Följetången går vidare när det gäller Neutrala IF och säsongen 2020.

Som bloggen rapporterade för ett tag sen så godkände Svenska Fotbollförbundet Neutralas överklagan av Göteborgs Fotbollförbunds beslut att stänga av klubben 2020 och att de skulle få börja om i sjuan 2021. SvFF menade att för det första handlade det om jäv, och att det dessutom inte fanns något tävlingsbestämmelserna som stöttade beslutet. Det fanns inte heller något stöd att stänga av Neutralas futsallag (då det är en annan idrott).  

GFF:s tävlingskommitté har nu haft ett nytt möte och enligt de uppgifter som bloggen fått tag ledde mötet fram till att:

GFF kommer att göra om hela processen med Neutralas ärende (men undvika jäv denna gången) och skicka tillbaka ärendet till SvFF.

-Som bloggen uppfattar det så kommer de att strunta i futsalen (säsongen 19/20 är ju ändå körd för Neutralas del).

GFF kommer fortsätta argumentera att Neutrala ska stängas av och flyttas ner baserat på att ”upprepade företeelser”. Möjligen kommer de att formulera det annorlunda men grundargumentet är detsamma. 

 

Vad betyder då detta konkret? Inget kommer att hända förrän ärendet har varit och vänt ännu en gång hos SvFF. Om Neutrala ska spela i sexan så kommer de i så fall placeras in i en av sexorna senare och den serien får då 13 lag. 

 

Jaha, vad ska man tänka om detta?

Spontant känns det som att SvFF kommer stå fast vid sitt beslut. Det var ju inte frågan om jäv som egentligen var det viktiga (även om det självklart det måste gå rätt till) utan det var ju att beslutet inte grundade sig i tävlingsbestämmelserna. Även om GFF skickar in ärendet igen så har inget ändrats i grunden. GFF anser att kvalet är en förlängning av seriespelet och bör räknas som en tävling och då har Neutrala ”upprepade företeelser” och kan kastas ut. Problemet här är att SvFF redan slagit fast att det inte är så. Sen kan man självklart tycka att det borde vara samma tävling och detta kanske borde ändras i tävlingsbestämmelserna. Men det är ju en helt annan sak. Det måste ju vara de nuvarande reglerna som gäller. Så även om GFF skulle formulera om sitt beslut så landar det ju ändå i om det ska räknas som en eller två tävlingar och där är ju SvFF tydliga. 

 

När det gäller futsalen så är det fortfarande otroligt märkligt. Det måste bara poängteras. Det är ju som att en idrottsklubbs basketlag missköter sig och deras innebandylag blir utkastade ur sin serie. Eller för all del att IFK Göteborg missköter sig i Allsvenskan och det leder till att IFK Göteborgs Futsallag skickas ut Futsalligan. Grejen här är ju att trots att SvFF sågade futsalavstängningen så har den ju i praktiken funkat då Neutrala missat hela säsongen trots att GFF inte hade mandat att göra så. 

 

Om bloggen får titta i sin kristallkula så känns det som ärendet kommer att vända hos SvFF och de kommer att skicka tillbaka samma svar. Neutrala kommer att placeras in i en av sexorna, som då kommer att spela med 13 lag. Risken är ju att detta beslutet kommer komma sent och tätt inpå säsongen. Det kommer krångla till spelschemat ordentligt. 

 

Men det är som sagt bara en gissning

 

/Rasta