Dags att sammanfatta årets 4B!

HÄR tippade bloggen inför säsongen.

 

1. ÖCKERÖ IF 68-21 +47 55 poäng

Känslan inför säsongen var att Öckerö IF hade någon fint på gång och att 2018-års femteplats skulle förbättras. Laget hade en riktigt stabil försäsong och några fina nyförvärv (blanda annat kusinerna Wiklander från ÖIS U19) anslöt till en redan intressant trupp. Bloggen trodde dock att Velebit skulle bli för svåra för ö-laget men det skulle visa sig bli tvärtom!

Andreas Larssons mannar inledde serien stabilt med två segrar (1-0 mot Eriksberg och 5-0 mot blivande jumbon Mölndal) men föll sen i en jämn match mot GFF (1-2). Det skulle dock visa sig bli lagets enda förlust innan sommaren och laget radade upp åtta trepoängare och ett kryss innan det var dags för vila. Inför hösten var det upplagt för ett trelagsrace där Öckerö satt i förarsätet tätt följda av Velebit och GFF. ÖIF slog Älvsborg i första matchen (3-1) men ställdes sen mot tvåan Velebit (som man inte hade mött under våren). Där blev det förlust med 1-2 och plötsligt var det bara en poäng ner till Velebit! Innan det var dags för returen radade dock ÖIF upp sex raka segrar med 25-4 i målskillnad! Det var egentligen bara i 2-1 segern mot Mölnlycke IF som det var tight (Simon Olssons segermål kom i 90:e!). Annars handlade det om kassaskåpssäkra segrar och bland annat fick laget revansch på GFF (seger 3-1) som försvann från toppstriden under hösten. Då Velebit också gått rent sen förra mötet blev det en ren seriefinal i den näst sista omgången och då ÖIF ledde med en poäng så betydde tre poäng serieseger! Matchen såg ut att bli mållös men i 88:e dök lagets skyttekung Carl Wiklander upp och satte dit segermålet!

Laget var näst bäst framåt i serien med sina 68 mål och släppte i snitt under ett mål per match (21 på 22 matcher). Carl Wiklander slutade på en andraplats i skytteligan med sina 20 mål.

En riktigt välförtjänt serieseger och det ska bli intressant att se vad laget kan göra i trean!

 

2. KF VELEBIT 57-21 +36 51 poäng

Laget var tvåa 2018 men missade i kvalet till trean och det såg riktigt bra ut inför säsongen 2019 och Velebit hade fyllt på den redan fina truppen med flera namnkunniga spelare. Velebit tippades också som seriesegrare av bloggen men det skulle visa sig att Öckerö blev för starka. Laget inledde också säsongen lite svajigt även om det blev seger direkt i premiären mot blivande toppkonkurrenten GFF (3-1) och hela 5-0 mot Björkö några matcher senare. Velebit förlorade nämligen tidiga matcher mot både Mölnlycke-Sjövalla (1-2) och Mölnlycke IF (1-3) och fick jobba ikapp de andra topplagen. Mittendelen av våren var dock riktig starkt där laget vann sex raka matcher med bland annat 5-0 mot Askim och 6-0 mot Kärra KIF. Poängskörden skickade upp Velebit i toppen men det blev förlust även i returen mot GFF (0-4) men laget var ändå tvåa efter våren då det blev två segrar innan uppehållet. Efter sommaren blev det först ett trelagsrace i toppen innan GFF hakades av och det bara var Velebit och Öckerö som slogs om seriesegern. Toppduon hade båda sina möten kvar och Velebit vann det första tidigt på hösten och satte press på ÖIF. Velebit vann sen fem matcher till innan det var dags för returen. Med undantag för 4-0 mot Mölndal var det inga storsegrar men laget höll nollan i fyra av de fem matcherna. Inför matchen mot Öckerö ledde ö-laget med en poäng och då det var näst sista omgången kunde laget säkra seriesegern. Det blev en jämn match på Prästängen där till slut Velebit föll med uddamålet. Andraplatsen och kval till trean var dock redan säkrat men precis som 2018 så gick det inte vägen. Det blev två segrar på tre matcher i kvalet men det räckte alltså inte. Velebit var tillsammans med Öckerö bäst defensivt i 4B med 21 insläppta på 22 matcher. Emilio Rossi blev Velebits bästa målskytt med sina 13 mål.

 

3. GÖTEBORGS FF 70-28 +42 48 poäng

Anrika GFF fortsätter att samla på sig hedersamma placeringar i 4B och precis som ifjol blev det en tredjeplats i årets serie. Laget svarade för en fin vår även om säsongen inleddes med 1-3 mot Velebit. Efter detta blev det dock sju raka trepoängare där bland annat blivande seriesegrarna Öckerö besegrades med 2-1. Sviten innehöll även 4-0 mot Mölnlycke IF och 5-0 i derbyt mot Sandarna BK och GFF toppade 4B en bit in på våren. Sen kom en liten svacka där laget först tappade 2-0 till 2-3 sista kvarten mot Älvsborg och sedan kryssade både mot Askim (4-4) och Kärra (2-2). Innan sommaren hann dock GFF med att slå toppkonkurrenten Velebit (4-0) och även Eriksberg (2-1) och laget var trea (med häng på Velebit och Öckerö) inför omstarten. Hösten började stabilt med två segrar (4-2 mot Mölnlycke IF och 4-1 mot Björkö). Laget tappade sen oväntat poäng mot bottenlaget Mölnlycke-Sjövalla (1-1) och ställdes sen mot toppkonkurrenten Öckerö borta. GFF räckte inte till och föll med 1-3. Det stod klart att GFF inte skulle orka haka på ÖIF och Velebit i toppen och resten av hösten spelades av. Det blev dock derbyseger igen mot Sandarna (4-2) och hela 13-0 mot jumbon Mölndal! Laget hann även med att förlora mot Älvsborg (1-2) men tredjeplatsen var aldrig hotad. En fin säsong av GFF där laget gjorde flest mål (70) och där Charles Palmborg vann skytteligan på fina 24 mål. Laget spelade jämnt mot toppkonkurrenterna med en seger och förlust mot både Velebit och Öckerö. GFF lyckades dock inte riktigt hålla koncentrationen uppe mot några av lagen längre ner i tabellen och det blev kostsamt i slutänden.

 

4. ERIKSBERGS IF 48-30 +18 39 poäng

EIF brukar hålla till på den nedre halvan av 4B och slutade sjua förra säsongen (dock utan att bli indragen i bottenstriden). Inför säsongen 2019 kändes det dock som laget hade något på gång och försäsongen innehåll bland annat en finalplats i Hisingsmästerskapen och flera andra fina resultat. Bloggen tippade laget femma men det skulle visa sig att EIF hade ännu mer i sig! Det började dock tungt för Eriksberg och efter sex matcher hade laget fortfarande inte vunnit. Det blev förluster mot Öckerö (0-1) och GFF (0-3) men laget kryssade också mot Mölnlycke IF, Mölnlycke-Sjövalla och Sandarna. Den blygsamma poängskörden gjorde att laget låg i botten av 4B efter halva våren. Laget spelade dock upp sig och vann plötsligt fyra raka matcher! Det blev bland annat 4-0 mot Mölndal och sedan uddamålssegrar mot både Älvsborg och Askim. EIF kunde dock inte rubba något av topplagen och fick avsluta våren med tre hedersamma förluster mot topp-3. Inför omstarten låg laget på en åttondeplats och det var inte mycket poäng ner till strecket. EIF svarade dock för en underbar höst och vann åtta av sina nio matcher! Laget vann inte bara utan vann stort! Under våren hade laget gjort 16 mål13 matcher och på hösten blev det 328 matcher! Bottenlaget Mölnlycke-Sjövalla och Mölndal krossades med 7-0 och 6-0 och det blev hela 6-1 mot Sandarna. Målgladast var Olof Möller som bland annat blev fyramålsskytt mot både Mölnlycke och Mölndal. Möller blev bäste målskytt med sina 13 mål, alla under hösten! Den enda förlusten kom i nästa sista omgången så det blev 0-4 mot Kärra KIF. Josip Barics gäng avslutande sedan snyggt med att slå Velebit i sista matchen och säkra fjärdeplatsen. En riktigt fin säsong av Eriksberg även om de aldrig var i närheten av toppstriden. Senast laget var så här högt upp i tabellen var 2014 då laget också slutade fyra.

 

5. SANDARNA BK 34-41 -7 33 poäng

Nykomlingarna Sandarna BK kom från två raka seriesegrar och var äntligen tillbaka i 4B efter att de alltså varit nere och vänt i sexan. ”Majornas Milan” inledde också säsongen inspirerat och vann sina fyra första matcher. Det blev uddamålssegrar mot Mölndal (1-0), Älvsborg (2-1) och Askim (3-2) samt 4-1 mot Kärra KIF. Inför säsongen var det ett litet frågetecken om vem som skulle göra målen i SBK och laget hamnade i en liten svacka och gick mållösa i tre raka matcher och det visade sig också att laget inte riktigt rådde på topplagen (0-3 mot Velebit och 0-5 mot GFF). SBK hittade några trepoängare innan sommaren men avslutade ganska svagt med kryss mot både jumbon Mölndal (1-1) och Älvsborg (0-0). Laget var dock fyra inför omstarten men topptrion hade då redan stuckit iväg. Hösten började sen tungt för SBK med tre raka förluster och bland annat en 1-6 smäll mot Eriksberg! Visst kom det en viktig 2-1 seger mot Askim men sen föll laget igen mot både GFF och Mölnlycke IF. Möjligtvis började det sneglas neråt i tabellen men det var egentligen aldrig någon fara. Sandarna avslutade nämligen serien snyggt med tre raka segrar och bjöd till om med på fem mål framåt mot Mölnlycke-Sjövalla och även seger mot redan klara seriesegrarna Öckerö i sista matchen! Lars Olssons mannar etablerade sig som väntat ganska fint i comebacken i fyran. Det enda anmärkningsvärda var som sagt målproduktionen (34 mål) där bara nedflyttade Mölnlycke-Sjövalla och Mölndal var sämre. Mikael Johansson blev bäste målskytt på blygsamma fem fullträffar.

 

6. KÄRRA KIF 40-37 +3 30 poäng

Inför säsongen var bloggen lite osäker på vart man hade Kärra. Laget slutade sexa 2018 men hade en ganska svag försäsong i ryggen och truppen kändes aning tunn. Det skulle dock visa sig att bloggen oroat sig helt i onödan och Kärra KIF slutade på en säker mittenplacering i årets 4B. Laget startade riktigt fint med tre raka segrar. Båda Mölnlycke-lagen besegrades och det blev även tre pinnar borta mot Björkö efter att Niclas Andersson gjort matchens enda mål. Laget föll förvisso mot nykomlingen Sandarna (1-4) men efter det fortsatte poängen att trilla in. Segrar mot Älvsborg (4-0) och Mölndal (3-2) följdes upp av några kryss (bland annat 2-2 mot Öckerö) och laget var faktiskt och nosade på toppen. Avslutningen på våren var svag och det blev bara en poäng på de fem sista. Laget föll bland annat med hela 0-6 mot Velebit men åkte även på ett par jobbiga uddamålsförluster. Hösten inleddes på en sjätteplats och skulle alltså även avslutas där. Till en början såg det dock ut som att det skulle kunna bli ett par placeringar högre upp. Det blev åtta poäng på de fyra första matcherna efter sommaren med revansch mot Sandarna (3-1) och en utskåpning av Mölndal (6-0) samt kryss mot Älvsborg och Askim. Kärra hamnade dock i en svacka och precis som på våren avslutades hösten med bara en poäng på de fem sista (1-1 mot Mölnlycke-Sjövalla). Målet i den matchen var även lagets enda på de fem sista! Trots den svara avslutningen blev det en stabil sjätteplacering där laget aldrig var i närheten av bottenstriden. Jonathan Brusberg blev bäste målskytt med sina tio mål.

 

7. ÄLVSBORG FF 43-48 -5 27 poäng

Laget åkte ur division 3 2018 och bloggen var lite orolig för det unga ÄFF som tappat en hel del rutin inför säsongen. Inledningen på säsongen var helt ok med tidiga segrar mot blivande bottenlagen Mölnlycke-Sjövalla (5-1) och IF Mölndal (2-1). Efter att laget föll mot topplaget Öckerö med 0-5 följde dock en dyster svit med fyra ytterligare förluster där laget släppte fyra bollar mot både Askim och Kärra. Poängtorkan gjorde att laget återfanns i bottenskiktet av tabellen. Avslutningen på våren vara dock riktigt stark och vändningen inleddes med en 3-2 seger mot topplaget GFF där ÄFF vände 0-2 till 3-2 sista kvarten! Den segern följdes upp av trepoängare även mot Mölnlycke IF (5-3), Björkö (2-1) och Mölnlycke-Sjövalla (6-0). Laget var femma inför uppehållet efter 0-0 i sista vårmatchen mot Sandarna. Hösten började bra med seger 3-2 mot jumbon Mölndal men sen hamnade laget i en svacka och började halka neråt i tabellen igen. På de följande fem matcherna blev det bara en pinne (2-2 mot Kärra) och det fanns risk att laget skulle kunna dras in i en streckstrid. Kontraktet säkrades dock i omgång 20 när ÄFF ännu en gång slog topplaget GFF efter att Filip Bergfelt avgjort i 84:e! Säsongen avslutades sen med kryss mot Mölnlycke IF (2-2) och förlust mot Björkö (2-3) i sista. Visst hade laget lite svackor under säsongen men det blev ändå en stabil sjundeplats och ÄFF var aldrig riktigt indragna i bottenstriden. Harald Oresjö blev ÄFF:s bästa målskytt med sina åtta mål.

 

8. IFK BJÖRKÖ 37-49 -12 27 poäng

Ö-laget slutade nia säsongen 2018 och känslan var att Björkö skulle återfinna i de trakterna även denna säsong. Efter en hyfsad inledning med två segrar (4-1 mot Askim och 1-0 mot Eriksberg) och två förluster (0-1 mot Kärra KIF och 0-5 mot Velebit) hamnade laget i en svacka. Det blev nämligen fyra raka matcher utan poäng. Visst mötte Björkö topplagen Öckerö och GFF men även båda Mölnlycke-lagen. Mot Sandarna kom sen en skön seger när Andreas Odersjö satte segermålet i 88:e minuten och det blev lite fler poäng innan sommaren. Både Mölndal (4-1), Askim (5-2) och Kärra KIF (2-1) besegrade innan uppehållet. Det blev förvisso förluster mot Älvsborg (1-2) och Velebit (0-3) men laget var sjua inför sommaren. En svag start på hösten gjorde dock att Björkö halkade närmare och närmare bottenstriden. Laget förlorade sina fyra första höstmatcher där de släppte fyra mål i varje match! Med några omgångar kvar kom dock en riktigt viktig seger när Mölnlycke-Sjövalla besegrade på hemmaplan med 3-1! I näst sista omgången säkrade sen ö-laget kontraktet utan att spela då jumbon Mölndal lämnade WO. Björkö avslutade sen med att besegra Älvsborg med 3-2. En ganska stabil åttondeplats till slut även om det blev lite väl spännande under hösten. Andreas Odersjö blev bästa målskytt med sina 14 mål.

 

9. MÖLNLYCKE IF 51-52 -1 23 poäng

Efter två fina placeringar (trea 2017 och fyra 2018) trodde bloggen på fortsatt toppkamp för Mölnlycke IF den här säsongen. Det skulle dock visa sig bli helt tvärtom och MIF var under strecket en bra bit in på hösten! Inledningen var aningen ojämn med förlust i premiären mot Kärra KIF (0-3) men sen finfina 3-1 mot KF Velebit i matchen efter! Det visade sig dock att laget inte riktigt kunde utmana de andra topplagen och det blev 0-4 mot GFF och 2-5 mot Öckerö. MIF fortsatte att blanda och lämnade norra skärgården med en fin bortaseger mot Björkö (3-1) men föll sen i derbyt mot Mölnlycke-Sjövalla (0-1). Mönstret fortsatte och laget krossade Mölndal (8-0) men släppte sen tio mål på två matcher mot Älvsborg (3-5) och Askim (4-5). Innan sommaren hittade dock laget en viktig trepoängare mot Kärra KIF efter ett sent segermål av Jesper Falkentorn. Mölnlycke var dock bara en poäng från nedflyttning inför omstarten. Laget inledde sen hösten med två jämna matcher mot topplagen GFF och Öckerö men fick inte med sig några poäng. Det blev dock en viktig seger mot Björkö (4-2) innan det var dags för derby igen! Precis som innan sommaren blev det dock förlust mot Mölnlycke-Sjövalla och med fem matcher kvar var MIF på nedflyttningsplats! Avslutningen blev dramatisk då laget även föll mot Eriksberg (1-3) och var alltså i det läget ute ur 4B. Laget tog sig dock samman och besegrade Sandarna med 4-2 efter ett hattrick av Marcus Vogel. I matchen efter togs ännu ett steg mot säkrat kontrakt då det blev hela 7-0 mot Mölndal. MIF kunde sen andas ut efter 2-2 mot Älvsborg vilket betydde att division 4-statusen var förnyad! En märklig säsong för MIF som utan tvekan var en av de stora negativa överraskningarna i lokalfotbollen säsongen 2019. Vogel blev iallafall bäste målskytt med sina tio mål.

 

10. ASKIMS IK 59-65 -6 22 poäng

Laget åkte ur trean ganska rejält förra säsongen men bloggen trodde på en stabil mittenplacering. Askim fick det dock betydligt svettigare och det var precis att laget klarade sig kvar! Inledningen var tuff med tre raka förluster och laget fick jobba i motvind direkt. Det blev 1-4 mot Björkö, 1-3 mot Mölnlycke-Sjövalla och mot nykomlingen Sandarna tappade AIK 2-1 till 2-3 i slutminuterna. Laget lyckades sen få ihop lite poäng med 1-1 mot Mölndal och första segern mot Älvsborg (4-2). Visst spelade laget jämnt mot blivande seriesegrarna Öckerö (3-4) och plockade poäng mot Kärra (2-2) men föll tungt mot Velebit (0-5) och i slutminuterna mot Eriksberg (2-3). Innan sommaren lyckades dock Askim spela upp sig lite och tog poäng av topplaget GFF (4-4), slog Mölnlycke IF med 5-4 och tog även en trepoängare i sista matchen (2-1 mot bottenkonkurrenten Mölnlycke-Sjövalla). Laget inledde hösten dock hösten på fel sida strecket som elva. Inledningen på hösten var bra och det såg ut som laget skulle spela sig bort från bottenkampen. Jumbon Mölndal krossades med 13-0 efter fem mål av Patrick Abrahamsson och i matchen efter blev det seger mot Älvsborg (4-2). Laget drogs dock tillbaka ner i bottenträsket då laget bara tog en poäng på de följande sex matcherna! Det blev hela 1-7 mot Öckerö men uddamålsförlusten mot Sandarna (1-2), Velebit (3-4) och Eriksberg (1-2). Inför sista omgången var Askim bara en poäng före elvan Mölnlycke-Sjövalla och bottenkonkurrenten krossade jumbo Mölndal med 6-0 i sin sista match. Askim gjorde dock sitt och vann sin match mot Mölnlycke IF (4-2) och fixade kontraktet i sista stund! Som sagt en betydligt jobbigare säsong än väntat där dock Patrick Abrahamsson gladde med sina 20 mål! Efter Öckerö och GFF var faktiskt AIK målgladast i 4B med sina 59 mål. De var dock tvåa på listan över flest insläppta mål med 65.

 

11. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK 28-58 -30 21 poäng

Bloggen trodde på en tuff säsong för Mölnlycke-Sjövalla efter ett ganska jobbigt 2018 (en åttondeplats) och en svag försäsong. Farhågorna besannades till slut men laget inledde säsongen ganska piggt med tidiga segrar mot Askim (3-1) men mest överraskande mot topplaget Velebit (2-1). Visst föll laget mot GFF med 0-4 men tog sen en riktigt skön derbyseger mot Mölnlycke IF (2-1) och följde upp det med en till trepoängare mot Björkö. Avslutningen på våren var dock sämre med fem raka förluster som bland annat innehöll en WO mot Sandarna och 1-3 mot jumbon Mölndal (deras enda seger på hela säsongen). Laget var på rätt sida strecket inför omstarten men inledde tufft med 0-9 på de två första matcherna. Sen kom  dock ett kryss mot topplaget GFF (1-1) och ännu en derbyseger mot Mölnlycke IF (2-0). Efter tre raka förluster och sen ett kryss var laget under strecket men hade chansen inför sista omgången och det stod mellan Mölnlycke-Sjövalla och Askim. Mölnlycke-Sjövalla gjorde sitt och krossade jumbon Mölndal med 6-0 men även Askim vann (4-2 mot Mölnlycke IF) och det blev respass för Mölnlycke-Sjövvalla och efter sex säsonger är laget tillbaka i femman. Niclas Williamsson blev bäste målskytt med sina fem mål (varav fyra kom i den sista matchen mot Mölndal).

 

12. IF MÖLNDAL FOTBOLL 14-99 -85 5 poäng

Känslan inför säsongen var att Mölndal skulle få det tufft i årets 4B och laget tippades sist av bloggen. Inledningsvis var laget med hyfsat i matcherna även om det bara blev en poäng (1-1 mot Askim) på de första tio matcherna. Visst rann det iväg mot bland annat Öckerö (0-5) och Mölnlycke IF (0-8) men det var också en hel del jämna matcher. Laget tog sen sin första, och även enda, seger mot bottenkollegan Mölnlycke-Sjövalla IS FK (3-1) och följde upp det med en pinne mot Sandarna (1-1). Laget var sist inför uppehållet och det var egentligen aldrig nära under hösten då laget förlorade alla sina nio matcher och på de sista åtta hade laget 0-58 i målskillnad. Det verkade även som Mölndal spelade ett väldigt ungt lag under hösten och det blir nya tag i femman nästa säsong. Niclas Högfeldt blev bäste målskytt med sina sex mål.

 

/Rasta