Nu på tisdag (10/12) är det dags för Representantskapsmöte (eller kort och gott Repskapet) hos förbundet. Alla klubbar får skicka en representant och bland annat ska serieindelningen spikas och olika motioner som kommit in ska diskuteras och röstas om. Om inte annat så brukar det alltid vara trevligt att träffa lite lokalfotbollsfolk

En av punkterna som kommer att diskuteras är förbundets Fair Play-trappa som kommer att börja gälla säsongen 2020. Redan den gångna säsongen har statistiken funnits på förbundets hemsida i anknytning till tabellerna och spelschemat. Poängen i sig har dock inte resulterat i varken belöningar eller bestraffningar

All information om den hittas HÄR men bloggen kommer att gå igenom det väsentliga. 

Så här funkar iallafall poängsystemet:

Så lagen i lokalfotbollen får alltså poäng beroende på hur många gula och röda kort de får under en hel säsong. Förbundet har sen delat in detta i olika nivåer:

Det som man reagerar på här till att börja med att det fattas en nivå mellan nivå 1 och 2. Nivå 1 går mellan 0-21 poäng (baserat på 22 matcher) och nivå 2 börjar på 44 poäng (baserat på 22 matcher). Det saknas alltså en nivå för poäng mellan 22-43, eller mellan 1,0 poäng/snitt per match och 1,99 poäng/snitt per match. Vi får väl helt enkelt utgå från att det är ett tankefel/slarvfel och att de poängen egentligen ska tillhöra nivå 2. 

Hursomhelst så stämmer förbundet av med lagen fyra gånger under säsongen. Eller rättare sagt tre gånger under säsongen och en gång efter säsongen

För de lagen som ligger över 3,5 poäng/snitt per match (mer än 77 poäng baserat på 22 matcher) vid någon av avstämningarna så blir det sanktioner/åtgärder. Det kan handla om att laget måste ha matchvärdar, tredomarsystem, matchobservatörer, tvingas ha utbildning i regelkunskap, möten med TK och handlingsplaner osv. 

Så här ser det ut vid avstämningen vid ca 15 omgångar: 

Skulle laget över 3,5 poäng/snitt per match när säsongen är slut så gäller följande:

Detta får även konsekvenser för den kommande säsongen

 

 

Så sammanfattningsvis så ska förbundet, med hjälp av Fair Play-trappan och poängen, hålla koll på de klubbar som som ligger högt och arbeta med olika åtgärder för att få bukt med det. 

Det går att ha mycket åsikter om detta och om gränsen på 3,5 poäng/snitt per match är en bra gräns och så vidare. Generellt så känns det som ett steg i rätt riktning även om man kan in och vrida och vända på saker. De fyra avstämningarna gör ju att vi förhoppningsvis slipper att säsongerna avslutas på ett tråkigt sätt och att man tar tag i problemen tidigt så att lag inte slutar på närmare 100 poäng.

 

Det som kommer lite i skymundan är dock de positiva aspekterna för de lagen som sköter sig. Bloggen reagerade lite på att de lagen som hamnar i kategori 1 erhåller 500:- rabatt när det gäller anmälningsavgiften till nästkommande säsong. Anmälningsavgiften är på 3500:-

Nivå 1 (eller kategori 1) är alltså under 1,00 poäng/snitt per match över en hel säsong. Ett gult ger en poäng så det är alltså mindre än ett gult per match. På 22 matcher gäller det alltså att ha högst 21 poäng till exempel. 

Den första tanken är spontant att det nog inte är så många lag som klarar det. Vad som är bra är att sen förbundet la in Fair Play-ligan på sin hemsida så går det även att gå tillbaka flera säsonger och få Fair Play-statistik även för de åren. 

Självklart backade inte bloggen på att få sitta och nöta lokalfotbollsstatistik en lördagskväll!

Så bloggen kollade helt enkelt igenom de fem senast säsongerna (2015-2019) för att se både hur många lag som hade fått rabatt (alltså under 1,00 poäng/snitt per match) men även hur många som hade hamnat på den sista nivån (alltså över 3,5 poäng /snitt per match):

 

2019

Antal lag på nivå 1: 0 lag

Antal lag på nivå 3: 3 lag

 

2018

Antal lag på nivå 1: 0 lag

Antal lag på nivå 3: 5 lag

 

2017:

Antal lag på nivå 1: 1 lag

Antal lag på nivå 3: 5 lag

 

2016:

Antal lag på nivå 1: 0 lag

Antal lag på nivå 3: 6 lag

 

2015: 

Antal lag på nivå 1: 1 lag

Antal lag på nivå 3: 10 lag

 

Så vad vi kan se av detta är att på de senast fem säsongerna så är det bara två lag (!) som hamnat under 1,00 poäng/snitt per match. 2017 var det Bergums IF i 6A som slutade på 19 poäng på 22 matcher och 2015 hade AIF Göteborg ( i 7B) 14 poäng på sina 18 matcher

 

Vi kan också konstatera att det många lag som får väldigt mycket kort (flera säsonger är det flera lag som landar över 100 poäng). Då är inte heller de lagen som blir uteslutna med då deras statistik försvinner. Sen får man ju självklart anta att om förbundets Fair Play-trappa (med avstämningar under säsongen) funnits de här åren så hade lag inte slutat med så höga poäng. Det är ju det som är hela tanken med arbetet.

 

Men om vi återgår till nivå 1 och rabatten så ter det sig väldigt märkligt att förbundet satt en nästan omöjlig nivå för att bli belönade. På förra årets Repskap diskuterades Fair Play-trappan och då förklarades det från förbundshåll att det inte bara handlade om att komma åt de lagen som misskötte sig utan även belöna de lagen som sköter sig. I det avseendet missar ju förbundet målet ganska rejält genom att sätta en väldigt svår gräns och även en ganska snål rabatt. Visst får det bästa laget ett Fair Play-pris men ligger de intenivå 1 så blir det ingen rabatt. 

Kollar man på årets serier så ligger de ”snällaste” lagen i varje serie runt 30 poängsstrecket (ca 1,35 poäng/snitt per match). Antingen så kan man behålla den väldigt höga tröskeln på 1,00 poäng/snitt per match men då öka belöning (bjud på hela anmälningsavgiften) eller så får man höja nivå 1 till iallafall någonstans mellan 25-30 poäng och behålla 500:- rabatten. Hade gränsen varit vid 30 poäng (eller runt 1,35 poäng/snitt per match) så hade fem lag klarat det. 

Som det är nu blir det löjligt att ett lag var tredje år ungefär skulle få rabatt. Har man någon som helst koll på lokalfotboll så vet man att ett snitt på under ett gult per match över en hel säsong nästan är omöjligt. 

Om förbundets tanke är att belöna och uppmuntra de lagen som sköter sig så behöver det här förslaget skickas tillbaka till ritbordet.

Förhoppningvis kan klubbarnas representanter göra detta nästa tisdag… 

 

/Rasta