Det är dags att sammanfatta säsongen 2019 i 4A!

Klicka HÄR för att kolla hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. STENKULLEN GoIK 61-20 +41 49 poäng

Stenkullen var och nosade på toppstriden förra säsongen men föll tillbaka till en fjärdeplats. Inför årets 4A hade laget fyllt på med flera intressanta namn (bland annat blivande skyttekungen Tobias Hansson) och bloggen trodde på en topplacering (tippade som tvåa). Laget startade stabilt med tre raka där bland annat Kozara kördes över med 8-0 och toppkonkurrenten Kode besegrades med 5-2. Stenkullen dippade sen med bara en pinne på de följande tre. Det blev förlust mot både Nol (0-2) och Semberija (1-2) samt ett kryss mot Kortedala (1-1). Laget fortsatte att blanda lite fram till sommaren och det blev bland annat poängtapp mot bottenlagen Lunden Överås (1-3) och Kozara (1-1). Det blev dock även segrar och laget var trea efter våren där det bland annat blev fina 4-1 i sista matchen mot Kode. Hösten började lite trevande med 1-1 mot Nol men sen växlade Stenkullen upp med sju raka segrar! Bland annat blev det 3-0 mot båda toppkonkurrenterna Kortedala och Sembeirja! Både Semberija och Kortedala tappad sen lite poäng och plötsligt var det Stenkullen som var i förarsätet! Det avgjordes dock inte förrän i sista omgången då laget slog Lunden Överås hemma med 4-2 och guldhattarna åkte på! En imponerande säsongen för Stenkullen där laget var riktig stabila bakåt (20 mål på 22 matcher) och desstom var näst målfarligast framåt med sina 61 mål. Bäst i hela 4A var GoIKens Tobias Hansson med 24 mål.

 

2. KORTEDALA IF 40-25 +15 45 poäng

KIF trillade ur trean 2017 och slutade sexa i 4A förra säsongen. Laget har utan tvekan väldigt hög högstanivå men bloggen trodde inför säsongen att laget inte skulle klara av att hålla den nivån över en hel säsong. Där skulle dock KIF motbevisa bloggen då laget hängde med i guldstriden hela vägen in i sista omgången och dessutom nådde division 3 via ett lyckat kval! Laget öppnade säsongen starkt med fem segrar och ett kryss på de sex första matcherna. Krysset kom mot blivande seriesegrarna Stenkullen. Första förlusten kom i toppmötet med Kode där det blev förlust hemma på Bergsjövallen med 1-3. KIF föll även i matchen efter i ett hett derby mot Semberija. Laget repade sig dock och gick obesegrade i sina fyra nästa matcher med tre segrar och ett kryss. Det blev en fjärdeplats inför omstarten efter att Kortedala oväntat föll mot bottenlaget Lunden Överås (1-2) i sista vårmatchen. Hösten inleddes sedan med två uddamålssegrar mot UAFC och Kozara innan det var dags för toppmöte mot Stenkullen. Där förlorade dock laget med 0-3 och det blev samma resultat i matchen efter mot Nol och KIF vacklade lite. Laget höjde sig dock och vann mot både Kode borta (3-1) och fick revansch mot Semberija (2-1). Avslutningen blev ett race mellan Kortedala och Stenkullen där Stenkullen till slut kunde bärga seriesegern i sista matchen med KIF som tvåa. Kortedala laddade sen om och vann sin kvalgrupp före Åsarp-Trädet, Kinna och Mellerud och är alltså tillbaka i division 3 nästa säsong! En riktigt stark prestation av Kortedala! Tyvärr kastades det en liten skugga över framgångarna då division 4-domarna i slutet av säsongen vägrade döma Kortedala (och även United Africa). Laget slutade även i bottenFair-Play-ligan med åtta röda och över 70 gula. Framåt var Mouhammed Omeirat målbäst med sina sex mål.

 

3. KODE IF 76-60 +16 39 poäng

Ja, vad ska man säga om Kodes säsong? Det är väl bara att konstatera att Kode gjorde en klassisk ”Kode”. Full fart framåt – helt öppet bakåt, och en plågsam ojämnhet. Till skillnad från de senaste säsongerna så var dock laget med riktigt bra länge och ojämnheten i år var mer koncentrerad till en djup svacka efter sommaren. Inledningen kändes dock typiskt Kode där det blev två segrar som sen följdes upp av 2-5 mot Stenkullen och sen 3-5 mot Komarken. Laget kammade sig dock och radade sedan upp fem raka segrar med vinster mot både Kortedala (3-1) och Semberija (3-2). Även om de blev en oväntat förlust mot UAFC (3-5) och stryk i sista matchen (1-4 mot Stenkullen) ledde Kode 4A inför sommaren!

Kode inledde alltså hösten i förarsätet men förlorade sen i sina fem första matcher efter uppehållet! Det blev 1-4 mot Komarken, 2-5 mot Nol och 1-4 mot Zenith. Alltså tre lag i mitten av tabellen. Kode hade sen chansen att haka på toppen igen men föll mot Kortedala (1-3). Som om inte det vore nog så blev det hela 1-5 mot bottenkämpande Lunden Överås och Kode var borta från toppstriden. När det väl var kört med både kvalplats och uppflyttning så vaknade laget till och avslutade med tre raka och 17-5 i målskillnad på de matcherna. Bland annat spelade de bort Semberija (seger 5-1) och krossade jumbon UAFC i sista (8-2) och knep till slut en tredjeplats. En ytterst märklig säsong för Kode och en tredjeplats är ju ingen katastrof (bloggen hade tippat laget som femma). Det anmärkningsvärda är sättet de blir trea på med ledning inför hösten och sen en total kollaps. Kode svarade även för en mycket ovanlig bedrift (oklart om/när det inträffat innan). Laget gjorde nämligen flest mål (76) men släppte också flest (60)! Jonathan Hartwig slutade tvåa i skytteliga med sina 23 mål och Marcus Anderberg var inte långt efter med sina 21.

 

4. SKIF SEMBERIJA 49-43 +6 37 poäng

Slutade trea 2018 efter en jämn kamp med Guldheden om kvalplatsen. Det var en del spelare ut och in i truppen och även ny tränare i Naim Marouky. Känslan var ändå att laget skulle vara med och stångas i toppen även i år. Det började dock skakigt då laget släppte tio mål på sina första två matcher! 5-5 i premiären mot Komarken och 1-5 mot nykomlingen Zenith i matchen efter. Semberija spelade dock upp sig och radade upp sex raka segrar där de bland annat besegrade både blivande ettan Stenkullen (2-1) och blivande tvåan Kortedala (3-2)! Innan sommaren hann dock laget bland annat förlora mot Guldheden (0-1) och på övertid mot Komarken (2-3). Semberija var dock tvåa inför omstarten efter Kode. Hösten började bra med två segrar men sen föll laget i toppmötet med Stenkullen (0-3) och några omgångar senare blev det derbyförlust mot en annan toppkonkurrent, Kortedala (1-2), och luften gick ur laget. Precis som i början av säsongen rasslade målen in bakåt och laget släppte 13 bollar på de tre sista matcherna och gled ner till en fjärdeplats. Trots detta en stabil säsong av Semberija som var med länge i toppstriden men inte riktigt kunde matcha lagen framför under hösten. Kevin Yamoah blev bäste målskytt med sina 16 mål.

 

5. FC KOMARKEN 46-43 +3 31 poäng

Laget har pendlat lite mellan fyran och femman och bloggen trodde att Komarken skulle få det betydligt tuffare i årets 4A. När säsongen nu ska sammanfattas så svarade Komarken nämligen för sin bästa säsong sen klubben bildades 2007. Säsongen inleddes med en galen match mot Semberija som slutade 5-5 (!) efter två sena mål av FCK. Oavgjort var Komarkens melodi i början då laget kryssade i fyra av sina sex första matcher. De två andra vanns (3-2 mot Guldheden och 5-3 mot Kode) men sen kom första förlusten när laget föll mot United Africa (1-3). Efter det blev det en tyngre avslutning med fler kryss och två uddamålsförlusten mot Kortedala (0-1) och Lerum (0-1). Det blev dock en trea i returen mot Sembeirja (3-2) efter att Shvan Kamal avgjort på övertid. Laget var åtta när 4A gick på sommarlov men hade bara fyra poäng ner till Kozara under strecket. Laget började dock hösten bra med två raka segrar, 4-1 mot Kode och 1-0 mot Zenith, och tog sig bort från bottenstriden. Komarken kryssade sen i tre matcher i rad mot seriens tre bottenlag, Lunden Överås, Kozara och UAFC. Seriesegrarna Stenkullen blev sen för svåra (förlust 1-4) men sen avslutade Komarken starkt med seger mot Nol, kryss mot tvåan Kortedala och 1-0 i sista mot Guldheden. Det blev alltså en fin femteplats till slut för Komarken som bara förlorade fem matcher på hela säsongen men som också spelade tio oavgjorda matcher! Det går ju att se det som att de är svåra att besegra eller att laget har svårt att vinna matcher. Hur som helst en riktigt fin säsong av Kungälvslaget som får anses som en av säsongens positiva överraskningar. Jafet Menghestab blev bäste målskytt med sina 11 mål.

 

6. LERUMS IS 42-40 +2 30 poäng

LIS hade två raka degraderingar på kontot inför säsongen och frågan var om det unga laget skulle rasa vidare genom seriesystemet eller bromsa in i division 4? Försäsongen bådade dock gott och känslan var att laget skulle klara sig fint. Lerum inledde också säsongen starkt med segrar mot Zenith (4-2) och Guldheden (3-2) samt ett kryss mot Komarken (1-1). Laget var inblandade i en hel del jämna matcher och föll i den tidiga returen mot Zenith (0-1), kryssade mot Lunden Överås och slog bottenlagen United Africa (2-1) och Kozara (2-0). Laget vann även stort mot Nol (5-1) och hade lite tätkänningLerum gick sen in i en tuff period av spelschemat och det märktes att laget inte riktigt kunde matcha topplagen. Det blev nämligen förluster mot Stenkullen (0-3), Kortedala (0-2), Semberija (1-4) och Kode (2-4). Av bara farten föll laget även mot Guldheden (0-1) men slog Komarken med samma siffror i sista vårmatchen. Laget var femma inför hösten och lagen framför hade stuckit iväg. Under hösten blandade LIS sina prestationer och höll sig i mitten av tabellen. Det blev bland annat fina segrar mot Lunden Överås (4-1), Nol (5-0) och i slutet även mot Semberija (5-2). Lerum tappade dock lite poäng mot bottenlagen med 1-3 mot UAFC och 1-1 mot Kozara. Topplagen Stenkullen (0-3) och Kode (2-4) blev också för svåra. Lerum stod för en stabil säsong och landade alltså ganska mjukt i 4A. Det unga laget har framtiden för sig och ska bli intressanta att följa. Målmässigt utmärkte sig inte LIS varken framåt eller bakåt och Patric Andersson blev bäste målskytt med sina 11 mål.

 

7. GULDHEDENS IK 37-45 -8 30 poäng

Laget slutade tvåa 2018 (miss i kvalet upp till trean) och inför den här säsongen hade bloggen faktiskt laget som knappa favoriter till seriesegern! Men det skulle visa sig bli en tung säsong för centrumlaget och det började illa direkt. Laget förlorade sina tre första matcher där det blev uddamålsförlusten mot Lerum och Komarken men hela 2-7 mot Kode! GIK höjde sig dock efter den tunga starten och spelade upp sig. Zenith besegrades två gånger om (4-1 och 2-1) och det blev även segrar mot Lunden Överås (2-1) och United Africa (1-0). Formpendeln svängde dock tillbaka och laget föll i jämna matcher mot Stenkullen (0-2), Nol (1-2) och Kortedala (1-3). Toppstriden var redan körd och laget var sexa efter våren, som avslutades med två uddamålssegrar mot Semberija och Lerum samt 1-4 mot Kode. Även hösten blev upp och ner där laget inledde mot de tre lagen i botten. Lunden Överås (4-2) och Kozara (3-0) besegrades medan laget föll mot United Africa (1-2). Det blev även en rejäl djupdykning mot blivande seriesegrarna Stenkullen (0-6) och förlust även mot tvåan Kortedala (1-3). Laget blixtrade dock till och slog Semberija med 3-0. En sjundeplats var självklart inte vad GIK räknade med och det var både offensivt och defensivt som det inte ville sig. Framåt blev det bara 37 mål (20 färre än 2018) där Nicholas Kakonge blev målbäst med sina sju mål. Defensivt släppte laget 45 mål (jämfört med 30 året innan). Det ska väl också sägas att laget var inblandad i väldigt många jämna matcher där inte mindre än hälften av alla matcherna avgjordes med uddamålet (sex förluster och fem vinster). Guldheden var även enda laget tillsammans med Kode som inte kryssade under säsongen. Det återstår att se om det var säsongen 2018 som var ett undantag och att GIK egentligen är ett mittenlag i fyran eller om de är tillbaka i toppen 2020?

 

8. IK ZENITH 40-37 +3 26 poäng

Nykomlingen Zenith vann 5A lite överraskande förra säsongen och skulle nu försöka etablera sig i fyran. Vårsäsongen var ganska upp och ner där Zenith inledde med två förluster innan de chockade topplaget Semberija (seger 5-1!). Laget slog sen Lerum (1-0) men sen blev det bara en poäng på fyra följande matcherna innan laget hittade lite trepoängare igen. Offensiven blixtrade till igen och Lunden besegrades med 6-0 och i matchen efter blev det 3-1 mot bottenkämpande United Africa. Zenith dippade dock igen innan sommaren med två poäng på de avslutande fem matcherna och inför omstarten var laget farligt nära strecket. Efter förlust i omstarten (0-1 mot Komarken) höjde sig Zenith med en fin seger mot Kode (4-1). Sen väntade tre raka matcher mot lagen bakom i tabellen. Det blev kryss mot både Lunden Överås (1-1) och Kozara (0-0) och en viktig seger mot UAFC (4-2). Kontraktet löstes dock i sista omgången där Zenith besegrade Nol med 2-0. En åttondeplats som nykomling får anses som full godkänt även om bloggen nog trodde att laget skulle hålla sig lite längre ifrån bottenstriden och laget riskerade som sagt att åka ur inför sista matchen. Jim Nielsen blev iallafall bäste målskytt med sina åtta mål där hälften kom från straffpunkten.

 

9. NOL IK 30-48 -18 24 poäng

Nol gör sin tredje säsong i 4A den här vändan sen laget kvalade sig upp från femman säsongen 2016. Laget kom från en sjundeplats 2018 och bloggen trodde att laget skulle hålla till på den undre halvan och det skulle också visa sig stämma. Det blev en del poäng i början av säsongen och laget var obesegrade efter fyra matcher med två segrar (mot United Africa och blivande seriesegrarna Stenkullen) och två kryss (Lunden Överås och Kozara). Laget kunde sen inte stå emot topptrion Kode (1-4), Kortedala (0-3) och Semberija (1-3) och laget föll även stort mot Lerum (1-5). Precis som inledningen så blev de en hel del poäng i slutet av våren med tre kryss och två segrar på de avslutande fem matcherna. Inför hösten låg Nol sjua och hade lite poäng tillgodo neråt i tabellen. Omstarten slutade dock med förlust mot bottenkämpande Kozara (0-2) men sen visade laget kvalité mot seriens topplag! 1-1 mot Stenkullen, 5-2 borta mot Kode och 3-0 mot Kortedala. Nol ska vara glada att de poängen kom för lagets ojämnhet visade sig i avslutningen av serien. Laget föll i fyra raka matcher med bland annat 0-5 mot Lerum och 1-4 mot Komarken. Inför sista omgången riskerade Nol att åka ur 4A även om det scenariot kanske inte kändes sannolikt (Lunden Överås var tvungna att ta poäng mot guldjagande Stenkullen på bortaplan). Nol förlorade iallafall även sin sista match (0-2 mot Zenith) och det blev till sist bara en poäng ner till nedflyttade elvan Lunden Överås! Laget blandade sina prestationer och tog mycket poäng mot topplagen (fyra poäng mot Stenkullen, tre poäng mot Kortedala och tre poäng mot Kode) men tappade samtidigt poäng mot mittenlagen och lagen i botten, vilket höll på att kosta kontraktet. Laget var även målsnålast i hela 4A med sina 30 mål. Nebeyu Elias och Vladimir Ilic delade på den interna skytteligasegern med blygsamma sex mål var.

 

10. FK KOZARA 33-54 -21 24 poäng

Laget trillade ur trean 2018 och tappade stora delar av truppen inför säsongen och tippades av bloggen att åka ur. Inledningsvis så såg det även ut som bloggen skulle få rätt. Efter sex matcher hade laget bara en inspelad poäng (3-3 mot Nol) och laget föll bland annat mot Stenkullen med 0-8 men spelade jämnt med både Kortedala (1-2) och Kode (1-2). I sjunde omgången kom sen äntligen första segern när Andres Vasquez avgjorde på straff mot Guldheden (2-1). Kozara vaknade till och vann även de två följande matcherna mot Komarken (3-1) och Zenith (2-1). Visserligen föll laget mot bottenkonkurrenten Lunden Överås men vann den viktiga matchen mot jumbon United Africa (3-0). Laget var 11:a inför omstarten efter att laget släppt sju bollar mot Kode men sen kryssat mot Stenkullen. Kozara inledde sen hösten med en viktig seger borta mot Nol och hade kontakt med lagen framför. Kozara tog sen dock bara en poäng på de fyra följande och avslutningen blev svettig. Kozara hittade lite poäng med 2-2 mot Komarken och 0-0 mot Zenith men även streckkonkurrenten Lunden Överås började ta poäng. Trots att Kozara besegrade just Lunden Överås i nästa sista omgången, efter ett sent segermål av Nikola Petrovic, låg laget under strecket inför sista på sämre målskillnad än just Lunden Överås. I en svängig match (där Kozara spelade sista halvtimmen med en man mindre) lyckades laget ändå spela 5-5 mot United Africa och det räckte till nytt kontrakt! Lunden Överås förlorade nämligen borta mot seriesegrarna Stenkullen! En riktig kämparinsats av Christos Sakalakis mannar som alltså till slut grejade nytt kontrakt. Marcos Abello blev bäste målskytt med sina sex mål.

 

11. LUNDEN ÖVERÅS BK 39-54 -15 23 poäng

Lunden Överås har haft en nedåtgående spiral de senaste åren och kom från två raka åttondeplatser inför säsongen. Bloggen trodde på en likande placering i år men det skulle visa sig att Lunden till slut hamnade på fel sida strecket. Laget fick en tuff start direkt på säsongen och på de åtta första matcherna blev det bara tre kryss och resten förluster. Bland annat rann det iväg både mot nykomlingen Zenith (0-6) och Kode (2-6). I slutet av våren hittade dock laget lite form det började med en 3-2 seger mot bottenkollegan United Africa där Patrik Magier satte segermålet i 87:e! Laget slog även en annan bottenkonkurrent, nämligen Kozara, med 3-1 men vann även mot blivande seriesegrarna Stenkullen (3-1)! Innan uppehållet passade även laget på att slå blivande tvåan Kortedala med 2-1! Den sena spurten gjorde att laget låg tia inför omstarten. Hösten började sen tungt med två förluster och sedan kryss mot både Komarken och Zenith. Efter det kom en tung 5-1 seger mot Kode som gav hopp om nytt kontrakt. Bottenkonkurrenten Kozara hade dock också börjat skrapa ihop lite poäng och lagen möttes i näst sista omgången! Lunden ledde med 2-1 och hade dessutom en man mer i slutet av matchen men Kozara kunde vända och vinna matchen! Inför sista omgången var dock Lunden Överås på rätt sida strecket tack vare bättre målskillnad än just Kozara! Sista omgången blev dramatisk och Lunden hade svårast möjliga motstånd då de mötte guldjagande Stenkullen på bortaplan. Det blev förlust med 2-4 samtidigt som Kozara kryssade (5-5) i en galen match mot United Africa. Tungt för Lunden Överås som haft en nedåtgående trend de senaste säsongerna och nu alltså ramlade ner i femman. Patrik Magier blev bäste målskytt med sina 12 mål.

 

12. UNITED AFRICA FC 32-56 -24 15 poäng

Som vanligt svårscoutade men det hade det ganska tufft förra säsongen och slutade tia och känslan inför säsongen var att laget skulle få det tufft även i år och UAFC tippades också sist. Till en början verkade den tippningen vara berättigad då laget inledde med sex raka förluster. Det var dock inga storförluster och tre av förlusterna kom med uddamålet. Det var dock tunt framåt med bara tre mål på de inledande sex matcherna. I sjunde omgången kom sen första segern när Komarken besegrades med 3-1. Laget föll sen mot båda bottenkonkurrenterna Lunden Överås (2-3) och Kozara (0-3) men lyckades däremellan att besegra topplaget Kode med 5-3! Laget var ändå sist inför omstarten efter sommaren. Efter två inledande förluster hittade dock United Africa lite form med sju poäng på tre matcher men samtidigt vann även konkurrenterna. Laget föll sen tungt mot både Zenith (2-4) och i ödesmatchen mot Lunden Överås (1-3). Det blev sen en lite tråkig avslutning då matcher fick flyttas pga en domarbojkott av bland annat UAFC. United Africa hamnade sist i seriens Fair-Play-liga med 7 röda och 76 gula. Laget avslutade iallafall med 5-5 mot Kozara och 2-8 i sista matchen mot Kode. Respass tillbaka till femman för United Africa. Målskyttet var helt klart en del av problemet och laget gjorde näst minst mål i serien. Simon Oyin Nwabueze blev bäste målskytt på sex mål.

 

/Rasta