Igår spelades den andra matchen i kvalet till division 6:

 

ONSDAG 6/11

Vatra KIF – Knippla IK 2-2 (1-0) 

Knippla spelade 1-1 mot AIF i sin första match och nu var det dags för 7A-trean Vatra KIF att kliva in i kvalet. Vatra ledde också i paus med 1-0 men matchen slutade 2-2. De efterföljande straffarna (som kanske kommer att behövas för att skilja lagen åt) vann Knippla med 3-1.

Vatras anfallare Flamur Tahiri sa så här om matchen:

”Tycker att vi var det laget som var snäppet bättre. Vi bjöd in Knippla i matchen genom våra misstag. Första halvlek så kör vi på som vanligt, kämpar, krigar och spelar fin fotboll och gör 1-0 medans Knippla inte var så farliga framåt. Andra halvlek så försöker vi köra på så som vi gjorde första halvleken men då började små misstagen komma från vår del vilket gör att Knippla ta vara på det och vänder till 2-1. Vi hugger på och kvitterar med 15 minuter kvar om jag nu minns rätt och försöker göra 3-2 men misslyckas med det. Fin fotboll från båda lagen som kämpar och krigar på. Nu väntar AIF Göteborg på lördag där allt avgörs. Sedan vill jag tacka domaren som gör ett fantastiskt jobb även om han är ensam. Stort tack till domaren. Forza VATRA🇦🇱👐🏼

Tabellen ser nu ut så här:

Sista matchen som ska spelas är alltså mellan AIF Göteborg och Vatra KIF nu på lördag 9/11 (13.00 på Gröna Vallen).

Förutsättningarna är följande:

-Blir det en vinnare på lördag (alltså AIF eller Vatra) så vinner det laget gruppen och går upp i sexan.

-Blir det 0-0 eller 1-1 så kommer Knippla att vinna gruppen. Vid 0-0 så vinner Knippla på fler gjorda mål (3) och vid 1-1 så hamnar både Vatra och Knippla3-3 i målskillnad men då tar Knippla det eftersom de vann straffläggningen mot Vatra.

-Blir det 2-2, 3-3, 4-4 osv så vinner Vatra gruppen på flest gjorda mål. Slutar matchen oavgjord så finns det alltså inget scenario där AIF går upp.

 

Detta är alltså baserat på att det är traditionella regler som gäller, alltså: poäng, målskillnad, gjorda mål, inbördes möten och sist resultat vid straffläggning.

 

När det gäller kvalet till division 5 så finns det fortfarande inget resultat från den avbrutna matchen mellan Tynnered FC och Neutrala IF. Om det undgått någon så bröts matchen i slutskedet då domarna attackerades av spelare och ledare från Neutrala. Ställningen när matchen bröts var 1-1 (vilket betydde att TFC vann gruppen och gick upp i femman). Det enda rimliga nu är självklart att Tynnered vinner med 3-0 då det var Neutrala som orsakade att matchen bröts. Något annat resultat är otänkbart och Tynnered kommer alltså att spela femman nästa år.

Frågan är då vad som händer med Neutrala? Eftersom händelsen är så pass allvarlig så känns det som det rimligaste är att laget utesluts. Det hjälper inte heller Neutrala att en match även avbröts i årets 6B då det blev stökigt i slutet mot Diseröd. Där ska det dock tilläggas att förbundets beslut var att båda lagen var lika ansvariga. Om nu Neutrala utesluts och åker ner i sjuan så öppnar det i så fall upp för en plats till i sexan 2020. Det troligaste och rimligaste är i så fall att även tvåan i kvalet till sexan (alltså Vatra, AIF eller Knippla) tar den platsen. Det är inte lika sannolikt att förbundet skulle välja att behålla ett lag som åkt ur sexan. Det står nämligen i tävlingsbestämmelserna att två lag i varje serie ska flyttas ner. De enda gångerna som lag har fått stanna kvar är om det har plockats upp för många lag från serien under, vilket inte är fallet nu. När det gäller Neutrala så inträffade ju attacken inte under 6B-säsongen utan i en egen tävling (kval till division 5). Troligtvis spelar det ingen roll men det skulle kanske kunna påverka om laget blir uteslutna ur 6B. Bloggen har tyvärr inte stenkoll på just de reglerna och kanske kan man bara bli utesluten ur den tävlingen som händelsen inträffade? Dock känns det som förbundet har befogenhet att skicka ner ett lag pga upprepade händelser, vilket är fallet här. Bloggen vet inte heller om förbundet kan stänga av föreningar helt (alltså att Neutrala IF inte får medverka alls i seriespel 2020). 

Vi får helt enkelt avvakta och se men det är alltså mycket möjligt att även tvåan i kvalet till sexan kommer att gå upp.

 

/Rasta