Nu har turen kommit till 7B!

Kolla HÄR hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. BK S:T JAKOB 125-18 +107 57 poäng

S:T Jakob har hållit till på den nedre halvan av sexan ett tag men fick ta klivet ner till sjuan efter förra säsongen. 7B kändes ganska oviss inför säsongen och känslan var att S:T Jakob kunde vara med och slåss om uppflyttning. Detta var dock innan det briserade ett antal Silly-bomber där den största helt klart var FC Skaras målkung Jacob Söderberg. När väl serien skulle tippas var det med S:T Jakob som solklara favoriter och det skulle visa sig att de ljusblåa levde upp till det! På sina sex första matcher vann laget i snitt med sex bollar och det var egentligen bara City som stod emot lite (seger 4-2 för S:T Jakob). Annars blev det bland annat 8-1 mot Hindås och 8-0 mot Björkåsen. Sen fick faktiskt laget kämpa lite och slog Elisedal med 2-1 och föll sen oväntat hemma på Heden mot Knippla (0-1). Innan sommaren blev det dock 22-3 på två matcher och laget ledde inte oväntat 7B inför omstarten. Laget gick sen obesegrade genom hela hösten och vann 7B med tio poängs marginal till slut! Lagen på den nedre halvan krossades rejält med bland annat 10-0 mot Menisken, 13-1 mot Hindås och 11-3 mot Ramberget. I toppmötet med Johanneberg fick laget slita lite (vinst 2-1) och inför den svåra bortamatchen mot Knippla hade S:T Jakob chansen att säkra seriesegern! Det blev en knapp 1-0 seger på Tranbärsvallen där Martin Svensson blev guldhjälte! S:T Jakob var överlägsna i 7B och det ska bli intressant att se vilket avtryck de gör i sexan nästa år. Laget gjorde flest mål i hela lokalfotbollen med sina 125 och Jacob Söderberg gjorde (tillsammans med Västkurds Mario Atanasovski) flest mål i hela lokalfotbollen (35). Lagets Ludvig Björk var tvåa i 7B:s skytteliga med sina 24 strutar.

 

2. JOHANNEBERGS IF 67-21 +46 47 poäng

Helt klart en positiv överraskning då bloggen trodde på en stabil placering lite bakom topplagen i år för ”Lövet”. JIF ville dock annat och var med i toppen hela säsongen även om de inte kunde rå på suveräna S:T Jakob. Starten på säsongen var respektingivande med fem raka segrar och målkalas mot Björkåsen (7-1) och Hindås (8-0). Sen kom första förlusten då BK S:T Jakob blev för tuffa (0-4) men JIF repade sig snabbt. Laget gick obesegrade resten av våren även om det blev kryss mot Elisedal (1-1) och Knippla (2-2). Innan uppehållet kom också viktiga 1-0 mot toppkonkurrenten City efter att Thomas Johansson Lima avgjort i 89:e! Inför hösten var Johanneberg tvåa i tabellen bakom S:T Jakob. Laget fortsatte att sätta press på S:T Jakob och vann sina tre första. Det var dock jämnt mot Högaborg Kärralund (2-0) och på håret mot Käringöns FC (1-0). Det blev dock storseger mot Hindås (8-1) innan det var dags för seriefinal mot S:T Jakob. Johanneberg var med betydligt bättre än i vårmatchen men föll med 1-2. Laget fick nu rikta in sig på andraplatsen och att hålla de jagande lagen bakom sig. Efter några trepoängare till var det viktig match mot City och där blev det säkra 4-1. I näst sista omgången säkrades sen andraplatsen och uppflyttning efter 3-1 mot Menisken efter två sena mål av ”Lövet”. Förlusten mot Knippla i sista matchen (0-4) spelade sen mindre roll. Riktigt kul för Johanneberg som svarade för en betydligt starkare säsong än väntat. När det gällde gjorda mål (67) och insläppta mål (21) var det bara seriesegrarna S:T Jakob som var bättre. Den evigt unga Henrik Larsson vann den interna skytteligan på 11 mål. JIF alltså tillbaka i sexan och vi får se om de kan etablera sig ordentligt denna gången.

 

3. KNIPPLA IK 63-25 +38 45 poäng

Ö-laget åkte ur 6D förra säsongen och hade nog siktet inställt på att ta sig tillbaka direkt. 2020 kommer KIK att spela i sexan igen men vägen dit var inte spikrak! Inledningen var dock stark då lag började med tre raka segrar, alla dessutom på bortaplan! Både Ramberget (6-1) och Högaborg Kärralund (4-0) besegrades ganska enkelt men mot Hindås (2-1) dröjde det tills 87:e innan Mahdi Safari satte segermålet. Sen kom en riktig djupdykningÖveråsvallen då då laget föll med hela 1-5 mot City! Det skulle dock visa sig bli enda förlusten innan sommaren. Första hemmamatchen slutade med WO-seger mot Björkåsen och sen tappade laget 2-0 till 2-2 mot Menisken. Knippla höjde sig sen och levererade en riktig skräll då de slog blivande seriesegrarna BK S:T Jakob med 1-0 efter att Safari avgjort i mitten av andra! KIK kunde dock inte riktigt haka på den absoluta toppen då det blev kryss mot både Elisedal och topplaget Johanneberg innan våren avslutades med 5-1 mot Ramberget. Ändå en stabil vår med bara en förlust alltså och laget var fyra inför omstarten. Laget öppnade sen hösten med en knapp seger mot HKFC (4-3) och målkalas mot Hindås (8-1). Sen blev det dock en oväntad förlust mot Menisken (0-2). Fighten med Johanneberg och City fortsatte och mot just City blev det en viktig seger efter att Mattias Bergman gjort 3-2 med tio kvar! Efter tre stabila segrar till så var det dags att möta S:T Jakob igen och den här gången vann S:T Jakob och säkrade seriesegern. Förlusten var lagets enda hemma på Tranbärsvallen under hela säsongen. KIK avslutade sen fint med två segrar men trots 4-0 mot Johanneberg i sista matchen hann de inte ifatt (JIF tog andraplatsen på bättre målskillnad). Efter lite väntan visade det sig att tredjeplatsen räckte till kval där laget slutade tvåa i gruppen efter Vatra KIF. Egentligen skulle det betytt spel i sjuan även 2020 men då Neutrala blev uteslutna och inte får ställa upp 2020 så blev det en plats ledig i sexan! Efter mycket om och men lirar alltså Knippla i sexan nästa säsongen! Offensivt var Mahdi Safri bäst med sina 17 mål (delad tredjeplats i 7B:s skytteliga). 

 

4. GÖTEBORGS CITY FF 60-32 +28 41 poäng

City fick ge sig i omstruktureringen av serierna när laget åkte ur som nia i 6B förra säsongen. Känslan inför säsongen var att laget siktade på att ta sig tillbaka direkt. Laget hade väl tappat lite offensiv kraft men det såg ändå lovande ut efter försäsongen. City var med och tampades länge men fick till slut ge sig. Laget fick dock en riktigt fint start med sex segrar på de sju första matcherna! Förlusten kom mot blivande seriesegrarna S:T Jakob (2-4) men det blev fina segrar mot Knippla (5-1) och Hindås borta (2-4). Innan sommaren kom dock lite poängtapp med 0-0 mot Menisken och 0-1 i viktiga mötet med toppkonkurrenten Johanneberg. Våren avslutade iallafall med en knapp seger (2-1) mot jumbon Björkåsen. City var trea efter våren med bra kontakt uppåt. Hösten började sen direkt med ett toppmöte mot S:T Jakob där laget stod upp bra men föll med 2-4 igen. Några omgångar senare föll laget även mot konkurrenten Knippla (2-3) och det hjälpte det inte att det blev storsegrar mot Elisedal (6-0), Ramberget (6-1) och Högaborg Kärralund (8-2)!  Laget slog även Hindås och Menisken men konkurenterna framför gick också bra och när laget ställdes mot Johannberg kändes det som det var sista chansen på uppflyttning. City föll dock med 1-4 och topplaceringarna var körda. Laget slutade fyra, fyra poäng bakom Knippla, efter att City slagit Björkåsen och sedan kryssat mot KFC. City svarade för en fin säsong där laget stod upp bra i båda mötena med S:T Jakob trots två förluster men vann bara en match av fyra mot Johanneberg och Knippla. Målskyttet var väl uppdelat där tre 9-målskyttar toppade den interna skytteligan: Adrian Holländer Nyström, Isak Hedram och Navid Fallah. City kommer säkert att vara med och tampas om uppflyttning även nästa säsong men räckte alltså inte riktigt till i år. 

 

5. MENISKEN IF 60-57 +3 28 poäng

Menisken har hittat sin plats i sjuan och det är som stabilt mittenlag. Förra årets femteplats följdes upp och ännu en femteplats. Det ska dock tilläggas att det var en hel del poäng upp till topp-fyra. Det var också både höga toppar men även några djupa dalar under Meniskens 2019! Laget vann premiären mot Käringön (3-0) för att sen förlora med 1-7 mot S:T Jakob. Nån match senare vann MIF med fina 6-3 mot Ramberget men sen spelade laget 6-6 mot Högaborg Kärralund i en svängig tillställning där MIF tappade 5-2 till 5-6 för att sen kvittera i slutminuten! MIF fortsatte dock hitta poäng och kryssade mot Knippla (2-2) och slog Hindås med fina 7-2. Menisken hade dock inget att sätta emot Johanneberg (1-5) men innan sommaren blev det poäng mot City (0-0) och en 7-0 kross av Björkåsen (efter tre mål avMaoda Soltani Dash Balagh). MIF var sexa inför omstarten men den slutade med 0-10 mot S:T Jakob. Laget repade sig dock fint med tre raka segrar där bland annat topplaget Knippla besegrades med 2-0. Sen kom ett kryss mot HKFC (2-2) och förluster mot både Hindås (1-2) och City (1-3). Innan säsongen tog slut så hann MIF med att slå Björkåsen med 8-1 (efter ett hattrick av Eric Kollberg Johansson). Det blev dock två avslutande förluster men det räckte ändå till en fin femteplats. MIF visade stundtals att de rådde på lagen precis framför med fyra poäng mot Knippla och ett kryss mot City. Det var dock lite för svajigt mot lagen längre ner i tabellen. Men ett stabilt mittenlag i sjuan är ju bara några fina värvningar och några formtoppar från att slåss i toppen så vi får se hur det utvecklas. Maoda Soltani Dash Balagh blev iallafall bäste målskytt med sina elva mål, tätt följd av Kollberg Johansson på tio. 

 

6. IFK HINDÅS 39-76 -37 27 poäng

Hindås drog igång sin seniorverksamhet igen 2018 och comebacken slutade med en tiondeplats. Bloggens magkänsla inför den här säsongen var att laget skulle ta några kliv till uppåt i tabellen och det blev också så. Det tog dock ett bra tag innan laget kom igång och på de sju första matcherna vann laget en match och förlorade sex! Bland annat rann det iväg mot både S:T Jakob (1-8) och Johanneberg (0-8) men även mot Menisken (2-7). Segern kom mot Högaborg Kärralund (2-1) efter ett sent segermål av Jimmy Ljungqvist. Efter den usla starten hittade laget lite form innan sommaren och avslutade fint med tre raka trepoängare då både Björkåsen (3-1), Ramberget (3-2) och Käringön (3-1) besegrades. Avslutningen gjorde att laget klättrade upp till en sjundeplats inför uppehållet. Även hösten började dock lite knackigt med förlust mot Elisedal (2-4) och hela 1-8 mot Knippla. Men precis som på våren kom segrar mot Ramberget (3-1) och HKFC (2-0) innan det rasade iväg mot topplagen igen. 1-13 mot S:T Jakob och 1-8 mot Johanneberg. Avslutningen var dock helt ok med tre segrar på de fyra sista där det blev en hedersam förlust mot City med 0-2. Hindås bjöd också på ett eget målkalas när jumbon Björkåsen besegrades med 6-1 efter ett hattrick av David Jönsson. Just Jönsson blev bästa Hindås-målskytt med sina sju mål. En tiondeplats 2018 blev alltså en sjätteplats (en poäng från femteplatsen) 2019. Vi får se om laget fortsätter att klättra 2020.

 

7. ELISEDALS IS 36-45 -9 23 poäng

Överåslaget kom från en fin säsong 2018 med en fjärdeplats och bloggen trodde att laget kunde utmana i toppen i år. Det började också helt ok med sju poäng på de tre första matcherna. Sen blev det lite tuffare med förlust mot City (0-2) och poängtapp mot blivande jumbon Björkåsen (deras enda poäng på hela säsongen) där EIS kvitterade i 92:a minuten! Efter segern mot Käringön (5-3) så ställdes sen EIS mot seriens blivande topptre-lag och de gjorde det bra. Det blev en hedersam förlust mot S:T Jakob (1-2) och kryss mot både Johanneberg (1-1) och Knippla (1-1). Våren avslutades sen med 2-1 mot Ramberget efter dubbla mål av Jonatan Sandberg Rasmussen och EIS var femma inför omstarten. Men istället för att närma sig toppen under hösten halkad laget ner till en sjundeplats. Visst inleddes hösten med en fin bortaseger mot Hindås (4-2) men sen föll laget mot Menisken med samma siffror. Defensiven, som sett helt ok ut under våren, krackelerade sen mot City där det blev hela 0-6. EIS tog iallafall revansch på Björkåsen med en 4-0 seger men det rann iväg lite mot S:T Jakob någon omgång senare (2-6). Avslutningen bestod av ganska jämna matcher där dock laget inte fick med sig några poäng alls. Det blev 1-3 mot både Johanneberg och Knippla och sen uddamålsförluster mot Ramberget (2-3) och Högaborg Kärralund (0-1). Helt klart en liten besvikelse i bloggens bok och de visade ju, särskilt under våren, att de kunde matcha topplagen. Sen blev det ju också poängtapp mot alla lagen som placerade sig bakom EIS i tabellen och då blir det ju inga topplaceringar. Jonatan Sandberg Rasmussen och Tobias Andersson var målbäst i EIS med fem mål var. 

 

8. RAMBERGETS SK 44-85 -41 18 poäng

Det var en hel del varningsflaggor inför säsongen då laget bara hade en bokad träningsmatch (som de dock fick ställa in) och det ryktades lite om att RSK kanske inte skulle komma till spel. Med det i åtanke så är en åttondeplats helt ok. Det började tufft med 0-4 mot Knippla och 0-2 mot Johanneberg. Laget höjde sig dock och slog Högaborg Kärralund med hela 5-1 i matchen efter! RSK fortsatte dock att blanda och släppte sex mål mot Menisken (3-6) men spelade sent jämnt mot City (2-3) innan andra segern kom där jumbon Björkåsen (3-2) besegrades. Den segern följdes upp direkt av en till när Käringön besegrades med 5-2! Tyvärr för RSK så rasade det lite innan sommaren med fyra raka förluster och bland annat 3-11 mot S:T Jakob och 1-5 mot Knippla. Inledningen på hösten var inte så mycket roligare så det blev hela 2-11 mot Högaborg Kärralund i omstarten. RSK hade det fortsatt tufft med tre raka förluster till med bland annat 1-6 mot City. Precis som på våren blev det dock seger mot jumbon Björkåsen och innan säsongen var slut hade laget även slagit Käringön (2-1) och Elisedal (3-2). Mot topplagen var det dock svårt med 0-5 mot Johanneberg och hela 3-11 (igen!) mot S:T Jakob. Defensiven läckte rejält under hela säsongen och det var bara Björkåsen (92) som släppte fler än RSK:s 85 och laget släppte in elva mål i tre olika matcher! Offensivt var det helt ok och Darin Bahmani blev bäste målskytt med sina fina 17 strutar (tredje bäst i hela serien). Som sagt en helt ok säsong med tanke på att det såg mörkt ut inför säsongen.

 

9. KÄRINGÖNS FC 27-59 -32 17 poäng

Käringön brukar hålla till i botten av sjuan men slutade faktiskt på en fin sjätteplats förra säsongen. Den här säsongen var de dock tillbaka längre ner i tabellen. Våren var tuff med bara två segrar på nio matcher. Laget slog Björkåsen med 3-1 i tredje omgången och strax innan sommaren blev det 4-2 mot Högaborg Kärralund. Till skillnad från de andra bottenlagen rann det dock inte iväg så mycket under våren. 0-5 mot blivande seriesegrarna S:T Jakob får ändå anses som godkänt då de ljusblåa snittade över 6 mål framåt per match. KFC stod även upp bra mot Johanneberg (1-4) och Knippla (1-3). När hösten drog igång sen inledde KFC med seger direkt mot Björkåsen (2-0) och pressade topplaget Johanneberg (förlust 0-1). Sen kom dock största förlusten när det till slut rann iväg i returen mot S:T Jakob (0-8). Visserligen blev det 1-1 mot Elisedal i matchen efter men sen tre raka förluster med bland annat sammanlagt 1-9 i ett dubbelmöte med Knippla. Avslutningen på säsongen var dock ok med sju poäng på de fyra sista. HKFC (1-0) och Menisken (4-3) besegrades och det blev 1-1 i avslutningen mot City. Målskyttet var KFC:s stora problem och laget snittade bara 1,35 mål per match (27 mål på 20 matcher) och det var bara jumbon Björkåsen som var sämre. Bäste målskytt i KFC var Axel Norderyd med blygsamma fem fullträffar. 

 

10. HÖGABORG KÄRRALUNDS FC 38-65 -27 15 poäng

Laget har pendlat lite mellan sexan och sjuan men hade det tufft 2018 med en tiondeplats i 7B. Bloggen hade inte så mycket att gå på men känslan var väl att det skulle bli tufft även i år. Särskilt då det trillade ner så pass många lag från sexan. Laget inledde med en pinne i premiären efter 0-0 mot Elisedal men sen blev det motigare. Stora förluster mot både Knippla (1-6) och Ramberget (1-5) innan laget var ytterst nära att skrälla mot topplaget Johanneberg men två sena mål av ”Lövet” gjorde att HKFC föll med 1-2. Även i matchen efter blev det 1-2 efter ett sent mål av motståndarna Hindås. Sen spelade laget 6-6 i en galen match mot Menisken! Laget gick från 2-5 till 6-5 i andra halvlek men släppte ett mål i sista minuten! Efter ännu en tät förlust (3-4 mot City) kom sen äntligen första segern när bottenkollegan Björkåsen besegrades med 3-1! Våren avslutade dock med två förluster till och 0-11 i sista matchen mot BK S:T Jakob. HKFC var tia efter våren och trots en poängmässigt bättre höst klättrade de aldrig högre upp. Efter 3-4 mot Knippla i omstarten bjöd sen laget på sin största seger för säsongen när Ramberget krossades med hela 11-2! Förutom 2-8 förlusten mot City så var HKFC inblandade i jämna kamper resten av säsongen även om de flesta slutade med förlust. Det blev dock två 1-0 segrar också mot Björkåsen och Elisedal (i sista matchen). Tabellmässigt självklart inte bra att sluta näst sist men det var bara tre poäng upp till åttondeplatsen och laget förlorade fem matcher med uddamålet. I sina bästa stunder spelade laget målmässigt jämnt med lagen på den övre halvan. Magnus Wästlund blev målbäst med sina nio mål.

 

11. BK BJÖRKÅSEN 16-92 -76 1 poäng

Det går inte annat än att konstatera att Björkåsen har haft det motigt de senaste säsongerna. Laget drog sig ur 6D 2017 och förra året var laget sist i 7B med tre poäng och över hundra insläppta mål. Årets säsong blev liknande där det faktisk bara blev en enda poäng. Under våren var dock laget med ganska bra i ett gäng matcher. Det blev 1-3 mot Käringön, 2-3 mot Ramberget, 1-3 mot Hindås och mot City blev det 1-2 efter ett sent mål av motståndarna. Mot topplagen rann det dock iväg med 0-8 mot S:T Jakob och 1-15 över två matcher mot Johanneberg. Poäng kom under våren när det blev 3-3 mot Elisedal och då kvitterade EIS i 92:a! Hösten såg liknande ut där laget faktiskt var med bra i några matcher (0-2 mot Käringön och 0-1 mot Högaborg Kärralund efter ett sent mål). Men precis som under våren rann det också iväg. Det blev 0-7 mot S:T Jakob och 1-8 mot Menisken. Inte oväntat så släppte laget mest mål (92) i serien och gjorde minst (16). Markus Hedram var målbäst i BKB med sina fyra mål. Resultatmässigt självklart en tung säsong men laget var ändå med i många matcher mot lagen på den undre halvan. Men hatten av för Björkåsen som kämpar vidare!

 

/Rasta