Dags att sammanfatta 6B!

HÄR kan du se hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. HISINGEN FC 80-26 +54 60 poäng

Det har varit mycket upp och ner i klubben de senaste säsongerna. Laget vann 6D 2016 men åkte ur femman direkt. Inför återkomsten i sexan 2018 såg det riktigt illa ut med rykten om nedläggning men laget kom till spel och slutade åtta. Inför 2019 kändes HFC dock på gång med ny tränarduo i Stefan Zivkovic (huvudtränare) och Viktor Kirsby (spelande assisterande tränare). Truppen fylldes också på med spelare från konkurrenten Västkurd men även spelare med förflutet i Hisingsbackas organisation. Det dök även upp en del nya spelare under säsongen och i slutet av maj kom bland annat anfallaren Abubakar ”Babu” Dumbuya från Hisingsbacka FC i division 3. Med så mycket nytt visste inte bloggen riktigt vart man hade HFC och det blev en fjärdeplats i tippningen. Det skulle dock visa sig räcka hela vägen till serieseger! Laget vann förvisso sina fem första matcher men det var inte alltid övertygande. Det blev bland annat uddamålssegrar mot både Surte (2-1) och Chalmers (2-1). I omgång 6 kom sen första förlusten i den svåra bortamatchen mot Hälsö efter ett sent segermål för hemmalaget. Hisingen reste sig dock direkt och slog FTU med 5-2 där Dumbuya presterade sig med ett hattrick i debuten! Laget fortsatte att imponera fram till uppehållet med fyra segrar till men förlust mot toppkonkurrenten Neutrala (2-3). Det blev dock vinst mot det tredje topplaget, Västkurd, med 3-1 i sista matchen innan sommaren. Hisingen var tvåa (på målskillnad) efter Neutrala inför omstarten och det stod klart ganska tidigt att det skulle stå mellan de två och trean Västkurd. Lagets höst var helt magnifik då det blev tio raka segrar och serieseger! Det var en hel del matcher som rann iväg och laget slog bland annat Bjurslätt med 7-3, FTU med 7-2 och Diseröd med 7-1! Då både Neutrala och Västkurd hängde med avgjordes dock inte serien förrän i slutet. I seriefinalen mot Neutrala (i omgång 20) satte Nikola Zivkovic matchens enda mål på frispark och när Neutrala och Västkurd kryssade i omgången efter var seriesegern klar! I den sista matchen besegrades även Västkurd (vilket gjorde att VBK missade kvalet). En riktigt imponerande säsong och det känns som Zivkovic & Kirsby har något fint på gång i HFC. Dumbuya blev trea i 6B:s skytteliga på 19 mål (på 15 matcher)!

 

2. NEUTRALA IF 64-26 +38 52 poäng 

Resultatmässigt en riktigt bra säsong av Neutrala men självklart överskuggas allt av att laget totalt skämde ut sig i sista kvalmatchen mot Tynnered då domarteamet attackerades i slutminuterna. Annars var det en lite märklig säsong där NIF inledde fint med två segrar och tre kryss på de fem först matcherna. Sen tog laget ett månadslångt uppehåll pga Ramadan och glömdes bort då Västkurd och Hisingen stack iväg i tabellen. NIF kom dock tillbaka och vann alla sina sex matcher i juni och även den sista i början av juli! Precis efter uppehållet slog laget både Hisingen (3-2) och Västkurd (4-2). Inför sommaruppehållet ledde Neutrala 6B på målskillnad före Hisingen. Segersviten fortsatte efter sommaren med fem raka segrar där det bland annat blev 3-1 borta mot Hälsö och 5-0 mot FTU. I matchen mot Diseröd kom dock en fingervisning på hur säsongen skulle sluta. NIF låg under med 3-5 i slutminuterna när domaren bröt matchen efter att fullt slagmål utbröt med både ledare och publik på planen. Förbundet ansåg att båda lagen var lika ansvariga och båda lagen tilldömdes 0-3. I toppmötena i slutet av säsongen blev det förlust mot Hisingen (0-1) och kryss mot Västkurd (3-3) men det räckte ändå till andraplatsen och kval till femmanAbdikaafi Mahamud Diiriye blev lagets främsta målskytt med 15 mål. Efter förlust 3-4 i första kvalmatchen mot Bosona-Bosna spårade det alltså ur fullständigt i den avgörande matchen mot Tynnered. Precis i slutminuterna attackerades huvuddomaren efter en utebliven frispark och i det efterföljande tumultet attackerades även en av de assisterande domarna. Självklart fruktansvärt och detta överskuggar självklart Neutralas säsong. Förbundet har inte tagit något beslut i ärendet ännu men klubben och de inblandade spelarna lär få kännbara straff och frågan är i vilken serie (om ens alls) vi får se Neutrala 2020?

 

3. VÄSTKURD BK 114-41 +73 49 poäng

Västkurd rustade för uppflyttning efter en andraplats bakom IF Vardar/Makedonija i 6D förra säsongen. Bland förstärkningarna märktes bland annat just Vardars målmaskin Mario Atanasovski. Laget öppnade också storartat med fem raka segrar och ett snitt på 6,8 mål per match! Det blev 7-2 mot både Skottfint och Backatorp och hela 10-0 mot Nödinge. Sen kom en lite oväntad förlust mot Chalmers (1-3) innan målkalasen fortsatte. Hälsö, FTU och Diseröd besegrades med den sammanlagda målskillnaden på 14-4. Under våren såg det ut att bli en toppfight mellan VBK och Hisingen FC men plötligt hade även Neutrala smugit sig med. Västkurd avslutade sen våren med att möta just de två toppkonkurrenterna och det blev två jobbiga förluster. Laget föll med 2-4 mot Neutrala och 1-3 mot Hisingen och VBK fick finna sig i att vara trea inför omstarten. Västkurd drog igång ett rasande måltempo i jakten på konkurrenterna under hösten och krossade bland annat Surte med 7-1, Backatorp med 6-0, Bjurslätt med 12-0 (!) och Chalmers med 9-0. Problemet var att både Hisingen och FTU också gick starkt och Västkurd föll sen tungt på Stuvö Backe mot Hälsö med 2-5. Det blev en spännande upplösning då Västkurd avslutande mot just Neutrala och Hisingen. 3-3 mot Neutrala i näst sista matchen betydde att Hisingen vann serien men även att VBK låg på kvalplatsen inför sista matchen! Där väntade dock seriesegrarna Hisingen och det blev förlust med 2-3 samtidigt som Neutrala vann sin match. Absolut ingen dålig säsong för VBK där laget bland annat dunkade dit 114 mål (bara 7B-segrarna BK S:T Jakob var värre med 125!). Trots detta är det helt klart en missräkning för laget att spela ännu en säsong i sexan. Frågan är om VBK får behålla alla i sin namnkunniga trupp en säsong till i den näst lägsta serien? Offensivt var laget som sagt överlägset i 6B och Mario Atanasovski vann skytteligan på 36 mål med lagkamraten Hakan Celik strax bakom på 31! Duons 67 mål är fler än åtta av de tolv 6B-lagens totala målskörd.

 

4. HÄLSÖ BK 84-41 +46 42 poäng

Ö-laget kom från en fin fjolårssäsong med en tredjeplats i 6D där laget bara var några poäng bakom tvåan Västkurd. Bloggen trodde att laget skulle kunna upprepa en liknande placering. Visst blev det en fin fjärdeplats men laget var aldrig inblandad i toppstriden och det var inte förrän på höstkanten som laget kom igång ordentligt. Inledningen var svag där HBK inte fick med sig resultaten trots jämna matcher. Det blev 1-2 mot både Chalmers och Skottfint och 0-2 mot FTU. Sen kom första segern när Rasmus Kolenda satte 2-1 målet sent mot Diseröd. I matchen efter visade HBK mer kvalité då blivande seriesegrarna Hisingen besegrades med 2-1 efter ännu ett sent avgörande (Gustav Börjesson i 87:e!). Mitten av våren var dock ojämn med förluster mot bland annat Bjurslätt (1-3) men segrar mot Surte (4-1) och Backatorp (6-0). Efter en jämn förlust mot topplaget Neutrala (2-3) hittade dock Hälsö tre fina segrar i rad innan uppehållet. Trots den fina avslutningen återfanns laget på den undre halvan (åtta) inför omstarten. Hösten inleddes sen med två förluster mot Neutrala (1-3) och Hisingen (0-2) men sen hittade Hälsö både trepoängarna och nätmaskorna. Laget avslutade nämligen säsongen 2019 med sju raka segrar! Med undantag för 1-0 segern mot Backatorp var det idel storsegrar och bland annat blev det siffror som 8-2 (Nödinge), 14-3 (Surte), 9-0 (Nödinge igen) och 7-1 (i sista matchen mot Bjurslätt). Formen skickade upp laget till en hedrande fjärdeplats och det var bara Västkurd som svarade för fler mål än Hälsös 84. En lite märkligt säsong för Hälsö där laget stundtals visar klass både mot topplagen (segrar mot både Hisingen och Västkurd) men även rena överkörningar av lagen på den nedre halvan. HBK saknade dock kontinuiteten som topptrion hade. Gustav Börjesson var målbäst för HBK med sina 18 mål.

 

5. BK SKOTTFINT 68-51 +17 34 poäng

Efter att laget börjat om i sjuan för några säsonger sedan var de nu tillbaka i sexan efter uppflyttning förra året (tvåa i 7B). Det blev till slut en stabil comeback för Daniel Åmans gäng där laget till slut landade på en femteplats. Inledningen var dock lovande och efter premiärsmällen (2-7) mot Västkurd visade Skottfint fin form. Det blev nämligen fem segrar och ett kryss på de följande sex matcher och lite tätkänning. Bland annat blev det 2-1 mot Hälsö, 6-2 mot FTU och 3-0 mot Diseröd. Avslutningen på våren blev dock lite svagare med fyra raka förluster och laget försvann från toppstriden. Uddamålsförlusten mot Chalmers (1-2) och Bjurslätt (1-2) följdes upp av 1-5 mot Hisingen innan det blev 1-2 igen mot Neutrala i sista. Skottfint var ändå sexa inför omstarten och kunde spela avslappnat under hösten även om toppstriden var körd. Resultaten var blandade under hösten. Det blev jämna förluster mot både Västkurd (2-4) och Hälsö (3-4) innan Nödinge krossades med 13-1! I mitten av hösten kom sen en fin liten svit med tre raka segar och det blev faktiskt fem segrar på de sju avslutande matcherna där förlusterna kom mot topplagen Neutrala (1-4) och Hisingen (1-4). Ett formstarkt Hälsö knep fjärdeplatsen med Skottfint slipade på en fin femteplats där laget smet förbi både Chalmers och FTU i sista omgången! Precis som resten av serien räckte inte laget till mot topptrion men Skottfint är tillbaka i sexan och höll sig på den övre halvan och långt bort från allt vad bottenstriden heter under hela säsongen. André Klint svarade för hela 17 mål och Gustav Nilsson var inte långt efter med sina 14.

 

6. CHALMERS STUDENTKÅRS IS 40-48 -8 34 poäng

Studentlagen i de centrala delarna av Göteborg är alltid svårscoutade. Det fanns inte så mycket att gå på inför säsongen med bara en träningsmatch och dålig insyn i truppen från bloggens sida. Laget svarade dock för en överraskande stabil säsong och slutade i mitten. Chalmers inledning bådade gott och det blev en hel del poäng direkt med bara en förlust på de sex första (3-4 mot FTU). Det blev uddamålsvinster mot Hälsö (2-1) och Bjurslätt (3-2) och kryss mot både Diseröd (3-3) och blivande topplaget Neutrala (3-3). Laget spelade även jämnt mot Hisingen även om det blev förlust 1-2 men i matchen efter besegrades Västkurd med 3-1! Det var en pigg vår av de glada studenterna även om det blev lite poängförluster mot bottenlagen Nödinge (1-1) och Surte (1-3). Chalmers var iallafall femma inför omstarten efter att våren avslutats med 2-1 mot Skottfint. Efter fyra poäng på de två första höstmatcherna kunde sen Chalmers inte upprepa de fina vårmatcherna mot topplagen. Det blev istället förluster mot Neutrala (0-2), Hisingen (1-4) och det rann iväg ordentligt mot Västkurd (0-9). Det blev även hela 0-5 mot Hälsö innan laget höjde sig mot slutet. Fyra raka segrar mot seriens fyra lägst placerade lag gjorde att Chalmers var femma inför sista omgången. Där föll dock laget mot Skottfint (0-2) som därmed klev om på bättre målskillnad och petade ner Chalmers till en sjätteplats. Med tanke på att det bara är lagets tredje säsong i seriespel så är inte fy skam att etablera sig som en mittenlag i sexan. En fin säsong där laget i sina bästa stunder matchade topplagen (seger mot Västkurd och kryss mot Neutrala) och det var aldrig tal om någon bottenstrid (som bloggen trodde inför säsongen). Bäste målskytt i Chalmers var Joel Lidin med åtta mål. 

 

7. FÖRENAD TURKISK UNGDOM 53-66 -13 32 poäng

Laget brukar nosa på toppen och slutade tvåa i 6D 2017 och fyra i 6B förra säsongen. Bloggen trodde på fortsatta topplaceringar men 2019 blev nog inte alls vad FTU hade hoppats på. Inför säsongen hade FTU tagit in Kwame Amoateng som tränare och även fyllt på truppen med några intressanta namn. Starten var dock fin där FTU vann tre och spelade en oavgjord på de fyra första. Laget slog Bjurslätt (4-1), Chalmers (4-3) och Hälsö (2-0) och krysset kom mot Neutrala (2-2). Maj månad blev sen riktigt tuff för FTU då laget inkasserade fyra raka förluster och försvann från toppstriden. Defensiven läckte och det blev bland annat 2-6 mot Skottfint, 2-5 mot Hisingen och 1-5 mot Västkurd. I samma veva gick även tränare Amoateng och klubben skilda vägar. FTU ryckte upp sig innan uppehållet då det var lagen i botten som stod för motståndet. Tio poäng på de fyra sista gjorde att laget ändå låg fyra inför omstarten. Topptre-lagen stack dock iväg direkt på hösten då FTU inledde med förluster mot både Chalmers (0-3) och Hälsö (3-5). Laget fick ihop lite poäng med segrar mot Skottfint (1-0) och Diseröd (2-0) men kunde inte störa topplagen och föll i tre raka matcher och släppte 18 mål i de matcherna! FTU avslutade sen mot de tre lagen i botten där både Nödinge (8-3) och Surte (6-0) kördes över. I sista matchen vann dock ett taggat Backatorp (som behövde vinna för att ha chansen att hänga kvar) med hela 5-0 och det var väl ganska talande för FTU:s säsong. Oguzhan Yilmaz var iallafall målbäst i FTU med sina 15 mål.

 

8. DISERÖD SK 37-51 -14 25 poäng

Inför säsongen kändes DSK som ett klassiskt mittenlag i sexan och det stämde bra och trots en åttondeplats så var laget aldrig i närheten av bottenstriden. Laget inledde med poäng i de tre första matcherna med seger i premiären mot Backatorp (3-1) och sen kryss mot både Bjurslätt och Chalmers. Sen gick det lite tyngre med bara en seger på fyra (3-0 ot FTU) men då mötte DSK förvisso både Hisingen (1-3) och Västkurd (1-4). Diseröd bjöd sen på säsongens målkalas när det blev hela 8-2 mot Nödinge och laget vann även mot Surte (2-1) i matchen efter. Två viktiga segrar som gjorde att laget låg på en sjundeplats inför omstarten. Hösten inleddes sen med 2-0 mot Bjurslätt och 0-0 mot Chalmers och med tanke hur dåligt bottenlagen gick så kändes det som kontraktet var i stort sätt fixat. Laget hade sen en tuff period med tunga förluster och svåra matcher. DSK släppte sju mot Hisingen och åtta mot Västkurd men det var matchen mot det tredje topplaget, Neutrala, som tyvärr stack ut. Diseröd såg ut att gå mot en fin 5-3 seger när matchen urartade i slutet. En sen eftersläng från en Neutrala-spelare slutade med handgemäng med både publik och ledare inne på planen. Versionerna går lite isär gällande vad som egentligen hände men förbundet beslutade att både lagen fick en 0-3 förlust då båda ansågs lika ansvariga. Självklart alltid tråkigt och Neutralas säsong slutade ju som den gjorde. Hur som helst hamnade DSK lite i ett ingenmansland med marginal både uppåt och neråt i tabellen. Det blev iallafall en positiv avslutning med segrar mot Nödinge (2-1), Backatorp (1-0) och 0-0 mot Surte i sista. Gustav Fuxling Thorsson och Jacob Yngve delade den interna skytteligasegern med sju mål var.              

 

9. BJURSLÄTTS IF 35-72 -37 16 poäng

Laget kom från en fin säsong i 6A 2018 med en fjärdeplats men det såg riktigt tungt ut på försäsongen och bloggen gissade att laget skulle fightas på den undre halvan. Detta skulle visa sig stämma och en bra bit in på våren hade laget fortfarande inte vunnit och låg sist i tabellen! På de nio första matcherna tog laget bara tre poäng efter kryss mot Diseröd, Neutrala och Nödinge. Det var dock inga storförluster utan jämna matcher, iallafall målmässigt, och det blev 0-3 mot Hisingen, 2-4 mot Västkurd och uddamålsförluster mot Chalmers och Backatorp. Till slut kom dock äntligen första segern när Skottfint besegrades med 2-1 och innan sommaren hade laget hunnit slå Hälsö (3-1) och kryssat mot FTU (2-2). Slutspurten på våren gjorde att laget precis tog sig över strecket (på bättre målskillnad än elvan Surte). Inledningen på hösten var dock tuff med fyra raka torsk och bland annat 3-7 mot Hisingen och hela 0-12 mot Västkurd! BIF höjde sig dock när det vankades bottenkamp och besegrade Nödinge med 4-2 och i matchen efter blev det vinst mot en annan streckkonkurrent, nämligen Surte (2-0). Det skulle visa sig att de trepoängarna räckte till nytt kontrakt. Laget avslutade nämligen med fyra förluster där det bland annat blev 2-4 mot Backatorp och hela 1-7 mot Hälsö i sista matchen. Det blev alltså nytt kontrakt för Bjurslätt trots att laget bara vann fyra matcher. Defensiven läckte ganska rejält med 72 insläppta och framåt blev det bara 35 gjorda mål. Najib Nbou var iallafall målbäst med sina nio mål.

 

10. SURTE IS FK 34-81 -47 15 poäng

Svårscoutade inför säsongen men med bottenkamp i 6A 2018 och lite upp och ner mellan sexan och sjuan de senaste åren så tippade bloggen att Surte skulle få lämna 6B. Bloggens gissning skulle visa sig felaktig men kontraktet räddades i absolut sista stund efter en 0-0 match i sista omgången! Laget fick en tuff inledning då de mötte de blivande topptre-lagen direkt! 0-4 mot Neutrala och 1-2 mot Hisingen var väl inte så farligt men sen rann det iväg mot Västkurd med 0-10! När spelschemat lättade lite hade sen Surte sin bästa period på säsongen där laget också avslutade våren med nio raka hemmamatcher! Det blev segrar mot Nödinge (5-2), Bjurslätt (2-0) och Chalmers (3-1) samt kryss mot Backatorp (3-3) i mitten av våren och laget klättrad lite i tabellen. Avslutningen var dock svagare med fyra raka förluster där de tre sista var med uddamålet! Poängskörden under våren räckte dock till en placering (tia) på rätt sida strecket inför sommaren. Surtes höst var sen inte mycket att hänga i den berömda julgranen men de höll sig kvar på rätt sida strecket. Efter två väntade förluster inledningsvis mot Västkurd och Hisingen kom sen en blytung trea mot Nödinge (5-2) innan laget dippade ordentligt igen. På de följande sex matcherna blev det bara en poäng och bland annat en tokförlust mot Hälsö med 3-14 och tennissiffror mot både Skottfint (2-6) och FTU (0-6)! Krysset skulle dock visa sig ytterst avgörande då det kom mot jagande Backatorp. Inför sista omgången var laget tre pinnar före Backatorp men med betydligt sämre målskillnad och en dålig formkurva. Surte släppte till slut 81 mål bakåt men inget av dem kom i den sista matchen, 0-0 mot Diseröd räckte till nytt kontrakt! Surte ska nog vara glada att årets bottenstrid i 6B var ganska svag 15 poäng oftast inte räcker till nytt kontrakt. Rade Radovic var inte oväntat lagets bästa målskytt, dock på blygsamma sju mål. Målen gjordes dock på endast åtta matcher då anfallaren drog med en skada under säsongen.

 

11. BACKATORP IF 32-68 -36 14 poäng

Backatorp slutade fyra 2017 i 6D men dippade väl lite förra säsongen och slutade sexa. Inför säsongen kändes det ändå som BIF var ett stabilt mittenlag och Johan Solinger kom in som ny tränare i klubben. Inledningen på säsongen var dock katastrofal med sex raka förluster och laget återhämtade sig aldrig. I början var det dock målmässigt jämna matcher där det bland annat blev 0-2 i matcherna mot de blivande topplagen Neutrala och Hisingen FC. Det blev dock större siffror mot Västkurd (2-7) och Nödinge (1-5). I samma veva gick klubben och Solinger skilda vägar och det fick väl in lite effekt på kort sikt där laget tog sina första poäng (3-3 mot Surte) och sen första segern (3-2 mot Bjurslätt). Våren avslutade dock med två förluster och inför omstarten var BIF sist i tabellen. Det var dock ”bara” sex poäng upp till Surte över strecket men började hösten med ett tufft spelschema mot topptrion där det blev tre torsk och en hel del mål bakåt. Laget vaknade sen till och hade sin poängmässigt bästa period och hoppet om nytt kontrakt tändes. Det blev seger 2-0 mot bottenkonkurrenten Nödinge, 2-2 mot en annan bottenkonkurrent, Surte (där BIF så här i efterhand hade behövt vinna). Visserligen föll laget mot Skottfint (1-5) men slog sen Bjurslätt (4-2) och närmade sig Surte över strecket. BIF var bara tre poäng bakom med bättre målskillnad och Surte hade det riktigt tufft med svag form och en hel del storförlust. Backatorp missade sen chansen att gå ikapp då de förlorade tre raka matcher med uddamålet! Det blev 2-3 mot Chalmers och 0-1 både mot Hälsö och Diseröd. Inför sista matchen hade ändå BIF chansen att hänga kvar och då kom äntligen en seger då det blev hela 5-0 mot FTU. Det var dock verkligen inte Backatorps säsong då Surte tog sin första poäng på ett tag när de spelade 0-0 mot Diseröd och därmed höll BIF bakom sig. En märkligt säsong för BIF där de aldrig kom igång och helt klart en av de större missräkningarna i årets lokalfotboll. Hasudin Muratovic blev iallafall lagets bästa målskytt med sina nio mål.

 

12 NÖDINGE SK 34-110 -76 6 poäng

Laget slutade sjua i 6D förra året efter att de spelat sig upp under hösten. Inför säsongen såg det ok ut med ny tränare och lite nya spelare i truppen och bloggen trodde väl att laget skulle orka hålla sig på rätt sida strecket men det blev ett riktigt tungt 2019 för NSK. Laget fick en tuff start med matcher mot blivande topplagen Hisingen (förlust 1-3) och Västkurd (förlust 2-6) men knep sen en poäng mot Skottfint (2-2). Laget föll sen mot blivande bottenkonkurrenten Surte (2-5) men hade sen sin bästa period under säsongen. Backatorp besegrade med hela 5-1 och det blev även poäng mot Bjurslätt (3-3) och Chalmers (1-1). Det skulle dock visa sig att laget inte skulle ta några fler poäng under 2019! Innan sommaren föll laget i fyra raka matcher med bland annat 2-8 mot Diseröd och 0-11 mot Neutrala i sista matchen innan uppehållet. Laget var förvisso tia inför omstarten men hösten blev ett enda långt mörker. NSK inledde med att lämna WO mot Västkurd och föll sen mot Skottfint med 1-13. Laget hade sen chansen då de mötte bottenkollegorna Surte och Backatorp efter varandra. Det blev dock 2-5 mot Surte och 0-2 mot Backatorp. Resten av hösten blev sen en lång transportsträcka ner i sjuan med bland annat två storförluster mot Hälsö (2-8 och 0-9) och 3-8 mot FTU. Laget släppte till sist 110 bollar. Bijan Ghaderi blev iallafall bäste målskytt med sina sex mål.

 

/Rasta