Magnus ”Böjen” Carlsson kommenterar det faktum att Jonsereds IF trillar ur trean och 2020 kommer spela i division 4:

 

Det känns lite konstigt att skriva denna text en regntung måndag i mitten på oktober då man skall summera omgång 2 av kvalspelet för att hänga kvar i Div 3 för JONSERED.
Efter en poäng borta mot Munkedal och förlust på skiljestraffar var det endast seger som gällde då Kroatiska VELEBIT gästade Jonsereds IP under lördagen… men man tog ej chansen utan förlorade med 1-3 och är därmed degraderade till att återigen lira lokal fotboll i Division 4 säsongen 2020.
Om man kände lite stress och oro innan match blev det garanterat värre efter 16 minuter spelade då gästerna tar ledningen med 0-1 via mål av Robert Ukalovic.
JIF inleder jakten i första hand på kvittering och får kontakt endast 10 minuter senare (min 26) då lagets skyttekung detta år Galvan Ayoubkvitterar till 1-1
Ytterligare ett berg att bestiga för JIF då ”Berra” Gholarmeza i minut 39 sätter en säker straffspark i mål fram till 1-2
Ett resultat som stod sig resterande tid av halvleken.
Trots att JIF gör 4 byten under andra halvlek för att förändra så hjälper ej detta utan när Abdulhakim Alsultan sätter dit 1-3 som blir matchens sista mål är Jonsered för att tala boxnings språk Ten & Out !!
Degraderingen är ett faktum och man har kvar att spela en betydelselös match uppe i Skövde kommande helg mot ett IFK Skövde som leder kvalgruppen före just VELEBIT.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Jag skall inte sticka under stol med att jag under resans gång i mina rapporter här på bloggen under året mötts av lite bittra känslor då jag lanserade mitt Serie TIPS den 25 januari, och blev från en del håll ”idiot förklarad” då jag tippade att JONSERED skulle ramla ut i år.
Ta del av min text:
10: JONSEREDS. IF
Klassiska brukslaget JONSERED ur div 3.. ja tyvärr har jag den känslan i skrivande stund. Laget gjorde en stabil återkomst förra året efter att ha åkt hiss från div 2 ner i fyran.
Varför tror undertecknad att man åker ur då: Med all respekt för de 2 keeprar man har i dagsläget tror jag det blir jättesvårt att ersätta ”Mackan” Johansson som lagt vantarna på hyllan, jag vet att man jagar… men än så länge har mig vetligen jakten varit
resultatlös. En fågel kvittrade även att Peter Nilsson ej kommer lira i JIF under 2019 och skulle så vara fallet har man tappat sina 2 absolut viktigaste defensiva kuggar. Får man P.N att tänka om samt att en klass keeper hittas kommer mitt tips
garanterat att ändras.
Positivt dock är att playmakern Galvan Ayoub fortfarande är kvar, snipern Robin Örtendahl är tillbaka efter lång skadefrånvaro.
Unge Nihad Cengic (18 år) såg intressant ut förra året och med fortsatt utveckling där har man en vass offensiv kraft. Sen går det ju inte att blunda för att man har Div 3 äldsta men förmodligen mest vältränade 47 åring i laget…. det är bara att lyfta
på hatten för fenomenet Ville Viljanen.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Så sent som i mitten av mars ett par veckor innan seriestart kom man till spel i en träningsmatch med utespelaren Jerry Westerberg mellan stolparna, man kan lugnt säga att problemet jag uppdagade i januari ej var löst….
Innan seriestart fick man dock klart med Kevin Golestan som dock ej lirat så frekvent de sista 2-3 åren men han tog rollen som förste keeper och så länge han var skadefri gjorde han det bra.
Men ”problemen” avtog ej utan redan i maj hoppade assisterande tränaren Sefik Bozdag av pga av ”motivationsbrist” och det var efter 4 raka förluster med målskillnaden 2-16 och vem minns inte den hemska matchen mot KONGAHÄLLA borta 18/4
IK Kongahälla – Jonsereds IF  8-0
  • 5 Michael Konge 1-0
  • 11 Frane Sirinic 2-0
  • 16 Jesper Nilsson 3-0
  • 45 Kristoffer Frantzich 4-0
  • 55 Frane Sirinic 5-0
  • 60 Christoffer Larsson 6-0
  • 79 Daniel Alexandersson 7-0
  • 81 Rebin Shakir 8-0
Man studsar dock tillbaka efter detta och tar sedan 11 poäng inom en kort period bland annat via ett imponerande 1-1 resultat hemma mot FRÖLUNDA.
Och man går till sommarvila med ett par lag bakom sig trots en tuff vår.
Man gör en ”push” under sommaren och breddar truppen med ett par spelare:
Jonathan Hernandez (Sävedalen), William Fitz (Assyriska BK), Simon Jansson (Skövde), Sizar Ayoub (Semberija)
Men trots detta så blev det en tuff höst som mynnade ut i kvalspel som resulterat i degradering.
– – – – – – – – – – – – – – – – — 
Sist man var nere i division 4 var säsongen 2017 då man åkt hiss 2 år i rad från div div 2 ned till fyran och då rekryterade man Daniel ”Danis” Karlsson (numera UTSIKTEN) som ny tränare och han vände skutan det året och kvalade JIF uppåt senare den hösten.
Nu står man inför samma utmaning inför 2020 och det skall bli intressant att se vilken väg Jonsered skall vandra… för en sak är säker och det är att ett lag med så mycket kultur, fin anläggning ej skall lira lokalfotboll.
En person med stort Jonsered HJÄRTA som har agerat både som spelare i många år men även som spelande ass tränare samt tränare är Martin Viggeborn och han säger följande om klubben som har en stor plats hos honom:
”Tråkigt att Jonsered som trots alla tråkigheter ligger en varmt om hjärtat misslyckas så totalt under de senaste säsongerna.
Skall man vara ärlig så behöver Jonsered sätta sig ner och rannsaka sig själv som förening. Dels på hur man behandlar spelare men även på hur föreningen i stort skall skötas.
Marcus ”Mackan”Johansson: en av seriers bästa målvakter (om inte den bästa i div 3) börjar man bråka med om småsaker och vill bara bråka, där tappar han suget och man står utan målvakt.
Vem tar ansvar för de, ser man inte konsekvenserna av ett sånt agerande? Eller har man kanske för hög tilltro på vissa i föreningen med en hög titel att de skall lösa det? Vem scoutar spelare? vem har ett kontaktnät i Jonsered nu? Fel man på fel plats? Agerandet mot Marcus är bara ett av många exempel.
Föreningen försöker styras som ett företag ? Vad har man glömt på vägen ? Jonsereds hjärtat kanske ?
Man skall vara glad att spelare som Kim Canerfur, Erik Pahapill och Ville Viljanen ställer upp. Men man är för stolta för att ta del av exempelvis Villes kunskaper. Jag har hört rykten om att planen för nästa år är upp med X-antal juniorer och kapa budgeten för A-truppen. Detta har man ju testat när man rasade från 2an –> 4an. Föreningen kanske inte vill ligga högre upp än vad man gör?
I så fall skall nog detta kommuniceras ut till spelarna man tar in, Mitt sista år fick jag höra att för oss som föreningen så skiter vi i om vi ligger i 2an eller 4an. Kanske inte det man vill höra som spelare/ledare. Detta bör kommuniceras ut innan man skriver på.  Jonsered har en lång väg att vandra för att komma tillbaka till det som en gång var. Jag hoppas man gör om och gör rätt, bort med kompisgänget på toppen som ger varandra titlar etc och fokusera på det sportsliga. Folk tror kanske att jag är bitter på Jonsered efter vårt avslut, det har jag varit men det gör inte att jag inte kan vara nyanserad och ha ett helikopterperspektiv över situationen.”
I god journalistisk anda gav bloggen även Jonsereds IF (genom klubbens ordförande Peter Eriksson) möjligheten att ta del av Viggeborns kritik och även själva uttala sig:

”Jonsereds IF, lika unik som allvarlig!

Jonereds IF´s verklighet och externa spekulationer spelar sällan samma match. Man kan i dagsläget konkret konstatera att vårt seniorlag (herr) spelar i div. 4 under 2020, och att det beror det på våra matchinsatser under seriesäsongen och inget annat!

Under de senaste åren har vi i föreningen skapat en god ekonomisk grund. Detta har varit möjligt tack vare att vi genomfört många lyckade arrangemang. Vi har under samma period startat upp nya lag och vuxit som förening, i en tid då många andra föreningar försvunnit. Att driva en växande förening är ett större ansvar än att göra flest fotbollsmål för stunden och där vill vi vinna alla dagar i veckan, 365 dagar om året.

I föreningsgrunden handlar det om ekonomi och ideellt arbete och i det nya uppdaterade sammanhanget är det viktigt för våra sponsorer och intressenter att resurserna kommer ALLA till del. Vi har idag en bättre balans gällande detta i föreningen men jämförelsevis med tidigare år underpresterar vårt representationslag och det riskerar förstås påverka våra framtidsplaner.

Att ensidigt tro sig ha helikopterperspektiv ifrån gräsplanen är okunnigt och visar på brist att se dagens omvärld. Vi är stolta över ALLA våra lag och när föreningens intressenter är av samma uppfattning kommer vi även fortsättningsvis se fler duktiga fotbollsspelare på hög nivå som fostrats hos oss.

Det är vårt ansvar att lyssna och ta in konstruktiv kritik och samtidigt hålla våra värderingar högt. Vi kommer förstås analysera och utvärdera vår säsong internt för att kunna komma fram till vad vi vill förändra framåt.

 

Föreningens ungdomsfotboll växer och förändringar göres inte på en dag/säsong. Vi är på rätt väg, när vi vill bana väg för duktiga ungdomar som vill satsa och där avslutade och utbildade ”fotbollskarriärer” kan coacha nytt på rimlig nivå inom vår sport. Att spekulera och sälla oss till obestånds-klubbar, anlita oinsiktsfulla spelare och dalta med icke  supporters vill vi hålla oss ifrån.

Vi vill på detta sätt fortsätta att utveckla vår förening!

/Jonsereds IF
Peter Eriksson
Ordf.”

/ Bendinho