Igår var det dags för andra omgången i kvalet till division 3:

 

Grupp 8

Jonsereds IF – KF Velebit 1-3 (1-2)

Göteborgsmöte på Jonsereds IP i kvalet till trean. Robert Ukalovic öppnade målskyttet när hans satte 1-0 för gästerna efter en dryg kvart. JIF:s Galvan Ayoub kvitterade dock men strax innan paus återtåg Velebit ledningen när Berahman Gholamreza satte en straff fram till 2-1. I slutet av matchen kommer också 3-1 till Velebit genom Abdulhakim Alsultan

JIF:s Kim Canefur sa så här om förlusten:

”Det var inte i denna match mot Velebit som säsongen avgjordes. Den avgjordes redan då vi misslyckades att ta poäng och vinna de matcher vi borde vunnit. Velebit gjorde vad dom skulle, det gjorde inte vi. Vi hade en gameplan men gjorde inget av den. Individuellt hade vi i år en stark trupp men vi har tappat alldeles för mycket rutin i försvaret och på målvaktssidan och utan rutin blir det svårt att bygga ett lag. Givetvis en enormt stor besvikelse. Har själv varit medlem i klubben i 26 år och lider med Jonsereds IF som utan tvekan i normalfallet skall höra hemma i division 2 alt 3. Vi har ett lag som egentligen skall prestera bättre sett individuellt men det har under hela SÄSONGEN funnits flertalet orosmoln. Vi hade stora problem att fylla kostymen efter vår målvakt Marcus Johansson som valde att lägga vantarna på hyllan i år. Vi har egentligen inte haft en en keeper på hela säsongen. Vidare så lyckades man inte värva i försvaret och Peter Nilsson samt Björn Anklev valde efter lång och trogen tjänst att kliva åt sidan. Det är så det är men då måste man försöka jobba på ersättare men det har inte fallit väl ut tyvärr Vår oerhört rutinerade Erik Pahapill som varit JIF trogen sedan blöjtiden skadade tyvärr knät inför kvalet och har varit saknad. Men jag är övertygad om att vi till nästa säsong tar nya tag och gör en kanonsäsong med stora förhoppningar om att återigen kliva upp i 3:an. Klubben har ett stort ansvar för Jonsereds IF som är en så otroligt anrik klubb. Vi kommer titta in i nästa säsong med höjt huvud. Tillägg till ovan så är det ännu viktigare att hitta en harmoni och en stabil grund att stå på. Klubben vill givetvis inte fira 100 år I fel division 2021.”

Velebits Paolo Rossi hade följande att säga om matchen:

”Det var en vinna eller försvinna match för bägge lagen. Så att den var viktig förstod alla. Tycker vi i leder riktigt bra, med bra kontroll och tar också ledningen med 0-1 genom Robert som skickar in den i bortre burgaveln. Sen kommer deras mål lite som en blixt från en klar himmel när galvan trycker in den i bortre via stolpen och in. Vi fortsätter ändå spela bra och kan genom ett straffmål via Berra gå till halvtidsledning med 1-2. Tycker vi även öppnar andra på ett mycket bra sätt där vi skapar 1-2 dunder lägen som tyvärr bränns. Efter det öppnas matchen upp och det skapas bra lägen åt bägge håll. Vi gör dock 3-1 genom Hakim på ett friläge i sista minuten. Väldigt viktig vinst, så vi tackar jonsered för en schysst& ändå rolig match, där även domarna ska ha sitt beröm. Bra nivå och tillät lite gott tugg.”

För Jonsered betydde förlusten att laget kommer att spela division 4-fotboll nästa säsong. Velebit har dock chansen inför sista omgången. Tabellen ser ut så här:

I gårdagens andra match vann alltså IFK Skövde mot Munkedals IF (4-0) och laget toppar tabellen på maximala 6 poäng. I sista omgången möts Skövde – Jonsered och Velebit – Munkedal. För att Velebit ska ha någon chans att vinna gruppen måste Jonsered till att börja med besegra Skövde. Gör de det med 1-0 så behöver Velebit vinna med tre bollar för att vinna gruppen. Skulle dock Jonsered till exempel vinna med 1-2 och Velebit med 3-0 hamnar både Skövde och Velebit på exakt samma målskillnad (6-3) och då tar Skövde det på inbördes möten. Grundförutsättningen är alltså att Skövde förlorar och Velebit vinner och sen blir den målskillnadsaffär med en massa olika scenarion. 

Den sista omgången spelas nästa lördag 19/10 (14.00) med båda Göteborgslagen som hemmalag

 

Grupp 9

Melleruds IF – Kortedala IF 0-1 (0-0)

I grupp 9 ser det betydligt ljusare ut med Göteborgsögon sett då Kortedala toppar gruppen med maximala 6 poäng efter två matcher. I gårdagens bortamatch mot Mellerud blev KIF:s Benjamin Binjamen matchhjälte då han satte matchens enda mål i mitten av andra! 

KIF:s Mouhammed Omeirat sa så här om matchen:

”Åkte upp till Mellerud med våran bästa spelare borta så vi fick göra om lite i truppen. Men det gjorde inte så mycket för vi gjorde en bra match mot ett tungt Mellerud! Många fysiska spelare som var ute efter frisparkar vid våran planhalva för att trycka in laget i boxen. Vi spelade vårt spel som vanligt och gjorde det bra men kunde vunnit med fler bollar men vi är nöjda ändå och har 6 poäng nu!”

Inför sista omgången ser tabellen ut så här:

I gårdagens andra match blev det 1-1 mellan Åsarp-Trädet och Kinna vilket betyder att det blir en helt avgörande match nästa lördag (19/10) mellan ettan Kortedala och tvåan Åsarp-Trädet. Matchen spelas på Bergsjövallens konstgräs 14.00. Kortedala har dock den fina fördelen med att laget även vinner gruppen vid oavgjort

 

När det gäller hur kvalet påverkar resten av lokalfotbollen så finns det fortfarande möjlighet för alla tre scenarier.

Ingen grupp vinns av ett Göteborgslag (Velebit och Kortedala misslyckas).

En grupp vinns av ett Göteborgslag (Velebit ELLER Kortedala vinner sin grupp)

Båda grupperna vinns av Göteborgslag (Velebit OCH Kortedala vinner sin grupp).

 

Exakt hur de olika scenarierna ser ut hittas HÄR

 

Sett till förutsättningarna är det mest realistiska att Kortedala vinner sin grupp medan Skövde vinner den andra gruppen. I så fall får vi en segrare från Göteborgsfotbollen och i så fall blir utfallet såhär:

Tvåorna i femman (Angered MBIK och Balltorps FF) går direkt upp i fyran men inget kval för treorna

Tvåorna i sexan spelar om EN plats i femman 2020. 

Treorna i sjuan spelar om EN plats i sexan 2020. 

 

/Rasta