Turen har kommit till att sammanfatta 5B!

HÄR kan ni kolla på hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. IF VÄSTER 56-21 +35 47 poäng

Daniel ”Dalla” Natanaelssons Väster kom från en fin andraplacering 2018 (bara två poäng efter segrarna Sandarna). Det var väl lite skador och några spelartapp som störde inför säsongen och som vanligt tonade Dalla ner förväntningarna även om bloggen grävde fram en intervju från Västers hemsida där han gick för serieseger! Efter 22 spelade matcher skulle det också visa sig att IF Väster var 5B:s bästa lag! Väster inledde stabilt även om det inte var några målfester direkt. Efter fem matcher hade iallafall laget fyra segrar och ett kryss (1-1 mot Mossen). Det var dock uddasegrar både mot Kungsladugårds BK (2-1) och Hovås Billdal (3-2). Sen kom dock första förlusten mot ett pressat Balltorp som inlett skakigt. Hemma på Önneredsplan blev det förlust med 1-2 men Väster skakade av sig den förlusten snabbt. Både Näset (5-0) och Warta (6-0) krossades och laget förlorade inga fler matcher på våren. Visserligen blev det lite poängtapp med kryss mot Härryda, FC Linné och Mossen men även en imponerande 5-0 seger borta mot Donsö. När 5B gick på semester toppade laget tabellen. Det blev lite spännande direkt efter sommaren då IFV kryssade mot Kungsladugård och lagen bakom knappade in. Några trepoängare senare var det dags för tungviktsmöte med Balltorp och där blev det förlust med 1-4 och toppstriden levde igen! Medan de jagande lagen tog poäng av varandra så avslutade dock Väster med fem raka segrar där de bara släppte in ett mål! Seriesegern säkrades i den lite märkliga matchen mot Näset. När lagen möttes i början av september fick matchen avbrytas efter den första halvleken pga regn vid ställningen 1-0 till Väster. De återstående 45 spelade sedan klart en månad senare och Väster satte två mål till och guldhattarna åkte alltså fram! En imponerande säsong för Väster där defensiven verkligen la grunden till seriesegern. Laget släppte in mindre än ett mål per match (21 på 22 matcher) och höll nollan tio gånger! Offensivt var Robert Eckerman bäst med sina 12 mål. Kul för Väster att vara tillbaka i fyran!

 

2. BALLTORPS FF 62-32 +30 45 poäng

BFF har de senaste åren varit med och nosat på toppen men inte riktigt fått ihop det över en hel säsong. Inför 2019 kändes det dock stabilare än på länge och bloggen hade Balltorp som seriesegrare inför säsongen. Nu visade det sig att Väster blev för starka men andraplatsen räckte ändå till slut till direktuppflyttning! Inledningen var dock skakig och särskilt målskyttet lyste med sin frånvaro. Visst blev det 3-1 i premiären mot FC Linné men sen gick BFF mållösa i fyra matcher! Det blev 0-3 mot både Mossen och Donsö och 0-0 mot Heden och Kungsladugård. Vändningen kom sen i mötet med blivande seriesegrarna Väster där BFF vann med 2-1. Laget avslutade sen med fem segrar, ett kryss och bara en förlust innan sommaren. Förlusten kom i returen mot FC Linné (2-3) och det blev 5-5 mot Warta i en galen match med tre mål precis i slutet! Inför hösten var Balltorp med bra i klungan bakom ledande Väster. Inför mötet med just Väster ett par omgångar in på hösten hade dock BFF spelat 2-2 två matcher i rad mot KBK och toppkonkurrenten Mossen. Det blev dock en fin 4-1 seger mot Väster och toppracet levde! Väster var dock för starka och trots att BFF avslutade med fyra segrar och ett kryss kom laget inte ifatt. 9-0 segern i sista omgången mot Härryda säkrade dock andraplatsen som efter kvalet till division 3 visade sig betyda uppflyttning till fyran! Riktigt kul för Fredrik Magnusson och hans mannar som löste uppflyttning efter den svaga starten. Framåt var Parosh Mohideen bäst med elva mål tätt följd av Jetmir Kurti på tio.

 

3. MOSSENS BK 64-29 +35 43 poäng 

Mossens BK trillade ur 4A 2017 och de flesta trodde nog att laget skulle tillhöra toppen av 5B direkt. Förra säsongen blev dock en lång uppförsbacke för Mossen som löste nytt kontrakt i sista omgången! Årets säsong blev betydligt roligare och laget var med och slogs om uppflyttning in i det sista. Det blev dock förlust i premiären mot Kungsladugård (1-2) men kryss mot blivande seriesegrarna Väster (1-1) i matchen efter. Mossen växte sen och svarade för fyra segrar och ett kryss på de kommande fem matcherna. Laget slog bland annat Balltorp med 3-0 och hämtade upp 1-3 till 3-3 mot Näset. Mossen föll sen mot nykomlingen FC Linné (1-3) men avslutade sen starkt innan sommaren med fem matcher utan förlust och fyra raka matcher utan insläppa mål. I returen mot Väster blev det 2-2 efter efter att Väster kvitterat på straff på stopptid. Inför uppehållet så ledde Mossen jakten på ettan Väster. Hösten inleddes sen stabilt med 4-0 mot bottenkämpande Hovås Billdal men sen kryssade Mossen tre matcher i rad. I alla tre matcherna (mot Balltorp, Näset och Warta) tappade MBK en 2-1 ledning under matchens sista tio minuter! Poängtappen gjorde att laget halkade efter och Balltorp smet förbi och kopplade greppet om andraplatsen. Mossen öste in mål i slutet (8-2 mot Härryda och 6-0 mot Donsö) men hann även förlora mot FC Linné (1-3) och inför sista omgången var laget beroende av att tvåan Balltorp skulle förlora mot redan klara jumbon Härryda. BFF vann med hela 9-0 och då hjälpte det inte att MBK slog Fässberg med 5-1. Efter att kvalet till division 3 var klart så fick MBK nöja sig med en tredjeplats utan kval till fyran. Det var ändå en fin säsong av Mossen som blev det topplaget som många väntade sig redan förra säsongen. Karl-Johan Holm blev bäste målskytt för Mossen med sina 12 mål. Klubbens bäste målskytt genom tiderna är dock Axel Sandquist och han nådde milstolpen 150 mål för klubben under säsongen! Med sina 64 mål framåt var Mossen bäst i 5B och de 29 insläppta var näst bäst efter Väster (21).

 

4. FC LINNÉ 52-40 +12 41 poäng

Nykomlingen FC Linné fortsätter att leta divisionstillhörighet då laget sen starten 2013 antingen gått upp eller åkt ur varje säsongen. Senaste kom laget från serieseger i 6C och det kändes som Linné till slut skulle få ”vila” i en serie och så blev det också. Starten var dock ingen höjdare för laget som inledde med tre raka förluster mot Balltorp (1-3), Näset (4-5) och Warta (0-3). Härryda besegrades sen med 3-0 och laget inkasserade sin första seger. Det blev dock ingen vändning då laget förlorade tre raka matcher till. Det blev 1-4 mot Fässberg, 1-2 mot KBK och laget tvingades lämna WO mot Donsö borta. En riktigt svag start av Linné alltså men vändningen kom i matchen efter som Heden då Blend Keshto frälste laget med ett segermål i 84:e! Vinsten var nämligen början på en tolv matcher lång svit utan förlust! Innan uppehållet hann laget med att bland annat besegra både Mossen (3-1) och Balltorp (3-2) samt kryssa mot både Väster (1-1) och Näset (2-2). Laget hade nu tagit sig upp till en sjundeplats och klättringen skulle fortsätta efter uppehållet. Linné startade hösten med sex raka segrar där laget bland annat slog Mossen igen (3-1) och fick revansch på Kungsladugård (2-1). Laget började närma sig toppen och hade plötsligt chansen på en placering som kanske skulle kunna leda upp till fyran. Sviten bröts dock när serieledarna Väster vann med 3-1Gröna Vallen. FC Linné avslutade dock snyggt med 7-2 mot Warta och 6-3 mot Hovås Billdal i sista matchen. Efter sex förluster på de sju första matcherna avslutade alltså Linné med EN förlust på de avslutande 15! Klubbens starke man Jesper Strand avgjorde den interna skytteligan i 86:e minuten i sista matchen med sitt sjunde mål för säsongen.

 

5. NÄSETS SK 63-56 +7 39 poäng 

Förra året var Näset med i toppstriden ett tag men slutade till sist femma. Inför säsongen hade laget tappat en hel del tongivande spelare och under säsongen försvann bland annat duktige Victor Kalasho. Det dök dock även upp nya spelare under säsongen, bland annat meriterade Dennis Strandberg. Säsongen inleddes med två målrika matcher där det blev 3-3 i premiären mot Härryda och sen 5-4 mot FC Linné. Laget fortsatte ta poäng och slog både Donsö (2-1) och Heden (4-0). Det fortsatte dock också att kryssas och det blev 3-3 både mot Mossen och KBK! Näset var alltså bra med i början men föll sen tungt mot Väster med hela 0-5 och några omgångar senare även mot Balltorp (1-4). Avslutningen innan sommaren var dock stark med tre segrar och ett kryss. Bland annat hela 8-5 mot Härryda och 2-2 i sista matchen mot Heden. NSK hade riktigt bra slagläge inför hösten då laget var trea, bara tre poäng efter ledande Väster. Laget fortsatte att både göra mycket mål och släppa in mycket och hösten inleddes med 5-5Donsövallen! NSK slog både Heden (3-1) och KBK (4-1) och kryssade även mot toppkonkurrenten Mossen (2-2). Laget hade tätkänning när laget tog emot bottenkämpande Hovås Billdal hemma på Åkeredsvallen men föll där med hela 1-5! Luften gick ur laget ännu mer när det också blev förlust i matchen efter mot Balltorp (0-3). I den återupptagna matchen mot Väster (andra halvlek skulle spelas klart) fick laget sen se motståndarna fira seriesegern. Laget hade viss teoretisk chans inför sista omgången att hamna trea och kanske får kvala. Trots seger, 3-1 mot Warta, slutade dock laget femma (precis som 2018). Näset har helt klart ett ungt och intressant lag men det kanske var lite för mycket spelare och in och ut under säsongen. Laget är med och smyger precis bakom toppen och det känns som det bara är några pusselbitar som fattas för att laget ska slåss om serieseger en hel säsong. Det blev både mycket mål framåt (63, näst bäst efter Mossen) men även mycket mål bakåt (56, näst flest efter jumbon Härryda). Dennis Strandberg, som alltså kom under säsongen, gjorde imponerande 15 mål14 matcher.

 

6. DONSÖ IS 51-49 +2 33 poäng

Laget vann 5B 2017 men sejouren i 4B blev bara ettårig då laget slutade 11:a och åkte ur. Bloggen hade ganska höga förväntningar på laget inför säsongen (tippades som tvåa) och inledningsvis levde laget upp till dessa. Visst blev det en ganska tidigt förlust mot Näset (1-2) men efter åtta omgångar hade DIS även sex segrar och ett kryss och var med i den absoluta toppen. Det blev bland annat fina 3-0 hemma mot Balltorp och 6-4 mot Härryda efter fyra mål av Albert Hansson. Laget hamnade dock i en svacka innan sommaren med bara fyra poäng på de avslutande sex matcherna. Det blev bland annat 1-4 borta mot KBK och hela 0-5 hemma på Donsövallen mot Väster. Enda ljusglimten var en 7-0 kross av Hovås Billdal (fyra mål igen av Hansson). Inför uppehållet hade DIS rasat ner till en femteplats och de återhämtade sig aldrig. Laget hamnade i ingenmansland och hösten blev därefter. Laget släppte 13 mål på de tre första matcherna med bland annat 5-5 mot Näset och 4-5 mot jumbon Härryda! DIS fick iallafall ihop två raka segrar mot Fässberg (2-1) och Heden (4-1) för att sen förlora med 0-6 mot Mossen. Säsongen avslutades iallafall snyggt med 2-0 mot redan klara seriesegrarna Väster (2-0). Inte oväntat vann Albert Hansson 5B:s skytteliga på 24 mål. Lika många som 2018 när han vann 4B:s skytteliga. Det var lite för många djupa dalar för ö-laget som dock i sina bästa stunder kan matcha alla lag i serien. 

 

7. KUNGSLADUGÅRDS BK 32-33 -1 26 poäng

Kungsladugård kom från en urstark avslutning på förra säsongen där de var obesegrade sina elva sista matcher (åtta segrar och tre kryss) och slutade fyra. En ganska sammansvetsad trupp som dock kanske saknade en riktigt vass målskytt. Lagårn inledde säsongen stabilt med bara en förlust (1-2 mot Väster) på sina första sju matcher. Bland annat blev det fina 2-1 mot Mossen, 4-1 mot Hovås Billdal men kryss mot både Fässberg (0-0), Näset (3-3) och Balltorp (0-0). Laget blandade sen prestationer innan sommaren och föll mot Warta (0-1) men slog både Härryda och Donsö och hade kanske lite häng på högre placeringar. På de tre sista matcherna innan uppehållet blev det då bara en poäng (0-0 mot Mossen) och inga mål framåt (0-2 mot Heden och 0-1 mot Fässberg). Laget var sexa inför hösten och hade hamnat i ingenmansland. Avhängda från toppstriden men inte i närheten av bottenträsket. Hösten inleddes med fina 1-1 mot ledande Väster men laget föll sen med 1-4 mot Hovås Billdal. KBK kryssade sen även mot topplaget Balltorp (2-2) men föll med 1-4 mot Näset. Enda segern på hösten kom när KBK besegrade jumbon Härryda med 3-0. Annars var kryss Lagårn melodi och säsongen avslutades med 1-1 både mot Donsö och Heden. Kungsladugård är helt enkelt ett stabilt mittenlag i femma. Laget släppte relativt lite mål (33) även om de rann iväg lite i några matcher på hösten men gjorde inte heller så många (32). KBK kryssade dessutom inte mindre än åtta matcher varav tre slutade 0-0. Fredrik Herrmann och Anjan Nilsson gjorde fem mål var och med det var de bäst i KBK.

 

8. IF WARTA 38-53 -15 23 poäng

Warta slutade åtta 2018 men löste kontraktet först i sista omgången. Bloggen trodde väl på en liknande placering på den undre halvan. Laget inledde dock piggt med sju poäng på de tre första matcherna efter 1-1 mot Fässberg och segrar mot Härryda (2-1) och FC Linné (3-0). Det blev sen faktiskt bara en seger till på de tio kvarvarande höstmatcherna (1-0 mot Kungsladugård) men även hela fem kryss. Bland annat 5-5 mot topplaget Balltorp och 4-4 i sista matchen innan sommaren mot Härryda. Den enda riktigt stora smällen kom mot blivande seriesegrarna Väster (0-6). Warta var åtta efter våren och hade lite marginal (sju poäng) ner till Hovås Billdal under strecket. Laget inledde sen hösten starkt med fyra raka poängmatcher. Donsö besegrades med 3-0 och Kungsladugård med 3-2 och däremellan blev det kryss mot Heden (1-1) och Mossen (2-2). Det var tur för Warta att det blev en del poäng direkt efter sommaren då laget avslutade med ett tufft spelschema som gav noll poäng på de sista fem matcherna. Till Wartas försvar så mötte laget ettan Väster (0-2), tvåan Balltorp (0-2), fyran FC Linné (2-7) och i sista matchen femman Näset (1-3). Dessutom blev det en 1-2 förlust mot kontraktskämpande Hovås Billdal. Det blev till slut en stabil säsong för Warta där de stundtals visade att de kunde stå upp bra mot topplagen och de höll sig också på behörigt avstånd från nedflyttningskampen. Tillsammans med Kungsladugård så var Warta det laget som kryssade flest gånger (åtta). Adis Hamidovic och Faysal Ahmed Adosh delade den interna skytteligatiteln på sex mål. 

 

9. HOVÅS BILLDAL IF 37-55 -18 23 poäng

Hovås Billdal är vana att vara underdogs och tippades som vanligt under strecket. Med tanke på att det varit bottenstrid de senaste säsongerna så var det kanske inte så konstigt och inledningsvis levde de upp till de låga förväntningarna. Efter nio omgångar låg Hovås Billdal nämligen sist med två inspelade poäng. Det var absolut inga katastrofsiffror och Hovås föll bara med uddamålet mot topplagen Väster, Balltorp och Näset. I slutet av våren kom sen två riktigt viktiga segrar mot lagen framför i tabellen. Härryda besegrads med 5-3 efter ett hattrick av Robin Börjesson och i sista vårmatchen frälste Daniel Danestedt Hovås i matchens sista minut mot FC Heden. Det var dock fyra poäng upp till Heden över strecket när 5B drog igång igen efter sommaren. Hovås rådde inte på topplagen Mossen (0-4) och Väster (1-3) men det blev tidiga höstsegrar mot KBK (4-1) och mot bottenkonkurrenten Fässberg (1-0). Plötsligt var Hovås Billdal över strecket och hade sitt öde i egna händer! Laget tog ett stort kliv mot nytt kontrakt när Näset överraskande besegrades borta med hela 5-1 och ännu närmare kom laget när det blev 2-1 mot Warta i matchen efter! I näst sista matchen ställdes Hovås Billdal mot jumbon Härryda (som fortfarande hade en teoretisk chans att hålla sig kvar) och Axel Gerremo fixade kontraktet åt Hovås med sitt 4-3 mål i 90:e! En riktigt imponerade säsong av Hovås Billdal särskilt med tanke på den tunga starten. Laget motbevisade ”experterna” ännu en gång! Framåt var Per-Erik Bondesson bäst med sina sju mål.

 

10. FÄSSBERGS IF 28-45 -17 17 poäng

Efter att laget rasat genom seriesystemet (FIF spelade i division 2 2013) så blev det äntligen uppflyttning när Fässberg vann  6B förra säsongen. Bloggen trodde att FIF skulle hålla sig kvar (tippades som åtta) men inte att de skulle göra det på målskillnad! Inledningen var trevande med två kryss (Warta och KBK) och två förluster (2-4 mot Härryda och 0-2 mot Väster). FC Linné besegrades sen i nykomlingsmötet med 4-1 och plockade även poäng mot Hovås (1-1). Mossen och Näset blev sen för svåra men våren avslutade iallafall med poäng mot Warta (2-2) och en viktig seger mot KBK efter att Anton Oddstig gjort matchens enda mål i slutet! Laget var nia inför hösten men blev alltså rejält intrasslande i bottenstriden. Det började dock bra med 5-0 i omstarten mot Härryda efter ett hattrick av Tommy Olsen. Fässberg tappade dock formen helt och på de avslutade åtta matcherna tog laget EN poäng (2-2 mot Balltorp). Det var dock tur att de tog den poängen, annars hade laget varit tillbaka i sexan. Många av förlusterna var dock i jämna matcher och det blev bland annat uddamålsförlusten mot Hovås Billdal (0-1), Donsö (1-2) och Heden (0-1). Målskyttet var det stora problemet och det blev bara fyra mål på de åtta sista matcherna. Inför sista matchen riskerade laget att åka ur men klarade sig på att Heden vara kryssade mot Kungsladugård. Fässberg själva föll med 1-5 mot Mossen och klarade sig alltså till slut på målskillnad (fem mål) före Heden. Laget fick sen avvakta kvalet till division 3 för att se om de behövde kvala för att hålla sig kvar men det visade sig att en tiondeplats räckte för nytt kontrakt. Nog inte den säsongen som laget hade tänkt sig men de höll sig kvar och kan bygga vidare nästa säsong. Offensiven var som sagt svag och laget gjorde bara ett mål mer än Heden (som var målsnålast i 5B). Tommy Olsen vann den interna skytteligan på blygsamma fem mål.

 

11. FC HEDEN 27-49 -22 17 poäng 

FC Heden vann 6B 2017 och tog klivet upp i 5B. Inför nästa säsong är laget tillbaka i sexan efter en tuff bottenkamp. Inför säsongen tippade bloggen laget på den nedre halvan (9:a) men trodde väl ändå att den Hedens rutinerade stomme skulle lösa nytt kontrakt. Inledningen av säsongen var dock helt ok från FCH och visst föll laget mot både Väster (0-2) och Näset (0-4) men tog poäng mot topplaget Balltorp (0-0) och trepoängare mot både Härryda (4-2) och Hovås Billdal (4-0). Den andra halvan av våren var dock svajig och det blev bara en seger (2-0 mot KBK) på de avslutande sju matcherna. Laget kryssade förvisso också mot Donsö (2-2) och Warta (1-1) men föll i viktiga matcher mot Fässberg (1-4) och i sista matchen mot Hovås Billdal (0-1). Heden inledde hösten som tia med fyra poäng ner till just Hovås Billdal. Det skulle bli en mörk höst för Heden som inledde med förluster mot topplagen Balltorp (0-4) och Näset (1-3) men tog sen en viktig pinne mot Warta (1-1). Jagande Hovås hade dock vaknat till och plötslig när Heden föll mot jumbon Härryda (1-3) passade Hovås på att smita förbi och ta sig uppåt i tabellen. Efter ett par förluster till ställdes sen Heden ett annat bottenkämpande lag, nämligen Fässberg, och där kom en skön seger efter att Kim Nordström gjort matchens enda mål. Inför sista matchen var Heden under strecket och hade en poäng till just Fässberg (FCH hade dock betydligt sämre målskillnad). Det var alltså egentligen bara seger som gällde mot Kungsladugård. Det blev dock 1-1Apelsinplan och trots att Fässberg föll stort (1-5) som blev det ändå Heden som fick göra Härryda sällskap ner i sexan. I slutändan var det fem mål som gjorde skilde elvan Heden från tian Fässberg. En tung säsong för Heden där laget till slut gjorde minst mål i hela 5B (27). Åtta av dem gjorde evigt unge Toni Ceesay vilket gjorde honom till Hedens bästa målskytt. Nya tag för Heden i sexan 2020 alltså.

 

12. HÄRRYDA IF 48-96 -48 12 poäng 

Bloggen flaggade inför säsongen att det kunde bli tufft för HIF och tippade laget som elva. Detta skulle visa sig vara en riktigt analys då laget slutade sist i 5B och alltså åkte ur! Laget fick dock in lite nya spelare lagom till seriestart och inledde helt ok med lite poäng. 3-3 i premiären mot Näset och 4-2 några omgångar senare mot Fässberg efter ett hattrick av nye David Garrett. Resten av våren var dock riktigt tung och laget tog bara två poäng (2-2 mot Väster och 4-4 mot Warta) på de tio avslutande matcherna innan sommaren! Ofta var det målrika tillställningar med bland annat 4-6 mot Donsö, 3-5 mot Hovås Billdal och 5-8 mot i returen mot Näset! När 5B drog igång efter sommaren så gjorde den det med Härrydasistaplatsen. Efter två inledande förluster fick sen Härryda ett litet ryck och slog Donsö med 5-4 efter fem mål av Bako Löfgren och i matchen efter blev det 3-1 mot bottenkonkurrenten FC Heden! Plötsligt hade Härryda lite kontakt med lagen framför. Laget förlorade dock sina fem sista matcher och det var egentligen bara i 3-4 förluster mot Hovås Billdal som laget var nära poäng. Annars blev det stora siffror mot Mossen (2-8), Väster (0-7) och Balltorp (0-9). Respass alltså för Härryda som precis höll sig på rätt sida 100 insläppta och defensiven läckte ordentligt alltså. En liten ljusglimt var iallafall Bako Löfgrens 19 mål som räckte till en andraplats i skytteligan.

 

/Rasta