Förbundet höll lokalfotbollen på halster under onsdagen men framåt sen eftermiddag alternativt tidig kväll dök det första serieförslaget till nästa säsong upp på förbundets hemsida.

Bloggen har genom åren delat ut en och annan känga till förbundet (med all rätt) särskilt i anslutning till serieindelningarna. Den här gången har dock förbundet tänkt till och levererat ett stabilt första utkast. Självklart kommer det vara klubbar här och där som inte är nöjda men till stora delar har det tagit hänsyn till geografin. Så, bra jobbat av förbundet! 

 

Bloggen tar er igenom förslaget och vi börjar uppifrån:

Det var fyra lag från division 5 och tre lag från division 3 som skulle in i de båda fyrorna. När det gäller lagen som flyttades upp så var det ganska väntat att 5A-lagen Ytterby IS och Angered MBIK skull hamna i 4A och 5B-lagen IF Väster och Balltorps FF skulle hamna i 4B. Både geografiskt och historiskt så kändes det helt rätt.

Sen blev det dock lite lurigtalla de tre division 3-lagen som trillade ur (Gårda BK, IK Virgo och Jonsereds IF) lirade i 4A senast de var fyran. Förbundet löste detta genom att sätta Gårda och Virgo i 4B och Jonsered i 4A. Dessutom flyttades KF Velebit och Kärra KIF över från 4B till 4A och Guldhedens IK flyttades från 4A till 4B

Rent geografiskt så ser de två serierna bra ut. Med undantag för Eriksberg så återfinns alla Hisingslagen (Kärra, Zenith och Velebit) i 4A och det gör även de lagen som håller till uppåt Kungälv med omnejd (Kode, Ytterby, Komarken och Nol). Nykomlingen Angered har ju också nära till Hisingen och norrut. Resten av 4A återfinns i de östra delarna. 

4B har majoriteten av sina lag söder om Göta Älv och det känns ju helt rimligt att centrumlagen Virgo och Guldheden samt Gårda hamnar i 4B

Det enda som någon kanske skulle kunna ha en åsikt om är att IFK Björkö borde vara med Hisingslagen då norra skärgården ofta hamnar med lagen därifrån. Frågan är dock vilket lag i 4A de skulle byta med i så fall?

Det återstår att se om alla lagen är nöjda men i bloggens bok är det ett bra förslag

 

Vi hoppar vidare till femmorna!

I femmorna var det inga konstigheter utan ganska väntade förslag. Lunden Överås BK och United Africa FC som ramlade ur 4A hamnade i 5A och Mölnlycke-Sjövalla IS FK och IF Mölndal Fotboll som åkte ur 4B placerades i 5B. Både geografiskt och historiskt så stämmer de placeringarna bra.

Av de lagen som flyttades upp placerades Götaholm BK (från 6A) och Hisingen FC (6B) i 5A. GBK hör till östra Göteborg där en mängd 5A-lag finns och de kan bland annat se fram emot ett efterlängtat derby mot Utbynäs. Hisingen spelade i 5A för några år sen och delar hemmaplan med 5A-laget Vardar/Makedonija

5B fick då 6C-lagen Önnereds IK och Tynnered FC. Både återfinns i västra Göteborg och delar redan plan med varsitt 5B-lag. På Apelsinplan spelar både Önnered och Kungsladugård och på Åkeredsvallen samsas Näset och Tynnered.

Geografiskt två fina division 5-serier. 

Den enda andra noteringen av förslaget är att Björndammens BK borde heta Björndammens BK/Öjersjö IF men det är nog bara ett slarvfel. 

 

Vi hoppar vidare till våra sexor:

Även de tre division 6-serierna känns välbalanserade. Av de lagen som flyttades ner (Hönö IS, FC Heden och Härryda IF) så var det ganska väntat att Hönö skulle hamna i 6B tillsammans med Hälsö, Knippla och Hjuvik. Heden placerades sen i 6C och Härryda i 6A och det var väl lite mer hugget som stucket. Härryda är ju egentligen inte nära något annat lag och Hedens hemmaplan Överåsvallen är ganska nära både 6A-lag och 6C-lag. 

Nerifrån så placerades de tre 7A-lagen Croatia, Real Maskin och Vatra KIF i 6A och det känns rimligt då alla håller till i östra Göteborg där både Croatia och Maskinen delar plan med andra 6A-lag

I 6B hamnade Hjuvik (från 7C) och Knippla (från 7B) och det känns ju rimligt då stora delar av 6B återfinns i norra skärgården och på Hisingen. Knippla (som slutade tvåa i kvalet till sexan) tog som bekant Neutralas plats efter att NIF uteslutits. FC Bosona-Bosna IF flyttas även från 6A till 6B. Detta är också ganska logiskt då laget numera spelar på Länsmansgården och inte i östra Göteborg som när de bara var Bosona

I 6C tillkommer Pushers BK (från 7C), BK S:T Jakob (från 7B) och Johannebergs IF (från 7B). PBK lirar ju i Majorna där 6C-lagen SK Argo och Azalea BK håller till. Johanneberg får fina derbyn i 6C mot både Göteborgs SIF och Landala IF. 7B-vinnarna BK S:T Jakob hade kunnat hamna i vilken sexa som helt egentligen då det återfinns Heden-lag i alla sexor. Men med tanke på att de andra uppflyttade lagen hade mer en given hemvist så hamnade S:T Jakob i 6C.

En notering är att SK Argo/Masthuggets BK kommer att bara vara SK Argo den kommande säsongen och det är bara ett slarvfel av förbundet. 

 

Till sist kollar vi till sjuorna:

sexorna och sjuorna gjordes om inför säsongen 2019 så blev de tre sjuorna ganska röriga där det var lite huller om buller och inte särkilt genomtänkt.

Till säsongen 2020 har förbundet ny styrs upp sjuorna lite mer och det är en klar förbättring!

7A så tillkommer Bergums IF (som trillade ur 6A) och sen flyttas även Elisedal, Högaborg Kärralund och Göteborgs City FF över från 7B. Dessutom tillkommer även ett nystartat lag, Annedal FF, som troligtvis kommer spela på Heden. Ett av problem med 7A den gångna säsongen var ju att serien bara hade åtta lag! Nu har 7A iallafall nio lag och geografiskt håller sig serien i östra Göteborg och centralt (med fyra lag på Heden). 

I 7B hamnade båda de nedflyttade 6C-lagen Slottsskogen/Godhem och Solängens BK. Där passar de in bra då merparten av 7B återfinns i västra Göteborg. Förra året hade 7C en hel del lag från Majorna och västra delarna men alla (AIF Göteborg, Ösets BK och Proletären) de är flyttade till 7B. De enda laget som inte riktigt hamnat rätt är Bergsjön SK som flyttades från 7C till 7B men där de rent geografiskt borde spela i 7A då deras hemmaplan är Bergsjövallen

I 7C har förbundet satt lagen från norra skärgården, Hisingen och upp mot Kungälvstrakten. Nedflyttade 6B-lagen Backatorp och Nödinge hamnade i 7C och Ramberget flyttades från 7B. Fotö fick också lämna 7A för 7C. En ganska fint samlad serie med inte mindre än fyra lag som spelar på Bravida (Ramberget, Brämaregården, Lundby och Solväder). 

Med undantag för Bergsjön SK:s placering så är det tre fint balanserade serier.

 

Vi får se om det blir några ändringar till nästa runda som förbundet släpper 20 november.

 

/Rasta