Det är dags att sammanfatta årets 6A!

Inför säsongen tippade bloggen att serien skulle sluta så HÄR.

Om någon undrar varför lagens bästa målskyttar inte stämmer med förbundets sida så har bloggen lagt till spelarnas mål i matcherna mot Öjersjö. När ÖIF uteslöts plockades alla matcher bort och då även målen. Målen finns dock kvar som målskillnad i tabellen och alla poäng är också kvar. Då känns det också rimligt att målskyttarna ska få ha kvar sina mål.

 

1. GÖTAHOLM BK 82-46 +36 50 poäng

Säsongen 2006 åkte Götaholm BK ur 5A och har sen dess hållit till i 6A. Trots flera satsningar under åren har det inte riktigt räckt till men säsongen 2020 är klubben äntligen tillbaka i femman! Inför säsongen plockades Behar Tahiri in som tränare och med honom kom även grannklubben och 6A-rivalen Gamlestadens skyttekung Tobias Bui som spelande assisterande tränare. Två tunga nyförvärv då Tahiri vann 6A 2018 med Sveakurd och Bui vann 6A:s skytteliga på 28 mål. Lägg också till att GBK redan hade Fenan Zemui som slutade tvåa på 19 mål så offensiven kändes riktigt giftig. Götaholm visade även att de var att räkna med direkt och gick igenom hela våren obesegrade! Det var väl inga jättevinster och laget tappade tidigt poäng mot Tollered (2-2) och avslutade även med kryss (1-1 mot Fröjdens FK). Men det blev också en fin derbyseger mot Gamleastaden (3-2), 5-3 mot FC Bosona-Bosna IF och 3-0 mot Bergsjö IF. Det var alltså Götaholm som satt i förarsätet inför hösten men titelracet spetsades till direkt då laget inledde med 2-2 mot Tollered igen och förlust i returen mot GaFF (2-3). Götaholm höjde sig dock och vann fyra av de följande fem matcher (det blev även 3-3 mot ett formstarkt Bosona-Bosna). Laget hade greppet om seriesegern men åkte på en mycket oväntad förlust mot jumbon Bergum (deras enda seger på hela säsongen) men in näst sista omgången säkrades sen seriesegern! Bergsjö IF besegrades på Bergsjövallen med 6-3 och GBK var alltså äntligen tillbaka i division 5! GBK var det överlägset målgladaste med sina 82 mål och Tobias Bui vann skytteliga på imponerande 34 mål! Riktigt kul för Götaholm där många gamla rävar i organisationen gått och väntat på detta!

 

2. FC BOSONA-BOSNA IF 63-40 +23 45 poäng

Inför säsongen var det lite oklart vart man hade den nya konstellationen FC Bosona-Bosna IF. FC Bosona ramlade ur 5A förra säsongen där mycket fokus hamnade på domarmisshandeln i matchen mot Hönö. Även Bosna IF hade en tuff säsong i 6D och åkte ner i sjuan. Det kändes dock positiv att Darmin Muslimovic (huvudtränare) och Almedin Babacic (assisterande) tog över då båda var med tidigt i FC Bosonas barndom. Laget inledde säsongen med lite blandade resultat och efter tre matcher hade laget kryssat en (1-1 mot Lekstorp), vunnit en (3-2 mot Tollered) och även förlorat en (1-2 mot Gamlestaden). Laget var inbladade i ganska många både jämna och målrika matcher. Det blev bland annat seger med 4-3 både mot Inter Linné och Fröjden. Den enda riktiga storsegern kom mot Syrianska/Arameiska (7-2). Våren avslutades dock med 1-3 mot Lekstorp och laget var fyra i tabellen. Känslan inför hösten var väl att laget skulle hålla sig på den övre halvan en bit bakom topplagen. Bosona-Bosna drog igång en riktigt fin svit efter sommaren och vann sina fem första matcher! Topplaget Gamlestaden besegrades med 4-1 och Härlanda med 5-1! Mot blivande seriesegrarna Götaholm blev det 3-3 efter en fin upphämtning i slutet. Lagets obesegrade svit fortsatte och då lagen framför vacklade lite kom Bosona-Bosna närmare och närmare topplaceringarna. Konkurrenten Bergsjö IF besegrades med 3-0 och även om sviten till slut bröts (1-2 mot Fröjden) hade laget chansen att knipa andraplatsen inför sista matchen. Det blev dock ett konstigt avslut då Bosona-Bosna skulle möta Öjersjö men de lämnade WO och Bosona-Bosna fick inte spela med vann med 3-0. Bergsjö IF behövde bara en poäng i sin match mot Inter Linné för att säkra andraplatsen men föll med 2-4. Bosona-Bosna klev då om med minsta möjliga marginal (ett plusmål mer än BIF!) och knep kvalplatsen! I kvalet slog laget sen Neutrala (4-3) men föll mot Tynnered (2-3) och det blir spel i sexan även 2020. Trots att det inte blev uppflyttning så var det en imponerande säsong! Det är aldrig lätt med gemensamma lag och båda klubbarna kom från jobbiga fjolårssäsongerElvir Culum blev för övrigt bästa målskytt i laget med sina 14 mål.

 

3. BERGSJÖ IF 69-47 +22 45 poäng

Laget var femma förra säsongen och bloggen trodde väl inte att laget skulle kunna hota hela vägen uppe i toppen även om det såg riktigt fint ut offensivt med firma Bublica/Njaga. BIF svarade dock för en riktigt fin säsong som dock fick ett ganska snopet slut. Starten var riktigt stark och efter åtta spelade matcher hade BIF vunnit sju och bara förlorat mot Fröjdens FK (5-6). Laget krossade Bergum med 10-0 i premiären och slog Fröjden med 2-0 (båda mötena spelades tidigt på säsongen). BIF visade även styrka i vinsterna mot både Gamlestaden och Härlanda. Mot GaFF vände laget 1-2 till 3-2 under de sista fyra minuterna där Islam Miree blev hattrick-hjälte. Mot Härlanda låg BIF under med 2-3 med tio kvar men vände och vann med 4-3! Avslutningen var svagare och laget föll oväntat mot både Syrianska/Arameiska (2-4) och nykomlingen Inter Linné (0-4)  men även i toppmötet med Götaholm (0-3). Våren avslutades iallafall med 9-2 mot Bergum och en tredjeplats inför hösten. Laget inledde dock starkt efter sommaren med fem raka segrar och laget klev upp som Götaholms främsta hot mot seriesegern. Bland annat besegrades konkurrenten Gamlestaden med 2-1 efter att Njaga Njie avgjort i slutet. Sviten tog dock slut mot ett annat formstarkt lag, nämligen Bosona-Bosna (förlust 0-3). I omgången efter väntade sen serieledarna Götaholm och i en svängig tillställning kunde GBK säkra seriesegern efter vinst 6-3! Inför sista matchen hade dock Bergsjö IF andraplatsen (och kval till femman) helt i egna händer. Poäng mot Inter Linné och kvalet var säkrat. Laget föll dock (2-4) samtidigt som Bosona-Bosna ”vann” sin match (3-0 på WO mot Öjersjö). Bosona-Bosna gick om med minsta möjliga marginal (ett plusmål tillgodo!) och petade ner BIF till en tredjeplats! Trots det lite snöpliga slutet så var det en fin säsong för Bergsjö IF som kämpade om uppflyttning in i slutet. Durim Bublica blev målbäst med sina 17 mål och Njaga Njie fyllde på med tio.

 

4. GAMLESTADEN FF 74-40 +34 42 poäng

Efter en andraplats 2018 bakom Sveakurd kändes det som laget skulle blanda sig i toppstriden igen. GaFF orkade dock inte hela vägen och fick nöja sig med en fjärdeplats till slut. Laget föll direkt i premiären (1-2 mot Härlanda) men slog sen både Syrianska/Arameiska (3-0 på WO efter att motståndarn vägrat spela klart) och Bosona-Bosna (2-1). I ett tidigt derby mot Götaholm blev det förlust 2-3 och några omgångar senare även förlust mot Bergsjö IF med samma siffror. GaFF hade 2-1 med bara fyra minuter kvar men BIF vände och vann! Laget hade hamnat lite efter och fick jobba hårt innan uppehållet men löste det galant med sex raka segrar! GaFF slog bland annat Fröjden (4-1) och avslutade med revansch mot Härlanda (4-0). Inför sommaren låg GaFF tvåa, två poäng bakom rivalen Götaholm. Det var sen en lite blandad inledning på hösten, 1-0 mot Syrianska/Arameiska följdes upp av en förlust mot Bosona-Bosna (3-4) men GaFF fick sen revansch mot Götaholm (segrar 3-2)! Tyvärr för GaFF:s skull kom sen en dipp med tre raka förluster mot Inter Linné (3-4), toppkonkurrenten Bergsjö IF (1-2) och Fröjden (0-2). Laget hamnade nu efter och även om det blev tre segrar på de fyra sista och hela 10-1 mot Bergum i avslutningen räckte det inte. Det blev en fjärdeplats men laget var bara tre poäng från kvalplatsen. Surt för Gamlestadenen seger till hade räckt för andraplatsen då laget hade betydligt bättre målskillnad än både tvåan Bosona-Bosna och trean Bergsjö IF. Den stora snackisen inför säsongen var ju att skyttekungen Tobias Bui lämnade för Götaholm men det påverkade faktiske inte offensiven så mycket som man kunnat tro. Laget svarade för fina 74 mål som spreds ut på ganska många spelare. Robin Forsberg var bäst i GaFF med sina tio mål. Gamlestaden var med och fightades om uppflyttning och det kommer säkert att komma fler chanser framöver. 

 

5. FRÖJDENS FK 79-48 +31 39 poäng

Fröjden kom från en tredjeplats i 6C och bloggen trodde stenhårt på Darko Lipovacs gubbar och tippade faktiskt laget som etta! Det skulle visa sig vara en för generös tippning då laget blandade och gav lite för mycket. Det började dock stabilt med fyra segrar på de fem första. Förlusten (0-2) kom i andra matchen i ett dubbelmöte med Bergsjö IF där FFK vann den första med 6-5! Det blev även hela 9-1 mot Lekstorp och 5-1 mot Bergum. Sen dippade Fröjden med 2-4 mot Öjersjö, 0-1 mot Tollered och tunga 1-4 mot Gamlestaden. Efter att laget krossat Syrianska/Arameiska med 7-2 föll Fröjden sen mot Bosona-Bosna (4-3) och halkade efter i toppstriden. Våren slutade iallafall med en poäng mot serieledarna Götaholm (1-1). Inför omstarten var laget sexa och hade långt upp till toppen. Fröjden svarade dock för en fin höst som inleddes med tre raka segrar och bland annat hela 12-2 mot Bergum och 4-1 mot Härlanda. Visst kryssade laget mot Lekstorp (2-2) och föll hemma mot Tollered (1-2) men avslutningen var stabil. Laget slog bland annat topplagen Gamlestaden (2-0) och Bosona-Bosna (2-1) även om det blev 1-4 mot Härlanda. I sista matchen kryssade laget mot redan klara seriesegrarna Götaholm i en svängig 5-5 match! Den fina hösten gjorde att laget närmade sig toppen och var i slutet bara sex poäng från kvalplatsen. Ingen tvekan om att Fröjden har en hög högstanivå då de slagit tvåan Bosona-Bosna, trean Bergsjö IF, fyran Gamlestaden och kryssat i båda matcherna mot ettan Götaholm. Djupdykningarna var dock för många för att haka på toppstriden ordentligt. Offensivt var det riktigt bra med 79 mål framåt (bara Götaholms 82 var bättre). Magnus Svantesson svarade för 21 mål och nyförvärvet Andreas Johansson var inte långt efter med 19.

 

6. FC HÄRLANDA 62-51 +11 32 poäng

Laget var ytterst nära att kliva upp i femman förra säsongen då laget ledde 6B inför sista omgången men Fässberg smet förbi. Inför denna säsong flyttades laget till tuffa 6A och frågan var om det skulle bli toppstrid även i år? Bloggen trodde på en hyfsad placering (tippades fyra) men inte att de skulle räcka hela vägen. 6A-livet började dock bra för ”Fångarna” då de slog förväntade topplaget Gamlestaden (2-1) i premiären och körde även över Bergum (10-0) i matchen efter. Laget kryssade sen mot Syrianska/Arameiska (1-1) och kunde rådde inte på Bosona-Bosna (0-1) eller Götaholm (1-3). Avslutningen på våren var hyfsad med tre segrar och två förluster men det visade sig att laget inte riktigt kunde hänga med topplagen då de föll mot Bergsjö IF (4-3) och i returen mot GaFF (0-4). Laget var femma inför omstarten och det började hösten fint med 8-1 mot Bergum. Sen kom dock en riktigt djup svacka och laget förlorade sex raka matcher med en hel del insläppta mål. Det blev bland annat 1-5 mot Bosona-Bosna, 3-6 mot Götaholm och 1-4 mot Inter Linné. FC Härlanda tog dig dock i kragen och avslutade säsongen med fyra segrar med bland annat fina 4-1Fröjdens FK och 3-1 i sista matchen mot Tollered. Det finns helt klart kvaliteter i laget men de blixtrade till lite för sällan denna säsongen. Martin Victorin blev iallafall bäste målskytt med sina 11 mål.

 

7. INTER LINNÉ IF 57-52 +5 29 poäng

Nykomling i 6A och bloggen trodde att laget skulle få det svårt och efter vårsäsongen låg laget under strecket. En riktigt fin höst gjorde dock att laget till slut hamnade på en sjundeplats och klarade kontraktet med stor marginal! Våren var som sagt ganska riktigt tung och laget hade bara fyra poäng efter nio matcher. Segern kom i andra omgången mot Öjersjö (2-0) och visst spelade laget jämnt mot ganska många lag men målskyttet var det stora problemet och laget gick bland annat mållöst i tre raka matcher. Laget bästa målskytt 2018 Armando Smedberg Dalence (26 mål) lämnade också under våren för spel med Proletären FF. Slutet på våren var dock lite bättre med 5-5 mot Bergum och en avslutade seger mot Bergsjö IF (4-0) där laget också hittat en ny målskytt i Antonio Mendez Hernandez (som anslöt från Gothenburg Celtic). Laget var dock som sagt på fel sida nedflyttningsstrecket när hösten drog igång. Omstarten slutade dock med förlust (0-1 mot Lekstorp) men sen radade laget upp fyra fina segrar och klev uppåt i tabellen! Det blev bland annat fina 4-3 mot topplaget Gamlestaden och 4-1 mot Härlanda. Inter Linné föll förvisso mot Fröjden (3-6) men tog sen ett stort kliv mot säkrat kontrakt för Syrianska/Arameiska krossades med 6-0 efter ett hattrick av Ali Jafari. Det blev sen tre raka förluster i jämna matcher mot topplagen Götaholm (två gånger 1-3) och Bosona-Bosna (2-3). Säsongen avslutades dock fint med 6-2 mot Bergum och 4-2 mot Bergsjö IF (som spelade bort BIF från andraplatsen). En riktigt fin säsong av nykomlingen som blev varm i kläderna efter sommaren. Mendez Hernandez blev bästa målskytt med sina 17 mål.

 

8. TOLLEREDS IF 42-39 +3 29 poäng

Inför TIF:s sjätte raka säsong i 6A så kändes som laget kommit längre och längre bort från toppstriden (laget var trea både 2015 och 2016 och tvåa 2017 men sjua förra säsongen). Känslan inför säsongen var att laget möjligtvis skulle kunna dras in i en bottenstrid. Till en början besannades de farhågorna då laget vara tog två pinnar på sina första fem matcher. Det blev förvisso 2-2 mot blivande seriesegrarna Götaholm men även o-2 i premiären mot Syrianska/Arameiska. TIF fick sen bättre ordning på spelet med fyra raka trepoängare hemma på Spinnarvallen. Fröjden besegrades med 1-0, Lekstorp med 2-0 och det blev hela 7-1 mot jumbon Bergum. Björn Mellberg blev fyramålsskytt i den matchen och nickade in vad som senare skulle röstas fram som årets mål på GP:s hemsida! Segrarna skickade iallafall upp TIF i tabellen och även om det bara blev en poäng på de tre sista matcherna innan sommaren var laget åtta i tabellen när det var dags för uppehåll. Under hösten Laget inledde hösten med förluster mot Bosona-Bosna (1-2) och Inter Linné (0-3) men poäng igen mot Götaholm (2-2). I mitten av hösten kom dock lite mer poäng med bland annat en fin 2-1 seger borta mot Fröjden och hela 6-1 mot Bergum. Tollered höll sig stabilt i mitten av tabellen och svarade för en fin 3-2 seger mot Gamlestaden men avslutade sen med två förluster. Björn Mellberg svarade för 11 TIF-mål vilken gjorde honom till lagets bästa målskytt.

 

9. SYRIANSKA/ARAMEISKA FG 47-66 -19 26 poäng

Syrianska/Arameiska kom från en mittenplacering 2018 (sexa) och hade iallafall på pappret fyllt på med en hel del intressanta spelare inför säsongen och hade ju även innan en namnkunnig trupp. Det gäller ju dock att spelarna verkligen är med också och känslan inför säsongen var att Syrianska/Arameiska skulle hamna någonstans på den undre halvan. Laget inledning var helt ok med två segrar, ett kryss och en förlust på de fyra första. Det blev förlust mot Gamlestaden (0-3), men segrar mot Tollered (2-1) och Bergum (8-2!) och kryss mot Härlanda (1-1). Sen åkte Syrianska/Arameiska på en rejäl förlust när laget föll mot Bosona-Bosna med 2-7! Det blev dock lite mer poäng i mitten av våren med segrar både mot Inter Linné (2-0) och Bergsjö IF (4-2). Avslutningen var dock sämre med en poäng på de fyra sista med bland annat 2-7 mot Fröjden och hela 0-8 mot bottenkämpande Öjersjö! Laget var på en niondeplats inför hösten och det var bara sex poäng ner till Inter Linné under strecket. Efter en 0-1 förlust i omstarten mot GaFF kom sen två viktiga segrar mot Härlanda (3-2) och Bergum (2-0) och laget såg ut att hålla sig borta från bottenstriden. Syrianska/Arameiska hamnade sen i en djup svacka med fem raka förluster och laget drogs ner mot botten. Det blev en hel del insläppta mål med 0-6 mot Inter Linné och 1-6 mot Bergsjö IF. Det blev dock aldrig riktigt svettigt även om Öjersjö hade en teoretisk chans att hålla sig kvar när lagen möttes i näst sista omgången. Syrianska/Arameiska vann dock den matchen med 6-2 och av bara farten vann de även sista matchen stort (7-2 mot Lekstorp). Det blev en niondeplats där laget gjorde vad de skulle och höll sig borta från den absoluta bottenstriden. Som med många lag i lokalfotbollen har laget riktigt fina namn på pappret men det är nog sisådär med både tränings- och matchnärvaro. Laget har iallafall tillräckligt med spets för att hålla sig kvar utan problem och även hota alla lag på en bra dag. Syrianska/Arameiskas bästa målskytt blev iallafall Aleksander Yildirim med 10 mål.

 

10. LEKSTORPS IF 40-59 -19 24 poäng

Gråbos stolthet var tillbaka i 6A efter en sväng i sjuan. Inför säsongen kändes det spontant som LIF skulle klara sig ok i årets 6A med en stabil defensiv men med en svagare offensiv. Det skulle också visa sig att laget höll sig kvar ganska obekymrat trots att det blev en tiondeplats till slut men defensivt läckte laget oväntat mycket och det blev faktiskt en del mål framåt. Starten på säsongen var helt ok och laget fick med sig lite poäng direkt. Det blev 1-1 i premiären mot Bosona-Bosna och seger mot Inter Linné (3-0). LIF höll även jämna steg med blivande topplagen Götaholm (0-2) och Bergsjö IF (2-3) men föll stort mot Fröjden (1-9!). Det blev iallafall en viktig seger mot Bergum och efter några förluster innan sommaren avslutades våren med två segrar till. Syrianska/Arameiska besegrades med 3-2 och Bosona-Bosna med 3-1. Laget var sjua inför hösten och hade byggt upp en liten buffert neråt i tabellen. Lekstorp inledde sedan hösten med en 1-0 seger mot Inter Linné och laget fortsatte sen att plocka lite poäng med kryss mot både Fröjden (2-2), Tollered (2-2) och ny seger mot Bergum (3-2). Avslutningen var lite svagare med tre raka förluster och laget halkade till slut ner till en tiondeplats. Innan Öjersjö blev uteslutna så var det ändå tio poäng ner så trots att laget hamnade precis över strecket så var det aldrig någon fara. Laget släppte som sagt lite fler mål än beräknat (59) och det var bara Syrianska/Arameiska (66) och Bergum (138!) som släppte fler. Nissan Svensson var LIF:s bäste målskytt med sina 8 mål.

 

11. BERGUMS IF 39-138 -99 6 poäng

Laget åkte ur femman förra säsongen och det mesta pekade på att Bergum skulle fortsätta neråt i seriesystemet. En hel del tongivande spelarna lämnade och försäsongen bestod av storförluster. Det stod också klart direkt att det var en välgrundad gissning att BIF skulle åka ur då säsongen inledde med 0-10 mot Bergsjö IF och 0-10 mot FC Härlanda! Efter våren hade BIF spelat ihop två poäng och släppt in nästan 80 mål. Poängen kom dock lite oväntat mot blivande tvåan FC Bosona-Bosna IF (3-3) och i en galen 5-5 match mot Inter Linné. Hösten inleddes tufft med 3-20 på de två första matcherna! Bergum kämpade vidare och var faktiskt med betydligt bättre i några matcher. 0-2 mot Syrianska/Arameiska och mot Lekstorp föll laget med 2-3. Bergum skulle iallafall vinna EN match säsongen 2019 och de gjorde det mot blivande seriesegrarna Götaholm BK! I en svängig match på Bläsebovallen satte till sist Emir Ahmemulic segermålet 5-4 för BIF tolv minuter från slutet! Bergum orkade sen inte följa upp den skrällen och avslutade med tre storförluster och 1-10 mot Gamlestaden i sista matchen var väl signifikativt för hela säsongen. BIF släppte till slut otroliga 138 mål under säsongen och får alltså ta nya tag i sjuan nästa säsong. Alexander Zakarian blev iallafall bästa målskytt med sina elva mål. Bergum känns dock som en stabil förening och har ett tämligen ungt lag och kommer säkert att komma tillbaka starkare efter en sväng i lägsta divisionen.

 

12. ÖJERSJÖ IF UTESLUTNA

Känslan inför säsongen var inte jättebra och det blev inte riktigt någon Anders Svensson-effekt i klubben då laget åkte ur femman förra säsongen. ÖIF kämpade på fram till sista omgången då de inte fick ihop lag och fick lämna WO. Reglerna säger att WO i sista omgången betyder uteslutning men tabellen skrivs inte om. Öjersjö hade 14 inspelade poäng (fyra segrar, två kryss och 15 förluster) och det blev klart att de skulle åka ur ett par omgångar innan slutet. Självklart tråkigt när klubbar rasar ner i seriesystemet. Vi får se vad som händer med Öjersjö då det ryktas om ett möjligt samarbete med 5A-klubben Björndammen.

 

/Rasta