Vi tittar till årets 5A!

Klicka HÄR för att kolla hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. YTTERBY IS 74-25 +49 44 poäng

Ytterby är utan tvekan en av de stora positiva överraskningarna i årets lokalfotboll. Laget var sexa säsongen 2018 och visst hade laget fyllt på med några intressanta spelare (bland annat Joakim Thornberg och Tobias Sanne) men bloggen trodde på en liknade mittenplacering för YIS inför säsongen. Det skulle visa sig vara en rejält underskattning och missberäkning från bloggens sida! Unga Ytterby rivstartade säsongen direkt med sex raka segrar och öste in mål! Det blev bland annat 11-1 mot Floda, 8-3 mot Hönö och 6-0 mot Romelanda! Sen väntade en toppmatch mot Älvängen och där kom första förlusten (1-2). Ytterby skakade dock av sig den och vann den svåra matchen mot Angered (4-2) och innan sommaren kom tre segrar till som avslutade med ännu ett målkalas mot Floda (8-0). Laget hann dock förlora mot Utbynäs (2-3) innan uppehållet men YIS hade greppet om seriesegern inför hösten. Laget släppte sen aldrig det greppet även om det blev lite poängtapp under hösten. Romelanda knep en pinne (3-3) i ett hett derby och laget föll även mot blivande tvåan Angered (0-3). Det blev dock segrar mot bland annat Björndammen (3-0), Hönö (7-0) och Partille (2-1). Laget höll även jagande Älvängen på behörigt avstånd då de spelade 1-1. I näst sista omgången säkrades sedan seriesegern när IF Vardar/Makedonija besegrades hemma på Ytterns IP med 2-1! Rakt igenom imponerande säsong där laget i stort sätt ledde från start till mål. Framåt blev det imponerande 74 mål (överlägset flest i 5A) och bakåt bara 25 insläppta (näst bäst i 5A). Hemvändaren Joakim Thornberg delade skytteligasegern i hela serien med sina 18 mål.

 

2. ANGERED MBIK 59-27 +32 42 poäng

Unga Angered MBIK var med och slogs i toppen förra säsongen men slutade trea till slut. I år förbättrade de den placeringen till en andraplats som till slut också räckte för uppflyttning! Angered inledde säsongen stabilt med tre raka vinster även om det inte var några storsegrar. Laget åkte sen på en riktigt tung förlust då det blev hela 1-5 mot Älvängen! Det var faktiskt lite upp och ner för Angered fram till sommaren. Det blev 4-2 borta mot Utbynäs men sen direkt 0-1 mot nykomlingen Vardar/Makedonija. Blivande seriesegrarna Ytterby blev för svåra (2-4) men sen krossades bottenlagen Floda (9-1) och Hönö (8-0). Det blev dock inte tre raka innan uppehållet då Angered oväntat föll mot Romelanda (1-2) i sista matchen. Angered var faktiskt nere på en sjätteplats inför hösten men då hade laget ett par matcher tillgodo på lagen framför. Visst blev det seger i omstarten mot Hönö (4-0) men sen höll laget på att spela bort sig från uppflyttningskampen. Laget föll nämligen mot båda toppkonkurrenterna Partille (2-5) och Älvängen (2-1). Angered avslutade dock med sex raka trepoängare och i den täta kampen om uppflyttning räckte det till en andraplats! Bland annat blev det storseger mot Vardar (7-0), 2-1 borta mot Finlandia/Pallo AIF men framför allt så sköt laget upp Ytterbys guldfest en omgång genom att vinna med 3-0. I lagets sista match besegrades Floda med 2-1 efter ett sent segermål av Oliver Ocampo Hägglund som säkrade andraplatsen. Efter att kvalet till division 3 avgjorts stod det klart att Angered gick i fyran utan att behöva kvala. Det känns som Angered har stått och stampat några säsonger och inte riktigt fått ut sin fulla potential men nu tog laget alltså äntligen klivet upp! Younes Raisi blev AMBIK:s bäste målskytt med sina 17 mål. Det ska bli intressant att följa laget i fyran 2020.

 

3. PARTILLE IF FK 47-24 +23 41 poäng

Laget hade en riktigt fin höst i 5A förra säsongen och slutade femma. Inför 2019 hade truppen fyllts på med en hel del intressanta namn. Marcus Månsson var tillbaka (senast i Lindome) och även duktige Christian Gustavsson återvände (från Gårda BK). Känslan innan säsongen var att laget skulle kunna vara en outsider och vara med och hugga i toppen. Premiären mot Hönö blev dock lite av ett antiklimax då matchens fick avbrytas då ljuset la av. Sen hade laget ett ganska tufft spelschema där Utbynäs besegrades borta (3-2) och det blev kryss mot Älvängen (0-0). Laget hade dock tre jobbiga 0-1 förluster i mitten av våren mot Angered, Finlandia/Pallo AIF och Ytterby! Visserligen smög laget emellan med en 5-2 seger mot Vardar men säkert frustrerade med så många uddamålsförluster. Avslutningen var dock starkare även om 0-0 mot bottenlaget Floda kanske inte imponerande. Det blev dock fem segrar på de sista sex matcherna innan sommaren. Laget slog bland annat Hönö borta med 5-1 och spelade samtidig klart premiären (seger 2-0). Våren avslutades med en fin 3-2 seger mot toppkonkurrenten Älvängen och Partille var trea inför hösten! Där började Partille riktigt starkt och slog bland annat Angered borta med 5-2 efter ett hattrick av Gustavsson och vann även med 3-0 borta i en lurig match mot Finlandia/Pallo AIF. Efter tre raka segrar ställdes laget i en toppmatch mot Ytterby IS. Partille hade verkligen chansen att blanda sig i toppstriden men laget föll hemma på Lexby med 1-2. Avslutningen var dock stark med tre raka segrar även om Angered säkrade andraplatsen innan sista omgången. Partille slutade alltså trea men efter division 3-kvalet stod det klart att det inte blev något kval uppåt. Trots detta en fin säsong och ett kliv närmare en comeback i division 4. Kan de bygga vidare på detta så blir de säkert att räkna med nästa säsong. Christian Gustavsson vann den interna skytteligan med sina 11 mål.

 

4. ÄLVÄNGENS IK 61-27 +34 40 poäng

Efter en märklig säsong 2018 där laget var med i toppen på våren för att sen krascha helt och sluta åtta så såg det riktigt intressant ut inför denna säsongen. Laget fylldes på med flera namnkunniga spelare med Niklas Tidstrand och Marius Evensen i spetsen och när bloggen skulle tippa 5A så fick ÄIK förstaplatsen. Älvängen levde inledningsvis verkligen upp till förväntningarna och hade 10-1 efter två matcher då Romelanda och Hönö krossats. Det blev förvisso mållös mot Partille och 2-2 mot nykomlingen Vardar men segrar mot både Utbynäs (2-1) och Angered MBIK (5-1)! Laget var med i toppen och obesegrade efter sex omgångar. I sjunde omgången blev dock Finlandia/Pallo AIF (1-2) för svåra och ÄIK inkasserade sin första förlust. ÄIK blandade sen prestationerna fram till sommaren. Det blev bland annat segrar i toppmötet mot Ytterby (2-1) men förluster både mot Romelanda (0-3) och i sista matchen mot Partille (2-3). Laget var dock tvåa men hade släppt iväg Ytterby i toppen. Älvängen inledde sen hösten stabilt med tre raka segrar där bland annat Angered (2-1) besegrades igen. Laget hade greppet om andraplatsen men tappade sen poäng mot FinPa (2-2) och kryssade mot Ytterby (1-1). Älvängen hade fortfarande andraplatsen i egna händer men föll oväntat mot Björndammen med 2-3 i sin näst sista match och till slut blev det ”bara” en fjärdeplats. Självklart ingen katastrofsäsong och ÄIK var till slut bara fyra poäng från vinnarna Ytterby och två poäng från tvåan Angered. Trots detta är det nog ändå en viss besvikelse i ÄIK-lägret. Marius Evensen delade skytteligasegern i 5A tillsammans med Ytterbys Joakim Thornberg på 18 mål.

 

5. FINLANDIA/PALLO AIF 41-28 +13 39 poäng

FinPa åkte ur 4B ganska rejält förra säsongen (sist med tio inspelade poäng) och frågan var hur de skulle stå sig i en tuff årgång av 5A? Bloggen trodde att laget skulle svara för en stabil säsong men inte riktigt kunna hota i den absoluta toppen. Detta skulle visa sig stämma ganska bra då laget låg och lurade på den övre halvan men utan att riktigt kunna ta det hela vägen. Inledningen var dock riktigt fin och laget hade fem segrar och ett kryss efter sex matcher. Bland annat blev det segrar både mot Partille (1-0) och Älvängen (2-1). Angered blev sen för svåra (0-2) och det blev lite fler poängtapp innan sommaren (0-3 mot Ytterby och 1-1 mot Utbynäs). Laget var fyra inför hösten men hade riktigt bra kontakt med lagen framför. Inledningen på hösten var också lovande och hoppet tändes om uppflyttning. FinPa slog Björndammen (3-1) och Romelanda (3-0) och hade sen sin tredje raka hemmamatch mot bottenlaget Hönö. Där blev det dock en väldigt oväntad förlust (1-2) och i matcherna tappade laget fler poäng. 0-3 mot Partille följdes upp av 2-2 mot Älvängen och förlust mot Angered (1-2). Avslutningen var sen bättre med tre raka men chansen till uppflyttning var körd. Det blev dock bland annat 7-0 mot Vardar och 2-1 mot redan klara seriesegrarna Ytterby i sista matchen. En fullt godkänd säsong där laget till slut bara var tre poäng från uppflyttning och hade hela 11 poäng ner till sexan Utbynäs. Det blev inte extremt mycket mål framåt (41) men Richard Olsson var trea i skytteligan med sina 17 mål.   

 

6. UTBYNÄS SK 48-43 +5 28 poäng

USK har väldigt ofta fått topptipset av bloggen de senaste säsongerna men har trots bra förutsättningar inte fått det att fungera hela vägen. Denna säsongen var faktiskt lagets tionde raka i 5A sen laget vann 6A 2009 och den här gången trodde bloggen på en mittenplacering då flertalet lag så starkare ut. Det skulle också bli en extrem mittenplacering där USK egentligen under hela säsongen varken var inblandad i toppen- eller bottenstriden. Laget inledde med två tuffa förluster (1-4 mot Ytterby och 2-3 mot Partille) men körde sen över Floda med 9-1! Mönstret upprepade sig med förluster mot lagen som skulle hamna före (1-2 mot Älvängen och 2-4 mot Angered) och en överkörning av ett lag lägre ner (6-1 mot Björndammen). USK förlorade även mot nykomlingen Vardar/Makedonija (1-2) men trots den svaga starten var det egentligen aldrig någon fara. Perioden fram till upphållet var lagets bästa då det blev fem segrar och ett kryss på de avslutande sex matcherna! Bland annat blixtrade Utby-laget till och slog blivande seriesegrarna Ytterby med 3-2 och fick revansch mot Partille (2-0). Den fina avslutningen gjorde att laget var femma inför omstarten men det var lite för mycket poäng upp till toppen för att laget skulle kunna blanda sig i. Hösten blev sen en ganska blek historia i ingenmansland för USK. Laget kunde inte rå på uppflyttningsjagande Älvängen (1-5) eller Angered (0-3) men tog en trea mot Björndammen (2-1). Det blev sen tre raka förluster innan säsongen iallafall avslutades med seger mot Hönö, vilket gjorde att ö-laget fick lämna femman. Helt enkelt ett mellanår för USK där de helt enkelt är för ojämna. Visar i sina bästa stunder att de kan slå alla lag men inte över en hel säsong. Robert Hedelin (som lämnade för Göteborgs FF efter sommaren) blev bäste målskytt med sina elva mål.

 

7. ROMELANDA UF 32-44 -12 21 poäng

Laget kom från en sjundeplats 2018 och känslan var väl att laget skulle hamna på en liknande position i år. För ojämna för övre halvan men för stabila för bottenstriden. Inledningen för RUF bådade dock inte gott då laget startade med fem raka förluster! Förutom storförlusterna mot Älvängen (0-5 i premiären) och 0-6 mot Ytterby var det ganska jämna kamper men alltså inga poäng. Första segern kom sen i en tidig jumbofinal mot Floda (4-0) men sen blev det två raka torsk till! Innan sommaren spelade dock Romelanda upp sig och visade klass. Tre segrar på de fyra sista där bland annat topplagen Älvängen (3-0) och Angered (2-1) besegrades! Laget var åtta inför omstarten och man höll sig på hyfsat avstånd från bottenstriden. Hösten började dock med tre kryss på de fyra första men när segrarna mot Utbynäs (4-0) och Hönö (3-0) så var det ingen fara. Den usla inledningen höll på att ställa till det men Romelanda löste en säker sjundeplats till slut. Laget visade även att de hade en fin högstanivå då de tog poäng av topplagen Ytterby, Angered och Älvängen. Henrik Björnrud var bästa målskytt med sina åtta mål.

 

8. IF VARDAR/MAKEDONIJA  28-56 -28 21 poäng

Nykomlingen Vardar/Makedonija vann 6D i stor stil förra förra säsongen men statusen var lite osäker, särskilt då skyttekungen Mario Atanasovski (20 mål 2018) stannade kvar i sexan med Västkurd BK. Laget fick dock en fin start med två tidiga 3-1 segrar mot Björndammen och Romelanda. Sen kom en liten svacka med bara en poäng på de följande tre matcherna (2-2 mot Älvängen). Vardar visade dock klass när de slog både Angered (1-0) och Utbynäs (2-1). Det blev också jämna matcher mot både Finlandia/Pallo AIF (2-3) och blivande seriesegrarna Ytterby (2-3) trots förluster. Innan sommaren tog dock Vardar lite fler poäng efter 1-1 mot Floda och seger 2-1 mot Björndammen. Laget var sjua efter våren men bra med marginal neråt i tabellen. Vardar ska nog vara tacksamma att de hade en del poäng tillgodo från våren då deras höst var riktigt svag. Laget började förvisso med kryss borta mot Romelanda (1-1) men sen blev det bara en seger på de åtta avslutande matcherna! Bland annat föll Vardar med 0-7 både mot Angered och Finlandia och i sista matchen blev det 1-6 mot bottenkämpande Floda. Segern kom i hemmamatchen mot Utbynäs (3-2). Den stabila vårsäsongen gjorde ju dock att nykomlingen aldrig var inblandad i bottenstriden och åttondeplatsen var ungefär där bloggen trodde att laget skulle hamna (tippades som sjua). Målskyttet blev dock ett litet problem och det blev bara 28 mål framåt (minst mål efter jumbon Hönös 22). Kristijan Trajanovski blev bäste målskytt med sina sju mål.

 

9. BJÖRNDAMMENS BK 38-57 -19 15 poäng

Utan tvekan en av de största negativa överraskningarna i lokalfotbollen säsongen 2019. Laget kom från en fin andraplats i 5A 2018 (fyra poäng bakom ettan Zenith). Försäsongen innehöll bland annat final i Östra Cupen där laget hade 0-0 i halvlek mot Qviding (förlust till slut med 0-4). Allt pekade på ännu en toppfight för Furulundslaget. Premiären slutade med förlust i en jämn fight med Angered MBIK (1-2) och det var väl ingen katastrof men BBK förlorade sen även de följande tre matcherna. Täta matcher mot Vardar (1-3) och Finlandia/Pallo AIF (0-1) följdes upp av hela 3-8 mot Ytterby. Sen kom äntligen första segern när Floda kördes även med 6-2 men direkt kom nästa kalldusch. Hemma på Furulund föll BBK med 1-6 mot Utbynäs! Laget höjde sig dock och vann två matcher i rad, 5-1 mot Romelanda och 4-0 mot Hönö. De matcherna blev dock ingen vändning då laget avslutade våren med att förlora fem raka matcher! Den usla vårsäsongen kröntes med en 0-1 förlust mot jagande Floda och BBK var nia inför omstarten. Det var väl en sak att toppstriden var körd men under hösten fick laget verkligen kämpa för att överhuvudtaget hålla sig kvar i femman. Hösten inleddes sen med två jobbiga 1-2 förluster mot Utbynäs och Angered innan laget tog en skön trepoängare mot Romelanda (3-1). Precis som under våren hittade dock laget aldrog något flow och i bottenmötet med Hönö blev det storförlust med 1-5! Laget var riktigt illa ute med tre matcher kvar då laget hade ett dubbelmöte med Älvängen och en match mot Partille kvar, två lag som jagade kvalplatsen till femman. BBK lyckades vinna första mötet med ÄIK (3-2) och det räckte även om det blev förlust i de två sista matcherna och tränare Edmond Shala och resten av truppen kunde andas ut. Laget var till slut bara två poäng före elvan Hönö och bara målskillnad gjorde att laget hamnade före Floda. En riktigt jobbig säsong för Björndammen där det inte var mycket att glädjas åt. Pontus Börjesson blev iallafall bäste målskytt med sina 14 mål.

 

10. FLODA BoIF 30-80 -50 15 poäng

Efter massor av säsonger som ett stabilt division 4-gäng rasade laget ur 4A rejält förra året (sist med tre poäng och 19-77 i målskillnad). Känslan inför säsongen var att nye tränaren Fredrik Perssons unga lag skulle få det riktigt svettigt och så blev det verkligen! Inledningen var brutal för Floda med fem raka förluster och bland annat 1-11 mot Ytterby och 1-9 mot Utbynäs! Inför mötet med Hönö i omgång 6 hade Floda släppt in 34 mål! Dubbla mål av Albin Carlmark såg dock till att Floda vann den viktiga matchen och tog säsongens första trea. Resten av våren blev dock jobbig med bara två poäng på de sju matcherna innan sommaren. Laget kryssade mot Partille (0-0) och IF Vardar/Makedonija (1-1) men föll stort mot topplagen Älvängen (2-7), Angered (1-9) och Ytterby (0-8). Inför hösten hade dock laget en poäng tillgodo ner till elvan Hönö. Floda startade sedan hösten riktigt fint med seger mot Björndammen (2-1), 0-0 mot Romelanda och hela 5-1 mot bottenkonkurrenten Hönö! Laget var dock fortfarande rejält insyltade i bottenstriden då även Hönö hittade lite höstform. Inför sista omgången hade Floda förlorat tre raka och låg sist i tabellen, en poäng bakom Hönö. I sista matchen blev det dock storseger (6-1 mot Vardar) samtidigt som Hönö föll mot Utbynäs! Efter kvalet till division 3 kunde sen Floda andas ut ordentligt då det visade sig att tiondeplatsen räckte för nytt kontrakt! En riktigt kämpig säsong för Floda som dock till slut löste det! Laget släppte överlägset flest mål (80) men vann de viktiga matcherna, bland annat båda mot Hönö. Joel Davies blev lagets bäste målskytt med sina sex mål.

 

11. HÖNÖ IS 22-69 -47 13 poäng

Det blev en riktigt tung säsong för Coffe Ahlmans Hönö som till slut åkte ur 5A. Laget kom från en niondeplats 2018 och bloggen tippade faktiskt laget på just plats elva inför säsongen. Det började tufft direkt med 1-5 mot tippade topplaget Älvängen i premiären men sen tog laget faktiskt lite poäng. Vardar besegrades med 1-0 och det blev kryss (2-2) mot Finlandia/Pallo AIF. Resten av våren var dock ett stort mörker för ö-laget då det blev nio raka förluster efter poängen mot FinPa. Bland annat blev det 0-8 mot Angered och 1-5 mot både Romelanda och Partille. Lägg även till att laget tvingades lämna WO i sista vårmatchen mot Älvängen. Laget var sist inför hösten men hade dock bara en poäng upp till tian Floda. Efter 0-4 i omstarten mot Angered så tog HIS två viktiga trepoängare på raken! Först 3-1 mot Vardar och sedan 2-1 mot Finlandia/Pallo AIF. Poängen tog upp laget från den absoluta botten men även konkurrenten Floda fixade lite poäng i samma sväng. Efter 0-7 mot blivande seriesegrarna Ytterby stundade sen en ödesmatch mot just Floda! Hönö hade 1-0 i början av andra men föll igenom helt och förlorade med hela 1-5! Även i nästa match väntade en bottenkonkurrent då Björndammen stod för motståndet och då blev det omvända siffror och Hönö vann med 5-1! Inför sista omgången låg Hönö tia, en poäng före elvan Floda och vid seger hade laget kunnat säkra kontraktet. Laget ledde också borta mot Utbynäs med 2-1 i början av den andra halvleken men förlorade med 2-3. Samtidigt vann Floda sin match (6-1 mot Vardar/Makedonija) och Hönö slutade elva vilket betydde respass! Det blev två säsonger i femman denna gången och HIS lirar alltså sexan igen 2020. Målskyttet var det stora problemet 2019 (precis som året innan) och laget gjorde bara 22 mål på 20 matcher där Alex Zachrisson var bäste målskytt med sina sju mål.

 

12. SVEAKURD FC UTGÅTT

Som vanligt alltid tråkigt när lag inte kommer till spel. Det ryktades en del på försäsongen och förra årets 6A-vinnare kom tyvärr aldrig till spel. Klubben lever dock vidare och vi får se om det blir någon nystart framöver.

 

/Rasta