Januari brukar vara en ganska lugn månad i lokalfotbollen men nu händer det grejer. För bara några dagar sedan meddelades det att FK Kozara drar sig ur 4A och nu ser det även ut som Neutrala IF kommer att vara kvar i 6B!

För er som inte har full koll på situationen så har följande hänt:

-Den sista kvalmatchen till division 5 mellan Neutrala IF och Tynnered FC bröts i matchens slutskede efter att en Neutrala-spelare attackerat huvuddomaren. Det var rejält stökigt efteråt då även en av de assisterande domarna attackerades.  

-Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté beslutade att Neutrala IF skulle stoppas från spel helt säsongen 2020 och att de säsongen 2021 skulle få börja om i den lägsta serien. Dessutom skulle klubben uteslutas ur spel under Futsalsäsongen 2019/2020. 

 

Sen dess har Neutrala överklagat beslutet till GFF:s styrselse men fått avslagNeutrala överklagade då till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd och bloggen har nu fått information gällande svaret från SvFF

 

Svenska Fotbollförbundet går på Neutralas linje och skickar tillbaka ärendet till till Göteborgs Fotbollförbund. Enligt de uppgifter som bloggen fått så hade SvFF flera anmärkningar på GFF:s beslut:

-För det första så bedömde SvFF att ärendet påverkades av jäv. Då personer som både lämnade uppgifter om ärendet/anmälde ärendet även var med och fattade beslutet om Neutralas bestraffning så räknas det som jäv och är ett grovt formfel

-Det finns inget i tävlingsbestämmelserna som stödjer att Neutrala stoppas från spel 2020 och får börja om i lägsta serien 2021. De paragrafer som GFF hänvisar till kan inte användas till stöd för beslutet. Bloggens tolkning är att företeelsen hände i kvalet och det är en egen tävling. Alltså kan inte Neutrala uteslutas ur 6B (då det är en annan tävling). De kan bara uteslutas ur pågående tävling (alltså kvalet), vilket också hände.

-När det gäller futsalen så är det en annan idrott med egna regler och egna tävlingsbestämmelser och det finns inget som stödjer att en klubb kan straffas i futsalen för något som händer i fotbollen

 

SvFF menar att om GFF:s tävlingskommittén anser att Neutrala ska bestraffas för det som hände i kvalmatchen så får de göra det, men de får göra det på ett sätt som har stöd i tävlingsbestämmelserna.

SvFF har alltså gett GFF en rejäl bakläxa och den enda rimliga fortsättningen är ju att Neutrala IF kommer att behålla sin plats i 6B. Med tanke på den dominoeffekt som FK Kozaras beslut (att dra sig ur 4A) satte igång så blev det ju en plats över i 6B (då Bosona-Bosna tog Partilles plats i 5A). Bloggen fick aldrig någon insyn i om division 7-laget AIF fick en förfrågan om de ville ha platsen i 6B. Det kan mycket väl vara så att de aldrig fick den frågan då förbundet hade på känn att de skulle behöva ge tillbaka Neutrala sin plats. Eller så har AIF fått frågan och då har plötsligt 6B 13 lag…

 

Jaha, vad ska man tänka om det här?

Här gäller det som vanligt att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det som hände i kvalmatchen är självklart fruktansvärt och en sorg för lokalfotbollen. Det ska tilläggas att två Neutralaspelare är avstängda fram till december 2021. När det gäller bestraffning av Neutrala som lag så kan man självklart ha åsikter om att de ska uteslutas, stängas av eller helt enkelt tvingas lägga ner. Göteborgs fotbollförbund måste självklart hålla sig till det regelverket som finns, alltså tävlingsbestämmelserna. Hur gärna de än vill markera, statuera exempel eller ta i med hårdhandskarna. Nu är det uppenbart att GFF inte hade på fötterna när det gällde deras beslut om bestraffning av Neutrala. Det är förvisso inte första gången förbundet inte har koll på sina egna bestämmelser. När det gäller både jäv och futsalen så känns det mest klantigt. Problemet med jäv hade väl ganska lätt kunnat undvikas genom att den personen som var inblandad helt enkelt inte var med på mötet när beslutet togs. Futsalen känns mest märklig och som ett sätt att komma åt klubben och där fanns inte heller några som helst belägg i tävlingsbestämmelserna. 

Sen går det självklart att tycka att det borde finnas utrymme för strängare straff och hårdare tag i tävlingsbestämmelserna men det påverkar ju inte detta fall. 

Det är dessutom alltid svårt att veta vart gränsen går mellan individens ansvar och klubbens ansvar. När en spelare i FC Bosona misshandlade domare i slutet av säsongen 2018 i en match mot Hönö så slutade det med att Bosona fick poängavdrag men de blev inte uteslutna eller avstängda en säsong

Vad man än anser så måste självklart regelverket gälla lika för alla klubbar

Förbundet hade ändå lite tur i oturen att Kozara drog sig ur och därmed öppnade upp platser i seriesystemet. Annars hade det blivit trångt i 6B

 

Bloggen får återkomma med mer information när den dyker upp men med tanke på att spelordningsmötet är nästa helg så lär väl förbundet komma ut med information denna vecka och det lutar åt att Neutrala då kommer att återfinnas i 6B igen. Det känns konstigt om historien skulle ta ännu en vändning efter att SvFF satt ner foten. 

 

/Rasta