchreferat hittas HÄR och bilder hittas på Skärgårdsfotboll

Donsö är sexa inför sista omgången och kommer att sluta sexa i årets 5B. 

KBK är en placering bakom som sjua och beroende på hur det går i sista omgången så kan laget halka ner några placeringar. 

 

/Rasta